Šta je novo?

Elden Ring

@nikornla i to je opcija ako uz novu opremu ne predjem bosa uz pomoc onog carobnjaka koji mi pomaze. Definitivno cu mnogo vise da se informisem sta kupujem za PS5. Naivno se vodim da je popularno/poznato i dobro za mene ako je vecini.

@Insomnium X igram na PS5 a nemam PC, takav mod bi mi bas legao. Ne smeta mi "cheatovanje" jer bi mi ustedelo mnogo sati.

@PanonskiNS

Souls igre su takve da su teske, nema biranja tezine. Problem u ER je sto je igra otvorenog tpa i mozes da ides svuda ali to svuda nije preporucljivo pogotovo za nove igrace i sam start. Kako da znas da si na pogresnom delu mape, pa tako sto neprijatelje koje napadnes ces im skidas jako malo hp-a dok ce oni tebe neretko iz jednog ili dva udarca vratiti na pocetak.

Gledas da grindas exp i da se budzis polako, tipa str ili dex ili int zavisi sta si planirao da nosis od oruzija, onda povecavas hp i staminu da slabije neprjatelje mozes vise puta da udaris i da ti ostane stamine za roll ako treba da begas ili izbegnes udarac.

Svakog neprijatelja pogotovo vece i sefove da upoznas i analiziras njihovo kretanje, radijus udarca, seriju ili ti kombo koji pravi i kada ostavlja prazan prostor za tvoj udarac, kod ovakvih igara jedan ili dva udarca pa povlacenje dok opet ne budes mogo da udaris. U ovakvim igrama brzopletost se skupo placa, tipa ostalo mu je jos malo hp i neces da cekas svoj red nego mesto dva udarca ti zadajes cetiri ali te boss vata u svoj kombo i ubija, xx puta sam na ovaj nacin morao sve ispocetka. Nemoj ove igre igrati kada si nervozan jer pravices samo jos vise gresaka.

Ako pogines i izgubis soulse ili ti exp pokusaj da ih vratis ali ako ih izgubis i drugi put nemoj pridavati znacaju jer ce se to desavati i ne obaziri se na to jer ces skupiti nove. Na pocetku uvek gledaj da kada imas dovoljno za lvl da se vratis i dignes lvl, jeste da ces sve neprijatelje da resetujes ali dok malo ne ojacas ovo ti je najbezbednije da ne gubis toliko soulse.

Nadji sklad izmedju opreme koju nosis i tezine, sto teza oprema sporije ces se kotrljas za izbegavanje udaraca a dobra stvar je sto ces manje stete da primas od neprijatelja sa tezom opremom, onda oruzije nadji koje je brzo i lako ali takvo oruzije ima i malu stetu koju pravi i jedno koje je tesko i sporo ali pravi veliku stetu i budzi ih na +1 pa kada skupis dvovoljno materijala na+2 i tako dokle moze.

Kasnije kada ojacas slabije neprijatelje mozes da zaobilazis a jace da farmas za soulse i opremu, istrazuj dosta i svuda se zavuci jer ne znas gde sta mozes da nadjes... od oruzija pa do opreme.

ER je jedina igra koje se secam u poslednje 3-4 godine, sve ostalo su nekako bile - "letnje avanture" ;) Kad ce DLC :p

@PanonskiNS

Problem u ER je sto je igra otvorenog tpa i mozes da ides svuda ali to svuda nije preporucljivo pogotovo za nove igrace i sam start. Kako da znas da si na pogresnom delu mape, pa tako sto neprijatelje koje napadnes ces im skidas jako malo hp-a dok ce oni tebe neretko iz jednog ili dva udarca vratiti na pocetak.
Pay attention boys , ne desava se svaki dan da vidite nekog da ovako dobro samog sebe protivreci.

A sta sam lose napisao?

Mozes svuda da ides, moze ali da li neko ko je poceo igru pametno da sidje odmah dole na plazu ili da prati put do prvog boss-a u zamku.

