Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

Ne nismo rascistili vecinu tema vec ti zelis da kao administrator imas zadnju rec, a izneo si milion nekih, pa ostanimo pristojni, netacnih stvari, povezao nepovezive stvari i slicno, al dobro i ne cudi, danas svako ko gleda jutjub misli da je naucnik... Posto da "zelena agenda" ima tajni plan, a naftna i oil industrija su good guys :). Al ajde kao sto neko rece privatni forum pa kome se ne svidja ne mora da bude ovde, pa ne moram ni ja na ovoj temi, ajd pozdrav.

Da dodam to sto se pozivas na Moor-a bas onako mnogo govori a validnosti tvojih "argumenata", bukvalno svako poglavlje njegove knjige je dokazano pogresno, inace lik je bio konsultant za industriju nafte, plastike, gmo i sl. Pritom lik je cak lagao da je on osnovao Greenpeace :) Anyways, hvala na paznji, nadam se da post nece nestati pod nekim velom misterije ;)

Poslednja izmena od urednika:
Posto smo sada rascistili vecinu dilema, drzacemo se ubuduce teme koja je EV vozila.
Ovo je sve što je trebalo da napišeš, što bi jednom adminu trebalo biti jasno bez pojašnjenja.

Tema je EV, vrlo jasna i uska, a poslednjih nekoliko strana ima svega, sem toga. Teme nisu ni zelena agenda, ni zelena paranoja, meni više muka od svih krajnosti, ne može normalan čovek da živi od radikalnog razmišljanja, a ne zna se koje je dalje od istine.

Molim te briši sve što nije o automobilima ubuduće.

Ili da nafte nece skoro nestati iako pompezno nestaje vec 50 god jer se takodje prirodno regenerise, samo mnogo sporije nego sto izvlacimo pa smo cak i smislili neke metode da ubrzamo malo (ali svakako nije beskonacna).
Izvini ali ovo je dezinformacija. Smatra se da se nafta prirodno ne regeneriše, tj. potrebni su milioni godina da se stvori prirodnim putem. Nafte nije nestalo do sada zato što tehnologija napreduje i otkrivaju se nova naftna nalazišta i kopa se sve dublje. Ranije se mislilo da je nemoguće izvući naftu sa dna mora, sada je to uobučajene praksa. Sada imamo i fraking što ranije nije bilo izvodivo. Radio sam u naftnoj industriji i postoje procedure za zatvaranje naftnih bušotina kada se iscrpe. Nije to flaša pa da se isprazni, već naftni mulj postane toliko malo zasićeš korisnim stvarima da više nije isplativa eksplatacija i bušotina se zatvara. Sada se veoma precizno pronalazi naftni mulj u dubinama raznim metodama (kod nas se su se koristili kamioni sonari koji izazivaju mini zemljotrese i osluškuju odjek iz dubine zemlje). Takođe moguće je sada i bušiti zemlju ne samo vertikalno nego raznim putanjama i tako naći isplativ put do naftnih rezervi.

Ili da mediji cute o masovnom prirodnom ozeljevavanju severne afrike i zapadne australije koja su uocena satelitima gde se serviraju pics/video green pokreta kako egipcani (ili ko vec bese) sade drveca da spasu planetu. A zelene se susni regioni jer biljke ne moraju vise da imaju toliko pora zbog manjka co2 vec je sada manje pora = manje oslobadjanje vlage = biljke bolje hendluju vodu = bolji prosperitet.
Odakle ti da se radi o prirodnom ozeljenjavanju Afrike? Sahara se širi i to je nedvosmisleno. Great Green Wall je čovekov napor da se spreči dalje napredovanje pustinje.

Ili da (ovo ce boleti) ocevi trebaju da objasne deci da nije bilo smrada iz auspuha (figurativno) da mozda ne bi imali sta da jedu jer je flora bila pred izumiranjem pre industrijske revolucije jer se co2 opasno priblizio 150 ppm, sto je smrtna granica za biljke.
Ovo me interesuje. Prvi put čujem za ovo. Zna se da je industrijska revolucija povećala CO2 u atmosferi iznad prirodnih granica. Za koje biljke se smatra da bi izumrele da nije bilo industrijske revolucije?

