Toyota je pre neku godinu predstavila prelep koncept FT-ME koji je meni lično delovao kao rešenje problema gradskog saobraćaja. Ja nedavno uzeh supruzi jedan električni bicikl i bukvalno u zadnjih mesec dana sedam u automobil samo kad negde ide cela porodica, a često i ne odem sa njima, nego odem biciklom, em je brže em je mentalno oslobađajuće
U poslednje vreme baš o tome razmišljam, da kupim kvadricikl tj. mikro-automobil kao Renault Twizy, idealan za zujanje po gradu tj. komšiluku, svuda može da se parkira, džabe vožnja itd. Međutim konkretno Twizy nema prozore ni klimu (doduše mogu da se stave neki prozori od tkanine/plastike, ali bukvalno ne prekrivaju ceo otvor, ulazi kiša), što je OK kao zamena za skuter, ali ipak gledam da ima neki osnovni komfor automobila, a da je tako minijaturan. Onda sam naišao na naslednika Twizy-a koji se zove
Mobilize Duo i ovaj Toyota koncept koji si pomenuo me je podsetio na njega. Ima prozore na vratima, klimu i dosta je savremeniji od Twizy-a. Mobilize je zapravo zvanična divizija Renault-a, međutim prestali su nažalost sa proizvodnjom Duo-a u decembru 2025. Ali i dalje mogu da se kupe novi i polovni po EU zemljama.

Naravno mnogo dostupniji su Citroën Ami, Fiat Topolino, Microlino itd. Ali svi oni imaju sedišta jedno pored drugog, a mene baš privlači ovaj koncept gde su
sedišta jedno iza drugog kao Renault Twizy i Mobilize Duo, jer su mnogo uži i mogu da se zavuku svuda.
Svakako deluje mi da je budućnost definitivno u mikro-automobilima, samo da postanu malo dostupniji, jer će valjda ljudi kad-tad shvatiti koliko je dobar koncept: niska kupovna cena, džabe vožnja, mali "footprint", lak parking, manje stresa... Naravno da za vožnju više ljudi ili na dalek put nisu pogodni, ali prema mom mišljenju, gradovi bi trebalo da su puni mikro-automobila.
Apropo Changan akcije za Deepal S05, naiđoh na Redditu post da je još pre 11 dana bilo ostalo tek 4 vozila na lageru (od 130 početnih). Tako da vrlo je mogiće da je ta akcija gotova.
Mogao si uživo da pratiš stanje koje se ažuriralo na njihovoj promo stranici koju je neko objavio ovde u temi:
Evo sad piše 0 za obe verzije, a sećam se kad sam proveravao prvog dana da je bilo tek nešto malo manje od 130, a već posle nekoliko dana od emitovanja SAT emisije je ostao neki mali broj tipa 13 komada 4x4 i 6 komada 4x2.