Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislim da po obicnom ugovoru sa EPS i ne mozes 22kw, maksimalno su faze 20-25A, mislim mozes ti elektricaru da kazes da ti stavi na crno 32A 😀

Moze 22kw i 32A regularno za posebno brojilo za EV.

Tako je, pre nekoliko poruka sam pisao da garažno mesto u zgradi ima svojih 22kWh, tj 32A.

Sad moram da gledam kakav punjač tu ide da neko ne otkači mene pa zakači sebe. A to isto smeta i svima koji bi imali punjače fizički dostupne i drugima.

Mora da bude prekid punjenja čim dođe do pada opterećenja. 🙂

Imas punjace sa rfid karticama a konektor ti se svakako zakljucava kada zakljucas i auto. Tako da si time resio neovlasceno koriscenje.

Колико сам ја видео сви ови пуњачи што се користе по Норвешкој имају апликације и подешавања, вероватно и NFC, мислим да не може без дозволе да се покрене пуњење.

I ako je tačan, taj podatak je beskoristan. Za udobno punjenje EV-a ti nije dovoljna kuća, već ti treba dvorište, poželjno garaža u koju može da uđe noviji auto, dobre elektroinstalacije i pouzdana mreža. U tom slučaju mislim da broj odgovarajućih lokacija ne dobacuje ni do pola.
Ja imam kucu + garazu ali ipak punim auto malo dalje od kuce...za svaki slucaj...😊

Uopšte ne razumem insistiranje na 22kW punjačima kod kućnih korisnika?!?
I kao nema ništa od EV u Srbiji jer ne može svako da ima kod kuće 22kW punjač?!?
I kakav instalacija i priključak trebaju za 22kW?!?
I rasprave na tu temu...

11kW kao maksimum za punjenje EV je apsolutno dovoljno za 99% kućnih korisnika.
A i njima je sasvim ok da i tih 11kW koje mogu da koriste, ograniče na 6-8 kada ostave auto preko noći da se puni.

U kućnim uslovima, 99% korisnika će u 99% slučajeva da puni EV noću, na nižoj tarifi.
Ko ima solare, može mu se posebno isplatiti da se puni i danju, ali i tada su vrlo retki individualni kućni solari >10kW.

Sa 11kW, za 2h punjenja dobijete preko 100km vožnje, što je sasvim ok za kod kuće.
I tako se EV vrlo retko pune 0-100% u jednom cugu. Kod kuće pogotovo.

Poslednja izmena:
Nije snaga problem, već što utičnice, ako ih ima, izgledaju ovako 🙂
1778084767155.png
U gradovima južno od Save i Duanva, naselja su po brdima, sa uskim ulicama, često ne postoji dvorište i svi se parkiraju na ulici ili trotoaru. Gomila garaža je pravljena kad je najveći auto bio kec, pola današnjih ne može da uđe. Punjenje EV-a bi izgledalo isto kao i na Dorćolu, sa produžnim kablom iz stana do ulice. Ove zime, kao i svake, neka mesta su bila i po deset dana bez struje. A paradoks je da ogromna većina vozača u Srbiji prelazi relativno male distance, većina vozača koje znam godinama ne pređu više od 200km u jednom danu.

Zdravo svima,

Godinu dana koristimo(sluzbeni auto) Skoda Enyaq,
iskustvo za ovo vreme je da je za duze puteve vrlo komplikovano i neudobno(u smisllu potrebe za cescim stajanjima i punjenjima)
-za prvi maj smo putovali u selo, put 150km od toga 125km autoput 25km brdovit seoski/regionalni put,
krenuli smo sa baterijom 90% (domet 450-500km) voznja autoputem 130km/h tempomat, van koliko je dozvoljavao put
u selo smo stigli i imali 47% baterije domet 180km.
U selu/u kuci je monofazna struja, nakacili smo jedno vece da punimo, punio je brzinom 2kw, 10ak sati punjenja 25% baterije je napunio.

Putovanje u februaru BG - Soko banja (220-235km)
krenuli smo sa 90% baterijom, autoput 130km/h.... mogu reci da mi nije bilo svejedno hocemo li stici 🙂 pratio sam uporedo kako prelazimo i kako skida preostale kilometre....stigli smo u banju ostalo nam je 50ak km...
Zima hladno vreme i te kako utice na smanjenje dometa

Nas zakljucak i odnos prema elektro vozilu je da je ok za lokalnu voznju i manje kilometraze....
Za duze puteve (imamo dete 3god) vrlo neprakticno ako treba da stajemo na svakih 2-3h da bi punili, i pritom da se mislimo dal punjaci rade i koliko ljudi ceka na punjenje...

Za duzi put sedamo u dizelku i laganica 🙂

Nas zakljucak i odnos prema elektro vozilu je da je ok za lokalnu voznju i manje kilometraze....
U ovome je problem, a ne u vozilima

Ja nisam još zatekao zauzeto mesto u jedno 20x koliko sam punio van moje garaže razna vozila. Jedan zauzet od dva punjača, bilo je slučajeva, ali da nemam gde da punim - nijednom.

U ovome je problem, a ne u vozilima

Ja pričam već neko vreme da je bolje da su sve pare namenjene subvencijama za kupovinu EV, prebacili za pravljenje mreže javnih punjača. Kada kakva takva mreža bude postojala, naći će svako svoju računicu da EV kupi ili ne kupi.

Ja nisam još zatekao zauzeto mesto u jedno 20x koliko sam punio van moje garaže razna vozila. Jedan zauzet od dva punjača, bilo je slučajeva, ali da nemam gde da punim - nijednom.
Supruga je imala slucajeve da je odlazila u BIG(Karaburma) da puni i da je jedan bio zauzet drugi nije radio,
bilo je i slucajeva da je jedan bio zauzet, drugi je bio parkiran obican auto(coveku tu bilo zgodno da parkira) ok to smo resili tako sto smo stali sa druge strane i nakacili na punjac...
Bio je slucaj da je auto nakacen na punjac krenulo punjenje....seli na kafu...da bi posle 45min shvatili da je vrlo brzo prestao sa punjenjem i samim tim izgubili vreme u putu, trazili drugi punjac u gradu....i od tada kad se nakacimo na punjac na svakih 10min proveravamo na telefonu dal i dalje puni....

U sezoni putovanja moze da bude problem na pumpama da bude vise vozila...mozda se nekom to nije desilo ali nije nemoguc scenario....

Dok se ne raširi mreža punjača, može i ovako 😃
Sa terase do krova automobila pa izolirom zalepljeno da ne mrda

Prilozi

• 8338.jpg
    8338.jpg
    300.6 KB · Pregleda: 32
Koliko para je taj auto nov? Kupio bez subvencije?
Kupio sam ga novi, košta 22.000 eura trenutno na promociji, regularna cena 24.000. Nažalost kod nas nema subvencije, nemamo mi Vučića 🙂. Mi smo "bogati" pa nema potrebe za to.
6-7kWh/100km?!?
Zimi 9-10...

Zvuči neverovatno. Ni jedan proizvođač EV ne deklariše tako nisku potrošnju ni u najidealnijim laboratorijskim uslovima, ni za svoje najmanje i najlakše modele.

Kako to uspevaš?
Voziš samo nizbrdo?!?
P:
Pa eto toliko pokazuje kilometraža, možda lažu Kinezi ko zna. Ali po iskustvu vozača koji imaju isti auto, vidim da neko predje i oko 400km i to sa potrosnjom od 4kw/100 km. Ja nisam uspeo.

Nazad
Vrh Dno