Šta je novo?

Eksterni hard disk vs. gomila DVD\DL diskova

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Pozdrav svima. Imam jednu dilemu. Naime, imam jedno 100-tak dvd diskova sa divx/x264 filmovima. Ono sto me zanima, da li bi bilo pametnije da kupim neki eksterni hard od npr. 750GB ili 1TB i da sve to prebacim na njega, a diskove bacim ili je ipak pametnije da nastavim da rezem filmove na diskove a ove sto imam i dalje cuvam? Mene licno plasi pomisao da ja sve to prebacim na eksterni hard, diskove bacim i posle nekog vremena meni taj hard crkne. I sta onda!? Nestade mi sve sto sam skupljao nekoliko godina. Isti slucaj sa serijama, programima itd. Ovako, disk i ako se osteti, nekako cu da izvucem barem neki film sa njega, a ostalih par cu ponovo da skinem, a ostalih 99% diskova je i dalje neispravno. A ako mi crkne hard ode sve odjednom i nema povratka. Otud i ova moja dilema. Kakva su vasa iskustva sa kvarovima i nezeljenim pojavama kada se radi o eksternim hardovima? Uzmimo u obzir da cu ponekad da ga nosim sa sobom kod drugara, da cu cesto da ga koristim, da ce mozda i da pretrpi neki pad po stolu i tome slicno.

kupi lepo 1TB hard i sastavi 2.5" externi od 60 80gb da ti sluzi za prenos podataka a diskove koje si do sada narezao niko me ne davaj tako sam ja uradio i za sada mi je dobro osim shto muchim muku sa hardovima tj slobodnim prostorom :) ali uskoro bi trebao jedan hard od TB da se kupi i da raskrstim stim :)

Slazem se u potpunosti. Jos nesto, ne shvatas da ce divx za koju godinu (kod mene vec) zastareti i imaces zelju da sve te filmove zamenis sa HD verzijama, onda ces opet da ih skupljas. A lepota cuvanja na harddisku je sto kako sta novo nabavis stari format mozes da obrises. Isto vazi i za mp3, kad nabavis flac verziju staru mp3 verziju pesme/albuma jednostavno obrises. A i brzine Interneta ce kod nas rasti tako da nece biti problem da skines sve sto ti bude trebalo ocas posla. Ja sam cak prestao da cuvam filmove i to HD, skinem, odgledam i brisem, nema potrebe da cuvam kad ih mogu za vrlo brzo vreme skinem AKO mi zatrebaju, a po dosadasnjem iskustvu to se nije desilo. Nekada bio divx/xvid, sada je 720p, za godinu dve ce biti 1080p i tako dalje, to je jedno vrzino kolo kome nema kraja.
Sto se tice rizika cuvanja na hdd-ovima, ako ti je kvalitetno napajanje u desktopu/laptopu i ako je defragmentovan disk, ne bi trebalo da bude uopste problema.
Na diskovima jedino cuvaj licne podatke, i to u vise kopija.

Hard od 1TB će se zatrpati za mesec dana, i šta ćeš posle? Jedno je imati kolekciju nečega, a drugo je to isto čuvati na hdd iako ti možda neće nikada zatrebati, odnosno samo zauzima mesto na hdd :)

Pozdrav svima. Imam jednu dilemu. Naime, imam jedno 100-tak dvd diskova sa divx/x264 filmovima. Ono sto me zanima, da li bi bilo pametnije da kupim neki eksterni hard od npr. 750GB ili 1TB i da sve to prebacim na njega, a diskove bacim ili je ipak pametnije da nastavim da rezem filmove na diskove a ove sto imam i dalje cuvam? Mene licno plasi pomisao da ja sve to prebacim na eksterni hard, diskove bacim i posle nekog vremena meni taj hard crkne. I sta onda!? Nestade mi sve sto sam skupljao nekoliko godina. Isti slucaj sa serijama, programima itd. Ovako, disk i ako se osteti, nekako cu da izvucem barem neki film sa njega, a ostalih par cu ponovo da skinem, a ostalih 99% diskova je i dalje neispravno. A ako mi crkne hard ode sve odjednom i nema povratka. Otud i ova moja dilema. Kakva su vasa iskustva sa kvarovima i nezeljenim pojavama kada se radi o eksternim hardovima? Uzmimo u obzir da cu ponekad da ga nosim sa sobom kod drugara, da cu cesto da ga koristim, da ce mozda i da pretrpi neki pad po stolu i tome slicno.

A zasto bi pobogu BACAO te discove??
Pa 100-ako DVDa staje u jednu torbicu koju stavis na dno plakara i mirna backa.

Zasto uzimati gotovo resenje - zar nije isplativije kupiti externu fioku i obican HDD?

Glupo je da bacis vec narezane diskove - samo ih obelezi i ubaci u katalog.

OK za edukativne emisije i dokumentarce, ali zasto cuvati filmove i serije koje verovatno nikad neces ponovo gledati?

