Šta je novo?

El. gitare i sva prateca oprema ( sw, hw, faq, opsta diskusija, itd )

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
1,205
Znam da na forumu imamo gomilu gitarista i vecina su vrhunski pa rekoh da probamo sa ovakvom temom, mozda i bude nesto od nje.
Takodje danasnja oprema, pogotovo kombo pojacala bez prateceg sw na pc, lap, fon ili tabletu su prilicno ne upotrebljiva. Tj, radice osnovne funkcije i podesavanja ali finese mogu biti podesavane samo preko sw.

Tako i moje Boss Katana 100 Mk2, iako je solidno pojacalo sa dobrim zvukom na zvucniku, bez Boss Tone Studio sw i pratece pedale (koja se posebno kupuje) je poprilicno ograniceno, tacnije ni 20% se ne moze izvuci iz njega.

IMG20210925220437.jpg

1638672095548.png

Trenutno sam na ESP - EC 256 kao malo ozbiljnija gitara (uzeta na preporuku kolege sa foruma) i Ibanez GRX70QA budzet gitara za vezbanje tj "udri & bas te briga" gitara koja je nova 180e i vredi svaki cent :). Iznenadjujuce dobar vrat i zvuk za te pare.

Eto kao neki uvod u pricu... a ovo je npr deo opreme naseg cenjenog kolege sa foruma, nadam se da ce se javiti i dati koji komentar, kao i svi ostali koje znam i ne znam da cepaju po gitarama:

photo1637238708.jpeg

Poslednja izmena:
Izgleda da nema gitarsita na forumu :)

Ima samo su stidljivi da se predstave.
Jedan nas cenjeni stidljivi clan:

Kao i jos jedan stari clan sa starim snimkom, nece da napravi novi sa novom Solar gitarom :)

Poslednja izmena:
Nisam bas nesto cenjen a jos manje stidljiv :D (jedino smo kolega @Ovedrive i ja okacili po nesto kucnog delovanja) nego je ovo IT Forum pa ... inace sebe ni ne smatram muzicarom nego hobistom.
Od opreme sve prodato, ostao sam samo na jednoj gitari, Fender Telecaster FMT HH.
Trenutno mi je pc i pojacalo i kutija i sve ostalo, ovo je moj equipment pilicno bajat :D vidi se na slici, koji me bas mrzi da razvijam i da se igram raznim vst-ovima.

Untitled.jpg

Zice sam poslednji put menjao valjda 2019 :ROFLMAO:, zaboravio sam divan osecaj tj "zvonjavu" novih zica, inace trosim Ernie Ball 11-tice i 99% vremena sam na drop C.

I posle skoro 30-togodisnjeg druzenja sa gitarom i dalje ne smatram da sam mnogo napredovao poslednjih 20 :D jer me mrzi da vezbam i da se unapredjujem tamo gde sam"tanak" mogao bih mnogo jos da pisem al' ko ce ... :)

Ja sa sviranjem nemam pojma, ali kontam da bi tema bila popularna kada bi kolege koje sviraju kačile svoju izvedbu neke poznate melodije/pesme (ne mora faca da se snima), zum na gitaru i prste i udri...

Nisam bas nesto cenjen a jos manje stidljiv :D (jedino smo kolega @Ovedrive i ja okacili po nesto kucnog delovanja) nego je ovo IT Forum pa ... inace sebe ni ne smatram muzicarom nego hobistom.
Od opreme sve prodato, ostao sam samo na jednoj gitari, Fender Telecaster FMT HH.
Trenutno mi je pc i pojacalo i kutija i sve ostalo, ovo je moj equipment pilicno bajat :D vidi se na slici, koji me bas mrzi da razvijam i da se igram raznim vst-ovima.

Pogledajte prilog 327405

Zice sam poslednji put menjao valjda 2019 :ROFLMAO:, zaboravio sam divan osecaj tj "zvonjavu" novih zica, inace trosim Ernie Ball 11-tice i 99% vremena sam na drop C.

I posle skoro 30-togodisnjeg druzenja sa gitarom i dalje ne smatram da sam mnogo napredovao poslednjih 20 :D jer me mrzi da vezbam i da se unapredjujem tamo gde sam"tanak" mogao bih mnogo jos da pisem al' ko ce ... :)
11--tica i telekaster, to deluje sasvim ozbiljno, meni licno jedna od gitara sa najboljim zvukom... pozdrav :)

Ja sa sviranjem nemam pojma, ali kontam da bi tema bila popularna kada bi kolege koje sviraju kačile svoju izvedbu neke poznate melodije/pesme (ne mora faca da se snima), zum na gitaru i prste i udri...
Ma kakvi, prepun je yt sa takvim video klipovima. Ovo je neobavezna tema medju clanovima... :)

Da osvezimo temicu:
Uzeo najzad audio interface Audient Evo 4, odlican za cenu od 100€, na preporuku frenda probam trial NeuralDSP: Gojira, bogme... Jako, jako dobri zvukovi :) ali i cena od 130€, no mislim da vredi.

