Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

5 godina garancije, toliko se planira i voziti max. Izgleda fantastično i izgled (i komfor unutra, jako je komforan) je presudilo u odluci. :)
Мени је он тренуттно један од најлепших аутомобила на тржишту, нема говора.

Isto tako šta je sa servisom? Ne vidim da postoji i jedan ovde osim u nekom imaginarnom svetu,a i kda bude bio ko zna kakav će da bude...moj kolega ima jednog drugog kineza recimo da kažem da je čekao štop svetlo 4 meseca...

Ovo me najviše brine kod automobila koje se ne proizvode u Evropi. Neki, koji su duže vremena prisutni, imaju kakvu-takvu mrežu rezervnih delova i servisa. Sve što je novo je rizik. Zato i moraju da nude bolji kvalitet za istu ili nižu cenu.

Biće kao sa Xiaomi telefonima, ne brini se da neće opstati na tržištu. Sad možda nije idealno za prvence, ali na to treba da se računa. Dileri su firme koje decenijama šljakaju dobro, biće to sve super.

Nije do aplikacije, prodavac je imao aplikacije samo nije funkcionisalo daljinsko upravljanje, videlo se vozilo i range itd... Zaboravih da dodam da ne radi ni e-call sto mislim i da je kod nas uslov da mora da ima novo vozilo, znam da je za EU sigurno... Ja sam prvo mislio da ne radi kartica uopste ali onda se ne bi video auto na aplikaciji... Sem ako to ne laze nesto... Sredice to vremenom...

Sto se tice servisa, uskoro u Krnjaci, u planu su ukupno 3 u Beogradu plus Cacak, Nis, Subotica... naravno to su planovi... Sto se tice rezervnih delova, skoro niko nema veci lager, ja sam pre 3 godine cekao 3 meseca stop svetlo za Hondu Hrv ( neki ***** razbio parcence par cm precnika, ja poludeo, zena ciji je auto bila skroz opustena, mislim da me je to vise iznerviralo nego sam cin :ROFLMAO: )

• Like
Reagovanja: mnt
Дакле сада сам контактирао увозника BYD возила. Ситуација је следећа и овако су ми рекли.

1. Немају тест возило.
2. Не зна се тачно када стиже, рок је 5-6 месеци.
3. Субвенција од државе може да се добије тек када возило стигне.
4. Не могу да гарантују да ће субвенције бити када возило стигне.

Искрено овако неодговорно вођење бизниса није ни кад у првом разреду продајеш лимунаду испреТкуће.

Da, slican utisak sam i ja stekao, vrlo neodgovorno vodjenje biznisa, u fazonu nista nemamo, nista ne garantujemo, ali depozit trazimo i ne vracamo..

Inace budite oprezni sa BYD vozilima ukoliko planirate da ih punite na brzim punjacima zimi, jedino Sealion 7 ima opciju zagrevanja baterije a i ona lose radi. Seal npr nema uopste, a kosta skoro 40k eura.. LFP baterije su poznate po tome da se jako sporo pune zimi kada su temperature ispod 10c..

Da li možemo da očekujemo da će se za BYD drastično smanjiti vreme čekanja na delove kada se otvori fabrika u Segedinu?

Onda je jednostavno - ne kupujte na slepo, sačekajte test vozilo i da se stvari iskristališu. Ja kad sam kupovao, otišao par meseci pre naručivanja u Teslu da uradim testove vožnje, ništa nisam hteo da uradim dok ne vidim uživo i dok ne provozam. Prvi auto koji sam testirao je Model 3 Highland - slikali mi vozačku, dali mi ključ-karticu i rekli evo ti idi gde oćeš, radi šta oćeš, vrati se za pola sata, supruga i ja bili sami u kolima. Zanimalo me je u isto vreme kakav je Model Y pre-refresh (tad još nije bio osvežen), zakazao za dva dana termin, ista priča, seli sami, išli pola sata da se vozimo, skapirao za to vreme da me mnogo više zanima Model 3 i to je bilo to.

