Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zamisli čuda, kineski proizvod je povezan na cloud koji se nalazi u Kini, a Evropski šalje to sve isto u Ameriku. 😀

izvor automobili.ba na fejsbuku

"
Tim norveških istraživača otkrio je da električni automobil Nio ES8 stalno šalje podatke Kini. Čak 90 posto podataka iz električnog automobila ide na vojni satelit BeiDou.

Norveški sigurnosni stručnjaci otkrili su da kineski električni automobili stalno pokušavaju poslati podatke Kini, čak i kada su automobili isključeni. Test vozila Nio ES8 otkrio je da se 90 posto podataka automobila šalje u Kinu i da automobil pokušava komunicirati s kineskim satelitskim sistemom BeiDou, kojim upravlja kineska vojska., prenosi revijaHAK

- Otkrili smo da automobil stalno pokušava da se poveže na internet kako bi prenio informacije. Ne znamo za šta će se informacije koristiti - kaže za Motor.no Arild Tjomsland, viši savjetnik na Univerzitetu jugoistočne Norveške.

Test su proveli Tjomsland i sigurnosni stručnjak Tor Indstøy (Telenor), koji je zaključao svoj vlastiti električni automobil Nio ES8 unutar hermetički zatvorene pećine kako bi izolovao sve signale. Automobil je stalno pokušavao da šalje signale.

„Čak 90 posto ide u Kinu“, rekao je Tor Indstøy za NRK Radio.

Najgore od svega bilo je otkriće da je automobil pokušavao uspostaviti kontakt s kineskim satelitskim sistemom BeiDou. BeiDou je kineski ekvivalent GPS-a i sistem se koristi i u civilne i u vojne svrhe.

„Naš test je pokazao da postoji velika razlika između onoga što su proizvođači naveli u svojoj dokumentaciji i onoga što je automobil zapravo pohranio i komunicirao“, kaže Arild Tjomsland.

Otkriće dolazi ubrzo nakon drugog norveškog slučaja kada je norveška autobuska kompanija Ruter otkrila da se njeni kineski autobusi Yutong mogu daljinski upravljati i zaustavljati iz Kine putem skrivene SIM kartice. Slične SIM kartice pronađene su i u nekoliko stotina danskih autobusa. NIO je negirao sve optužbe i tvrdi da se pridržava svih GDPR propisa i da su svi podaci anonimizirani."
То је стара вест и за ову тему. Качио сам ја то пролетос. Разепели ме људи као што ће и тебе, код нас се воле Кинези и не смета ако те шпијунирају. Па се онда релативизује с тим да те и други шпијунирају.
Па се онда коментарисао сам тест, зашто су аути увезени у планину, неки админ кренуо да пише есеј, кад сам видео шта се ту лупета само сам се искључио. Реко нема овде места здравој расправи, ако се нема елементарно разумевање за ”зашто се ауто уврезао у планину”.
У сваком слчају срећно. 😀

Poslednja izmena:
Вест и тест односно мерење су прави.

Nego, da se vratimo na elektroautomobile 🙂

Changan je zvanicno predstavljen u Srbiji, S05 startuje sa cenom od 32000eur.

• Like
Reagovanja: mnt
Ne znam kakve su im cene u Kini i u drugim zemljama gde izvoze, ali cisto sumnjam da ce kod nas taj Chimichangan da ima publiku za pocetnu cenu od 32k 🙂

Prodaće to Ostoja gde treba.

Pa za ovu cenu specifikacije su mu vrlo, vrlo dobre. 200kw punjenje, 68,8kw lfp baterija, 485km wltp domet, 4,6 metara duzine, skoro 500l gepek...

A sto se cene u evropi tice, jedino sam nasao cenu u Nemackoj, tamo startuje sa cenom od 39 hiljada eura, tako da mozemo reci da mu je i cena vrlo dobra kod nas.

Inace Changan nije nikakva startup kineska garaza marka, to je jedan od najznacajnijih proizvodjaca automobila u Kini, koji proizvodi automobile jos od 1959 godine.