Uzeo sam novu Ibanez Gio GRX70QA za drndanje po kuci, vidi se na prvom postu i posle pocetnog odusevljenja sledilo je jako, jako veliko razocarenje.
Gitara ako ima ...neka bude 20h sviranja i bukvalno je pocela da se raspada.
Prvo je otisao ulaz za kabl koji sam morao rastavljati i popravljati jer gubi kontakt zbog izrazito loseg kvaliteta izrade, mora zamena.
Danas dok sam nesto cekao po kuci uzmem da sviruckam na mikro pojacalu i uzasan zvuk kako god podesavao, pomislio otislo pojacalo. No primetim kako god da okrecem Tone knob, nista se ne desava. Ajd sto se ne desava vec nema ni kraja ni pocetka a nije popustila stezuca matica. Volume knob se razmrdao, sav se klima (ovde jeste vrv matica) i takodje osecam da proklizava, nema max poziciju i pocelo da krci i prekida.
Nakacim ESP na pojacalo, sve savrseno radi.
Ako sam 5x pipnuo te knobove i oba se u isto vreme bukvalno raspadaju, ovakvo nesto jos nisam ni cuo a ne video. Znaci komplet elektronika se mora menjati, ocekujem i selektor da rikne uskoro.
Srecom, imam par Wilkinson humbucker i ispravnu full elektroniku od Yamahe ER121, tako da ce sve da leti napolje i da napravim nesto krsteno od ovoga...
Yamaha Pacifica 112V koja je u istoj klasi i ceni i koju sam imao pre ovog krsa je 6 univerzuma ispred po pitanju kvaliteta.

Javicu rezultate kada odradim transplantaciju :)

Zaboravih, micro amp: za sviruckanje na sluskama i vezbanje dusu dalo.
Moze se prikljuciti eksterni plejer kao aux, jako korisna opcija. Za 30€ dobar ton i zabava :)

IMG20220206091418.jpg

Da se osvrnem na post od pre.
Kad kupujem gitaru ne gledam elektroniku, cak manje obracam paznju i na civije jer to je sve moguce promeniti.
Primatna stvar je drvo i kakav mi je utisak dok je probam, u slucaju da mi "lezi" odlucujem se na kupuvinu, bez obzira koji su pickup-ovi itd ... svakako bi bilo bolje da i to odgovara, manje se trosi posle ali meni nije presudna stvar tako da popravis to i ako ti se generalno svidja muziciranje na njoj ....

Da ali lako je nama koji znamo to da odradimo ..
Uspeo sam da je dovedem do maksimuma bez ikakvog menjanja elektronike.
To je podrazumevalo turpijanje i peglanje pragova, centriranje i stelovanje pickup-ova, stabilizovanje i stelovanje bridge, cinovanje i stabilizovanje kompletne elektronike, menjanje zica i ponovna intonacija.
Sreca pa je vrat dobar.
Da sam odneo ovde negde da mi odrade, minimum 100€.
Ovakve gitare kupuju uglavnom pocetnici ili neko ko nema za vise i mozes zamisliti sta on moze ako ga zadesi ovakav slucaj.
Ovo je cist primer gitare koja nema QC.

Gde si uzeo ovaj Microamp?

zapravo treba mi neko malo pojačalce da puštam klincima, ako radi i na baterije još bolje - samo ne mogu da sad ispratim i ovu tematiku, vrisnuće mi mozak :D

inače kupio sam gitaru, naravno Yamaha verovali ili ne od driver-a sa foruma koga ovim putem pozdravljam 😁
😁😁🎸

Amazon. Imas i Fender dedicated za svaki zanr.

Fender G-Dec mi je crko, a ovi u Guitar centru ne mogu da ga oprave pa sad nemam ništa..

ovo deluje super, mogu i u pojačalo da ga udenem

Naravno, ne ocekuj ne znam kakav ton...

Ne znam jel ima mesta u temi za klasicnu gitaru sa ozvukom?
Konkretno Ibanez GA6-CE je model sa piezo pickupom.Svirao sam je na "suvo" par meseci i iako se radi o nekom pocetnom modelu ja sam bio zadovoljan kako zvuci.Imam i losiju akusticnu isto klasicnu ozvucenu al ne bih sad o njoj.
Pre 4-5 dana sam kupio miksetu Yamaha MGP16X i aktivne kutije HK Audio Pro 112 FD2 i generalno sam zadovoljan kupovinom.

Ibanez a verujem i svaka druga gitara sa piezo ozvukom zvuci kao kanta.Na skali od jedan do 10 ocena je slaba trojka.
Probao sam sa Boss GE7 ekvilajzerom da popravim "sliku" ali i dalje je to bezivotni ton i sto vise pojacavam master sve vise isti dolazi do izrazaja.

Interesuje me kakva su vasa iskustva i ima li smisla uzeti Seymour Duncan SA-6 Mag Mic Acoustic System magnet za akustičnu gitaru obzirom da isti kosta vise nego sama gitara?

Ne znam nikog ko je uzeo Seymour a da se pokajao ...

Pored cene SD Mag Mic-a brine me i baterija koju treba cesto menjati.Moze li to cudo da se prelemi na neki adapter da radi?
Nadam se i nekoj boljoj gitari al tek kad zasluzim.:)

Sviram prstima i na "suvo" nesto i ubodem ali na razglasu ne ide nikako.
Imam Markbass LM2 i MB Standard 102HF probao sam i na tome bude nesto malo bolje ali nije to to.Na LM2 ona dva fitera pomazu da zamuljam taj piskavi ton plus zvucnik koji je za bass ali nije to setup na koji zelim da sviram klasicnu gitaru.

Moze li preporuka za neki domaci forum gde bi moglo da se nadje nesto interesantno na ovu temu?
Znam za muzicki forum ali je slabo aktivan.

Pored cene SD Mag Mic-a brine me i baterija koju treba cesto menjati.Moze li to cudo da se prelemi na neki adapter da radi?
Uzmi lepo obicnu redovnu akustaru i normalan mikrofon tipa Audio Techica MB2k i miran si, tu ne moras nista da stedis i budzis.

Nadam se i nekoj boljoj gitari al tek kad zasluzim.:)

Sviram prstima i na "suvo" nesto i ubodem ali na razglasu ne ide nikako.
Imam Markbass LM2 i MB Standard 102HF probao sam i na tome bude nesto malo bolje ali nije to to.Na LM2 ona dva fitera pomazu da zamuljam taj piskavi ton plus zvucnik koji je za bass ali nije to setup na koji zelim da sviram klasicnu gitaru.

Moze li preporuka za neki domaci forum gde bi moglo da se nadje nesto interesantno na ovu temu?
Znam za muzicki forum ali je slabo aktivan.
Nema kod nas više foruma za takve stvari. Moja preporuka, kao i uvek, su strani forumi i samoučenje kroz trial & error.

Uzmi lepo obicnu redovnu akustaru i normalan mikrofon tipa Audio Techica MB2k i miran si, tu ne moras nista da stedis i budzis.
Treba mi resenje za nastupe da sviram kuci ne bi ni razmisljao dalje.
Kod Seymour Duncan SA-6 Mag Mic mi se svidja koncepcija sto mogu da miksam izmedju mikrofona i magneta sa dva odvojena volumena.

Na njihovom sajtu isti stoji u kategoriji magneta za akusticne sa metalnim zicama a meni treba za klasicnu gitaru znaci sa najlon zicama.
Mag Mic kupujem polovan tako da nema vracanja.

Pretpostavljam da bi magnet trebao da radi podjednako dobro i na klasicnoj gitari.

Teško da će magneti da rade na najlon žicama. Ili prvo isprobaj negde, ako možeš, ili ne kupuj.
Pozdrav

To me je interesovalo.
Na YT sve klipove sto sam nasao o magnetu svi su bili sa metalnim zicama ako se ne varam.

Pogledacu sta imaju u ponudi za klasicne gitare.

Hvala na korisnim postovima znace mi.
Ima li ozvucavanje klasicne gitare namenskim mikrofonom neku alternativu?

Sta rade ove spravice?

Sad mi prolazi kroz glavu da sam na Yamaha MGP16x ukljucivao gitaru na prva dva tri kanala a oni su mikrofonski (prvih 8 kanala).Na poslu sam pa ne mogu da probam da li ima razlike ako bih gitaru ukljucio npr. na deveti koji je za instrumente ako se ne varam.

Mozda je ovako neko pojacalo za akustiku resenje.

Mozda je ovako neko pojacalo za akustiku resenje.

I za to ti treba neki mikrofon ili piezo za akustaru.

Imam akusticnu klasicnu Ibanez GA6CE sa piezo ozvukom.
Da li bi najvecu kontrolu u kreiranju zeljenog tona imao kada bi na primer na prvom kanalu isao sa piezo sa gitare a na drugom i trecem kanalu line out iz pojacala + mikrofon?

Nazad
Vrh Dno