Šta je novo?

Elektronske licne karte

Bio sam danas da podnesem zahtev, bilo je 6-7 ljudi ispred mene ne racunam dvoje koji su vraceni zbog losih papira, cekao sam skoro 3 sata! Cim sam usao pukao je ceo sistem, kazu desava se, to je trajalo 10ak min, onda je krenuo vec gore opisan postupak koji trajeeee, mislim onaj skener je mator ko biblija dok skenira moz popijes kafu. Jedina svetla tacka je plava teta koja je radila :d. Inace oni koji su dolazili da pokupe uradjene karte nisu mogli da ih podignu posto je sistem ceo dan u kvaru :S:

Poslednja izmena:
Valjda ce se do 2011. modernizovati kada budem resio da uzmem ovu LK :D:D

ili cemo biti u EU i nece nam trebati...

/dream off

Taj skener nije ni malo loš:

http://www.dooyoo.co.uk/scanner/fujitsu-fi-4220c/details/

Ali, kupljen je 2002. godien a tek 2008 pusten u rad.

Mala brzina aplikacije potice iz dva glavna izvora:

- nizak propusni opseg mreze,
- slab klok masine za Java aplikaciju sa centralizovanim RDBMS-om
(P4 intel 1.6GHz Will, sa 256MB SDRAM-a) ... datumi isti.

Ima jos nekih problema, ali resenja su mi nepoznata.

Poslednja izmena:
Taj skener nije ni malo loš:

http://www.dooyoo.co.uk/scanner/fujitsu-fi-4220c/details/

Ali, kupljen je 2002. godien a tek 2008 pusten u rad.

Mala brzina aplikacije potice iz dva glavna izvora:

- nizak propusni opseg mreze,
- slab klok masine za Java aplikaciju sa centralizovanim RDBMS-om
(P4 intel 1.6GHz Will, sa 256MB SDRAM-a) ... datumi isti.

Ima jos nekih problema, ali resenja su mi nepoznata.

To je taj skener, ne znam sporo je islo i devojka sto radi se zali na njega.
A video sam na masinama stare P4 nalepnice, njih kad vidim najezim se posto znam kako rade.

zar willamate nije bio staro gvozdje 2002. godine :)

Jeste na trulom zapadu, kod nas je to još uvijek dobro neiskorišćen konj... :d:d:d

Pa ocito je sa celom pricom trebalo da se krene 2002. a ne 2008. godine ali...

Znaci e-licna karta
Za ili protiv? Kakvo je vase misljenje?

moje mishljenje je da mi je svejedno. ako ce da ti stave i vozachku zajedno sa lichnom, podrzavam ideju. i pod obavezno da se stavi i znak zveri, bar na moj primerak.

Mi cemo to morati prihvatit samo je pitanje da li cemo pre i kasnije.

Juče ja krenem da otkucam poruku "Neka spakuju sve na jednu karticu, pa kada je izgubiš, da imaš objektivan razlog da se nerviraš." i još po nešto....izađem napolje, vratim se nekoliko sati kasnije, zatvorim prozor, ne pošaljem....i tako...

Čemu ovo gore?

Pre 2 sata sam zgubio ličnu kartu, vozačku dozvolu i saobraćajnu od kola!!!
Izgubio sam je na jednom od dva vrlo slabo promentna mesta (tu sam izlazio iz kola), ali ko zna ko je pokupio i šta je uradio sa tim :(
Ostaje mi da se nadam da će taj neko da se iscima i pronađe moj broj telefona preko informacija.

BTW gde prijaviti u toku vikenda nestanak dokumenata?
Izgleda da ni meni ne gine nova LK.....sa čipom ili ne, samo da to što pre regulišem :(

PJ pa recimo da ce elektronska lichna karta da pomogne u reshavanju takvih problema.

kada bi na njoj sve bilo, shto si ti izgubio, proces obnavljanja svega toga bi bio daleko brzi, a tebe sada cheka maltretiranje u opshtini, zavodima, papirologija, kopirnice, milion z'ebancija

Bio sam u SUP-u, kaže nema više onih objavljivanja da je nestao dokumenat, već podnošenjem zahteva za novi dokumenat stari se smatra nevažećim. Bar što se LK tiče. Vadi se u bilo kom SUP-u.