EV i ekologija su usko povezani pošto se puno forsira EV kao neko rešenje za ekološke probleme. Po meni nije baš tako. Zagađenja koja dolaze od automobila su mali deo svetskog CO2 udela. Ali veliki deo zagađenja u gradovima, gde najveći broj ljudi živi. Mi u Srbiji nemamo tolika zagađenja od automobila kao što imaju neke druge zemlje. Samo treba potražiti na internetu slike "LA smog" i videti šta SUS automobili mogu da urade gradu ukoliko se ne kontrolišu.
Kada je Tesla Motors krenuo sa električnim automobilima BEV su bili mnogo lošiji nego sada. To nije bilo toliko davno. Ovo što sada ima u ponudi nije krajnji stadijum BEV nego samo jedan korak. Zato svi kažu da SUS odumiru i menjaju ih BEV pošto je očigledno da se BEV neuporedivo brže razvijaju. 2030 godine će BEV zameniti SUS, ne zato što neko gura "agendu", već što će nama, kupcima, biti finansijki jedino razumno da kupimo električni automobil. I to bez ikakvih subvencija ili povlašćenog parkinga, putarina ili registracija. Čisto 1 na 1.

Još uvek čekam da mi neko napiše zašto bi neko pre vozio SUS u gradu nego BEV...

Evo da ja probam da vratim temu na pravi kolosek:
Pošto mi je vreme za menjanje automobila, imam dilemu da li da sledeći pazarim EV. Gledam neki sa "entry level" cenom, a tu nema puno izbora.
Dacia Spring ili FIAT Panda mi padaju na pamet. Verujem da nema puno ljudi stvarnog iskustva sa vožnjom EV u svakodnevnom životu, pogotovo nekih "jeftinih" modela, ali sigurno bi neki kolektivni brainstorming pomogao (više glava su pametnije od jedne).
Važno mi je da mogu da ga punim kući i da mogu da pređem realnih 150-200 km u jednom punjenju. Uglavnom su mi relacije 5-10 km, povremeno 30-50 km, a retko do 200km. Preko toga je neki put koji svakako bi planirao i obilazio punjače i čekao da se napuni za dalji put. Dakle, ciljam auto za gradsku vožnju i kraće relacije.
Ne bih uzimao polovan, već gledam nov.

Za početak, vidi šta uopšte ima novo kod nas od EV da jeste zaista dostupno za kupovinu.

Šta god pročitao na netu, moraš zvati konkretne dilere i tražiti konkretne ponude, jer...
...Dacia Spark npr. nikada nije mogla da se zaista kupi u Srbiji. U katalozima se pojavila tek nedavno, ali dileri ne primaju porudžbine.
(...ili su imali veoma mali kontigent na raspolaganju pa su ga rasprodali).
Vrlo interesanta Zoe (daleko poboljašana u novijim verzijama) nikada se nije nudila u Srbiji.

Panda još nije krenula, i ne zna se konačna cena "ključ u rukama" u Srbiji, niti šta ćeš dobiti u toj ceni.

Imaš ponudu jačih modela VW, Hyndai KIA i još poneko, ali to su već i jače cene.
Imaju vidu da šta god da vidiš/čuješ/pročitaš on-line, to je za to neko tržište gde je informacija plasirana, te uopšte ne mora biti da isti uslovi/cene/oprema važe i na našem tržištu.

Takođe, obavezno se raspitaj o subvencijama. Biće to jako šareno u narednom periodu, i znatno će uticati na odluku šta kupiti.

Spring bukvalno nema šta da traži pored Grande Pande (čak i kada se ne računaju subvencije). Nisu još gotovi testovi, ali može da se očekuje primetna razlika i na polju bezbednosti.

Poslednja izmena:
Ako ne budem imao jednostavan način da kupim EV do kraja godine, verovatno ću morati da kupim SUS sa planom da ga prodam za koju godinu, i onda da pređem na EV, u nadi da će se do tad stabilisati stanje.
Panda mi uliva najviše nade, videćemo u narednim mesecima šta će se tu izdešavati. Bilo bi lepo da bude i primerak za test vožnju.

