Šta je novo?

Električni bicikli i električni skuteri tema

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A rukavice za skijanje?
Pozdrav

Pa na skijanju prvo (I jedino?) stradaju prsti, isto što i njih muči 😄

Tražite rukavice koje nemaju frontalne šavove tj da nemaju šavove na vrhovima prstiju. Koliko god da je dobra rukavica, tu prvo propusti. Nemam nikakvog iskustva sa trotinet, samo sa bicikla i skijanja, ali su problemi identični. Na jakni mi se uključe sve "sijalice", mislim da poslednja menja boju na -25, noge u pancericama tople, celo telo toplo, samo prsti odoše. Sad imam neke rukavice sa bočnim šavovima, ali nisam imao prilike da ih probam na ispod, recimo, -10, gde su odlične.

Ja ne volim dva sloja, ali regularne tanke rukavice i miteni (rukavice bez razdvojenih prstiju) definitivno daju najbolji rezultat.

Neko koristi i nitrilne (hirurške) rukavice ispod običnih rukavica.

Da potvrdim i ja koristim ski opremu na trotinetu kad je hladno i bude mi ok. Rukavice, baf, podkapa, kaciga i to je to

Pa to...vidim da manje više svi istu muku mučimo. Niko se ne žali na noge ili glavu - svi na rukavice. Ja npr. na glavi imam samo balaklavu i kacigu, zimska kapa mi čak nije ni potrebna, ali mi prsti na rukama do te mere promrznu posle 20min da je nemoguće držati gas.
Probaću varijantu sa 2 para rukavica, mada ja mislim da nije caka u debljini već vetroodbojnosti materijala. Ja sam poručio neke sa Temua koje su kao za zimsko vreme, ali u realnosti vrše posao do nekih +2C. Sve ispod toga je mučenje.
Prošle godine sam naručio ove u PB prodavnici: https://www.northwave.com/en/bike/accessories/gloves/fast-arctic-glove
https://forum.benchmark.rs/threads/benchmark-biciklistička-sekcija.263482/page-820#post-7377361

Vozim klasičan MTB/XC, i ove rukavice su se dobro pokazale za temperature oko nule, pa i do - 5 °C. Naziv modela nije baš u skladu sa namenom ovih rukavica, neko bi pomislio da su za ekstremnu hladnoću, a zapravo mislim da su idealne za zimu na ovim prostorima, jer neće preterano znojiti šake i kada malo otopli. Da sam uzeo neke tanje, ne bi bile dovoljno tople za vožnju pri niskim temperaturama, a deblje rukavice mislim da nisu potrebne u našim klimatskim uslovima, možda ako neko ima slabu cirkulaciju i osećaj smrznutih šaka već posle nekoliko minuta šetnje/vožnje.

Poslednja izmena:
Nije isto kada voziš bicikl ili trotinet, barem meni. Kada vozim bicikl nemam problema, baš zbog cirkulacije, dok mi se na trotinetu slede prsti.

Definitivno nije isto, kad si fizicki aktivan i kad samo stojis.

Nije ni da samo stojis, ovde se brzo kreces tako da vetar vise siba nego kada samo stojis.

Uzeo sam xiaomi 5 nov trotinet koji je bio izlozbeni model, ali prilikom povezivanja na Xiaomi aplikaciju pita me set passcode, unesem npr. 000000 i potvrdim ponovo 000000 ali posle toga dobijem poruku ili -34 passcode invalid ili -7 "couldn't verify". Pretpostavka mi je da se neko upario preko aplikacije i da mi zato ne dozvoljava novu registraciju dok se taj neko ne odjavi. Samo što niko ne zna ko je taj neko. Da li ima neko ideju šta raditi, probao sam reset bluetootha dok držim pritisnut gas i 5 puta pritisnem dugme za paljenje, dobijem beep ali ništa. Probao sam i da dok je ugašen da pritisnem kočnicu, gas i da ga onda upalim i da ne puštam dugme za paljenje, dobijem crvenom bojom broj 14, ali ništa se nije promenilo.

Poslednja izmena:
Ne znam koliko ovde ima entuzijasta poput mene koji voze trotinet i po ovakvom vremenu, ali ako ima interesuje me koju opremu koristite? Pre svega me interesuju rukavice, pošto su se ove moje pokazale kao neefikasne za temperature ispod 2C.
Meni je trotinet preko zime u istoj garaži gde i motor, pa lepo uznen kacigu jaknu i rukavice od motora.. Tih 50ak kmh ne probija moto opremu ni na -5.

Pozdrav, planiram kupit el biciklo, no pogubih se u izboru.
Nisam imao predstavu da toga sad ima toliko.
Najinteresantinije mi je pedal assist da ima, domet ne mora prevelik, cena ~500e (moze polovan), litijum baterija...
Dajte neke preporuke, marke, baterije itd 🙂
Hvala!!!

Ovaj tip bicikla:
1767521740843.png

Planiram ženi i sinu da kupim ovakve električne skutere, uzeo bih sa slabijom baterijom jer im je do grada 2,5KM a pošto je olovna nimh baterija svakako bih kasnije zamenio sa litijumskom, tako je rođak uradio i ima mnogo veći domet i trajanje baterije. Ne bih davao više od ovoga ali ako ima nešto bolje za slične pare ili malo preko dajte predlog.
Da li se ovo mora registrovati ili ne?