Saobraćajna i duplikat vozačke se vadi isključivo u Ljermontovoj, a za proceduru ću da vidim u ponedeljak :smor:

Update: Pročitao sam na prethodnoj stranici da ukoliko se uzme nova LK sa čipom, nema potrebe za zamenom iste usled promene prebivališta. Na onoj adresi mup.sr.gov na poleđini LK piše adresa. Da li na verziji sa čipom to ne piše ili u slučaju promene adrese, ostaje da piše ona stara, a nova je čitljiva samo elektronski?
Zbog gubitka LK moram da uzmem novu LK na adresu koja je bila u izgubljenoj, a na toj adresi ne živim već neko vreme (i sve kao promeniću od nedelje, od nedelje, sledeći mesec i tako....). Tako da imam dobre šanse da budem prvi čovek koji menja prebivalište u novoj LK :(

Poslednja izmena:
Juce sam bio prisutan kad je jedna starija gospodja vadila novu licnu kartu sa ID chipom :)

Covece, ta agonija je trajala vise od pola sata !

Prvo se uzimaju otisci kaziprsta leve i desne ruke. Medjutim iako deluje naivno, program ne prihvata skenove koji su losi, tako da je nesrecna bakica morala x puta da ponavlja postupak dok joj program nije priznao otisak kao odgovarajuci.

Zatim se slikate u boxu sa digitalnim aparatom (morate da se sredite za vadjenje LK ;) ).

Onda se svi dokumenti koje ste doneli slike, uplatnice, izvodi iz ovoga i onoga skeniraju i prebacuju u digitalnu formu. Ovaj korak isto traje ... sto godina :)

I na kraju morate da ostavite svoj potpis ali potpisujete se olovkom po digitalnom senzoru (nesto kao graficki tablet za PC). Trebali ste videti tu agoniju ;) Baba se potpisuje a nista ne ostaje ;) Pa dodje do pola pa ne zna gde je stala, yebiga zeznuto joj kad ne vidi sta pise ... ;)

Tako da ako vidite guzvu tamo gde se izdaju LK, misterija je resena - ovo je glavni razlog ;)

Mogu samo da zamislim kako to izgleda...?!
Zanima me sta ce da rade sa ljudima koji nemaju jedan ili oba kaziprsta... otali ljudi bez prstiju, saka ...?
Valjda ce da ih hapse i stavljaju na "siguro" jer ne "odgovaraju standardu" i "zakonu" kako je propisan. ;)
Cemu dve slike na novoj LK, pa jos iste, ajde da je druga iz profila ili barem poluprofil...?
Samo me zanima kako ce da slikaju invalida lica u kolicima u tim foto "kabinama", garant ljudi nece moci uci u njih, k'o sto ne mogu sami ni u vecinu policiskih stanica ili drugih javnih ustanova u ovoj zemlji da udju bez pomoci drugih ljudi, najcesce 2-3 jaka muskarca da ih nose po 10-ak stepenica gore, pa dole...

Poslednja izmena:
Ipak neću biti u mogućnosti da vas obavestim o proceduri zamene izgubljene stare, za novu LK :)

Dokumenta sam izgubio u Zemunu, a našla ih je žena zaposlena u gradskom zelenilu u parku kod autobuske stanice :)
Poziv me je uhvatio ispred fotografske radnje jutros :d

Ipak neću biti u mogućnosti da vas obavestim o proceduri zamene izgubljene stare, za novu LK :)

Dokumenta sam izgubio u Zemunu, a našla ih je žena zaposlena u gradskom zelenilu u parku kod autobuske stanice :)
Poziv me je uhvatio ispred fotografske radnje jutros :d

Nas'o neko pre nje?
Pokupio pare ... ?
Bacio u travu novcanik ... ili si se ti valjusk'o s nekom, pa nam nisi rek'o... ?
Bitno da si nasao dokumenta jer bez njih si "sumnjivo lice", dok ti dokazes da si "odavle" ...
Casti li zenu sto ti vrati dokumenta ?
To je vredilo barem 1k din, toliki trosak a tek hodanje ... pa cekanje ... pa ihaj haj...
Kako te nadje na mobilni, verovatno si imao vizitku u novcaniku, sta li ...?

SRECKO SRECKOVICU !

:D

***e, P307 k'o Interpol! :)

a zato ti je nick P307 :D

Da pitam vas koji ste izvadili te Star Trek licne karte jer na njime josh pise Savezna Republika Jugoslavija ko sto pise na ovoj mojoj licnoj sto sam vadio pre 2nedelje(stvarno sramota)

I da morash da vadish one izvode iz maticne knjige rodjenih...Sta da se nisam u medjuvremenu rodio na drugom mestu i u drugo vreme...

Uhhh sad mi je lakse... :) (BTW cekao sam dve nedelje da mi "izrade" licnu kartu)

Nas'o neko pre nje?
Pokupio pare ... ?
Bacio u travu novcanik ... ili si se ti valjusk'o s nekom, pa nam nisi rek'o... ?
Bitno da si nasao dokumenta jer bez njih si "sumnjivo lice", dok ti dokazes da si "odavle" ...
Casti li zenu sto ti vrati dokumenta ?
To je vredilo barem 1k din, toliki trosak a tek hodanje ... pa cekanje ... pa ihaj haj...
Kako te nadje na mobilni, verovatno si imao vizitku u novcaniku, sta li ...?

SRECKO SRECKOVICU !

:D

Samo dokumenta, pare mi ispale u kolima :D
Dokumenta su mi ispala u Zemunu, a ona kaže da ih je našla u parku kod autobuske stanice. Radi žena u gradskom zelenilu, pa je svakog dana u tom parku.

Naravno da sam je častio, po osmehu je delova zadovoljno ;)

Bila je neka identifikaciona kartica za banku na kojoj je pisalo da nalazač odnese u bilo koju banku i ona je odnela baš u moju...koju i ona koristi :)

Mislim da nisam ni svestan koliko sam sreće imao!

Na dalja pitanja odgovaram samo u prisustvu advokata :d

Update; jonesba, imaš link ka stranici MUP-a na kojoj možeš da vidiš kako izgleda LK. Trebalo je da bude silueta mape Srbije, ali su bili dovoljno prisebni da je zamene grbom, jer grb nećemo skoro menjati, a istorija je pokazala da je teritorija vrlo fleksibilna na promene....

Poslednja izmena:
Inace, moze da se promeni adresa odma pri vadjenju LK (u slucaju da ste izgubili staru itd.). Potrebno je samo priloziti papirologiju za promenu adrese zajedno sa ostalim papirima i to je sve. Ja vadio pre par meseci. dakle samo im sve djuture utrpas na salter i kazes da menjas adresu i da si im dao sve papire.

Dakle prosto ko pasulj, 5-6 taksi, cirka 200 upisanih numerckih brojeva po papirima itd. Ako ste se ikada (kad ste bili mladji) pitali kako vam matorci napamet znaju jmbg i sve ostalo, posle ove procedure znacete ga i vi :)

...da Vam se pohvalim...dakle, prvi sam čovek u Srbiji kome je stornirana nova lična karta. Naime, pogrešno mi je otkucan matični broj i redni broj lične karte, te mora ponovo na kako su mi objasnili štampanje u zavod za izradu novčanica. Sad opet čekam 15-20 dana. Toliko o reorganzaciji i efikasnosti Srpske politike. Eh, da. Dobio sam i papir A4 formata na kome su svi moji podaci i to mi je sad lična.
LOL!

to je specijalan papir :d

hahah!

Pandur: molim vas vashu lichnu kartu

ti: momenat (otvarash gepek, vadish kesu za blok 5) .. Izvolte

Pandur: A gde vam je ovde slika ?

ti: (otvarash gepek, vadish porodichni portret, sa sve ramom i highlight-om na sebe) izvolte ...

Redovi za lične karte u Novom Sadu
17. maj 2008. | 20:09 | Izvor: B92
Novi Sad -- Novosađani koji treba da izvade novu ličnu kartu, čekaju celu noć u redu ispred policijskih stanica kako bi ujutru uspeli da predaju zahtev za izradu lične karte.

Iako su u policiji svesni ovog problema, nisu u mogućnosti da ga reše. Ljudi, naoružani sokovima, pivom, stolicama i nadasve strpljenjem, dolaze već oko pola sedam uveče kako bi zauzeli svoje mesto u redu za izradu ličnih karata i narednog dana predali papire.

Pošto u jednoj policijskoj stanici primaju svega trideset zahteva dnevno, dok je cifra za Novi Sad 44 zahteva, ljudi koji čekaju tokom noći prave spiskove, što im daje nadu da će narednog dana i predati svoj zahtev.

Ujutru dežurni policajac, pre otvaranja šalter sale, pravi novi spisak koji se u najvećoj meri poklapa sa onim koji je već napravljen i po tom spisku se i predaju papiri.

Ljudi koji ne uđu na spisak ne kriju svoje ogorčenje.

U novosadskoj policiji nezvanično saznajemo da u ovom trenutku nije moguće obraditi više zahteva jer postoji problem u kapacitetu tehnike i ljudstva.

Izvor dodaje da je Ministarstvu unutrašnjih poslova upućena molba da se pomogne u rešavanju ovog problema i da postoje uveravanja da će to uskoro biti i učinjeno.

Do tada, ljudima koji hitno moraju da naprave novu ličnu kartu, ne preostaje ništa drugo osim da kampuju ispred policijske stanice i nadaju se da će narednog dana predati svoj zahtev za izradu lične krate.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=05&dd=17&nav_id=299147

Trideset zahteva ? :shock:

30 zahteva dnevno, a koliko ljudi ima u NS-u koji bi trebali da imaju LK->trebace im dosta godina da svi predju na novu licnu kartu.

Tuzna je ovo zemlja sa ovakvom organizacijom... :(

Nazad
Vrh Dno