Na testu sam vozio bazni model - na kraju završio sa naručivanjem Performance Model 3 2025 modela. Znao sam šta da očekujem od vožnje i auta sveukupno, znao sam kad stiže sledeća tura u FR, na kom je brodu tačno kad sam ga poručio, znao sam gde je brod na moru u svakom trenutku, koliko je kilometara auto imao kad je sišao sa broda i kad su ga parkirali u delivery center, sve to u skoro pa real time i u osam decimala brojka km na satu lol, neka luda skripta za praćenje porudžbine što je neki španac napravio. Skroz zanimljivo i dosta unikatno iskustvo kupovine i preuzimanja auta u svakom slučaju. Malo je drugačija situacija ovde, znam da imam podršku i oficijalni servis koji mi je na 20km ako nešto ne bude kako treba - 4 godine ili 80 000 km na auto, 8 godina ili 192 000 km na bateriju, u pitanju je NMC baterija 79 kWh od LG-a.

Ovaj specifičan EV je zaista nešto specijalno, evo mesec dana već ne skidam osmeh sa lica dok ga vozim. Zatvorenih očiju mogu da ga preporučim ko je u mogućnosti da priušti, ovo jednom u životu morate da probate (ili posedujete), imaćete i vozićete možda i brži/jači ICE, ali ovo ubrzanje koje EV nudi je nešto sasvim drugačije. Kažu max 585 konja na dyno testu za model za Evropu, 3.1s 0-100km/h, i možda više bitno, koliko je stabilan u krivinama - endorfin zagarantovan hehe. Pitajte slobodno ako vas još nešto zanima.

Poslednja izmena od urednika:
Нови модел Y и поред ”хејтовања” Илона обара све рекорде продаје у Норвешкој које је претходни Y и поставио. Видео сам га јуче уживо и изгледа феноменално.
Овај Pleid знак што си ставио ме подсећа на неке другове из младости што су на неке обичне BMW-ове свуда качили М знак. 😄 Pleid је резервисан само за S i X.
Свастика је наручила Модел 3 Highland - у мају месецу стиже. Жена медицинска сестра нема деце, не зна ништа о аутима, али зна да јој стари А4 2016 већ дуже време једе паре на поправке. Отишли смо провозали се, заљубила се и наручила модел са 4 вуче. Њој је то и више него довољно места.
Добар је Highland ко леба, и ја би га возио да немам потребу за више места (4 деце), на крају сам спрцао више пара у полован X него да сам купио нов Highland у макс опреми. Мада можда и не би, знам себе сметали су ми и ”мигавци” и недостатак екрана испред возача у тест вожњи, али има ту сад пуно aftermarket решења, видим да си се и ти снашао. Честитам на куповини и да те лепо служи.

Ево текста о продају модела Y Норвешкој.

Едит: сад видим да није Pleid, "зумбирао” сам слику.

Poslednja izmena:
Ja imam dvoje, klinku i klinca, uskoro 6 i 4 godine, i dok jesam originalno bio zagrejan za Juniper (Model Y Refresh), shvatio sam da mi dodatni prostor ne znači puno - prerasli su odavno kolica, ne vučem im trotinete, bicikle, gomile opreme po gepecima, živim u mestu sa dosta staza, voze kad žele čim izađu iz kuće, ne guram ih u auto bez potrebe, itd.

Ne znam koliko pratiš detaljno, po ovome što si napisao deluje da nisi čitao o Performance Highland, nisam ja ništa stavio, to je fabrički znak, a Plaid znak nije Performance znak, mnogi ih mešaju, a jasno su drugačiji, niti su iste boje niti oblika, tako da ne razumem BMW M znak poredbu :) Dodao sam sve što mi je nedostajalo, kameru prednju (i ekran), ručice indikatora (S3XY stalks), Knob, Buttons, mat stakla, itd, itd. Hvala na čestitkama :)

Места никад доста, ал са двоје деце и се и може :) Ма да има пуно добрих афтермаркет геџета који и не коштају пуно. Још да мало заштитиш са неком фолијом или бар ”керамиком”, греота те црвене боје.
Много лош лак тесле имају генерално, мени ауто цео од алуминијума па ми на два панела боја набубрела има нека нечистоћа - корозија алуминијума, баш сад идем да средим то. Женин брат има црни Модел 3 претходну генерацију 2022 годиште, само предње лево крило није фарбано -СВЕ друго му Тесла фарбала у гаранцији, катастрофа, скоро цео ауто. Мада је овде клима зезнута и пуно се соли и баца ризла,код тебе у ФР би требало бити боље што се тога тиче.