Verovatno imas svoje razloge, ali meni je glupo cuvati sve to i gubiti novac i vreme na rezanje, pogotovu sto se stalno pojavljuju novi filmovi i serije, pa i za gledanje njih treba naci vremena :trust:

Ja serije obavezno gledam po nekoliko puta. Pogotovo neke tipa Mucke, Crna Guja i slicne koje mogu da gledam po 100 puta. Ljovisnu i Kasandru ne mogu ni jednom. :D

Ja serije obavezno gledam po nekoliko puta. Pogotovo neke tipa Mucke, Crna Guja i slicne koje mogu da gledam po 100 puta. Ljovisnu i Kasandru ne mogu ni jednom. :D

A Gaviotu? :d :d :d

Gde bre nadjes toliko vremena?

Ja bas zbog nedostatka vremena planiram da kupim neku eksternu fioku i WD6400AAKS, jer je danas narezivanje sporo i neprakticno.

Evo i ja da se umešam.
Mislim da je sa današnjom cenom hardova arhiviranje na DVD (a posebno na DL) nepraktično.
Ja danas sve pakujem na xterne hardove (***a, imam mac mini) - 2x1 TB za serije, filmove, muziku,... ostala multimedija + 2x500 GB RAID 1 za osetljve podatke - poslovni podaci i lična multimedija (porodične fotke i filmovi).
Planiram da kupim još jedan 2-Bay Enclosure pa da u njega stavim 2x1 TB - ***a, fotkam ko manijak, a RAW na 40D nije baš mali.
Pozz

p.s. lično bih za storage pre išao n WD Green od 1 TB, manje se greje i manje troši struje, a ako čovek hoće brzinu 2x640 RAID.

Gde bre nadjes toliko vremena?
Pa ne gledam sve zaredom, vec ako mi se u nekom trenutku nesto slicno gleda volim da to i imam negde odakle bih pogledao. Ili uvece kada legnem pa pred spavanje.

Jos jedno pitanje. Imam kod sebe neki Philips eksterni hard od 160GB, mislim da je 2,5", ovaj kao na slici. Nema eksterno napajanje sto mi se mnogo svidja. Mada vidim da ima ulaz za 5V DC. Ono sto me zanima jel postoje verzije od npr. 750GB ili 1TB takodje od 2,5" a da nemaju eksterno napajanje, tj. da se napajaju preko USB-a? Pitam posto bi me mrzelo da nosim i napajanje sa sobom kada nosim hard.

126923vb.png

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Slazem se da je HDD ipak bolje i prakticnije rijesenje nego gomila DVD. Ja sam posjedujem preko 300 DVD i 100 DivX i kad pogledam koliko me izadju DVD mediji dodje mi skoro isto ko i HDD a i sam HDD zauzima mnogo manje prostora nego gomila DVD. Samo ne znam sto ce ti externi disk od 1TB. Ja sam planirao da uskoro uzmem jos jedan od 250GB pa da ih spojim u RAID a poslije cu uzeti od 1TB za filmove i muziku.

Poslednja izmena:
Koliko si ga platio? Mada taj dock plus 2 diska od po 1TB, izadje ko 3 eksterna diska.

A šta ćete ako crkne disk? :d

"2*1TB, na oba diska je isti sadrzaj"
- ako je u garanciji otici cu i zamenicu ga pa cu sa drugog diska na kome je IDENTICAN sadrzaj da prekopiram taj IDENTICAN sadrzaj
- ako nije u garanciji kupicu drugi i ponovicu ono sa kipiranjem

:D

Poslednja izmena:
- ako je u garanciji otici cu i zamenicu ga pa cu sa drugog diska na kome je IDENTICAN sadrzaj da prekopiram taj IDENTICAN sadrzaj
- ako nije u garanciji kupicu drugi i ponovicu ono sa kipiranjem :D

u svetlu posta kojim je otvorena tema, ovo je potpuno nerentabilno resenje. svakako je lepo i pozeljno imati takav "sistem", ali cuvati i skladistiti npr. divx ili dvd filmove na ovaj nacin predstavlja preveliki izdatak. za neke profesionalnije i ozbiljnije potrebe ok.

e sad, u vise navrata sam se i sam "lomio" sta da uradim, jer imam slican "problem", koji je vremenom stalno "rastao". naime, posedujem preko 1200 diskova...

sta da kazem... iz moje perspektive, hdd je svakako prakticniji, nekako je sve na dohvat ruke, brze. opet, diskovi su jos uvek znatno jeftiniji (100GB-5 eur).

ako bi covek od samog starta vrsio strogu selekciju fajlova koje ce da cuva, onda je hdd bolje resenje. za mene je sad kasno... :D

Poslednja izmena:
- ako nije u garanciji kupicu drugi i ponovicu ono sa kipiranjem

:D
Ko što Starter21 objasni, to i nije baš rentabilno rešenje. Znači da sa jedne strane imamo cenu GB kod optičkog storedža, a sa druge 2 x cenu GB-a kod HDD-a. To baš i nije neki hosnfefer. :S:

Pa po ceni HDD jos nije bolji DVD medijuma ( dobro od DL moda jeste njih retko koristim)

Ali to sto sadan radi

+Brzina pristupa / organizacija podataka
+Veoma veoma mali rizik od gubljenje fajlova
-- cena

Pa po ceni HDD jos nije bolji DVD medijuma ( dobro od DL moda jeste njih retko koristim)
Ali to sto sadan radi
-- cena

uf moram samo malo da korigujem ovaj broj pluseva i minuseva :)

+++++ Brzina pristupa / organizacija podataka
-- cena

Po meni je najbolje resenje sad uloziti u jedan-dva veca HDD-a, a rezanje da saceka pojeftinjenje BluRay rezaca i medija.

