Šta je novo?

Eksplodirao disk u DVD drajvu

E, pa NE MORA da bude do medija. Ako je elektronika u optickom drajvu pobrljavila, moglo je da se desi da se disk zavrti i preko 20.000 obrtaja, a to vec retko koji medij moze da podnese, a preko 25.000 ni jedan. Tako da ne treba dizati ruke od garancije, ali, moram da priznam, da mi se cini verovatnija ona varijanta sa krivljenjem diska na Suncu.

Da i onda je Erik pojeo bananu i desila se neverovatna promena - postao je BANANAMEN!

dada, hoce to, pobrljavi elektronika, dada.

Inace, cisto da te informisem, postoji cuvena serija ASUS optika koje su po defaultu vrtele i do 23000, i to pre 5 godina.

Malo znanja fizike i osnovnih elemenata elektronike, plus malo manje nadobudnosti i ne bi bilo ovako "pametnih" "kvazidijagnoza".

Inace, cisto da te informisem, postoji cuvena serija ASUS optika koje su po defaultu vrtele i do 23000, i to pre 5 godina.
Ja sam imao neko Asus čudo koje je treslo sto. Bukvalno! Kad krene u rotaciju komp sa sve stolom počne da se drma, i to osetno. Radnu brzinu je dostizao neverovatno brzo, nikad ništa ni približno tome nisam video. Nažalost, uvek je bio loš čitač i brzo je postao neupotrebljiv.

Meni je ovaj moj Nec isto zatresao sto jednom prilikom. Narezivao sam svakakve cd/dvd medije od kojih je najgori bio onaj beli Princo dvd i nikad nikakav problem. Čim sam prvi put ubacio neki najjeftiniji no name disk, odmah problemi. Počeo da ga režem na samo 4x, a ono strašna buka, vibracije, ma ceo sto se trese. Pretpostavljam da bi disk vrlo brzo pukao, da nisam momentalno opalio po reset dugmetu. Zatim sam taj navodno "Yuden" disk prosledio u kantu. Kaže prodavac, "Ma to su Yuden diskovi, samo su jeftini jer nemaju štampu". Yeah right... Sreća pa sam uzeo samo jedan za test. Uopšte se ni ne identifikuju kao Yuden, nego kao Interaxia. Treba se držati kvalitetnih medija.

A inače, burazerov cd-rom je godinama radio pun opiljaka, koje mu je prethodni vlasnik kompa ostavio u nasleđe. Čujem ja nešto krcka i zvecka, a kad sam otvorio, imam šta i da vidim...

jedini slucaj pucanja se desio sa orginal Windows Server 2003 Enterprise edit.
pored iznenadjenja, docekalo nas je i to smo ponovo narucivali novi orginal - koji smo cekali 4 nedelje...

Gle ko to prica o nadobudnosti... :) lol

Nego ja sam nasao ovu recenicu na nekom od linkova koje je neko gore dao:

A ti i dalje nisi objasnio kako si tako siguran da nije moguce da drajv bude krivac. Mozda se ja ne razumem u tematiku pa bi lepo bilo da ti to malo objasnis kad vec umes da "pljujes" kad neko kaze nesto drugacije od tebe, ali nikako da das i neko obrazlozenje...

Ocito nisi dovoljno zreo za normalnu komunikaciju, a ja sebi necu dozvoliti da se spustam na nivo polemisanja sa tobom.

Ocigledno jedino ti sve vreme teras kontru, ok, pametniji popusta, ostali clanovi foruma su manje-vise dali svoje komentare koji se podudaraju sa onime sto sam rekao, a sve sto govorim, govorim iz , veruj mi, ogromnog iskustva sa optickim drajvovima, ali da sada ne ulazimo u to. To sto sam rekao da je potrebno malo osnovnog znanja fizike i elektronike da bi se davali saveti i komentari, nikako nije nadobudnost. Pogledaj u recniku pojmova sta znaci nadobudnost.
To sam rekao samo iz nade da se na ovoj temi nece davati saveti tipa: kada halo karticu prinesete TV-u, onda se na njoj napuni kredit itd...

Ja se ne bih ni petljao u ovu temu o kojoj nemam pojma nego mi bilo interesantno da jje neko odvalio tezu o nekvalitetnim diskovima. Kako je cd parce plastike koje moze biti osteceno ili neosteceno, ispravno ili neispravno interesovalo me objasnjenje kakvi su to cd-i koji su slabog kvaliteta pa eksplodiraju i oni kvalitetni koji ne eksplodiraju. Takodje mi je bilo interesantno da svi od reda tvrde da mehanizam koji vrti cd ima konstantne obrtaje tj. da ne moze da ode iznad dozvoljene granice. U principu sam ochekivao ozbiljan odgovor o konstrukciji regulacije broja obrtaja kod cd-a. Ranije je to tako funkcionisalo na benchu.