Čitam citirani tekst već nekoliko puta i stvarno ne vidim ništa protivrečno u napisanom.

Može neko objašnjenje šta je protivrečno.

@PanonskiNS

Evo "tri centa" od nekog ko prvi put igra ER i to mu je prva Souls igra...

Zaista jeste pitanje da li je igra za tebe ili nije. Pritom, ne shvati to kao nekakvu packu u fazonu "nisi dovoljno dobar" nego prosto u pitanju je specijalan tip igre koji ne leži svakome.

Da bi je uspešno igrao, igrač definitivno mora da bude u dobroj meri mazohista jer ER ništa ne prašta i sve mora da se nauči "na teži način". Ali nije osmišljena da prosto maltretira igrače i kad uđeš malo u tematiku, shvataš da je sve poprilično s' razlogom napravljeno. Najkraće rečeno, pustiće te dalje kad zaista budeš spreman i zaslužuješ da ideš dalje.
Moraju neke stvari po "hiljadu puta" da se prelaze iznova, mora da se grinda. Leveling i uopšteno napredovanje je jako komplikovano ali zapravo i jako dobro osmišljeno.

Manje više sve bitno su kolege gore opisale. Na tebi je da li ćeš da se posvetiš igri ili ne.

Znači ova igra stvarno nema biranje levela težine? Ako je tako onda je to prilično interesantno. ER2 će za koju godinu sigurno, mada pitanje je kada?...

@NenadG jasnije mi je posle postova o kakvoj se igri radi. Nabijam stats za sada jer ne uspevam da ubijem velikog zmaja u močvari. Falilo mi je. 2 udarca. Ne mogu reći da uživam da ginem stalno ali trpim u nadi da će postati interesantnije. I lakše sa višim levelom i opremom koju daju na grame.

@PanonskiNS

Evo "tri centa" od nekog ko prvi put igra ER i to mu je prva Souls igra...

Zaista jeste pitanje da li je igra za tebe ili nije. Pritom, ne shvati to kao nekakvu packu u fazonu "nisi dovoljno dobar" nego prosto u pitanju je specijalan tip igre koji ne leži svakome.

Da bi je uspešno igrao, igrač definitivno mora da bude u dobroj meri mazohista jer ER ništa ne prašta i sve mora da se nauči "na teži način". Ali nije osmišljena da prosto maltretira igrače i kad uđeš malo u tematiku, shvataš da je sve poprilično s' razlogom napravljeno. Najkraće rečeno, pustiće te dalje kad zaista budeš spreman i zaslužuješ da ideš dalje.
Moraju neke stvari po "hiljadu puta" da se prelaze iznova, mora da se grinda. Leveling i uopšteno napredovanje je jako komplikovano ali zapravo i jako dobro osmišljeno.

Manje više sve bitno su kolege gore opisale. Na tebi je da li ćeš da se posvetiš igri ili ne.
Svaka souls igra je teska na pocetku, prvo dok se malo ne nabudzis, dok ne nadjes bolju opremu i oruzije i dok isto ili pocetno ne nadogradis par puta.

Dok se malo ne upoznas sa neprijateljima i njihovim nacinom borbe, stilom, jesu brzi ili sporiji, jel neki elite mob ili nije, sa mapom gde mozes i gde je pozeljno da ides i gde su neprijatelji daleko vec lvl i tezi su za ubijanje. Na takvim delovima je pozeljno izbegavati borbu, pokupi sto se da pokupiti neki kovceg ako nadjes otvori i bez u sigurnu zonu.

Ovaj tip igara se voli ili mrzi posto nije za svakog i ako se opustis nebitno 10 lvl ili 55 lvl mob sa pocetka moze da te ubije.