Poslednja izmena:
Импресиониран сам ако један толики ауто може да извуче 485км па нек је и WLTP из 68Kwh батерије, да уопште имају храбрости то да напишу. То је потрошњна од око 14/100kм?! Neма шансе то, за такав облик и тежину аута.
Видим да се у Норвешкој рекламира са 445Км што је у било каквим реланим условима нерелано додуше мало реланије, али то је стандард тај накарадни док нешто боље не дође. Како кад је једно време сва бела техника имала А+++++ сертификат па се то променило.
Није му лош дизајн. Једна ствар ми само није јасна. Како ви који би потенцијлно купили ово размишљате? Ја кад сам наручивао свој први електро сам се водио тим да је у мом случају Hyundai позната фирма која послује на тлу Европе деценијама итд.
А за овакав неки бренд ми баш ништа не значи што у Кини праве ауте од 1959. године. Исто би важило и да је ауто из Аргентине(или било где ван Европе а да нису пре продавали тј да су се сад појавили код нас), поента је да eвропски сервисери, корисници, продавци, мајстори, немају искуства са њим.

1763711906712.png
Око 33000еура за топ модел Аурора+ са куком на извлачење и панорама кровом, 7 година гаранције, 4x4...
Спецификација
Сад видим да су им све фабричке фелне 20'' хехех и они тај домет рекламирају са том батријом и тим фелнама 🙂 Чувајте се људи, нису они једини, али како индустрија рекламира је постално апсурдно.

Poslednja izmena:
BYD, Geely i Chery (i donekle njihovi podbrendovi) su za sad jedini koji koliko toliko ulivaju poverenje. Ove ostale ne bih razmatrao baš iz razloga je vrlo brzo mogu postati prošlo vreme. Tako je već jednom bilo sa Chery koji je bio i otišao.

Купиш нов ауто од тако неких, њима не крене добро или не заживе на тржишту, оду са тржишта, коме после ти да увалиш то половно.

Poslednja izmena:
To je uvek rizik, ali zato je ovaj auto u startu jeftiniji 5-10 hiljada eura od poznatih brendova.

485km je domet za RWD osnovni model, 455km je domet za taj AWD model koji si ti okacio.

Ja to svakako ne bih kupio dok ga Bjorn ne istestira detaljno. Specifikacija je jedno, ali treba videti u praksi kako radi softver, kako radi BMS, da li ima bagova sa punjenjem, kakav je kvalitet ugradjenih materijala itd, itd..

Па није увек ризик то, ако купиш електро ауто од фирме која је од пре присутна на тржишту, сложићеш се да је то пуно боље.

Нема ништа од тог домета са том батеријом и тим фелнама. Ако има више од 350км употребљивог домета изненадило би ме.

Ма да, на папиру све изгледа добро, поготово на сопственој реклами.

To je uvek rizik, ali zato je ovaj auto u startu jeftiniji 5-10 hiljada eura od poznatih brendova.
Ovo ima ulogu jedino ako hoces da ga vozis do kraja radnog veka. U praksi ovakvi automobili tesko nalaze kupca kao polovnjaci, a ako nekom slucajno i zadrhti ruka, drasticno je veci gubitak od tih 5-10k inicijalne ustede.

Samo ga video 2x u subotu na NBG.

Probao neko BYD Sealion 7?
Ja sam ga vozio pre x meseci, mislim da je model od prošle godine.

Ako ne očekuješ čudo, odličan auto. Makar kad je nov, mator nisam vozio.

Napisao sam već ovde da mi se ne sviđa kad npr skrećeš preko kolotraga ili ukoso skrećeš u bočnu ulicu preko neke neravnine - mnogo se i neprijatno ljulja. Ali tako se ponašaju mnogo 'brendiraniji' automobili, pogotovo u SUV varijantama. Za toliki tenak motor od 500+ ks je više nego dovoljan. Kako sam čuo od vlasnika - glavna boljka im je da toliko dobro mogu da koče elektromotorom da im diskovi od nekočenja zarđaju a nema aftermarket zamena - samo za pločice.

Onaj rotirajući ekran je besmislen, sramota bi me bilo da stisnem to dugme 🙂. Takođe, 'skin' za kontrolnu tablu je katastrofa, ali ko sam ja da se žalim kad na mom g20 ne da nije bolje, nego je 10x gore. Svi tu da uče od Mercedesa, koji ima repliku analognih instrumenata. Dynaudio ozvučenje je zadovoljavajuće. Materijali korektni. Ako te još nešto zanima - pitaj, vozio sam ga do NS, po NS i nazad, nisam ga baš 'terao uz Avalu'.

