Šta je novo?

El. gitare i sva prateca oprema ( sw, hw, faq, opsta diskusija, itd )

Odavno nisam svirao cak 10 godina uzeo bih neku gitaru za svirku Metala, Rocka uvek mi se svidjao Ibanez inace solo gitarica me interesuje da se pod stare dane zanimam a i malo da decu zainteresujem ako budu zeleli. Ne bih da je kinez bas a i ne bih isao preko 500e. Izvinjavam se moderatorima ako je tema za sta da kupim neka prebace temu.
 
Svidjaju mi se ove dve ok gitare pored toga videh i rg350 sam u jednacinu ubacio neke od te 3 cu uzeti. Hvala na preporuci.
 
Snimao drugaru da posaljem clean zvuk gitare. Nije lose ispalo, iako nije bila namera da se kaci, rekoh da podelim i da se zvucno “upisem” u temu, malo drugaciji zvuk.
Pojacalo, u captor x, u interface. Klot, osim reverba koji je iz captora. Nemam soundcloud pa ode na jutut.

 
Svidjaju mi se ove dve ok gitare pored toga videh i rg350 sam u jednacinu ubacio neke od te 3 cu uzeti. Hvala na preporuci.
Malo sa zakasnjenjem ali cisto da znas, generalno sta god da uzmes ispod 500 (pa i vise €) je kinesko :)
Ibanezu je jako pao kvalitet, na tvom mestu bih isao na dobru polovnu, za 500e mozes naci dobre gitare
 
Nije kasno jos nisam uzeo gitaru, gledao sam polovne gitare videh da imaju Korea i indonesia polovne i naravno Japan. Kao i sve ostale stvari kvalitet se srozao ali i cena.
Citam malo po internetu da Korea i indonezia nije los kvalitet tako da definitivno cu ici na polovnu, pa kasnije ako sta fali sredicu i menjati.
 
Samo da se zapljunem, Audient ID4 intefejs je pristigao, gitara okačena na zid je sad počela da se koristi, poslednjih par dana se igram sa StudioOne + raznoraznim efektima.
Što se samog sviranja preko računara nemam zamerki, 96KHz i 64 sempla za mene nema nekog čujnog laga.
Efekti kako koji, instalirao gomilu Neural DSP, Nembrini Audio i Helix Native... Neural lepo zvuči ali nisu baš po mom ukusu, većina preseta ima neki prenaduvani overdrive koji je valjda optimizovan za moderni metal(osetno niži štim, 7-8 žica i slično), ali igraću se još. Nembrini ima klasičnije efekte, dopada mi se, Helix prilično loš interfejs fizuelno. Veća muka što 5 dana samo menjam boje a ne sviram ništa i ne učim, tu je mana preteranog izbora.

Sama gitara(sa slike) će tražiti navikavanje, uži vrat je zgodan za mene sa kraćim prstima, ali je ujedno zeznuto što su ćevapi pa na višim pragovima bude "gužva", akordi gde su sva 3 prsta na jednom pragu su mi već zeznuti, razmak između pragova je mali, ali vežbaće se. Posebna je priča visina pragova, navikao na akustaru gde stiskam žicu do drveta, ovde traži ovlaš pritisak jer previše već menja ton. Mislim i da ću morati i da skinem žice, unutrašnja strana nuta je oštra i tu ću morati malo šmirglom da pređem ćoškove, recimo prelazak iz B u A dur na akustari sam nekako navikao da kažiprst pobegne preko nuta i sa vrata, ovde pošto je nut visok i oštar sam se par puta ogrebao na bržim promenama.
 

Prilozi

  • 20230329_152743_proc.jpg
    20230329_152743_proc.jpg
    91.5 KB · Pregleda: 39
Zalepis lepljivu traku na prag do nuta, uzmes finu smirglu ili turpiju i nezno skines ostre ivice. Pazis da ne ostetis lak na ivici vrata. Nije tesko.
 
Moraće nešto tako. Na oko što je najgore ne deluje oštro ali džaba kada ga kačim. I nema baš nešto mesa, štednja 🙃
 

Prilozi

  • 20230515_150505.jpg
    20230515_150505.jpg
    86 KB · Pregleda: 34
Inače pošto živim u matoroj zgradi gde uzemljenja u celini (kao da) nema, malo me zeza izgleda ground loop. Ima li neko preporuku kako da se to reši? Je l' bi pomogao neki DI box ili sl? 🙂
Problem rešen. Ima uzemljenje u stanu, ali kada je prethodni vlasnik renovirao pre 15ak godina električar je odradio uzemljenje od utičnica do razvodnih kutija i tako ostavio kraj žice da štrči. 🤣
Probušio sam zid kroz jednu kutiju u dnevnoj sobi, samo provukao jednu punu 2.5mm žuto-zelenu žicu kroz kuhinju do uzemljenja, sakrio kanalicom da lepše izgleda i to je to. 😁
Nema više takvog zujanja i brujanja tokom sviranja. 😁
 
Trebam pomoc i bas je hitno. :)
Akustara je u pitanju. Da li uzeti 19 god. starog washburn-a ili novu takaminu? Red velicina je 400e.
 
^ Tu si, generalno govoreći, u pravu. Novo, naročito jeftinije serije, često ne vrede ni približno onoliko koliko koštaju.
Pozdrav
 
Za oko 400e, trebalo bi da je barem gornja ploca od drveta(sa strane i donja ploca laminirano), tako da jedino da probas pa sta ti bolje zvuci i lezi pod rukom.
 