Spring bukvalno nema šta da traži pored Grande Pande (čak i kada se ne računaju subvencije). Nisu još gotovi testovi, ali može da se očekuje primetna razlika i na polju bezbednosti.
Spring nikako neće moći da se prodaje po ceni po kojoj se do sada reklamirao ako Panda bude zaista raspoloživa po ceni o kojoj se priča.
Zbog toga je moguće da će cena Springa biti korigovana ka realnijoj, ako ga uopšte bude u ponudi (i ako i Pande zaista bude u ponudi).

Ako ne budem imao jednostavan način da kupim EV do kraja godine, verovatno ću morati da kupim SUS sa planom da ga prodam za koju godinu, i onda da pređem na EV, u nadi da će se do tad stabilisati stanje.
Panda mi uliva najviše nade, videćemo u narednim mesecima šta će se tu izdešavati. Bilo bi lepo da bude i primerak za test vožnju.
Pa ne moraš toliko bežati od polovnog. Eno jedna zanimljiva Zoe: https://www.polovniautomobili.com/a...ult-zoe-r90-business?attp=p1_pv0_pc1_pl1_plv0

Neko moje mišljenje jeste da je još rano za kupovinu EV u Srbiji, ako iole razmišljamo o vrednost/novac odnosu.
Tek za 5-10 godina stvari možda legnu na svoje mesto. Mora biti više tih normalnih <25k€ modela u ponudi po principu uplata/isporuka u par nedelja.
Kome 40-60k€ za veliki EV nije puno, njemu je lakše da se bavi brainstorming-om. :p

Velika je enigma i buduća ponuda kineskih EV (zanemarimo sada one neke plastične dvosede što ne smeju da izađu ni na autoput).
Srbija je sa Kinom potpisala sporazum o otvorenoj trgovini, što znači da nema carine (ne znam da li važi i za vozila).
Ali još ne vidim iole ozbilljnu ponudu kineksih EV kod nas.

Zna li neko za koliko se može dobiti nov MG HS EV pošto na sajtu kažu "zatražite ponudu" :cautious: ?!?

Pošto mi je vreme za menjanje automobila, imam dilemu da li da sledeći pazarim EV. Gledam neki sa "entry level" cenom, a tu nema puno izbora.
Dacia Spring ili FIAT Panda mi padaju na pamet. Verujem da nema puno ljudi stvarnog iskustva sa vožnjom EV u svakodnevnom životu, pogotovo nekih "jeftinih" modela, ali sigurno bi neki kolektivni brainstorming pomogao (više glava su pametnije od jedne).
Važno mi je da mogu da ga punim kući i da mogu da pređem realnih 150-200 km u jednom punjenju. Uglavnom su mi relacije 5-10 km, povremeno 30-50 km, a retko do 200km. Preko toga je neki put koji svakako bi planirao i obilazio punjače i čekao da se napuni za dalji put. Dakle, ciljam auto za gradsku vožnju i kraće relacije.
Kada očekuješ da ti se isplati taj EV uopšte, za relacije od 5-10km, a povremeno 30-50km?

@NShappy
Nije stvar (samo) u ceni, Spring je neprihvatljivo loš auto za današnje standarde. Jedino da košta ispod 10k evra nov, pa da se nekome možda isplati za zujanje po BG-u (npr. za firmu, dostavu i slično), ali i tada ostaje problem (ne)bezbednosti.

Grande Panda će biti dobar auto, ipak je napravljen na ozbiljnoj zajedničkoj Stellantis platformi. Ali ubedljivo najveća prednost u odnosu na e-konkurenciju će biti subvencionisana cena.

@nidza
To sam i ja pomislio. Njemu bi i kvalitetan/siguran kompakt euro 6 benzinac bio više nego dobar izbor, i to za primetno manje novca. Ali opet, zašto i da ne iskoristi subvenciju ako baš toliko želi e-auto.

Ja sam 15000€ sipao u svoj auto koji trenutno vozim, zato i razmišljam o EV kao o opciji, ne da narednih 4-5 godina (možda i kraće sa ovim trendom cena) vratim te pare u džep, nego svakako će doći vreme za zamenu auta, pa bi za toliko mogao da se produži budžet.