@NenadG jasnije mi je posle postova o kakvoj se igri radi. Nabijam stats za sada jer ne uspevam da ubijem velikog zmaja u močvari. Falilo mi je. 2 udarca. Ne mogu reći da uživam da ginem stalno ali trpim u nadi da će postati interesantnije. I lakše sa višim levelom i opremom koju daju na grame.
Moras da igras takticki, ako zuris i pokusas vise udaraca da zadas ostajes bez stamine, ako nemas stamine ne mozes da se kotrljas i izbegavas udarce ili da blokiras udarac sa stitom ako nemas stamine a ako je imas a drzis blok neprijatelj ti udarcima skida staminu a da bi ti se brze stamina vracala moras da pustis blok.

Igra ce postati zanimljivija u jednom trenutku ali to najvise zavisi od tebe kada ce se desi i koje statse najvise budzis, citaj sta ti daje snaga pored toga, sta daje dexteriti i svi ostali pa se tako nadogradjuj, ja sam uglavnom dizo snagu ili dex i hp i staminu.

Poslednja izmena:
Uzeo zadnje 2 strane da iscitam sta se pise i jedno deset puta pomenuta rec grind.

Znaci vi ste svi potpuno svesni da mora da se grinduje da bi se napredovalo i to vam je skroz ok u jednoj igri u 2023. godini?

Ja sam u poslednjih par godina bas odlucio da postujem sebe i svoje slobodno vreme i postao sam toliko strog postao prema tome sta igram, cim osetim da treba da postanem mindless zombi i gubim sate i sate zivota radeci jednu istu nebitnu stvar da bih napredovao, brisem smece zauvek.

Ma kakvi, ne mora da se grinduje ni sekund, kad ljudi kažu "grind" obično misle na svojevoljno igranje jedne te iste deonice da bi se sakupili resursi, xp i slično. Ovde "grind" znači da si više puta izginuo i zbog toga igraš istu deonicu a ne zato što si hteo, što znači što si bolji manji je grind ili ga nema uopšte

Nije to grind od 10 sati za specificnom opremom koja moze da padne nego ponavljanje najbolje rute gde ima dosta neprijatelja da skupi exp i digne staminu (primera) sa 33 lvl na 38 lvl. Taj grind moze da bude pola sata i posle toga nastavi sa reglarnim prelazenjem.

Nije potreban nikakav grind, i sa lvl1 moze da se predje igra samo je potrebno GIT GUD :D

Ja zaista grindujem.

Ali to nije da satima sedim i vrtim istu stvar (mada se možda i desilo par puta :ROFLMAO:) nego prosto imam neke delove mape na kojima mogu relativno lako i brzo da sakupim exp tako da kad u igri dođem do toga da imam npr. 50% potrebnog exp-a za sledeći level, odem tamo i odradim drugu polovinu da slučajno ne izgubim teško stečenu lovu.
Desilo se doduše da nekada zaista vrtim da bih se levelovalo jer sam došao donekle gde je prosto preteško sa levelom koji imam.

Ali ja slabo šta preskačem. Mahom gledam da sve završim i nigde ne žurim. Takođe imam i nekoliko stvari koje me najverovatnije koče ali to je moja odluka i meni je tako lepo.
Na primer, maltene uopšte ne koristim Torenta. 97% igram peške. Eto, lepo mi peške da idem jer idem svuda. Takođe, ne koristim "******ska" oružja. Koristim običan mač (Lordsworn straight sword) i koristim Claymore greatsword. Imam i staff jer je za neke stvari prosto neophodno koristiti magiju, i koristim lukove. To je to.

@KovacTibor

Pa ja sam trenutno lvl 118 tako da baš i ne spadam u početnike :)

Pa cek bre ljudi, troje vas mi kaze nije grind nego.. i onda opisu klasican grind 😀

Ja kažem šta ja radim.

Pa cek bre ljudi, troje vas mi kaze nije grind nego.. i onda opisu klasican grind 😀
Kad budes ili ako ikada krenes da igras neku souls igru i sam ces grindati exp ili ces bataliti igru.

