Šta je novo?

Električni bicikli i električni skuteri tema

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kolega sa posla ima neki xiaomi trotinet. Zali se na gume. Mnogo su mu pucale. Silne pare je dao na gume. Posle ne znam koliko guma stavio je one pune gume ali udobnost 0. Svaku rupicu oseti.

Stara boljka, pisao sam o tome, za mene lično nema bolje stvari od punih guma, bez obzira na udobnost, jednostavno ništa nije vredno cimanja sa vazdušnim.

Trenutno sa drveća opada taj trn, ovde u NS ga zovu "babin zub". Nije do guma na trotinet ima, jednostavno ima toga po stazama i ulicama i baš je nezgodno.
Biciklistima podjednako pravi problem, buši gume.

kad je bila kisa i vetar prosle nedelje na keju, ja zakacio 13kom... srecom u patike 🙃

Stara boljka, pisao sam o tome, za mene lično nema bolje stvari od punih guma, bez obzira na udobnost, jednostavno ništa nije vredno cimanja sa vazdušnim.
Ja vozim Segway F2 pro više od godinu dana po ulicama Beograda...i nikada nisam imao problem sa gumama...znači żivim u kraju koji nema biciklistiĉke staze, veći deo moje rute do posla ima smešne trotoare od 30cm...vozim kolovozom...pored izlokanih slivnika za kišu i najgorih neravnina...imam velike uzbrdice koje prelazim, kao i leżeće policajce...kada uđem u ulicu u kojoj je zgrada u kojoj radim ja preďem 7 leżećih policajaca...
Hoću da każem da su te gume sa gelom odliĉne...
I kupio sam Segway F3 pro, valjda će mi stići do srede

Ja vala registrujem...zato što je policija na prvoj krvini kada izadjem iz ulice...ovi koji voze po ravnici, biciklistiĉkim stazama i trotoaru...oni mogu da voze i Xiaomi 365 i koliko vidim ti i takvi daju najviše saveta u ovoj temi...

Pre svega, jedno pitanje - kakve veze ima ko šta i gde vozi sa registracijom trotineta? 😀 Ne znam šta podrazumevaš pod "ravnicom"? Celu Vojvodinu ili? Iz NS sam, pretpostavljam da se komentar odnosio i na mene, a recimo na mojoj najčešćoj ruti (do centra i nazad) nema biciklističke, rupe i neravnine su svuda, pešačka staza na mostu koju prelazim je uništena, pa bi fino izlomio i noge da ideš peške.

I na kraju, saveti se vrednuju i klasifikuju u odnosu na to ko šta vozi?

Podnovio se elektricnim skuterom/"biciklom" u csm2017, model je GT MEGA
Tip baterie:​
60v27ah Grafenska olovno-kiselinska baterija​

Mene interesuje da li se ove baterije formiraju (kako?) ili nema potrebe ?
Ujedno , neki savet kako odrzavati bateriju sada tokom zime ako motor stoji ispod pokrivenog (otvorenog) letnjikovca?

To ti je obican olovni akumulator.Jednom do dvaput mesecno treba dopuniti,ako stoji preko zime.
Kao i ostale baterije ne voli duboko praznjenje.Najbolje kad padne ispod pola skale da se dopuni.

Jel pozeljno da se puni do kraja? Kad se na punjacu crvena diodica prebaci na zelenu?
Da li se olovni akumulator formira (kako?) ?

Puni do kraja ,samo nemoj da ostavljas mnogo dugo na zeleno svetlo.uputstvo kaze do dva sata.Slicno je akumulatoru u automobilu.tamo regler regulise,ovte ti iskljucujes.
Ne formira se.

Motor ima 4 crte kao indikator baterije

Mislim da kad dodje do crvene crte (cetvrte) da je on na cetvrtini tj 25% i da je tada najbolje da se stavi na punjac?
Ujedno mislim kad se na punjacu prebaci diodica sa crvenog na zeleno, da je to ustvari napunjenost do 80%, a da do maximalnih dozvoljenih dodatnih 2h punjenja on napuni bateriju na 100%?

Ili mozda gresim?

Citao sam na internetu da baterije duze traju ako se manje prazne.Duboko praznjenje ni jedna baterija ne voli.

A kako preko zime kad se motor ne koristi i na minusu je?
Na 10ak dana da se osvezi po 2h punjenja?
Da ga ne punim do kraja (zelena lampica na punjacu)? Sta predlazes?

A kako preko zime kad se motor ne koristi i na minusu je?
Na 10ak dana da se osvezi po 2h punjenja?
Da ga ne punim do kraja (zelena lampica na punjacu)? Sta predlazes?
Od 2019. imamo u kući Segway g30 max. Sin ga je izgustirao, koristi ga par puta mesečno da ne pešači do prodavnice. Punim ga u proseku jednom mesečno i leti i zimi - i dan danas baterija dobro drži. Nikada je nisam ostavljao ispod 50%. Doduše ne punim određeno vreme nego ubodem punjač i sutra ga otkačim.

