Šta je novo?

Elden Ring

Evo i ja da se javim. Igram na Series S. 1440p, performance mode. Po mojoj proceni FPS varira izmedju 40 i 60. Mogu slobodno da kazem da je ovo moja prva ovakva igra, imam nekih 5 sati. Sve ostale sam mozda ukupno toliko igrao. Za sad mi je super, al moram git gud :D

Pronašli su glitch za besmrtnost tokom borbe sa onim prvim mini-bossom, čim se započne igra...i lako ga je uraditi. Kad te ubije, Alt + F4 čim krene video i ulaziš u borbu bez HP i neranjiv si...

Eh da je to jedini, na tebi je da li želiš fa ih iskoristišnili da uživaš u izazovu:

Taj zmaj nije nikakav glitch...leži tamo ranjen, okružen gomilom manjih zmajeva. Ako te ne mrzi, možeš da se prišunjaš i mlatiš ga sat vremena jer ima ogroman HP, ili da pobiješ manje zmajeve jedan po jedan jer mi se čini da mu tako opada HP...ili prečica - bleed oružje da izbegneš manje zmajeve a ne udaraš da dok ti ne otekne prst na tasteru...

Uz cinjenicu da sam manijak i da kupujem gomilu igara, koje cu mozda odigrati a mozda i necu (HFW, anyone?), moram da kazem da sam u Elden Ring pustio suzu radosnicu.
Ne zbog same igre, vec zbog toga sto je zena rekla da cemo se razvesti jer sam zgruvao 38h u igru od petka :)

Salu na stranu, meni je ovo bas igra po meri. Dovoljno open world, da mozes da jasis onog jadnog konja satima, a onda se zabodes u zamku ili akademiji isto tako satima, pa budes presrecan kad vidis opet konja. Ali su to tako lepo izbalansirali, da ni ne skontas da ti nesto fali, vec ti samo bude drago kad opet izadjes napolje.
Elem, presao sam i Rennala-u i sad nastavljam. Imam samo jedan savet za vecinu - nadjite Metorite Ore katanu i upgrade-ujte je, jer se somber smithing stone nalaze relativno lako. A ako ste voljni da jasete, mozete ih i kupiti od NPC-ja, da ne pisem spoiler-e.
Ja sam je dogurao na +5 i cak je i OP za vecinu protivnika.

BTW, na PS5 niti jednom nije zabagovala, zabola ili sl. Radi kao sat i ucitava nakon TP mozda 6-7 sekundi...

Rennala mi je omiljeni boss fight...nije teška ali je vizuelno cool i muzika je veoma lepa...

Otkrili su i tajnog bossa i ta borba je takođe wow...

BTW, na PS5 niti jednom nije zabagovala, zabola ili sl. Radi kao sat i ucitava nakon TP mozda 6-7 sekundi...
Eh sada :)

Ja odigrao 35 sati. Odlicna je igra, ali mi BB ipak ostaje najbolja From igra (za sada, videcemo sta ce biti do kraja).

"Radi kao sat" se ne odnosi na FPS. Vec samo na ono sto sam i napisao. Nema iskakanja, dugog ucitavanja, propadanja, levitacije itd.

Sto se tice samog FPS, meni realno ne predstavlja nikakav problem i nisam od onih kojima smeta FPS drop u bilo kojoj igri. Da li je to blagoslov ili kletva, zavisi od perspektive...

Rennala mi je omiljeni boss fight...nije teška ali je vizuelno cool i muzika je veoma lepa...

Otkrili su i tajnog bossa i ta borba je takođe wow...
Muzika je baš vrhunska, posebno mi se sviđa u bici sa Ancestor Spirit u Siofra River lokaciji. Mislio sam da igram kao pyro/warrior ali slabo nešto nađoh pyromancies... zato ne prestajem da koristim helebarde, onaj konjanik na samom početku igre baca baš dobru iako je najbolji move set na Banished Knight Halberd

Ne ide mi od ruke da zavolim ovaj tip igara ali sam u par uspesnih primera shvatio da postoji tacka gde skapiras igru i navuces se.
Pa me zanima koliko sati je potrebno da se ta tacka dostigne u ovoj igri?