Ма тек после сам видео да је знак друге боје(и не само то), мора неке наочаре да набавим, ослабио вид, много гледам у екране.

Poslednja izmena:
@Gizmo cestitam na kupovini, odlican auto.

Neki proizvodjaci nude kvalitetniji enterijer, neki brze punjenje, drugi vece baterije, ali Tesla nudi najkvalitetniji proizvod.

To su cinjenice, voleli ljudi Maska ili ne.

Можда је реч коју су тражио “најзаокруженији”, јер најквалитетнији свакако није. А Маск…муда до пода, кад је он још све патенте поделио свима.

Можеш ли да опишеш какав је Sealion7 у вожњи? И ако сам те добро разумео нећемо моћи да добијемо субвенцију док ауто не стигне типа за 5 месеци?
Ja sam u Mađarskoj probao najjaču verziju.

• Ubrzava očekivano za toliko snagu. Ubrzavanje preko neravne površine pod punim gasom već nije nikako preporučljivo (ja konkretno baš namerno probao da odvalim gas sa semafora a ulica sa kojom se moja ukrštala je imala ozbiljne kolotrage/neravnine) - ni blizu sigurnosti 'ozbiljnijih' automobila.
  • Relativno udoban po džombe, nebo i zemlja u odnosu na stare kineske automobile.
  • Užas se ponaša ako se penješ ukoso na npr ivičnjak, toliko se ljulja levo desno da dobiješ morsku bolest. Jako neprijatno. Rešenje drastično smanjiti brzinu.
  • Duge krivine pri 80+ tipa kad sam se isključivao sa/uključivao na autoput nisu mu baš jača strana. Generalno promene pravca.
  • Multimedija izgleda fensi ali se sve svodi na android auto/epl karplej. Pregledan je u portret modu dok voziš.
  • Odgovor na komande volana je kao nekada pežo 504. Ti smotaš, on razmisli, pa auto promeni pravac. I 'osetljivost' je čudna, odnosno koliko savijanja točkova dobiješ za koliko motanja volana.

Купићу онда по свему судећи Волво EX30 као први електрични ауто. :D
Има ли неко овде са форума да га је возио или има?
Ја сам одрадио 2 тест вожње и врхунски ми је све осим простора назад, оно је баш мало, али за сада имамо само једну бебицу од 4 месеца, тако да ће послуижити у наредних 4-5 година сигурно.

1743578338661.png

Како лепа фелна :love: моје фелне ми наспрам ове изгледају као да су из '98 🤣​

@nidza није то баш толико ниско као неки Bugatti али може бити изазов.​

@swedja леп ауто,ако ти nick значи да си у Шведској, обавезно 4x4 узми :) Спас за снег.​

Ове цифре су и поред тога што је било продукцијских проблема с преласком на нови модел Y.
1743585623854.png

Pominjete ivičnjake - bogme ja moram ozbiljno da pazim ako se ikada nađem u takvoj situaciji, isto važi i za veće ležeće kojom brzinom prelazim preko istih - 115mm ground clearance, nije za igranje. Uopšte i ne pokušavam da se penjem na neke visoke trotoare, niti da parkiram na istim, trudim se da budem kulturan jelte. Sreća i nisam se susretao sa nekim problematičnim situacijama, obično gde god moraš da "sečeš" trotoar, on je spušten, takoreći postoji "rampa" u 99% slučajeva.

Inače, nevezano za tu priču, okačio sam par videa, ništa preterano ozbiljno, lagana POV vožnja po gradu, iz autoperionice, itd, bacite pogled ako vas zanima https://www.youtube.com/@Gizmo_EV_and_Tech/featured

Zato mnogi i kupuju SUV/Crossover modele, jednostavno su mnogo praktičniji za porodičnu upotrebu, visoke ivičnjake, loše puteve itd.
115mm klirens, to je jezivo malo, prenisko za sve osim puteva koji su u odličnom stanju (a i prilazni ugao je baš loš). I sa 180-200mm je moguće kačiti i udarati zaštitu motora, ako se ne pazi, ili ako je asfalt ''partijski'' stanjen, pa ivičnjaci vire 2-3cm iznad neke normalne visine (znam da živiš u FR, ovo pišem za naše uslove).

