Šta je novo?

Električni bicikli i električni skuteri tema

Verovatno ću tako i da uradim. Pare nazad mi ne znače toliko, jer je trotinet kupljen po onoj sniženoj ceni od 35000. Za te pare nema šanse da nađem nešto sličnog nivoa, a ko zna kad će i da li će opet biti snižen ovoliko.
 
Zahvaljujem se kolegi sa foruma na ustupanju Mi 4 skutera. Nemam nikakva ranija iskustva sa skuterima, ali ovaj izgleda prilično robusno napravljen.
Na šta da obratim pažnju pre prve vožnje - skuter je sklopljen, puni se a kacigu imam od bicikla. Još neka bitna preporuka?
 
Na šta da obratim pažnju pre prve vožnje - skuter je sklopljen, puni se a kacigu imam od bicikla. Još neka bitna preporuka?
Nije sramota odgurivati se nogom od zemlje, npr kad ides po neravnom, a pogotovo uzbrdo.
Kocioni put kad se naglo koci je veci od bicikla, zato sto su gume plastikaneri.
 
Tubeless bato :D
 
Ako si navikao da voziš bicikl "hands free" - skuter nemoj. Nestabilan je čim skloniš jednu ruku sa upravljača.
 
Budi uočljiv. Jarke boje ili prsluk, ako ćeš na kolovoz. Kao i na biciklu, kontakt pogledom vozače koji ti potencijalno seku putanju.
 
Onaj komentar o postovanju zakona... pa, to nije vredno komentarisanja. Cak je i tema promasena, da ne pricam o sustini.

Kratko o sustini: demokratija nam silama prinude, mekim ili tvrdim, vidljivim ili nevidljivim, namece svoje zakone koji su na korist vladajucoj manjini, naravno. I ona, takva, je idealan sistem za one koji vladaju i upravljaju masama. Kada masi kaze da zbog trotineta nosi kacigu, masa ne razmislja o nelogicostima, masa prihvata nekriticki. (na stranu sto izgleda smesno trota i kaciga; zalosnije je sto jos niko nije slomio glavu zbog pada, a ne vidim da iko nosi moto jakne, stitnike za laktove i kolena jer tu su povrede: kljucna kost, ruka, rame...)
Sutra ce demokratija da kaze masi da nosi klepetuse, i masa ce reci: "Pa, to je zakon." I nosice klepetuse, onako kako nosi kacige ili nenosi slusalice kad prelazi ulicu ili... sta god.
Na zapadu se mozda i nosi kaciga, ali ne zbog mase, nego zbog toga sto masa (koja inace ne zna sta da jede, kako da hoda ili zivi dok ne ukljuci tv i dok joj se ne kaze) opterecuje zdravstveni sistem i kosta drzavu.

S druge strane. Normalan covek, prosene pameti, ne strahuje i ne zazire od zakona, on ima strah od mase kojom je okruzen i koja je u ogromnoj vecini. Zna da ne moze da pobedi. I sklanja se. I trpi. Koliko mu dostojanstvo dozvoljava. E, a kada nepravda postane zakon, onda je otpor njegova duznost. Neka su to i male gradjanske neposlusnosti, neka je to i nenosenje klepetusa, to je za prosecnog oveka dovoljna pobeda.
Eto, o kacigi nikada nisam razmisljao, to je tema za mase. Koja, valjda, u demokratiji postuje slobode i drugacije misljenje.
Neka svako radi po savesti ili sili zakona, ne zanima me. Podvlacim: ne smetaju mi revnosni gradjani koji nose kacige, maske, klepetuse...

Itd, itd...

Onaj sto prica kako je trotinet za jednu osobu... izvininjavam se, nisam citao uputstvo. "Sta zna dete sta je 300kg."

Prastajte sto sam bio opsiran i izneo stav van teme. Ponavljam: kaciga nije stavka koja mi obuzima misli, niti mi je ikada palo na pamet da je stavim. A ko bi rekao da cu, evo, da polemisem na tu temu... Za mene je bezbednost obazrivost na putu/trotoaru, jarke boje, uvek ukljucena svetla.
 
Ja ću morati gornji post da brišem, po sili pravila foruma :), ali daću mu par sati života. ;)
 
obrisi posle i moj

nadam se samo da neces doziveti da padnes sa trotineta vozeci sina, padnes na njega zdrobis mu grudni kos lupis glavom o beton i ostanes bez svesti, kada dodjes svesti, dete se ugasilo….
 
obrisi posle i moj

nadam se samo da neces doziveti da padnes sa trotineta vozeci sina, padnes na njega zdrobis mu grudni kos lupis glavom o beton i ostanes bez svesti, kada dodjes svesti, dete se ugasilo….
Da mogu da dam 100 lajkova dao bih.

Kao otac, ne bih nikad dozvolio sebi da stavim dete na trotinet sa 2 tockica od 8-10 inca i vozim ga, pa makar i 100 metara, ne kilometar.

@11080
Lepo je citirati Tomasa Dzefersona i suptilno nazivati sve ostale govedima (jer goveda pretezno nose klepetuse), ali ostajem pri prvobitnom stavu da bi trebalo jos jace kaznjavati svako nepostovanje propisa vezanih za trotinete.
 