Subvenciju apsolutno treba iskoristiti, a opravdano je razmišljanje da bi Panda mogla da dobro i drži cenu. Dobri EV jako dobro drže vrednost, loši ne. Ko je kupio Teslu za 40.000€ pre 3-4 godine, danas je bez problema prodaje za 25-30.000€. U mom režimu korišćenja da sam hipotetički vozio Model 3 poslednje 4 godine, pa ga prodao u odnosu na ekvivalentan bilo koji auto istog segmenta (D) bio bih brdo love u plusu, a odlično bih se zabavio, siguran sam, makar bilo i neprijatnosti.

Kada očekuješ da ti se isplati taj EV uopšte, za relacije od 5-10km, a povremeno 30-50km?
Od automobila ne očekujem da se isplati. Automobil mi troši pare i benzinac i električni.

EV mi se čini da daje veći komfor u vožnji po gradu. Ono što mi prvo pada na pamet je što bi za benzinca morao da platim za automatki menjač (to im približava cenu kada gledaš EV vs SUS). Dalje, nervira me što zasmirdim celu garažu kada se parkiram u nazad (a tako mi je lakše da izađem na ulicu gde mi je malo nepregledno kada se isparkiravan u rikverc). Ovo nerviranje ide do te mere da pravim planove za ventilaciju garaže i automatizaciju te ventilacije. Garaža mi je ujedno i skladište za razne stvari i radionica.
I mislim da bi bilo lepo da vozim tiši automobil i da ne razmišljam toliko o zameni ulja i sličnih stvari.

Relacije koje prelazim su dosta kratke, a benzinac (a još manje dizelaš) nisu projektovani za takve stvari. Motor se ni ne ugreje dok stignem do vrtića i ugasim auto i istovarim decu. Dalje do posla isto se ne ugreje motor. Posle opet deca, pa prodavnica, pa park, baba, deda,... sve je to par kilometara i po 5 minuta vožnje, pa se parkiraj i ugasi motor... I tako desetinama puta na dan. Dok nisam imao klince bicikl mi je bio najpraktičniji, ali sad sve češće nosim neke stvari ili povezem nekog pa bicikl koristim kad baš uhvatim priliku za to.

Smatram da je EV u stvari veći komfor od SUS i normalno mi je da se to dodatno plati. Možda sam u zabludi, pošto nisam nikada posedovao jedan.

• Like
Reagovanja: mnt
У Србији још увек нема довољно е-возила да би тржиште било развијено, па можда због тога утисак о "држању цене".
У Норвешкој за мој стандардан филтер (овог пута сам одобрао народног фаворита - Голф), до 150.000 круна (12.000 евра), 2015 и новије, и до 120.000 км, тренутно се нуди 158 електричних, 7 бензинских и 5 хибрида. 0 дизела. Дизели, као и већина хибрида се појављују тек кад пребацим клизач на 200.000 кр. Испод 100.000 су доступни само електрични.
Screenshot_20240726_114714.jpg
Screenshot_20240726_115248.jpg

nervira me što zasmirdim celu garažu kada se parkiram u nazad
Verovatno je auto stariji. Ja imam 2.0 turbo benzinac sa baš dosta KS, parkira se u garaži, unazad, i apsolutno se ništa ne oseća kad je zagrejan. Ima tu gasova sigurno svakakvih, ali ne možeš da osetiš ništa. Euro 6c, tako da ima i dosta godina otkad je kupljen (nov).

Ima nas sa iskustvom iz prve ruke kad je rec o voznji el auta, i evo prilike da se uključim.
Kao sto je pomenuto, ne bih ni ja skroz otpisao polovni el auto cenovnog ranga oko 12-15.000€. Npr bas pomenuti el golf 2020 nam je bio drugi auto u kuci nekih 2.5 godine i za te potrebe koje ti pominjes smo ga i mi koristili. Zavrsavao je posao 100% 😅
Velika je razlika u odnosu na el golfove pre 2018 (slabija baterija znacajno), taj ne bih ni gledao na tvom mestu (a ni na bilo čijem drugom mestu🤣).
El.golf od 2018-2020 (tada ga je zamenio znacajno skuplji id3) je skroz ok auto za grad. Leti domet oko 250km (sasvim realnih, punili ga jednom nedeljno), zimi oko 150-170km, al kad je bas zima na npr -10 (i vise) bio je domet kriminalno los, svega 100ak km..
Imao sam priliku da vozim nedelju dana stariji egolf leti u Bg, i otplike je utisak kao sa novijim el golfom na minus 10, katastrofa..
Novo je novo i tu je slaba dilema, al iz mog nekog iskustva su prve serije bilo kojeg modela za izbegavanje.. al eto, to je samo moje iskustvo..

Evo jos da dodam na konto polovnih el auta. Oni prakticno nemaju odrzavanje/servise prvih 5 godina. Tj servis je obavezan na svake 2 godine (ne secam se evt granice za kilometrazu) i na tom servisu su konkretno tom el golfu menjali bateriju u kljucu, metlice brisaca i kocionu tecnost (inace je ovde u Norveškoj besplatam servis prvih 5 godina za el gofla, ne znam za id3). On nema brzo punjenje, tj njegovo brzo punjenje je max 44kw, tako da je mala sansa/nepostojeca da je baterija bila izlozena bilo kakvim sokovima brzog punjenja/visoke temperature.
Ono sto je glupo, njje bilo opcije da se nemesti max napunjenost baterije (tj da se ogranici ma npr 80%), tako da kontam da je to jedini rizik (da se prakticno sve vreme punio do 100%). Imas pre 10ak stranica link za SAT test, koji je obradio tematiku polovnih baterija za el auta ako te zanima jos vise detalja, meni to zvucalo dosta realno..

@component
u sličnoj smo dilemi.
Isto kuća, garaža, dvorište. Dva auta, "normalan" - dizel karavan i kandidat za zamenu - matora 16 godina stara benzin/plin raga za kuća-pos'o
Meni je dnevna rutina 55-60km, pa onda još popodne treninzi, jezici... Imam i punjač na poslu (besplatan, pa još i zelen ako neko pita), 400m2 krova na kući i pomoćnim objektima kao opcija za solar. Mala mi je osnovna potrošnja, ispod 400kwh pa ne bih uletao u više tarife. Što bi se reklo idealan kandidat, sve se poklopilo.

Gledao sam i vozio nekoliko primeraka Zoe... 2018 i noviji koji imaju veću bateriju sa 300-350km dometa su od 13k. Golfovi, I3 su malo luksuzniji ali sa manjim dometom i od 15k. Ima starijih Zoe jeftinijih i ispod 8k, ali sumnjam u njih, a i domet im je 120 i kusur km. Mislim da ništa navedeno nije vredno rizika i ne treba razmatrati ako novi eC3 i Panda koštaju 18k nakon subvencije.

Što se novih tiče, Spring je 20k, još ga nema. YT utisak je da je baš rudimentaran. Sledeći je Cherry EQ1 za 21 - malen, samo 3.2m, solidno opremljen, sumnjiv proizvođač. Onda eC3/Panda za 23-24k - još ih nema, YT utisak je pozitivan, moderan, dobra podrška... MG4 je 31k, dostupan, najbolji, najveći blabla. Na sve ove cene ide -5k, bar još ove godine. Ovi dalje mi nisu u dometu.

Što se računice tiče - moj slučaj- 2000km mesečno je 320kwh ili od 1400din do 0din u zavisnosti da li punim kod kuće ili na poslu. O troškovima održavanja matorog auta u tom režimu upotrebe da ne govorim.

Mitre, gde se gledaju kola u Norveškoj?

I da, što se Kineza tiče, neće doneti niže cene od ovih, dokaz su Cherry, MG... Ima i neki smešni dvosed BAW za neverovatnih 16k. Čak se i neregistruje kao auto već kao teški motocikl, kao kvadovi. Mogu samo napraviti pritisak na evropske proizvođače da se upristoje. Inače i sada je carina na kola iz Kine par posto, na elekrtična mislim 4.5%. I umanjuje se simboličnih 0.5% godišnje do ukidanja. Nije da nešto posebno utiče na cene...

Od automobila ne očekujem da se isplati. Automobil mi troši pare i benzinac i električni.