To sto necemu posvetim svaki dan pola sata do sat je nista za igre gde moras da igras 10+ sati svaki dan da bi dobio specifican item i tako mozes da grindas mesecima i da ne dobijes item koji zelis ili ako ga dobijes on ima lose stats.

Jel' "veliki zmaj u močvari" Glintstone Dragon Smarag, močvara zapadno od Raya Lucaria škole? Pa onda i nisi na početku, sigurno si do sada shvatio kako stoje stvari...

Kad budes ili ako ikada krenes da igras neku souls igru i sam ces grindati exp ili ces bataliti igru.

Igrao i sve sto sam poceo batalio bas zbog grinda, samo me sad bas zacudilo u razgovoru ovde koliko je to normalizovano i podrazumeva se iako bi zaista do sad trebalo da bude prevazidjen koncept u igrama, narocito onima koje se cesto dizu u nebesa kao sve i svja.

@NenadG zmaj kod Dragon Burnt Ruins a. Dosta su mi značile poruke. Nisam znao ni da ubijanje običnih neprijatelja daje valutu, čudio sam se kako nema zlata i novčića… Znam sada više kako da pristupim igri.

Očekivao sam ipak da ću dobiti neko jače oružije da mogu da ubijam bosove brže. Ali su mizerne razlike u šteti sa dobijenim itemima.

Prebacio sam se na quality mode sa ray tracingom i izgleda mi lepo a ne ometa borbu koliko sam mislio da će. Ubih tog zmaja konačno.

28. sam level posle 14 sati igranja.

A sta sam lose napisao?

Mozes svuda da ides, moze ali da li neko ko je poceo igru pametno da sidje odmah dole na plazu ili da prati put do prvog boss-a u zamku.
Bukvalno sam citirao sta si lose napisao.
Sa jedne strane , igra ti nudi indirektni nivo tezine - ides na lokaciju A i teska ti je ~ logika nalaze da lepo batalis tu lokaciju za sada i odes na lokaciju B ili C, D...
Druga stvar koja olaksava igru su spawn pointi na svakom cosku, treca stvar su summoni, itd.

Ovo je najlaksa souls igra do sada. Iako i dalje nije naivna po mnogim standardima, svakako ima taj fleksibilni nivo tezine gde svako moze da igra onoliko tesko koliko zeli prostom selekcijom oruzja, a da i ne pricam o ostalim stvarima.
Imas problema sa nekim bossom? - Sumonuj 2 igraca i samo posmatraj kako ga tamane.
Ne mozes da dodjes do nekog itema? - Google i imas brate bukvalni market gde ce ti sumonovani igrac u zamenu dati ono sto ti treba.
Tezak ti je neki deo koga nikako, cak ni uz silnu pomoc i internet ne mozes da predjes? - Batali lepo igru i nazad na Ass..asion`s creed, da te igra lepo drzi za ruku sve vreme, because thinking hurts.

Sta je lose napisano? Bukvalno mozes svuda da ides ali nije preporucljivo za pocetnike sta je tu lose napisano. Ima put kojim ga igra vodi ako hoce da istrazuje nije preporucljivo kada je lvl 1-2 ili 5.

Ne razumem sta je tu pogresno napisano.

Upravo to sto si ti sada napisao i ja sam isto napisao samo drugacije.

Mozda za neke je ovo najlaksa souls igra ali za ljude koji se prvi put susrecu sa ovim tipom igara nije ni malo laka.

Na kraju ne moras meni da objasnjavas kako se igraju souls igre jer sam ja ER presao kao i druge souls igre, DS1, DS3, ER, Wo Long, Sekiro poceo dosao bogu iza nogu ali nisam nikada zavrsio, Nioh 1 i neke druge kopije souls igara.

Vidim da ne moram , ali si se poprilicno isprepletao sa onom recenicom. Nije velika stvar ali ne mora jos vise da zbuni ionako zbunjenog pocetnika.
ER je redak dragulj i koristi svoj nacin prilagodjavanja igracima za razliku od ostalih koji se ne usudjuju da rizikuju, vec je sve easy, normal, hard, LMB light attack ; RMB hard attack itd.
Samim tim sto pisu kako napreduju i gde se zaglavljuju ovde je greska, jer nikog nije briga dokle si stigao a ako ti treba pomoc pripremi se za spoilere (koji su po meni prevelika cena koju bih morao da platim).
Samo uzmi i igraj , trudi se , snalazi se. Ovde se sve to isplati jer igra nagradjuje sa jos vise sadrzaja.

I jel sam ja to video medju tvojom listom da nisi presao Demon`s souls? Mrsh` po neki ps3 emulator i na prelazenje :)

Necu jos da igram Demon's Souls cekam da uzmem PS5 pa cu odigram remake i cekam da vidim hoce da izbace konacno Bloodborne za PS5 neki remaster ili za pc pa cu onda da odigram a nesto se suska da bi mozda i Demon's Souls remake da izadje za pc.

I opet smatram da nisam nista pogresno napisao coveku jer prosto je, ne idi gde vidis da skidas neprijatelju malo hp-a ili da borba traje citavu vecnost.

@Markomaniax
Ja cepam narodnu verziju pa nemam pomoć drugih igrača nego moram sve sam 🙂

Pazi, meni je recimo glavna motivacija za igranje bilo istraživanje a ne borba ili izazovi sa bosevima. Svet Elden Ringa je prelep i tragičan i vredan otkrivanja.
Bilo bi šteta da ga propustiš zbog trenutnog besa oko nekog bosa jer mogu da se kladim da je 90% svih ljudi koju su igrali Elden Ring prolazilo kroz iste muke kao i ti.
Nemoj da se cimaš ako ti ne ide sa nekim bosem ili lokacijom, zaobiđi ga, istražuj drugo mesto pa posle ponovo probaj.
Evo jedan video klip za tebe od Carbota koga obožavam jer uvek prenese suštinu u svojim animacijama:

Necu jos da igram Demon's Souls cekam da uzmem PS5 pa cu odigram remake i cekam da vidim hoce da izbace konacno Bloodborne za PS5 neki remaster ili za pc pa cu onda da odigram a nesto se suska da bi mozda i Demon's Souls remake da izadje za pc.

I opet smatram da nisam nista pogresno napisao coveku jer prosto je, ne idi gde vidis da skidas neprijatelju malo hp-a ili da borba traje citavu vecnost.
Svi kazu da PS5 remake DS-a i nije nesto u poredjenju sa originalom, ali to je mozda nostalgija. Ja barem nisam bio odusevljen. Naravno grafika je tu al dzabe kad su animacije uvrnute.

Sto se tice Bloodborne , to slobodno macku o rep. Sony je nakon silnih *****a za neke druge remake-ove izjavio da bloodborne nastavak ili remake mora da radi samo fromsoft, i da to niko drugi nece moci. A FromSoft je prezauzet zavrsavajuci i DLC za ER , i novi armored core, a cini mi se da je miyazaki izjavio da rade vec neko vreme na jos nekom novom projektu za koji se sumnja da je zapravo nastavak ER, jer eto veliki trzisni uspeh je ostvario i nece namco to da ostavi da svi zabatale dok konkurencija isto ne krene da ih kopira.

@vladimirus tako nekako sam, povukao sam se i istraživao i grindao. Dostigao level 34, 6 Flaska za lečenje, mač sa 175 štete i Med Load da budem, da nisam pretežak sa opremom. Pao je Margit the fell omen konačno. I sada je bilo mnogo lakše kada roll om mogu izbeći udarac i lečiti se do kraja borbe.

Svideo mi se taj YT video, prepoznao sam dosta detalja iz igre. A malo i relaksira da se sećanje na stres sa početka igre oboji humorom.

Nazad
Vrh Dno