Do sada sam desetak-petnaest puta vozio trotinet. Apsolutno se ne slažem da je kaciga nepotrebna. Mnooogo je veća šansa da padneš sa trotineta, nego sa bicikle. Pogotovo je katastrofa ako treba jednom rukom da upravljaš, a drugom da daješ znak za skretanje. To sam probao i odustao. Na raskrsnici siđem i preguram trotinet. Prijatelj, koji radi na ortopediji, kaže da su najčešće povrede glave kod onih koji padnu sa trotineta.
Sve mere, uvdene za trotinete, podržavam, osim ograničenja da punoletni ne mogu da voze tamo gde je ograničenje veće od 50 km/h. Ako možeš biciklom, po meni, treba da možeš i trotinetom, ako si punoletan.
 
ja nogom dam znak da skrećem pa ko razume, razumeo je :)
 
Ok, nek ostane i nek tu stane.
 
2 zapažanja:
kad se gura, teško je :), ima otpora - jel to normalno a pretpostavljam da jeste?
kako se ovo čudo osigurava, kad npr odete u pekaru a ostavite ga napolju na 5 min? Znam za lock u app, a ona šijaomi sajla je rekao bih ne baš praktična i jeftina.
 
1.Normalno je namotaji se vrte u magnetnom polju.
2. Koristio sam sailicu od bicikla provucenu kroz zadnji tocak/Xiaomi/
 
2 zapažanja:
kad se gura, teško je :), ima otpora - jel to normalno a pretpostavljam da jeste?
kako se ovo čudo osigurava, kad npr odete u pekaru a ostavite ga napolju na 5 min? Znam za lock u app, a ona šijaomi sajla je rekao bih ne baš praktična i jeftina.
Ja ovo oko srednje osovine kod prednjeg točka i stalka za vezivanje bicikla, da bude dosta stisnuto. Po zelji provuci i kroz sajle od gasa i kocnice ili ne.
Tu dole ga drzim i dok se vozi.
To sto je cekip predlozio mi deluje dosta nesigurno posto se zadnji tocak skida lako i brzo.

saomi aplikacija je teski bloatware, jedini plus joj je sto ima password protect, a 3rd party programi imaju samo lock bez passworda.

Nisam primetio da mi je bilo tesko da guram mi2pro kad je iskljucen.
 

Prilozi

  • IMG_20231129_181015.jpg
    IMG_20231129_181015.jpg
    302.4 KB · Pregleda: 55
Covek je pitao pekara-radnja 5 min.Na javnom mestu 5min pre ce da presece sajlu ,nego da skida zadnji tocak.Sve je bolje od odkljucanog i obezbedjenog aplikacijom.Tada moze da ga ponese.
Imao sam situaciju nedelja jutro ,prazne ulice vozim pored parka.Krajnje sumnjiv lik prolazi i gleda jednim okom u pederusu preko mog ramena,drugim okom u trotinet.Kao da ne moze da se odluci ,sta mu se vise svidja.Dok sam ga fiksirao pogledom i spremao da ga zavarim ,prodjoh pored njega.Bio je neodlucan.
 
2 zapažanja:
kad se gura, teško je :), ima otpora - jel to normalno a pretpostavljam da jeste?
kako se ovo čudo osigurava, kad npr odete u pekaru a ostavite ga napolju na 5 min? Znam za lock u app, a ona šijaomi sajla je rekao bih ne baš praktična i jeftina.
Moj Lenovo se teško gurao samo kad je bio zaključan u aplikaciji. Kad nije bio zaključan, nije bilo nikakvog otpora bez obzira na to što je bio ugašen. Ovu četvorku nikako da počnem da vozim, iako mi je stigao. Javiću kako je što se guranja tiče.
Xiaomi sajla jeste (pre)skupa, ali pošto su mi prethodni trotinet ukrali iz dvorišta, kupio sam je pre par dana kad je bila na dnevnoj akciji na sajtu. Trotinet je još u stanu, tako da tu (valjda :LOL:) ne moram da ga vezujem, tako da je nisam isprobao. Javiću i koliko je praktična kad budem počeo da je koristim.


Inače, da li gume na trotinetu mogu da se naduvaju na pumpi? Da li treba neki adapter/nastavak za ventil, ili odgovara kompresor?
 
Evo da odgovorim samom sebi - ne može da se napumpa guma na trotinetu na pumpi, bar ja nisam uspeo. Radnik tamo reče da treba crevo koji se dobija uz trotinet, ali ja uz ovaj nisam dobio ništa.
 
Kakav je to bre ventil na trotinetskim gumama?!?
 
ako ne moze na pumpi, onda nije schrader vec presta
 
I dalje ne znamo koji je tip ventila?

Ako je presta bolje je da imas pumpu nego da se pouzdas u duvanje na pumpi.
 
Obican auto ventil
Adapter sluzi za prednju gumu,ventil je uvucen.Zadnja je normalan,moze i pistoljem sa pumpe.
 
ovaj adapter ti je potreban.Ako si kupio nov trotinet negde u kutiji je .
Dolazi u kutiji od zamenskih guma, negde sam vidjao da se dobijaju uz nove trotinet
 
Mozda su prestali da daju uz nov trotinet.Do Xiaomi 3 svi su imali adapter za gume.Prvi modeli su dobijali i rezervnu gumu.
 
Prednji i zadnji, 4
 

Prilozi

  • 20231130_223401.jpg
    20231130_223401.jpg
    174.2 KB · Pregleda: 42
  • 20231130_223423.jpg
    20231130_223423.jpg
    253.8 KB · Pregleda: 41
Nazad
Vrh Dno