Ja sam se instant navukao.

U najgorem slucaju, kad dojdes do Margit-a. Onda dobijes po tamburi od njega jedno 10ak puta i shvatis da ces morati da se lepo unapredis, da bi ga pobedio. Onda krenes da istrazujes, da skupljas rune, nalazis opremu... I onda shvatis koliko si ga lako pobedio (ja sam dogurao do level 40, kad sam usao u megdan sa njim) i krenes da istrazujes i nalazis jos ovo i ono i onda prodjes Stormveil i pobedis Godrick-a iz drugog pokusaja :)
Onda pogledas log i vidis da igras vec 35h i odes na net, da vidis mapu i koliko ti je jos ostalo, i shvatis da posle Stormveil-a imas da otkrijes jos 80% mape :)
I shvatis da tek onda pocinja igra i navuces se...

"Radi kao sat" se ne odnosi na FPS. Vec samo na ono sto sam i napisao. Nema iskakanja, dugog ucitavanja, propadanja, levitacije itd.

Sto se tice samog FPS, meni realno ne predstavlja nikakav problem i nisam od onih kojima smeta FPS drop u bilo kojoj igri. Da li je to blagoslov ili kletva, zavisi od perspektive...
Kad krenu brojaci piksela i frejmova da govore "some drops here", a ono pada na 59....i vise puta se to desi. Tad vec vise ne gledam video nego samo facu ovog Dzona Linemana i dizem sebi pritisak dodatno.

Nek pada i vise - da vas preduhitrim, isti utisak. Tuzan pogled na gaming. On se znoji, bukvalno ne moze da predje preko toga da igra ne radi u zakucanih 60 fps, peku ga oci, opada mu kosa.

Kad krenu brojaci piksela i frejmova da govore "some drops here", a ono pada na 59....i vise puta se to desi. Tad vec vise ne gledam video nego samo facu ovog Dzona Linemana i dizem sebi pritisak dodatno.

Nek pada i vise - da vas preduhitrim, isti utisak. Tuzan pogled na gaming. On se znoji, bukvalno ne moze da predje preko toga da igra ne radi u zakucanih 60 fps, peku ga oci, opada mu kosa.
Ne razumem, ti zaista ne osetiš pad na 59 FPS? Svašta. /s

Toliko je dobra ps5 igra da dosta ljudi igra ps4 u BC modu (to je trenutno najbolji nacin da se igra odigra).
PC port je los, ali igra nije neigriva (posebno ako imate VRR koji pegla padove fps), posebno kada se pregura prva zona (Tree Sentinel je najgori deo igre, tu bas stutteruje).
PS5 verzija bi bila ok da Sony konacno ubaci VRR podrsku.

Bas je fino covek (ili zena) objasnio sto je igra toliko dobra.

Poslednja izmena:
Proveo jucer cijeli dan istrazujuci storm castle. I taman pomislim da sam otkrio vecinu, padnem sa nekog krova i vidim ispod dvorca ima neka ogromna shpilja, kako sad doci dole pitanje je. To je pravi souls, dvorci, open world je nako nako, drazi su mi dvorci i zatvoren prostor.
Zelda BotW je ipak bolja u open worldu, ovo je ipak samo dobra kopija.

Igram warrior klasu i claymore, kao u svakoj souls igri do sada.
Ne koristim nikakve ash na oruzju niti craftam, bespotrebna glupost koju su ubacili i po meni napravili korak nazad za souls igre.
Eto nema vise bombi kao drop vec moras craftati bombe 🤦‍♂️

Isto tako me ne zanima online dio igre, sve souls igre sam odigrao offline i sam.
Online je varanje za ove sto nemaju skill 😝

Ja igram na PS5, nativno naravno. Nemam ni jedan problem sa igrom, 50 sati and counting :) Brojači frejmova što kaže kolega iznad. A i kad zaustaviš igru i zumiraš 400% vidi se da view distance nije neki. Strašno šta nam rade...

PC port je los, ali igra nije neigriva (posebno ako imate VRR koji pegla padove fps), posebno kada se pregura prva zona (Tree Sentinel je najgori deo igre, tu bas stutteruje).
***, ljudi koji u 2022. instaliraju igru na 5200 rpm HDD sa 64mb cache i ocekuju da (bilo koja) open world igra radi smooth as a butter sa brzim loading screenom, trebaju da nauce jos koju stvar o raspolaganju memorije. Kod mene je stuter u 1.0 verziji igre bio skoro nepostojeci (sa max detaljima), da bi se nakon patcha 1.02.2 skoro totalno eliminisao (ovo "skoro" sam napisao kao pokrice, posto sam se vracao na stara kriticna mesta i nikakvog stutera sada nema, sto ne znaci da ih mozda nece biti na drugim lokacijama).

Pre će biti da si neosetljiv, posto igra ima probleme i na najjačim mašinama koje postoje (a i odavno svi imamo ssdove).
From jednostavno nije dovoljno tehnicki potkovan, ali su im igre srećom toliko dobre da smo radi da im progledamo kroz prste. Evo ja pc verziju igram preko 50 sati i privikao sam se na sporadicne padove fps i stutter koji se random javlja.
DeS remake je primer kako bi ovakva igra trebalo da radi i izgleda.

posto igra ima probleme i na najjačim mašinama koje postoje (a i odavno svi imamo ssdove).
From jednostavno nije dovoljno tehnicki potkovan, ali su im igre srećom toliko dobre da smo radi da im progledamo kroz prste. Evo ja pc verziju igram preko 50 sati i privikao sam se na sporadicne padove fps i stutter koji se random javlja.

Definitivno. Igra je fantasticna (sinoc odradio Radahna, jedna od najboljih boss borbi ikada) ali sto se tice tehnikalija, ispod proseka je i to je to. Stutter je i dalje tu, bez obzira da li je instalirana na hardu ili PCIe 4.0 NVMe drajvu. A tu si i padovi ispod 60fps tokom open world deonica, koji bas umeju biti primetni. Meni licno ne smetaju, imam vec skoro 60 sati igranja, ali if def ne treba ignorisati. Jednostavno, izgleda da From zaista ne ume napraviti igru koja ce raditi bez stucanja i tehnickih problema (nisam iskusio to u Dark Souls igrama iz prve ruke ali video sam da su se ljudi nadali da ce Elden Ring biti bolji sto se tice performansi nakon Sekira koji je, izgleda, radio odlicno u odnosu na starije naslove).

Posle uvoda iamam dva pitanja?

Nisam ljubitelj DS like igara, probao nešto malo prvi DS smorio se posle sat-dva obrisao, na nagovor @lepi kokan instalirao BB i igrao malo (igra mi se prilično svidela za to kratko vreme) ali nisam mogao fizički da gledam ono chrome aberation treperenje metalnih delova u pozadini, pa sam je "privremeno" deinstalirao.

Sad pitanja,

prvo kakav je ER u pogledu težine i koliko je user frendly prema igračima koji nisu vični i iskusni u DS like igrama?

drugo, zbunjujete me u pogledu dužine igranja, jer navodite cifre od +30 za pređenih 20% mape, i +60 sati za pola mape, a kao da sam pročitao da se igra prelazi za optimalnih do 30 sati?

Naravno više mi znači odgovor na prvo pitanje jer bih stvarno želeo da zavolim DS igre, ali mora i neka od tih igara dati uvodnu šansu.

Kad sam ranije pitao sa kojom DS igrom najbolje da počnem (tada ER nije bio izašao ni aktuelan) predložili su mi DS3 kao najlakši, mada sam posle čitao sa je DLC DS3 najteži u celom serijalu.