Vidim da je po efikasnosti nesto slabiji u odnosu na konkurenciju, ali mu se to generalno ne uzima kao velika mana. Jedini problem koji licno primecujem jeste dostupnost rezervnih delova i servisne podrske, s obzirom na to da je brend relativno nov na nasem trzistu.

Ako najjaca verzija, uz subvenciju, moze da izadje oko 45.000 €, mislim da je to trenutno najbolja kupovina u toj klasi.

Ako najjaca verzija, uz subvenciju, moze da izadje oko 45.000 €, mislim da je to trenutno najbolja kupovina u toj klasi.
Pa i jeste, za te pare sigurno da nudi najvise kada se poredi sa ostalim novim automobilima.

Jel si gledao emisiju SAT sada u nedelju? Poredili su nov Sealion 7 sa polovnkm Porsche Macan.

Bacio sam pogled na kratko uz premotavanje, ali najbolji utisak sticem od nekih stranaca koje pratim na Youtube, koji dosta detaljnije testiraju vozila. SAT je ipak forma koja mora da uklopi dosta sadrzaja u 40ak minuta, sto naravno ne zameram, ali zahtevam dosta vise informacija 🙂

Stigao isti primerak kod bračnog para Piroški, očekujte vrhunski review.

Sealion 7 ima jaku cenu za ono sto pruza i ljudi kod nas misle da je to neki premium segment. Danasnjim kupcima sama specifikacija nije dovoljna da iskesira 50k eur za kineza. Kvalitet koriscenih materijala u kabini nije neki, kao i sam enterijer, multimedija nije za komentarisati, gepek poprilicno mali za onoliki automobil.
Sledece godine recimo izbacuju novi ix3 sa dometom od 700+ km, po meni taj bmw je 2-3 klase iznad sealiona, a kostace recimo "svega" oko 40% vise.

Sealion 7 ima jaku cenu za ono sto pruza i ljudi kod nas misle da je to neki premium segment. Danasnjim kupcima sama specifikacija nije dovoljna da iskesira 50k eur za kineza. Kvalitet koriscenih materijala u kabini nije neki, kao i sam enterijer, multimedija nije za komentarisati, gepek poprilicno mali za onoliki automobil.
Sledece godine recimo izbacuju novi ix3 sa dometom od 700+ km, po meni taj bmw je 2-3 klase iznad sealiona, a kostace recimo "svega" oko 40% vise.

Evo kad se pojavi ix3 ti pozovi i pitaj za cenu modela od 500+ ks sa sličnom opremom pa da vidimo pošto će biti 🙂.

A inače, lično ne smatram BMW za neku klasu, možda u smislu imidž auta.

Spominju cenu od 65-70k ka krajnjim kupcima. Ne kazem da ce ovde biti toliko, svi znamo u kakvoj drzavi zivimo. Toliko ce verovatno kostati u normalnim zemljama.
Ne velicam BMW niti sam ga ikad posedovao, samo kazem da ti automobili nece biti za poredjenje. Mercedes takodje izbacuje GLC na prolece u toj klasi i po nesto visoj cenu, resili su izgleda da pokazu kinezima da nisu toliko konkurentni, bar sto se nekog viseg segmenta tice.

To uopšte nije nešto viša cena nego se priča o par desetin hiljada evra više. Nije za poređenje uopšte.

Tom analogijom, Merc EQS SUV je "samo" nekih 40% vise od BMW 🙂 znam ko ga nece kupiti 100% 🙂

Није ми лако да разимем мотив неке особе да купи нов BYD аутомобил у Србији. Да ли неко ко са друге стране има тај мотив, може да елаборира свој поглед на ту ситуацију? О уштеди на гориву тешко може да се прича ако се у рачуницу убаци пад цене аута, поготово новог, електричног, BYD и то у Србији. Ту нема математике једноставно. Да му је прелеп и то ми је тешко разумети без обзира на поштапалицу да је ”лепота у оку посматрача”. Ако у Србији имаш 45000еура за ауто да одвојиш, није ти до уштеде у гориву, узмеш неког лепог клачиног СУС-а. Да је BYD нешто посебан, није...

Mozda ta osoba jednostavno zeli dobar elektricni auto, i ne zeli da premijum evropske brendove, kao i reketaske cene goriva u Srbiji?

Koji je to "lep klasičan SUS" koji je u rangu tog BYD-a?
Pričamo o novim automobilima? Lepo staviš jedan pored drugog, i vidiš šta dobiješ za svoj novac.

Nazad
Vrh Dno