Ja bih samo da skrenem pažnju svim novim kupcima EV da nije striktno neophodno da se kupi zasebni zidni punjač radi uobičajene upotrebe auta, već je za mnoge korisnike dovoljno da se prosto iskoristi postojeći kućni punjač koji dolazi uz auto (šuko utikač sa jedne strane i tip 2 sa druge) i jednostavno uključi u običnu utičnicu, koja kod nas daje solidnu jačinu; nismo Amerika. To će na 16 A / 230 V dati brzinu punjenja od 3,7 kW. Ako imate stare instalacije od 10 A, preporučujem zamenu osigurača i žice (presek minimum 2,5 mm²), bar za tu jednu utičnicu. Svakako i ko ima 16 A treba da na postojećim instalacijama proveri presek žice zbog bezbednosti prilikom dugog i neprekidnog povlačenja maksimalne jačine struje.
Pošto automobili troše oko 15-20 kWh na 100 km, pri 3,7 kW biće potrebno nekih 5 sati da se baterija napuni za 100 km ili 10 sati za 200 km dometa, što bi mnogima trebalo da je prihvatljiva brzina (bar meni jeste, tad spavam). A često mi auto stoji priključen i mnogo duže od 8 sati. Ako neko prelazi više od 200 km dnevno (znači ne ponekad za putovanje, nego svakodnevno), ili ne želi da puni auto svako veče, ili prosto želi "za svaki slučaj", onda svakako preporučujem trofazni punjač, da bi moglo punjenje na 11 kW, ali čak i tad nije nužno neophodan zidni punjač, koji je skuplji, nego može prenosivi na kablu sa trofaznim industrijskim (CEE red) utikačem, koji košta oko 200-400€. Ovako nešto:
VEVOR Prenosivi EV Punjač Tip 2 EV Kabl za Punjenje 16A CEE 16 7.5 M 230V/400V Kućište je izrađeno od visokokvalitetnog aluminijumske legure, osiguravajući trajnost i dugovečnost. CEE 16 utikač garantuje univerzalnu kompatibilnost, čineći ga pogodnim za sva Tip 2 električna i hibridna vozila...
www.kupujemprodajem.com
Opet, jeftinije je ko može iz inostranstva da nabavi. Naravno, ne koristi se kao prenosivi, nego se ostavi uboden stalno radi lakše upotrebe. Uglavnom i bez aplikacije pružaju mogućnost da se promeni amperaža (8/10/13/16 A). Osim toga, potrebno je montirati industrijsku utičnicu, ja sam ovu stavio:
Napon: 380 V, Radna struja: 16 A, Broj polova: 5, Stepen zaštite: IP67, Boja: Crvena, Vrsta: Utičnice
okov.rs
Takođe, smatram da za punjač nije potrebna još jedna aplikacija na telefonu, pošto u samom autu može da se namesti raspored punjenja i brzina. Tako da može iz auta da se podesi da se puni npr. samo noću između određenih časova kada je jeftina struja.