Sa 115mm klirensom bih mogao da parkiram na manje od 30% regularnih parking mesta u bloku u kom živim. Sa SUV-om mogu na sva - ali i sa njim na nekim mestima moram da pripazim kako prilazim. Kad kažem "regularna parking mesta" mislim da asfaltirana mesta, označena (obojena) od strane parking servisa/Beograd puta/...
Pozdrav

Купићу онда по свему судећи Волво EX30 као први електрични ауто. :D
Има ли неко овде са форума да га је возио или има?
Ја сам одрадио 2 тест вожње и врхунски ми је све осим простора назад, оно је баш мало, али за сада имамо само једну бебицу од 4 месеца, тако да ће послуижити у наредних 4-5 година сигурно.
A o KIA EV3 nisi razmisljao?

Јесам, ишао сам и да одрадим тест вожњу али када сам видео возило уживо и сео у њега једноставно сам одмах одустао. Никако ми се није свидела, ни споља ни инутра. Притом је доста пространији од Волва и има јачу батерију. Али баш, баш није легао. Ни мени ни супрузи.

Буџет ми је до 50 000, али не могу ништа у фул опреми да нађем за тај новац осим Волвоа а да мио се свиђа.

Jedino sto mi pada na pamet do 50k eura jos je ID4 Pro. Jel si probao njega? Ipak je to jedan od najprodavanijih automobila u svojoj klasi.

Zato mnogi i kupuju SUV/Crossover modele, jednostavno su mnogo praktičniji za porodičnu upotrebu, visoke ivičnjake, loše puteve itd.
115mm klirens, to je jezivo malo, prenisko za sve osim puteva koji su u odličnom stanju (a i prilazni ugao je baš loš). I sa 180-200mm je moguće kačiti i udarati zaštitu motora, ako se ne pazi, ili ako je asfalt ''partijski'' stanjen, pa ivičnjaci vire 2-3cm iznad neke normalne visine (znam da živiš u FR, ovo pišem za naše uslove).

То је баш *******ција још ако су гуме ниски профил популарне ”палачинке” неминовност је да дође до оштећења.
Захвалан сам на ваздушном вешању, скупе су поправке на њему али је предобра ствар, чим видим неки потенцијални проблем подигнем ауто за пар секунди.

Planiram da kupim garažno mesto u novogradnji koje dolazi sa instaliranim punjačem za električna vozila (posebno brojilo namenjeno samo za to garazno mesto). Prema informacijama koje imam, u elektrodistribuciji se brojilo prebacuje sa investitora na vlasnika garažnog mesta prilikom kupovine po kupoprodajnom ugovoru.

Zanima me da li je kasnije moguće odvojiti brojilo i punjač od tog konkretnog garažnog mesta, tako da se:

1. Garažno mesto proda zasebno, bez brojila i punjača.

2. Brojilo i punjač presele na drugo garažno mesto u istoj zgradi.

Da li je neko imao iskustva sa ovakvom situacijom i zna li kako to funkcioniše sa strane elektrodistribucije i pravnih regulativa?

• Like
Reagovanja: mnt
1. Не видим зашто не би могло.
2. Ни ту не видим препреку.

Што се самог пуњача тиче, то је само једна врста потрошача и дистрибуцију не занима шта ти ”качиш” на бројило. Тако да њега свакако можеш демонтирати и пресељавати. Што се бројила тиче ту сигурно има нека процедура како да промениш локацију итд. јер то радници дистрибуције опет мора да бломбирају.
Е сад колико је практично селити бројило то је питање, можда је боље једноставно ставити друго.

Brojilo ćeš ionako predati u vlasništvo EDB-u pa ti nećeš raditi nikakvu selidbu. Ne verujem da će brojilo fizički biti locirano na samom parking mestu - verovatnije je da će biti zajedno sa drugim brojilima u nekom distributivnom ormanu.
Pozdrav

Vrh Dno