То је стара вест и за ову тему. Качио сам ја то пролетос. Разепели ме људи као што ће и тебе, код нас се воле Кинези и не смета ако те шпијунирају. Па се онда релативизује с тим да те и други шпијунирају.izvor automobili.ba na fejsbuku
"
Tim norveških istraživača otkrio je da električni automobil Nio ES8 stalno šalje podatke Kini. Čak 90 posto podataka iz električnog automobila ide na vojni satelit BeiDou.
Norveški sigurnosni stručnjaci otkrili su da kineski električni automobili stalno pokušavaju poslati podatke Kini, čak i kada su automobili isključeni. Test vozila Nio ES8 otkrio je da se 90 posto podataka automobila šalje u Kinu i da automobil pokušava komunicirati s kineskim satelitskim sistemom BeiDou, kojim upravlja kineska vojska., prenosi revijaHAK
- Otkrili smo da automobil stalno pokušava da se poveže na internet kako bi prenio informacije. Ne znamo za šta će se informacije koristiti - kaže za Motor.no Arild Tjomsland, viši savjetnik na Univerzitetu jugoistočne Norveške.
Test su proveli Tjomsland i sigurnosni stručnjak Tor Indstøy (Telenor), koji je zaključao svoj vlastiti električni automobil Nio ES8 unutar hermetički zatvorene pećine kako bi izolovao sve signale. Automobil je stalno pokušavao da šalje signale.
„Čak 90 posto ide u Kinu“, rekao je Tor Indstøy za NRK Radio.
Najgore od svega bilo je otkriće da je automobil pokušavao uspostaviti kontakt s kineskim satelitskim sistemom BeiDou. BeiDou je kineski ekvivalent GPS-a i sistem se koristi i u civilne i u vojne svrhe.
„Naš test je pokazao da postoji velika razlika između onoga što su proizvođači naveli u svojoj dokumentaciji i onoga što je automobil zapravo pohranio i komunicirao“, kaže Arild Tjomsland.
Otkriće dolazi ubrzo nakon drugog norveškog slučaja kada je norveška autobuska kompanija Ruter otkrila da se njeni kineski autobusi Yutong mogu daljinski upravljati i zaustavljati iz Kine putem skrivene SIM kartice. Slične SIM kartice pronađene su i u nekoliko stotina danskih autobusa. NIO je negirao sve optužbe i tvrdi da se pridržava svih GDPR propisa i da su svi podaci anonimizirani."
vrelegume.rs

Ovo ima ulogu jedino ako hoces da ga vozis do kraja radnog veka. U praksi ovakvi automobili tesko nalaze kupca kao polovnjaci, a ako nekom slucajno i zadrhti ruka, drasticno je veci gubitak od tih 5-10k inicijalne ustede.To je uvek rizik, ali zato je ovaj auto u startu jeftiniji 5-10 hiljada eura od poznatih brendova.
Ja sam ga vozio pre x meseci, mislim da je model od prošle godine.Probao neko BYD Sealion 7?
Pa i jeste, za te pare sigurno da nudi najvise kada se poredi sa ostalim novim automobilima.Ako najjaca verzija, uz subvenciju, moze da izadje oko 45.000 €, mislim da je to trenutno najbolja kupovina u toj klasi.
Sealion 7 ima jaku cenu za ono sto pruza i ljudi kod nas misle da je to neki premium segment. Danasnjim kupcima sama specifikacija nije dovoljna da iskesira 50k eur za kineza. Kvalitet koriscenih materijala u kabini nije neki, kao i sam enterijer, multimedija nije za komentarisati, gepek poprilicno mali za onoliki automobil.
Sledece godine recimo izbacuju novi ix3 sa dometom od 700+ km, po meni taj bmw je 2-3 klase iznad sealiona, a kostace recimo "svega" oko 40% vise.
Tom analogijom, Merc EQS SUV je "samo" nekih 40% vise od BMW 🙂 znam ko ga nece kupiti 100% 🙂Sealion 7 ima jaku cenu za ono sto pruza i ljudi kod nas misle da je to neki premium segment. Danasnjim kupcima sama specifikacija nije dovoljna da iskesira 50k eur za kineza. Kvalitet koriscenih materijala u kabini nije neki, kao i sam enterijer, multimedija nije za komentarisati, gepek poprilicno mali za onoliki automobil.
Sledece godine recimo izbacuju novi ix3 sa dometom od 700+ km, po meni taj bmw je 2-3 klase iznad sealiona, a kostace recimo "svega" oko 40% vise.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari