Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
И богати плачу.
Kako idem tamo i motorom, načujem ponekad i neku diskusiju dok čekam da se uključim:

• Izvinite sad što dugo zauzimam, ali mi iz nekog razloga sporo puni
  • Ne moraš baš zadnji procenat da naguraš, nije ti to tata kupio

A ima i ono, drugarskih priča, jednom su likovi igrali šah na haubi..

Pravi community.

Нормална ствар да се плаћа по минути кад се пуни преко 80% или кад се без разлога користи пуњач (завршено пуњење).

Pa ne isplati se puniti do 100%, zadnjih 10% bas ide sporo... Ali na primer do 85-90% je ok. Spor je ovaj punjac na OMV, samo 60kw, pa bi mu trebalo jedno sat vremena za to punjenje.

70din je minut, znaci oko 35-40eura bi kostalo.

A Tesla Yuniper AWD LR kosta skoro 60k eura...

Jednom sam punio tamo (OMV Kod AVA TC) jery je brže od mog kući a trebalo mi je da putujem negde. Seo, popio sok i kafu, malo drndo mobilni i ošo.

Bilo bi top da su imali prasetinu.

1785494181929.webp

Ti Tesla punjači su predviđeni za strance koji prolaze kroz Srbiju, ne za lokalce. Sad, to što lokalci ne silaze sa njih jer su besplatni je već druga priča. Kako će lepo to da se raščisti kada krene naplata za sve, gužve skoro pa neće biti 🙂

Koliko su česti punjači u EU da naplaćuju po minutu a ne kw?

Skoro pa nepostojeći, mislim da sam neleteo na netu da je negde u Austriji privremeno iz nekog razloga bila naplata po minutu, pa su vratili po kWh kao što je bilo.

Ti Tesla punjači su predviđeni za strance koji prolaze kroz Srbiju, ne za lokalce. Sad, to što lokalci ne silaze sa njih jer su besplatni je već druga priča. Kako će lepo to da se raščisti kada krene naplata za sve, gužve skoro pa neće biti 🙂

Skoro pa nepostojeći, mislim da sam neleteo na netu da je negde u Austriji privremeno iz nekog razloga bila naplata po minutu, pa su vratili po kWh kao što je bilo.
Pretpostavljam da kad se napuni do kraja onda ide po minutu za parking?

Ovde u Francuskoj ako je lokacija Supercharger punjača blizu max kapaciteta zauzeća, a ti si završio svoje punjenje (koliko god da si stavio) a ostao si da blejiš na punjaču zakačen, za svaki minut proveden dodatno te penalizuju 0.50e. Imaš pet minuta da pomeriš auto od završetka punjenja, toliko imaš fore da zakasniš da ne počnu da se primenjuju penali. To je skroz dobro rešenje. Oćeš da parkiraš tu i zauzimaš drugima mesto - super, 30 evra sat vremena, i nastavlja da kuca u nedogled. Isto, puna je supercharger lokacija, ima jedno ili dva mesta slobodno a ti puniš preko 80%, opet penali.

Uglavnom ide na kwh, ali posle 90min naplacuje se i 0.1eur/min za zauzimanje DC punjaca. Ovo je konkretno sa Greenway punjaca u Hrvatskoj.

Ovde u Francuskoj ako je lokacija Supercharger punjača blizu max kapaciteta zauzeća, a ti si završio svoje punjenje (koliko god da si stavio) a ostao si da blejiš na punjaču zakačen, za svaki minut proveden dodatno te penalizuju 0.50e. Imaš pet minuta da pomeriš auto od završetka punjenja, toliko imaš fore da zakasniš da ne počnu da se primenjuju penali. To je skroz dobro rešenje. Oćeš da parkiraš tu i zauzimaš drugima mesto - super, 30 evra sat vremena, i nastavlja da kuca u nedogled. Isto, puna je supercharger lokacija, ima jedno ili dva mesta slobodno a ti puniš preko 80%, opet penali.
Isto je i u Madjarskoj i mislim da je skroz korektno:

Prilozi

• Screenshot_2026-07-31-14-31-12-272_com.teslamotors.tesla.webp
    Screenshot_2026-07-31-14-31-12-272_com.teslamotors.tesla.webp
    37.4 KB · Pregleda: 81
Interesuje me da li stigne notifikacija u Teslinoj aplikaciji da te obavesti da će početi da ti naplaćuju penale posle 80%, jer je gužva na punjačima?

Pitao sam ljude na Teslinom punjaču kad sam bio u Segedinu ali niko nije znao da mi kaže, a i pola onih Mađara ni ne zna engleski.

Sa 100% ga ne bih nikad ni ostavljao parkiranog, ali mi zatreba nekad da ga punim do 85-100% ako im je sledeći punjač tek za oko 200km jer mi je baterija 45,1kw.

То ко пуни у Екселу што би рекао @Heinz.
Bez eksela vreme drugačije protiče? 😀

Kakav eksel, drugi osnovne: 8 punjača servisira 8 automobila ne duže od 30 minuta. Ne mogu da ostanu zaboravljeni, jer će im Tesla masno naplatiti. Koliko će poslednji automobil na slici čekati? Može da odgovori i bilo ko iz lajka.

Interesuje me da li stigne notifikacija u Teslinoj aplikaciji da te obavesti da će početi da ti naplaćuju penale posle 80%, jer je gužva na punjačima?

Pitao sam ljude na Teslinom punjaču kad sam bio u Segedinu ali niko nije znao da mi kaže, a i pola onih Mađara ni ne zna engleski.

Sa 100% ga ne bih nikad ni ostavljao parkiranog, ali mi zatreba nekad da ga punim do 85-100% ako im je sledeći punjač tek za oko 200km jer mi je baterija 45,1kw.

Naravno, pa ne žele oni da te uhvate na neku foru i da iskoriste tvoju nepažnju, nemaju oni ništa od toga. Kako punjenje funkcioniše u praksi i kako sam ja to koristio recimo:

• kreće punjenje, dobiješ instant notifikaciju na telefon da je započelo u toliko i toliko vremena sa toliko i toliko procenata
  • sledeća notifikacija je tipa bliži se odabrani procenat napunjenosti, podseća te da idle fees važe ako ne pomeriš auto
  • punjenje je završeno u toliko i toliko, opet te podseća na idle fees.
  • iz nekog razloga si iskulirao prethodne notifikacije, prošlo je pet minuta od završetka punjenja, sledeća notifikacija ti potvrđuje da kreću penali, ovo recimo nikad nisam iskusio ili isprobavao, uvek sam se vraćao malo pre ili koji minut posle završetka.

Ovo je za idle fees, postoje i congestion fees, kada je stanica puna a ti oćeš preko 80% da puniš, ali ovo se ne dešava tako često, možda u sezoni na nekim super zauzetim lokacijama, pa u ostalim situacijama tebe niko ne tera da staneš na 80%, ako je lokacija poluprazna slobodno puni i do 100%, nećeš imati nikakve penale.

Sistem je odlično rešen da rastera ljude kad je bitno - uvek ćeš sa 80% imati do sledećeg superchargera. Nedavno je pušten i virtuelni red, tipa kad je ogromna gužva pa ljudi čekaju a neko oće da se ubaci na foru. Mislim rade uvek aktivno na tome da svi imaju koliko toliko dobro iskustvo, znaju da niko ne voli da čeka pa urade šta mogu.

FB_IMG_1785510863233.webp

@nidza

Baš o tome pričamo, u Srbiji na superchargerima nema nikakvih penala, može neko iz inata da insistira na 100% kad je najveća gužva ili da ostavi auto na punjaču koliko oće i ne vrati se satima. Neće sistem da ga kazni, ali verovatno hoće vozači - op, odoše brisači sasvim slučajno. Nije teško biti fin 😂

Skroz je korektno. Ali, ukoliko auto troši 18-20kWh na 100km, to onda dođe skoro 7-8 eur na 100km. Teško bi se kod nas EV prodavali da moraju ljudi toliko da plate. 🙂
To je i dalje jeftinje i od dizela i od benzina.