1767530742690.png

Pozdrav, planiram kupit el biciklo, no pogubih se u izboru.
Nisam imao predstavu da toga sad ima toliko.
Najinteresantinije mi je pedal assist da ima, domet ne mora prevelik, cena ~500e (moze polovan), litijum baterija...
Dajte neke preporuke, marke, baterije itd 🙂
npr Bosch power line motor, dizajn bicikla trecking posto je mnogo udobniji od mtb, 28 točkovi, kalkhoff endeavour npr.
Treba da uzmes tacnu velicinu rama, ti si L cini mi se ili bese M?
Da je kompletan bicikli, svetlo, blatorani, paktreger.
Baterija u sredini na ramu ili u ramu obavezno da ima kljuc.
Ranije se predjena kilometraza na bosch nije mogla lako fejkovati, nisam siguran da li se nesto promenilo u medjuvremenu.
Yamaha motori isto nisu losi.

Planiram ženi i sinu da kupim ovakve električne skutere, uzeo bih sa slabijom baterijom jer im je do grada 2,5KM a pošto je olovna nimh baterija svakako bih kasnije zamenio sa litijumskom, tako je rođak uradio i ima mnogo veći domet i trajanje baterije. Ne bih davao više od ovoga ali ako ima nešto bolje za slične pare ili malo preko dajte predlog.
Da li se ovo mora registrovati ili ne?

Pogledajte prilog 521786

Specifikacija je nameštena kao da ne mora da se registruje. Bicikl je definisan kao vozilo koje se pokreće snagom vozača koje može imati "pomoćni" motor snage do 250W koji može pružati asistenciju. To je ono što se u inostranstvu naziva pedelec a razlikuje ga od mopeda to da li motor može sam da obrće točkove ili isporučuje snagu samo kada sa okreću pedale. Dakle ako može da ide na dugme bez da iko mora da pedala - spada u mopede i treba da se registruje. U praksi - niko te ništa ne pita.

Moje posve pristrasno mišljenje je da većina tih kineza može da ide na dugme i da po logičnom tumačenju zakona i pravilnika treba da se registruju kao moped. U praksi mislim da će biti sasvim drugačije i da je pitanje da li će ministarstvo unutrašnjih poslova ikada moći da identifikuje koje vozilo može da ide na dugme kada je po snazi u granicama specifikacije. Proizvođači električnih trotineta već prave takve trotinete koju su u okviru specifikacije ali na dugme se režim menja u režim bez ograničenja.

Poslednja izmena:
"U praksi - niko te ništa ne pita."
Za sada,dok ne smisle neki zakon.

Zakoni postoje, samo treba da se primenjuju. Ali, vlastima je važniji rezultat na sledećim izborima, nego primena zakona 🙂

Jel neko menjao akumulatore mozda vec?Koji idu?

Kad pre? Zar taj nije počeo da se prodaje 2024? Dve godine i novi fabrički akumulator? Ako je to slučaj zaobilazio bi ih u velikom luku.

Pretpostavljam da je oslabila.Nema blokadu ide leti oko 35km/h mereno telefonom.Imam 100kg,i uvek vozim pun gas.sa predje 8-9km i padne u rezervu.kad je bio nov do rezerve je prelazio oko 15km.Na saitu veneca kaze da je 12Ah akumulator

Ne znam gde je radio, pitaću, ne verujem da je toliko koštalo, koliko sam razumeo poslao je staru i u to kućište su ubacili litijum baterije.

To mi nije bas sigurno .U sustini slabo verujem lion baterijama ,pogotovu u malo privredi.Fabrika je vec sigurnija.Potrebne su razne zastite .Plasim se pozara kad mu mesto nije.

Registrovao sam Xiaomi trotinet prošle godine na svoje ime, sada ga prodajem pa me zanima da li neko zna koja je procedura sa nalepnicom i vlasništvom? Da li mogu sutra da imam neki problem kao recimo sa kolima što se dešava kad se ne uradi prenos, pa kazne stižu starom vlasniku? Tipa ako novi vlasnik trotineta napravi neki incident ili štetu i pobegne, npr. ostavi trotinet na licu mesta (fikcija, znam), da li po serijskom broju ja mogu da snosim neku odgovornost i kako da se ogradim od toga pri prodaji?

Ne znam konkretno u praksi, ali šta te košta da potpišete neki kupoprodajni ugovor i ogradi se u njemu od budućih mogućih incidenata, čisto da ni novom vlasniku takva fikcija ne padne na pamet, a čak iako ništa na tu temu ne navedeš u ugovoru predpostavljam da bi postojanje bilo kakvog ugovora tebe oslobodilo prekršaja

Ja bih se raspitao tamo gde sam registrovao trotinet. Možda postoji mogućnot da se razregistruje 😊

Registrovao sam Xiaomi trotinet prošle godine na svoje ime, sada ga prodajem pa me zanima da li neko zna koja je procedura sa nalepnicom i vlasništvom? Da li mogu sutra da imam neki problem kao recimo sa kolima što se dešava kad se ne uradi prenos, pa kazne stižu starom vlasniku? Tipa ako novi vlasnik trotineta napravi neki incident ili štetu i pobegne, npr. ostavi trotinet na licu mesta (fikcija, znam), da li po serijskom broju ja mogu da snosim neku odgovornost i kako da se ogradim od toga pri prodaji?
Samo skini nalepnicu i to je to.

Source: imao sam slicnu situaciju

Nazad
Vrh Dno