Mislim da je ER najpristupačnija Souls igra što se novih igrača tiče jer ti nudi mogućnost da biraš borbe. Ako nešto ne može, odeš, vratiš se i predješ bossa bez problema. Opet dosta zavisi od builda koji izabereš. Sa meeele buildovima moraš da budeš malo iskusniji. Nema spavanja kod bossova i ozbiljnijih protivnika. Mada lično mislim da je meele "The way its meant to be played".
Za početak možeš da uvežbaš borbu sa štitom. Nabavi shield barrier skill, claymore mač koji ćeš upgrade-ovati kad god budeš mogao i vozi. Kad je baš gusto tu su summon-i koji takodje možeš da upgrad-uješ.

Kakvih 30 sati to možda neki speed runner. Ja imam 26 sati i ubio sam samo jednog glavnog bossa (doduše i dosta sporednih).

prvo kakav je ER u pogledu težine i koliko je user frendly prema igračima koji nisu vični i iskusni u DS like igrama?
Meni deluje kao najlaksa From igra do sada. Ne samo sto mozes da odustanes od teskih okrsaja i vratis se kada budes jaci i imao bolju opremu, imas i duhove koje mozes da pustis na protivnike i da ih udaras dok se bore protiv duhova.
Ako se bas zaglavis kod nekog bossa, uvek mozes da pozoves nekoga u pomoc.
Kljucno je da se ne nerviras previse i da prihvatis da ces dosta ginuti.

drugo, zbunjujete me u pogledu dužine igranja, jer navodite cifre od +30 za pređenih 20% mape, i +60 sati za pola mape, a kao da sam pročitao da se igra prelazi za optimalnih do 30 sati?
Za 30 sati moze da se predje ako si jako dobar.
Vecina igraca ce morati da igra i sporedni sadrzaj da bi se levelovali i unapredili oruzje. Sporedni sadrzaj je bas zanimljiv (ima doduse i ponavljanja bossova).
Ja sam sada na 50-55 sati i ostala mi je bar jos jedna velika zona (to kazem na osnovu mape).
I sto je najbolje od svega, igra mi je i dalje jako zanimljiva. Pre Eldena sam igrao Horizon 2 oko 35 sati i poslednjih nekoliko sam samo zeleo da se igra vec jednom zavrsi (ostalo mi je da odradim gomilu sporednog sadrzaja).

Poslednja izmena:
dasasasds.jpg

Reče onkel Qzma, a mi otpozdravljamo u istom tonu. BB 4eva !

Mislim da je ER najpristupačnija Souls igra što se novih igrača tiče jer ti nudi mogućnost da biraš borbe. Ako nešto ne može, odeš, vratiš se i predješ bossa bez problema. Opet dosta zavisi od builda koji izabereš. Sa meeele buildovima moraš da budeš malo iskusniji. Nema spavanja kod bossova i ozbiljnijih protivnika. Mada lično mislim da je meele "The way its meant to be played".
Za početak možeš da uvežbaš borbu sa štitom. Nabavi shield barrier skill, claymore mač koji ćeš upgrade-ovati kad god budeš mogao i vozi. Kad je baš gusto tu su summon-i koji takodje možeš da upgrad-uješ.

Kakvih 30 sati to možda neki speed runner. Ja imam 26 sati i ubio sam samo jednog glavnog bossa (doduše i dosta sporednih).
Ma da, 30 sati ako samo ideš na glavne bosove možda. I to da prizivaš stalno po dva igrača da te vuku. Bukvalno je greota ne zaviriti u svaki ćošak, svet je prelep. Juče sam otkrio 100 čuda, ubio prvog zmaja (wyrm but still). Ni jedne sekunde nisam pomislio da mi je dosta i kad će kraj a već imam 50+ sati a ubio sam samo Godrika od glavnih boseva. To mi se sa open world kakve znamo ne dešava, sve postane brzo repetitivno i zamorno

2 minuta od pocetka igre sam zabelezio prvo pogibje.
Izasao sam iz crkve popeo se na drvenu platformu, osvrnuo se okolo i bacio se u ponor.
Nisam video puteljak.
Vidim da ima dosta mehanika, mogucnosti dzidza bidza a sad sam umoran da bih se sa tim vatao u kostac, pa cu nastaviti kasnije. Sve u svemu imam zalju da vidim sta sve ovaj svet krije.

Vrh Dno