Skroz je korektno. Ali, ukoliko auto troši 18-20kWh na 100km, to onda dođe skoro 7-8 eur na 100km. Teško bi se kod nas EV prodavali da moraju ljudi toliko da plate. 🙂

Ups, mislim da si omašio decimalu 🙂 Automobili ne troše 18-20 kWh već Wh/100km, tako da je u jeftinoj tarifi 0.07 evra na km, ili 0.097 evra u skupljoj tarifi na tom punjaču.

edit:

ja sam istripovao nešto, jeste ta cifra, mislio sam po km, ne po 100km, ne znam šta sam računao 🙂

edit2:

Sad i znam šta me je zbunilo zapravo, kod Tesle je recimo 179 Wh/km, jedini tako računaju, pa uvek mora da se pomeri decimala, što znači 17.9 kWh/100km, tako da dođe na to. Meni je 7 evra cifra na 100km delovala puno jer obično na superchargeru potrošim do 12-13 evra u jeftinoj tarifi, ali obično punim od 5-80% recimo.

Poslednja izmena:
To je i dalje jeftinje i od dizela i od benzina.
Svakako. U ovom momentu i značajno jeftinije.
Napisao sam komentar jer sa par ljudi sa kojima sam razgovarao (a koji imaju EV), računica je uvek noćna tarifa ili besplatni punjač. Nije dobro ako treba da se plati...

Nije pogrešna ako će sa tog punjača da pređe skoro svu kilometražu. To je cela ideja.

Mislio sam da je glavna ideja manje zagađenja u gradu, a ne samo dž vožnja. Naivno... 🙂

Manje zagađenja u gradu će da donese svaki novi automobil, a ev naročito, ali to sigurno nije prvi motiv krajnjeg korisnika.

Pa na zapadu postoje ljudi koji su presli na EV jer stvarno brinu o zivotnoj sredini. Kod nas? Tesko... Ali na kraju krajeva, i nije bitno sta je ciji motiv za prelazak na EV. Sve dok ljudi napustaju SUS vozila i prelaze na EV korist cemo imati svi mi.

Uostalom zato su ovakve teme i korisne, da ljudi vide da moze da se zivi sa manjim dometom, da moze jednom godisnje da se putuje na more uz dve pauze vise, da moze da se vozi EV iako zivis u zgradi na Vracaru... A i da moze sa EV da se ustedi, ako je to nekom najbitnije.

Mislio sam da je glavna ideja manje zagađenja u gradu, a ne samo dž vožnja. Naivno... 🙂

Nikad nikome iz ovih krajeva nije bila glavna prednost da manje zagađuje u gradu, to je sporedna stvar koja je jednostavno sretna okolnost. Morao bi da budeš ogroman altruista da to staviš ispred jeftine vožnje. Ljudi obično gledaju šta je prvo najbolje za njih, ne za ostale oko njih, i to nije neka sebičnost, već jednostavno kako je društvo koncipirano. Zelena agenda je beskorisna stvar ukoliko nije na masovnijem nivou, apsolutno nemam nikakve zablude da pomažem nekom oko sebe zato što vozim EV.