EV mi se čini da daje veći komfor u vožnji po gradu. Ono što mi prvo pada na pamet je što bi za benzinca morao da platim za automatki menjač (to im približava cenu kada gledaš EV vs SUS). Dalje, nervira me što zasmirdim celu garažu kada se parkiram u nazad (a tako mi je lakše da izađem na ulicu gde mi je malo nepregledno kada se isparkiravan u rikverc). Ovo nerviranje ide do te mere da pravim planove za ventilaciju garaže i automatizaciju te ventilacije. Garaža mi je ujedno i skladište za razne stvari i radionica.
I mislim da bi bilo lepo da vozim tiši automobil i da ne razmišljam toliko o zameni ulja i sličnih stvari.

Relacije koje prelazim su dosta kratke, a benzinac (a još manje dizelaš) nisu projektovani za takve stvari. Motor se ni ne ugreje dok stignem do vrtića i ugasim auto i istovarim decu. Dalje do posla isto se ne ugreje motor. Posle opet deca, pa prodavnica, pa park, baba, deda,... sve je to par kilometara i po 5 minuta vožnje, pa se parkiraj i ugasi motor... I tako desetinama puta na dan. Dok nisam imao klince bicikl mi je bio najpraktičniji, ali sad sve češće nosim neke stvari ili povezem nekog pa bicikl koristim kad baš uhvatim priliku za to.

Smatram da je EV u stvari veći komfor od SUS i normalno mi je da se to dodatno plati. Možda sam u zabludi, pošto nisam nikada posedovao jedan.
A phev?

Velika je enigma i buduća ponuda kineskih EV (zanemarimo sada one neke plastične dvosede što ne smeju da izađu ni na autoput).
Srbija je sa Kinom potpisala sporazum o otvorenoj trgovini, što znači da nema carine (ne znam da li važi i za vozila).
Ali još ne vidim iole ozbilljnu ponudu kineksih EV kod nas.

Osnovna carina za EV je 5%. Sa Kinom je sporazum umanjenje do 0% u roku od 10 godina. Prva godina (dakle ove godine) je 4.5%.

Iz EU je 0%.

BYD koji gradi fabriku u Mađarskoj ima model Seal koji mi se prilično sviđa na osnovu nekoliko review i uporednih testova.

Šta će da prave u toj fabrici još se ne zna ali bi oni mogli biti zanimljiv izbor kad njihovi automobili budu dostupni ovde.

Sad se najviše isplati kupiti u Nemačkoj kupiti 2 MG4 po ceni jednog. Tačnije za nepunih 36K dva komada.

Imam 2 prijatelja koji imaju phev, po Bgd se voze samo na Djerdap. (ne moze na TENT jer oni za struju loze blato, ugalj i mazut) Na putu naravno benzin, bas sam se nedavno sa jednim od njih vozio, posle 2 godine mu bord pokazuje da je vozio pola-pola. Dobro je resenje, on je izvukao kabl sa svog brojila do garaznog mesta i instalirao je mali punjac koji je platio oko 800 eura, punjenje traje 7/8 sati. U pitanju je X5. Drugi ima GLC, njemu je domet dosta manji, msm da je rekao oko 50km na bateriju ali zavrsava mu sve sto se tice gradske voznje. On ima zatvorenu garazu u sklopu zajednicke u zgradi, struja ga kosta nula posto se racun deli preko infostana na sve vlasnike garaza i garaznih mesta. Uskoro ocekujem lov na vestice ili lopove (kako god), kad porastu racuni za struju na IS uplatnicama :D

Problem je sto su to veliki i skupi automobili, Phev nema klot ispod 40.000 bilo kog proizvodjaca, X5 je preko 100k a GLC malo ispod te cene. Pitanje je na kraju koliko ce biti isplativa cela prica u smislu da su se jeftinije vozili po gradu a dosta skuplje platili automobile. Msm da matematike nema ali ne mogu da garantujem. Cak ni u slucaju ovog sto se vozi za dz po gradu.

Nijedan mali gradski auto se ne pravi u phev verziji, sve su to neki laki hibridi koji potpomazu rad osnovnog motora. razlika u ceni izmedju benzina i hibrida nije zanemarljiva i pitanje je i kod njih da li ima smisla. Jedna poznanica iz Zg je zimus kupila Toyotu Yaris Cross, cist benzin, prodavci su bili posteni i objasnili joj da ako kupi hibrida nema ni teroetske sanse da isplati razliku u ceni, tamo je razlika u ceni bila nekih 6k a sa hibridnim pogonom (po recima dilera) bi se smanjila potrosnja za 1l/100km. Trebala bi da predje 300k km da bi iseglala razliku sto nema sanse da se desi, ne znam da li godisnje predje 10k.

