Diskusija se baš rasplamsala koliko vidim, interesantno je videti diskusiju o EV-ovima u bilo kom obliku. Neko ostaje i dalje preterano skeptičan oko tehnologije, drugog zanima kako jeftinije da prođe uz subvencije, sa suprotne strane neko ne voli uopšte te subvencije kao podsticaj i smatra da drugačije treba rešiti, nekom fali infrastruktura u državi - svi ste pomalo u pravu na svoj način.
Smanjeno zagađenje ne bih da komentarišem, nije nešto što me preterano pogađa, niti je bio razlog moje kupovine EV-a, ali ajde, što da ne, ako pomažem barem lokalno u svom mestu ako ništa na globalnijem nivou... Meni je EV zanimljiv na duge staze zbog nečeg drugog - ušteda na energentima i godišnjem održavanju, ok, delimično i zbog performansi i sa tehnološke strane koju Tesla nudi...
Evo pre neki dan sam pregurao 16k km, nikakvih problema za sad, a nedavno mi se isto otvorila mogućnost da punim za 0.20e po kWh, što znači da dodatno štedim na mesečnom nivou, tako da sam zadovoljan sa te strane. Duže destinacije - išao sam porodično na vikend u Barselonu pre nekih mesec ipo dana, par kratkih stajanja na Supechargerima 15min i 10 minuta jer sam krenuo od kuće sa 50%, 15 i 20 minuta u povratku jer nisam punio u hotelu tamo, kilometraža nekih 390km u jednom smeru, potrošnja na autoputu između 20 i 21 kWh/100km na 120km/h, u povratku je baš bio ogroman pljusak celom deonicom nazad, nije ni moglo brže da se vozi. U lokalu 17, 18 kWh max u ovom periodu - ja zadovoljan.
Pomenuli ste matrix svetla, ne bih mogao da se vratim na obična koliko je korisno u smislu da celim putem ne razmišljam da li ću ikada zaslepeti nekog bilo na autoputu ili van njega, jer se automatski prilagođavaju i gase piksele nadolazećem saobraćaju, ali naravno i ljudima u tvojoj traci, ne slepim ljude ni u ogledalu. Sad baš ako crkne van garancije, šta da se radi, keširanje ne gine.
Da, sve u svemu mi je jasno da sam u specifičnoj situaciji sa skupljim modelom i boljom infrastrukturom punjenja u Evropi, tako da nije super primenjivo na Srbiju, ali eto, mojih par centi o EV-ovima, što da ne.