Isto kao što ne beležim koliko sam uštedeo jer vozim na struju i ne opterećujem se potrošnjom, jednostavno znam da generalno vozim jeftinije u odnosu na SUS varijante u smislu gorivo+održavanje i meni je to dovoljno. Highland Performance sam uzeo jer je generalno odličan auto i jer mi se dopalo šta sve nudi, a pre toga sam hteo da probam nešto novo i znao sam da ću u nekom momentu voziti na struju i uklapa se u moju kilometražu/potrebe od automobila pa rekoh zašto da ne. Pre toga sam baš baš dugo pratio napredak Tesla modela pa je to presudilo - ne ušteda, ne manje zagađenje 🙂

Pa na zapadu postoje ljudi koji su presli na EV jer stvarno brinu o zivotnoj sredini. Kod nas? Tesko... Ali na kraju krajeva, i nije bitno sta je ciji motiv za prelazak na EV. Sve dok ljudi napustaju SUS vozila i prelaze na EV korist cemo imati svi mi.
Na zapadu postoje i gradovi u koje ne možeš da uđeš sa starijim SUS motorima, negde i sa novijim, a negde uskoro sa bilo kojim. Verovatno su male šanse da ću kolima ići do Amsterdama, Pariza ili Madrida, ali verovatno nisu male šanse da će za 10 godina svaki evropski grad sa više od pola miliona stanovnika imati takvu politiku. Bar za nerezidente u tim gradovima.
Na kraju izbor nije šta je najbolje za tebe, već šta je najmanje cimanje.

Za 10 godina će Solid state baterije postati standard i neće više postojati nijedna prednost SUS motora. A možda se više neće ni praviti bar ne za evropsko tržište.

Manje zagađenja u gradu će da donese svaki novi automobil, a ev naročito, ali to sigurno nije prvi motiv krajnjeg korisnika.
Velika razlika je što EV vremenom ne kreće da zagađuje sve više i više, koliko god da je vlasnik neodgovoran.

Sećam se da je još pre 2020. procenjeno da će cena BEV sustići cenu SUS vozila negde oko 2026. godine. Nakon toga smo imali rasulo oko corona virusa sve je tada bilo poremećeno. Ali su nakon toga stvari krenule ponovo svojim tokom.

Na žalost, ne mogu da nađem tu studiju, a pretpostavljam da ima i neka novija od tada.

Ovako bi trebalo sada da izgleda. Source je "trust be bro", tako da uzimam sa velikom dozom rezerve, ali po onome što sam ranije čitao, nije baš da je izmišljeno.
1785582780796.webp

Slično izleda ako gledamo samo jeftinija vozila, što nas u Srbiji više interesuje (Dacia Spring, Citroen e-C3, Renault 5 E-Tech,...). Mislim da su cene sa subvencijama, ali opet, važan je trend promene cena.
1785582795618.webp

Lično, ne verujem da je tačka preseka ostala na 2026/7. godini kao ranije, već da će biti pre oko 2028/9. i da će dotle već svi izbaciti subvencije.

Kao što reče Miki1984, za 10 godina SUS nema prednost, ali mislim da će se to pre desiti za manje od 5 godina. Ako pričamo o kupovini novog automobila iste klase istih performansi.

• Like
Reagovanja: mnt
Zelenije i dosta bezbednije bi bilo da EV ostanu na nivou na kom su sad, jer bi se definitivno manje jurilo, kad mora da se pazi na domet. Kad budu punjači na sve strane, a vreme punjenja 10 min. i pun gas, zelenilo i bezbednost će se smanjiti. To naravno važi za ovaj međuperiod, dok ne budu svuda samovozeći automobili - ako se ne uništimo do tad.🙃
Drugar od kuma prešao sa malo starijeg S6 na polovan A6 e-tron i kuka kako mora da vozi sporije, jer posrče svu bateriju sa njegovim (bahatim) stilom vožnje.🥲

P.S.
Kako li će šabanerija da juri, kad dođe samovožeći prevoz? Pretpostavljam da će se, kao i obično, uvek naći neki način da se zaobiđu pravila za "elitu".

Došao red danas da se puni Seal. U garaži već 30 plus stepeni, toliko toplote se pravilo pri punjenju da bi se sve spalilo da sam ga ostavio na 11kW.

Da se razumemo, garaža ima 54kvm i nikakvu izolaciju.

Spustio na 3.5kW i ide lagano. Da mi je bilo hitno morao bi auto napolje.

Nazad
Vrh Dno