Tako da ta priča (da je za duži vek baterije bolje ne ostavljati je praznu da stoji) i po meni ima smisla.

Jedino o bateriji sto sam procitao u upustvu segway je, ne ostavljaj ga u gepeku direknto na suncu, i jednom godisnje ga isprazni do 0. Ovog gepeka se pridrzavam, ovog drugog ne, nemam zivaca ga isprazniti do 0. Punim ga skoro svaki dan, vozim stalno na S, baterija dode do 50-60%, j sad bi ja trebao to S da sutra bude kao D kad vozio, nema sanse, ostavim ga kao kolega najcesce danas na punjacu, i ujutro ga skinem i vozim. Valjda taj BMS zna sta radi, nisam primjetio degradaciju baterije nakon 3 god da se ono bas osjeti. Mene sluzi kako treba i vozit cu ga dok ne crkne.

pa to nisu price, to je nauka... Postoje objasnjenja kako i zasto se koje baterije pune

Na mom elektricnom skuteru je u pitanju olovna baterija
Mislim da nam nije isti tip baterija.

Napuni do zelene lampice.Dopunjavaj povremeno.Jedan put -dva put mesecno.Nikad prazan ne ostavljaj.Slicno kao u automobilu.

Ne znam koliko ovde ima entuzijasta poput mene koji voze trotinet i po ovakvom vremenu, ali ako ima interesuje me koju opremu koristite? Pre svega me interesuju rukavice, pošto su se ove moje pokazale kao neefikasne za temperature ispod 2C.

Ne znam koliko ovde ima entuzijasta poput mene koji voze trotinet i po ovakvom vremenu, ali ako ima interesuje me koju opremu koristite? Pre svega me interesuju rukavice, pošto su se ove moje pokazale kao neefikasne za temperature ispod 2C.

Nemam preporuku ni za jedne. Probao sam više komada. Obične zimske, deblje zimske, svakojakih materijala, biciklističke dva modela... Na kraju sam ostao na biciklističkim, ali prsti i dalje trnu. Čuo sam za one što imaju grejače pa se valjda pune na usb, ali mi se nije dalo naručivati i eksperimentisati.

Od ostatka "opreme" tu je debeli duks ili džemper, po mogućstvu da ima kragnu, balaklava sa AE, zimska kapa i na kraju kapuljača preko.

Za rukavice, probajte dva sloja. Dva tanja će da štite bolje nego jedan deblji.

Xiaomi scooter rukavice, kupio sam ih kad su bile na onom dnevnom popustu. Meni rade posao još uvek za ovo vreme, mada se desi da mi nekad bude malo hladno po prstima. Prošlih zima sam, kad postane previše hladno za njih, nosio ili neke zimske rukavice za skijanje, mislim da su McKinley, našao ih na popustu, a gledao sam da budu neke debele, a da opet koliko toliko imam osećaj šta hvatam. Ili ovo što je pomenuo PJ, nekad ispod Xiaomi rukavica nosim neke skroz tanke za trčanje, mislim da sam ih kupio u Decathlonu.
Od ostalih stvari - zimska jakna, balaklava i zimska kapa. Kapuljaču ne mogu da nosim, pošto nosim kacigu preko kape, ali ovo mi bude dovoljno, ili bar dovoljno podnošljivo, a svakako bolje od gradskog prevoza.

Ja nosim dva para rukavica na skuteru na niskim temperaturama. Jedne iz Decathlona, deblje i kišne za motor koje su i vodonepropusne a imaju i dobru vetroodbojnost. Te za motor nisu nešto preterano tople već ih koristim sa razmišljanjem da im je svrha zaštita od hladnoće nastale zbog strujanja hladnog vazduha prilikom kretanja a ako to negde ima potrebe, to je kod vožnje motora.

Pa to...vidim da manje više svi istu muku mučimo. Niko se ne žali na noge ili glavu - svi na rukavice. Ja npr. na glavi imam samo balaklavu i kacigu, zimska kapa mi čak nije ni potrebna, ali mi prsti na rukama do te mere promrznu posle 20min da je nemoguće držati gas.
Probaću varijantu sa 2 para rukavica, mada ja mislim da nije caka u debljini već vetroodbojnosti materijala. Ja sam poručio neke sa Temua koje su kao za zimsko vreme, ali u realnosti vrše posao do nekih +2C. Sve ispod toga je mučenje.

Pa ima različitih skijaških rukavica, nisu sve velike kao bokserske 😉
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno