- Učlanjen(a)
- 05.02.2008
- Poena
- 625
Evo da ne kucam opet, moj post iz neke benchmark vesti, u Evropi je ovako nešto veoma moguće i lagano, obzirom da ovamo zapadno ima drastično više punjača. Isto bi bilo i da sam išao 700+ kilometara, imao bih samo još par stajanja po desetak do dvadesetak minuta. U punoj sezoni tamo gde su punjači ređi mogu da predvidim gužvu svakako, pa to mora da se ukalkuliše i predvidi kao mogućnost da će punjači biti zauzeti, u mom konkretnom slučaju je bilo mesta koliko oćeš. Da idem iz Srbije za Grčku bio bih mnogo zabrinutiji, ali je itekako izvodljivo. Ja recimo nisam imao punjač u smeštaju, samo sam stigao sa većim procentom baterije na odredište, pa sam posle za susedne gradiće koristio spore 22kW punjače kao parking mesta, dok smo obilazili grad auto se dopunjavao sporo, ispadne još jeftinije nego da sam plaćao odvojen parking 😂
Imam sličnu situaciju za tebe pre dve nedelje, petoro ljudi, troje odraslih, dvoje dece, napunjeni prtljagom skroz - Tesla Model 3 Performance 2025, 477km na 100%, imao je citiranih 487km pre godinu ipo dana kad je bio skroz nov, klasična degradacija u prvoj godini, posle se izravnjava kriva. Klima na 22 stepena, autoput vožnja oko 120 km/h, nismo žurili, dakle ispod ograničenja u FR, unutar ograničenja u ES, potrošnja oko 18 do 19 kWh/100km, 20 inča gume, sa skinutim velikim plastičnim delovima na felnama što malkice ubija potrošnju.
Krenuo sam sa 98% iz Francuske ka Španiji, što je 467km dometa, potrošio sam 71% i stigao sa 27% baterije na Supercharger pre glavne destinacije, prešao sam 285km i ostalo mi je 122km dometa, napunio se 5 minuta i nastavio dalje, tačnije ostao sam više desetak jer smo zverali golf teren u blizini, pa sam imao više od 30% struje na destinaciji koliko sam hteo.
Trebao sam da potrošim 285 km koliko je bio put zapravo do prvog SuC, pojeo sam 338km u stvarnosti, tačnije 53 kilometara više, što je razlika od 11% - to je razumno. Što znači da nisu toliko EV gladni ako ih ne gurate u velike brzine na autoputu, što znam da je nepojmljivo za većinu nas balkanaca sa SUS, ovu rutu verovatno ne bi skidali ispod 140 km/h, jer svi žure da stignu na odmor 🙂