Sve je to meni poznato. No, ja mu dadoh predlog koji može da zadovolji njegove potrebe.
Nema nikakve matematike kod nas, više je to želja da se proba nešto drugačije.

Evo jos da dodam na konto polovnih el auta. Oni prakticno nemaju odrzavanje/servise prvih 5 godina. Tj servis je obavezan na svake 2 godine (ne secam se evt granice za kilometrazu) i na tom servisu su konkretno tom el golfu menjali bateriju u kljucu, metlice brisaca i kocionu tecnost (inace je ovde u Norveškoj besplatam servis prvih 5 godina za el gofla, ne znam za id3). On nema brzo punjenje, tj njegovo brzo punjenje je max 44kw, tako da je mala sansa/nepostojeca da je baterija bila izlozena bilo kakvim sokovima brzog punjenja/visoke temperature.
Ono sto je glupo, njje bilo opcije da se nemesti max napunjenost baterije (tj da se ogranici ma npr 80%), tako da kontam da je to jedini rizik (da se prakticno sve vreme punio do 100%). Imas pre 10ak stranica link za SAT test, koji je obradio tematiku polovnih baterija za el auta ako te zanima jos vise detalja, meni to zvucalo dosta realno..

Vidim sad da sam mozda bio nejasan sa preporukama za polovne el aute npr starosti do 4-5 godina. To su kola koja su naj, naj, najverovatnije pratila servisne intervale, sto zbog odrzavanja garancije sto zbog toga sto su cirka upola cene i pritom svake dve godine. Tako da neki hipoteticki el polovnjak star 4-5 godina je svega imao potrebe za 2 servisa (ugrubo ako nije vozio vise od 30.000km između servisa, mada varira od proizvođača do proizvođača). A sve i da je propustio neki servis, opet su to generalno sitnice koje sam pomenuo da se rade na tim redovnim servisima (izuzev jelte zamene kocione tecnosti). Meni to izgleda kao izmuzavanje dodatnih para, al ajde, necu sigurno da batalim garanciju zbog toga.

Sta znam, po meni je tu najveci strah od fizickog ostecenja poda, posto su baterije manje vise bas izlozene sa te donje strane auta, i cak i malo oštećenje ako je ostro moze prouzrokovati stvaranje rupe/otvora kroz koji moze vlaga da ulazi i izazove ozbiljnije kvarove baterije..

Koliko vidim slabo se pominje od ekonomskih opcija Nissan Leaf, koji je dugo godina bio hit ovde u Norveškoj.. pored egolfa, Zoe i bmw i3..
Postoji jos npr Mazda mx30 (slabiji domet, ali bas brzo punjenje ima)..

Kinezi dolaze sa el kolima, ali generalno opet, to su neretko automobili koji se ne prodaju u znacajnim brojkama i nose visi rizik prilikom popravke/nabavke delova/odrzavanja, prosto iz razloga manje dostupnosti servisa i delova/obucenog kadra/iskustva drugih vlasnika i slično.. cast izuzecima..

Za gomilu nekih grešaka npr koje mi sadasnji el auto izbacio zadnjih godinu i kusur dana sam resenje nasao sam, pretragom po forumima za taj auto.. Ustedeo i vreme i zivce umesto da sam se ganjao sa servisom (iako je jos u garanciji).. a taj egolf svojevremeno ni jednu jedinu gresku za 2.5 godine (i pritom kostao 3x manje 🫣). Da ne ulazimo sad u to koliko i sta bi potencijalno ustedeo, to je stvar licnog izbora, a ja sam npr izabrao da zivim kao da imam samo jedan život 😅

Sad se najviše isplati kupiti u Nemačkoj kupiti 2 MG4 po ceni jednog. Tačnije za nepunih 36K dva komada.
Jedan vraćaš posle 4g i limitiran si na 5000km godišnje, bez doplate. Načelno i nije loše za drugi auto koji se jeftino puni kod kuće, a ne prelazi puno.

Znao sam da ima neka kvaka. Ja prelazim 5.000km godišnje, samo jos para da imam

Vrh Dno