Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

Polovne EV koliko vidim nema ispod 10k na oglasima, pitanje je kakve su im baterije a to ako im ode možeš da ga baciš.
Apsolutno podržavam kupovinu novog auta, ali bih samo hteo da se osvrnem na ovaj deo – nećeš imati problem sa baterijom ni sa jednim električnim autom iz oglasa, ako izuzmemo Nissan Leaf prve generacije, neke one kineske "kvadricikle" (Linzda i sl.) ili ako neko baš napiše da ima problem sa baterijom. Ako nešto nije u redu, a prodavac nije napisao, to ćeš da vidiš odmah prilikom provere pre kupovine, ali to je svakako veoma retko.

Spring mi deluje kao pola auta. 1 NCAP zvezdica.

Moje pitanje je i neko razmišljanje, uzeo bih neki EV, najviše Dacia Spring nov uz subvenciju ako bih uspeo da dobijem to je 15.000e i mislim da nema bolji dil za to. 5god garancije ili 50.000km.
Nov auto, je nov auto, ali ja bih ipak izbegao Spring. Baci pogled na Dongfeng Nammi box, kod nas kosta oko 22 hiljade, znaci 17 sa subvencijom. Veci auto, veca baterija, generalno mnogo upotrebljiviji auto od Springa.

Hyundai Inster je takodje je odlican auto, ali nazalost nisam siguran da kod nas ima da se kupi.

Spring mi deluje kao pola auta. 1 NCAP zvezdica.

Ovo je test starog modela.

Po meni je više nego adekvatan auto za te pare. Lično bih da uzimam sada sačekao da vidim da li će Twingo stvarno biti 20k i šta nudi u odnosu na Spring.

Uvezite nov MG 4 ili Corsu iz Nemacke za 18-19.000e. Cesto su na akciji po toj ceni. Odbijete tamo porez, ovde platite dazbine i toliko bude na kraju. Kod nas MG 4 prodaju za 30k. 😡

Ima tamo neka subvencija? :D

Hahaha. Koliko sam ispratio, ovo su cene bez subvencija. 😂 Bas sam se zagrejao bio za MG 4, ali su se malo planovi promenili, pa sam odlozio kupovinu za prolece.

Ovo je test starog modela.

Po meni je više nego adekvatan auto za te pare. Lično bih da uzimam sada sačekao da vidim da li će Twingo stvarno biti 20k i šta nudi u odnosu na Spring.

Lično, imam utisak da vredi 10k, a ne 20k. 65 KS je no comment.
AC punjenje 6.6 kW, baterija ima 25 kW.
Po podacima sa ovog sajta kući na 16 A utičnici mu treba 8h za punjenje. 32 A na jednoj fazi mislim da niko nema.
Na tri faze sa 11 kW punjačem opet se puni 8h.
(Limited by on-board charger, vehicle cannot charge faster)

Dacia Spring je bila dobra dok se nisu pojavili jeftini modeli drugih proizvodjaca..

Imam info da pocetkom sledece godine stize BYD Dolphin Surf kod nas. Za osnovnu verziju sa 43kwh baterijom treba ocekivati cenu oko 21 hiljadu evra.

Ima li Pande electric u ponudi, ili je još na čekanju tipa, biće kad bude...

• Like
Reagovanja: mnt
Jedan tekst vezano za aktuelnu situaciju.

Ko zna, mozda ove sankcije i donesu nesto dobro, da narod pocne malo vise da razmislja o elektricnim automobilima.

Narod (većina u Srbiji) je u mogućnos' da kupi do 5k eur porodični auto i možda neće imati novca i da takav održava kako treba.
Srednja klasa skoro da ne postoji.

Neki novinari i analitičari su operisani od realnosti u kojoj živimo (većina stanovnika Srbije)

Narod (većina u Srbiji) je u mogućnos' da kupi do 5k eur porodični auto i možda neće imati novca i da takav održava kako treba.
Srednja klasa skoro da ne postoji.
Da, ali isto tako ja vidjam gomilu polovnih Tuscon, Kugi, Kia Sportage itd starih 3-5 godina.. Za iste pare mozes da uvezes polovan ID4 star 4 godine, a njega gotovo da ne vidjam uopste kod nas..
Ima li Pande electric u ponudi, ili je još na čekanju tipa, biće kad bude...
Grande Panda se proizvodi samo pici ako na nju mislis, izlazi 400 komada dnevno svaki dan u Kragujevcu. Ali ja bih ono zaobisao u siroookom luku.

Grande Panda se proizvodi samo pici ako na nju mislis, izlazi 400 komada dnevno svaki dan u Kragujevcu.
Da li je iko u Srbiji video Grande Pandu na ulicama da se vozi normalno na domaćim tablicama? Očekivao bih da ih viđam bar jednom u par dana, ali izgleda da su sve proizvedene za sad samo za izvoz?

Posto sam ja iz Kragujevca vidjam je redovno, ovih sto voze probne tablice :) Moze da se kupi naravno, jos od sajma su krenule porudzbine, ali zainteresovanost u nasoj zemlji je skoro pa nikakva..

Pa kako možeš da viđaš samo probne tablice, i to redovno? Njih skoro niko nikad ne uzima jer su preskupe. :unsure: Nešto tu ne štima onda, o tome i pričam – zašto nema regularnih domaćih tablica? Mislim da je hibrid izuzetno povoljan i ne vidim razlog da ih nije prodato na stotine domaćim kupcima. Jel se hibrid još uvek ne proizvodi, tek će početi kasnije?

El. Panda je skupa za ono sto nudi. Stelantis se nije bas proslavio sa EV. Sigurno ima boljih opcija.

Vrh Dno