Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Neko stvarno zeli da da 20 000 e za auto i da mu ovo pise u uptstvu za isti?

Prilozi

• Screenshot 2026-02-23 115332.png
    Screenshot 2026-02-23 115332.png
    70.7 KB · Pregleda: 210
Voleo bih da neko snimi video odlazak iz NS u Albaniju do Ksamil-a.
Zanima me kako bi se auto pronasao po onim planinama. Ko je vozio zna kakvi su usponi i koliko traju.

Zato ja cenim jedino Bjornov 1000km test automobila. Tu se vidi kako se auto ponasa u praksi na zahtevnom putovanju bez pauze.

Takodje ima i jedan dobar test koji sprovodi dok boravi na Tajlandu, penje se na neku planinu visoku 2000m pod punim gasom i proverava da li ce doci do pregrejavanja.

Licno ja ne bih kupio nov EV dok ga prvo Bjorn ne istestira.

Neko stvarno zeli da da 20 000 e za auto i da mu ovo pise u uptstvu za isti?
Da li neko stvarno zeli da misli da su standardna vozila izuzeta od ovog upozorenja? Ne nisu, evo teksta ispod za normalan sus motor

1771849313003.png

Salu na stranu sada, ali da li zaista ocekujes da auto od 20k eur koristis u ekstremnim uslovima i da ocekujes da to iznesu bez problema?

Ekstremni uslovi su start stop saobracaj u BG na laganih 40 c napolju u Avgustu? Uostalom imate liste zalbi na paklenu vrucinu u istom u Australiji jer AC nema snage da hladi i kabinu i bateriju istovremeno...

Tu sliku su izvukao iz komentara koji se odnosi na clanak gde objasnjavaju da je Atto 1 sposoban da izdrzi temperature i uslove u Australiji i objasnjavaju nacin hladjenja kod Atto 1 modela.
A u tim listama zalbi ima i normalnih odgovora kao ovaj ispod:
The Atto is an economy car with many corners cut. Still meets all the standards but it's the cheapest possible version of an EV. That's where the problem is.

Inace i do sada klimu nisam cesto palio u gradu na kratkim relacijama, kada vozim kratke relacije, mnogo mi je prijatnije da otvorim prozore.

Sve u svemu pricamo o najjeftinijim automobilima na trzistu. Ima hiljadu komprimisa koji su napravljeni a koje uopste ne vidimo.

Ekstremni uslovi su start stop saobracaj u BG na laganih 40 c napolju u Avgustu? Uostalom imate liste zalbi na paklenu vrucinu u istom u Australiji jer AC nema snage da hladi i kabinu i bateriju istovremeno...
Kako si iz one slike zaključio da će biti problem za BG?
Koliko vidim piše "frequent rapid acceleration and braking", a to se radi na trkama, a ne u gradskoj vožnji. Neću sigurno da dam gas do daske da stignem prvi na semafor, pa da nagazim kočnicu kad stignem na crveno pre ostalih. Pa tako na svakom semaforu dok ne dođem gde sam krenuo.

Meni (bar na papiru) deluje sasvim solidan EV za taj novac.

Kako si iz one slike zaključio da će biti problem za BG?
Koliko vidim piše "frequent rapid acceleration and braking", a to se radi na trkama, a ne u gradskoj vožnji. Neću sigurno da dam gas do daske da stignem prvi na semafor, pa da nagazim kočnicu kad stignem na crveno pre ostalih. Pa tako na svakom semaforu dok ne dođem gde sam krenuo.

Meni (bar na papiru) deluje sasvim solidan EV za taj novac.
Pročitao i preveo. Iskustva nije imao.

Тему аутомобили и ноћне море, провуците кроз преводилац.

Kupili najgori kineski auto i naravno da imaju nocne more.. Ljudi budite oprezni sa kineskim automobilima, ne kupujte bilo sta vec samo proverene modele.

Edit: Evo Bjorn je testirao Mazdu 6e, odnosno kineski Changan Deepal koji se prodaje i kod nas. Auto kosta 45k eura, a ima bagove i mane koje ne bi smeo da ima ni mnogo jeftiniji auto.

Kupili najgori kineski auto i naravno da imaju nocne more.. Ljudi budite oprezni sa kineskim automobilima, ne kupujte bilo sta vec samo proverene modele.
Због тога сам и оставио вест, не треба трчати за најјефтинијим аутомобилима и понудама, ја бих за све те новокомпоноване марке гледао искључиво лизинг понуду, да у случају да мора да се враћа буде што мања штета.

Ako neko planira da kupi Lynk&Co 02 uz subvenciju, prepustio bih šasiju da ne biste čekali. Ja sam rešio da odustanem od kupovine jer mi je iskrslo da investiram u nešto drugo. 🙂

Inače se čeka na vozilo dugo, pa se onda tek nakon nekog vremena podnosi zahtev, a ovako ako nekome znači može odmah upadne među prve zahteve za subvenciju i brže dobije automobil.
Ja sam planirao ali mi nije jasno kako bi mogao da upadnem umesto tebe. Licno sam planirao da ga kupim na sajmu, pokusao bih da izvucem set guma ili neku drugu pogodnost.

pitajte šta vas zanima.
1. Da li ima srpski jezik u softveru ili neki blizak?

2. Da li kod nas radi aplikacija za daljinsku kontrolu?

3. Da li ti smetaju sistemi pomoći u vožnji i da li moraš da ugasiš neke? Da li ima lak način da se ugase svaki put kad se sedne u auto?

4. Koliko brzo se podigne sistem kad se uđe u auto i da li je to neophodno da bi krenuo da voziš? Drugim rečima, da li možeš da sedneš i odmah kreneš?

@Snejk

Najs, okači još par fotki enterijera, plus spolja. Kako ti se čini na grubljem putu/preko rupa? Kažu da nije baš najbolje rešeno vešanje, ili je previše skakutav i pliva u krivinama ili je previše tvrdo i grubo, nema između da bude. Odziv volana isto kažu da nije najbolji, da je malkice mrtav, tj. nepredvidiv, neprecizan ili neprirodan, proveri da li stičeš takav utisak u vožnji. Kakav odziv imaju ekrani, ima li seckanja ili laga u korišćenju?

Kakav je enterijer po materijalima, sa čim od poznatijih SUS auta bi stavio u ravan?

1. Da li ima srpski jezik u softveru ili neki blizak?
Hrvatski

2. Da li kod nas radi aplikacija za daljinsku kontrolu?
Kažu da aktivira servis kad im daš email. Ima Srbija.

3. Da li ti smetaju sistemi pomoći u vožnji i da li moraš da ugasiš neke? Da li ima lak način da se ugase svaki put kad se sedne u auto?
Nisam stigao da se bavim gašenje, ali bi bilo lepo da može kao npr na Renou. Po difoltu moraš žmigalo za prestrojavanje.

4. Koliko brzo se podigne sistem kad se uđe u auto i da li je to neophodno da bi krenuo da voziš? Drugim rečima, da li možeš da sedneš i odmah kreneš?
Nisam primetio dima problema, znači verovatno dovoljno kratko.

Verzija je Seal Excellence 2026, znači sa malo većim frankom i podesivim amortizerima. Felne su drugačije.

I nema.ono dugme kao u Sealion 7 da vrtiš ekran (ili nije na istom mestu). Nije da to nekome treba, kako god.

Smrdi na more i morsku vodu (naravno spolja), verovatno od puta. Kad ga operem, slikam.

Neko je pitao za udobnost - sasvim je ok. Mozda zbog tih novih amortizera. Čak se ne ljulja ni blizu kao Sealion kad skrećeš preko tramvajakih šina, pogotovo je dobar u sport modu.

Volan - manji je "sensitivity" nego što sam navikao. U sportu je bolje. Ok ga vozim i po difoltu. Naravno da nije kao moj m340i, ali radi i po meni nije neki wow problem da se sad nešto kuka oko toga.

Ekran i odziv su super (centralni). Ne znam kako da povećam osvetljenje na glavnom vozačevom ekranu. Moram da čačkam podešavanja.

Nije radio glas od navigacije preko android auto pa sam video da je skroz utišan. Kad sam namestio čuje se samo kod vozača, a ne iz svih zvučnika.

Dynaudio ozvučenje skoro pa krš. Moram da čačkam podešavanja da vidim ima li spasa.

Nazad
Vrh Dno