Uzeo na kraju ipak polovnu Washburn D36SDL i prezadovoljan sam. Probao sam i nekoliko novih Takamina i Ibaneza za te pare i ne mogu da se uporede. Ustvari... Washburn D36SDL moze da se uporedi sa mnogo skupljim gitarama.
 
Potreban mi je savet,sugestija oko redosleda povezivanja par pedala.
Sutra mi stizu Boss OC-5 oktaver a krajem nedelje i Xotic SP kompresor.
Imam jos Boss GE-7 ekvilajzer,Fishman reverb i TC BodyRez.
Sastavljam manji pedalboard za klasicnu gitaru.
Ekvilajzer bi koristio po potrebi kao boost pedalu.

Gitara je sa piezo ozvukom.
Pedalboard ide na manje pojacalo,sm57 i mikseta na kraju.
Pojacalo ima DI izlaz ali mi se vise svidja zvuk preko sm 57 kad ide na miksetu.
 
Oktaver,kompresor,TC bodyrez,EQ ako bude potrebe za njim mada i ako ne ostao bi tu kao boost pedala i na kraju reverb.
Solidan reverb imam i na pojacalu pa ako Fishman reverb ne napravi vecu razliku izbacujem ga i pravim mesta za looper.
 
Društvo gde nosite gitare na setup i popravke?
Znam za servis kod studentskog trga ali su izgleda prilično zauzeti pa rekoh da li možda znate još neki servis za najosnovnije setovanje i popravke i po mogućnosti sa nekim razumnim cenama.

Imam jednu akustičnu Yamahu F310 koju sam dobio na poklon a koja već godinama ima naprslinu ispod jedne čivije, koja je stabilna i ne širi se izgleda, ali ne bih želeo da se nešto desi sad kad je gitara stigla kod mene. Eto voleo bih to da sredim i da se pritom uradi osnovni setup (menjanje žica, podešavanje akcije itd). Potencijalno bih možda odneo i jednu električnu gitaru takođe na osnovni setup (njoj za sad ne trebaju popravke, ali ko zna s obzirom da sam graciozan kao slon u staklarskoj radnji).

Početnik sam pa ne bih baš sam prčkao
 
Nosio kod Marića pre 15 godina, bukvalno kao da nisu ništa uradili, od tada nisam tamo kročio. Sada privatno, kod majstor Mirka u Rakovici za pristojne novce solidan posao. Ne kažem da je setup na nivou štelovanja od 80e koliko naplaćuju izvikani servisi za poliranje pragova i vađenje maksimuma iz gitare, ali razlika pod rukom osetna i novac prihvatljiv.
Inače upravo je Yamaha išla u Marić, model F340, lep zvuk ali pamtim je kao jako tvrdu gitaru.
 
Čuo sam identično pa možda čak i malo gore mišljenje za Marića od skorijeg datuma. Praktično samo za ta 2 servisa i znam,za jedne preporuka a druge anti-preporuka.
A s obzirom da sam početnik zaista verujem da je taj setup od 80e blago rečeno nepotreban čak i da imam novca za rasipanje a naravno da nemam.
Inače i ova Yamaha ima jako lep zvuk (ili bar mojim neukim ušima tako zvuči) pogotovo što je u pitanju čini mi se najjeftiniji Yamahin model.

Ako nije problem okači molim te kontakt od majstora Mirka ili mi pošalji na PM ako misliš da nije za temu. Rakovica mi uopšte nije usput gotovo nikad ali ako ne nađem bolju opciju otićiću namenski, nije baš ni preko sveta.
 
Ja uradio setup kod Olega Bosiljčića... sve preporuke.
On se nalazi na Zrenaninskom putu, pre Borče!
Ako treba javi da ti dam kontakt!
 
@tonics
Hvala na preporuci! Izguglao sam da ima sajt tako da sam našao i kontakt.

@Sale83
Hvala! Taj servis iz Uzun Mirkove je servis koji sam spomenuo u prvom postu, servis kod studentskog trga i da sam dobio preoruku za njih ali da je momak izgleda baš u gužvi. Goran guitars izgleda možda preozbiljno da bi se bakćao sa amaterima ali imam ga u vidu.
 
Jos ako imas neki snimak da cujemo tog Charvel-a? :)

Prorad'la Flamma :) Ne sviram u zadnje vreme, al evo da ne ispadnem duzan. Samo najveci geek nerdovi ce prepoznati melodiju :geek: Chorus je u fazonu 80-ih i nastao je bukvalno za vreme ovog snimanja. Snimano profesionalno u Windows Voice Recorderu :ROFLMAO:

 
Svidja mi se zvuk iako nisam geek nerd pa ne prepoznajem melodiju :) vuce mi taj chorus na EVH (y)
 
Svidja mi se zvuk iako nisam geek nerd pa ne prepoznajem melodiju :) vuce mi taj chorus na EVH (y)

E ma da, nasalio sam se malo, uvodna melodija je iz praistorijske igre Monkey island, skoro cuo melodiju, zarazna je pa zvizducem danima. :)

🙏Jeste, za zvuk je koriscena emulacija 5150 ampa (y), mada je Seymour Duncan JB na bridge najzasluzniji, bukvalno je no brainer za dobijanje 80's zvuka. 🤘
 
Nazad
Vrh Dno