Ja bih se licno vrlo lako odlucio za neki 1TB eksterni hard disk, ali kao sto sam rekao vrlo me plasi crkavanje istog. Dosta stvari mi je do sada crklo sto se tice samih racunara pa to ne bi bilo veliko iznenadjenje, a i vidim na forumu da je to cesto iskustvo i kod drugih. A da kupujem dva, pa da na svaki kopiram isto mi je stvarno preveliki izdatak.

Ja bih se licno vrlo lako odlucio za neki 1TB eksterni hard disk, ali kao sto sam rekao vrlo me plasi crkavanje istog. Dosta stvari mi je do sada crklo sto se tice samih racunara pa to ne bi bilo veliko iznenadjenje, a i vidim na forumu da je to cesto iskustvo i kod drugih. A da kupujem dva, pa da na svaki kopiram isto mi je stvarno preveliki izdatak.
Evo uzmi ovaj http://www.hellas.rs/index.php?action=opis&q=2115
Diskove nemoj da bacas i rezi ih i dalje. Tako da imas na hardu i na diskovima. Mozda je Blu-ray writer resenje za tebe ali nisam imao dodira sa istim ,)
Imas ovako: Blu-ray writer LG GGW-H20LB, 6x BD-R, bulk oko 15.000 din
Blu-ray Verbatim 43669 Jewel Case Printable (ZA STAMPU) 4x 25GB 1000 din

Samo je na tebi i dzepu da se dogovorite, ima sve :d

Poslednja izmena:
weasel je napisao(la):
Pa po ceni HDD jos nije bolji DVD medijuma ( dobro od DL moda jeste njih retko koristim) Ali to sto sadan radi
-- cena
uf moram samo malo da korigujem ovaj broj pluseva i minuseva :)
+++++ Brzina pristupa / organizacija podataka
-- cena

a ja bas hteo da se slozim sa weasel-om i cak da dodam par minusa na cenu... :D

sve zavisi od ugla posmatranja stvari. ja recimo mislim da je cena vrlo otezavajuci faktor u sadan-ovoj prici i da zasluzuje 3-4 minusa. opet, ako neko ima dva diska, od kojih mu jedan neprestano (i "samo") sluzi za svojevrstan "backup", onda mu je sigurno primarno smanjenje rizika od gubljenja podataka, tako da ta kategorija (po njemu) sigurno ima prioritet.

sad, ako striktno posmatramo faktor brzine pristupa i organizacije podataka kao takav (bez pozivanja na gabarite, jer kod sadan-a imamo 2TB koja zapravo skladiste 1TB podataka), onda se moramo sloziti da ta dva faktora nisu nista bolja nego kod npr. 2 x 640GB, a pri tom imamo jednu dosta skuplju varijantu.

Poslednja izmena:
Sto se tice lakoce pristupa, brzine, komocije HDD je bolje resenje. Ali sto se tice cene DVD-R ga bije. NPR. disk od 500 GB je 50 evra (4500 din), na njega stane oko 110 DVD-R medija. Cena 110 DVD-R medija (npr. Verbatim) je oko 2000 dinara. To je vise od duplo manje. Druga stvar, ako vam rikne medija izgubite 1 film (nek pukne i 5 medija od 100), HDD kad crkne ode sve. Ja licno rezem sve HD na DVD-R. Ako staje do 2 DVD podelim, ako je vece (1080p) drzim na HDD, ali bakup radim u RAR-u za svaki slucaj.

Meni se od kako imam pc (negdje od 93god. ako se dobro sjecam) nikad nije desilo da mi crkne hdd. Desavalo se da dobijem po koji bad sector ali mi nikad nije crkao hdd. Ok DVD je jeftiniji od HDD ali ni jedan DVD video nije tacno 4.5GB npr ja imam filmova koji zauzimaju od ~2.5-3.5GB znaci ne uzima pun DVD. Znaci na kupljenih 110 DVD-R medija imate u najboljem slucaju ~385GB a ne 495 koliko bi trebalo da je ukupan kapacitet tih 110 DVD-R medija. Znaci vec gubite nekih 110GB a naravno sa kolicinom DVD ovaj broj se povecava.

hdd kosta 10din/gb, dvd kosta oko 5din/gb...
zauzece mesta, jednostavnost upotrebe i organizacije, brzina itd... po meni vise nego opravdava cenu...

Nazad
Vrh Dno