Sto je najgore nije stigo da ga jako zavrti kada je ekspodirao, tek krenuo da ubrzava i ode sve u tri lepe...

Moje licno misljenje je da su svi ti original diskovi slabog kvaliteta (znaci oni bele boje odozdo). Uvek su bili losi za citanje. Verujem da je najjeftiniji Princo mnogo boljeg kvaliteta nego ta "originalna" cuda.

Znaci kupio sam Sony DVD-RW zbog 2 godine garancije da bi mi se sad ovo desilo i sad opet moram da kupujem. Ok sada cu paziti sta radim...

Prvi put cujem da eksplodira CD u drajvu. Sta je sledece? Zavrsicemo u bolnici od eksplozije tastature i shrapnela od tastera? :D
"Izvinite imam problema, zaglavio mi se Enter u glavi..."

Poslednja izmena:
Prvi put cujem da eksplodira CD u drajvu. Sta je sledece? Zavrsicemo u bolnici od eksplozije tastature i shrapnela od tastera? :D
"Izvinite imam problema, zaglavio mi se Enter u glavi..."

elem, cd ne moze da explodira, moze samo da pukne i da se rasprsne u gomilu komadica usled nepravilnosti samog medija u smislu zakrivljenja ili naprsnuca uz centar, koje usled velike brzine rotacije dovodi do nestabilnosti i pucanja.

i nemoj spamovati temu.

U principu sam ochekivao ozbiljan odgovor o konstrukciji regulacije broja obrtaja kod cd-a. Ranije je to tako funkcionisalo na benchu.

Objasno sam je cve lepo ali nema ko da cita. Motor ne moze da "poludi" pa da ostvari brzinu rotacija na ivci diska vecu od deklarisne, sto je dovoljno da se nekvalitetan CD raspadne. Da bi ste uopste diskutovali o ovome treba da poznajete bar osnove optickih uredjaja. A zasto?

Zato sto svi moderni diskovi citaju CAV (Constant Angular Velocity) metodom koja znaci da se disk zavrti uvek maksimalno moguce. A da je "glava" ta koja menja brzinu prelaska puta koja je na obodu najmenja a unutar diska najveca. CLV metoda (Constant Linear Velocity) je drugacija i kod nje se javlja ubrzavanje i usporavanje a ova metoda je za citanje diskova prakticno prestala da se koristi vec kod 16x CD citaca. Za rezanje se koriste Z-CLV, P-CAV, CAV i CLV ali me mrzi da i to objasnjavam i nema veze sa ovom temom.

Ja sam jednom naleteo na disk koji je kod mene u desktopu sasvim normalno radio. Medjutim kad sam ga odneo kod druga i ubacili ga u njegov laptop, u momentu kad je drajv zavrteo disk cuo se zesce zuljanje... Izvadim CD i provalim da je konkavan! Fora je sto ga obican CR-ROM cita bez problema ali onaj iz laptopa ne, jer je ocigledno prostor unutra "tesnji", pa je disk zuljao od mehanizam. Sreca pa nije ostetio socivo! Naravno, odmah sam narezao drugi CD, a taj je odleteo u kantu :crash:

Poenta: Ima ocajnih diskova, pazite sta kupujete (i stavljate u opticke uredjaje) :d

Zato sto svi moderni diskovi citaju CAV (Constant Angular Velocity) metodom koja znaci da se disk zavrti uvek maksimalno moguce.
A šta se desi kad se disk čita brzinom 40X pa drajv naiđe na loš deo i uspori na 1x?

Objasno sam je cve lepo ali nema ko da cita. Motor ne moze da "poludi" pa da ostvari brzinu rotacija na ivci diska vecu od deklarisne, sto je dovoljno da se nekvalitetan CD raspadne.
Motor MOZE da poludi kad elektronika za upravljanje motorom poludi i propusti mu veci napon od predvidjenog (ako, n.pr. dobije 12v umesto predvudjenih 8V, eto ludiranja).

A taj motorcic koji vrti disk ima neogranicen broj obrtaja pa mozda moze da se zavrti i na 50000 obrtaja a onda disk od tolikog ubrzanja zagreje kao k'o lud i krene da topi tray...
QUOTE]

Nema tu vremena za topljenje: od tolike brzine disk pocne toliko da osciluje (kao zenska suknjica prilikom brzog okretanja), sto se na usporenom snimku lepo vidi - ljudi testirali. U momentu dostizanja kriticne brzine (2-3sek) disk se raspada u paramparcad uz veoma glasan prasak - sto nekome moze liciti na eksploziju.

Poslednja izmena od urednika:
A šta se desi kad se disk čita brzinom 40X pa drajv naiđe na loš deo i uspori na 1x?

Kod CAV citaca rekoh brzina rotacije je uvek konstantna a carriage se krece sporije pa otud i promena brzine. Znaci stoji na istom mestu i pokusava da procita pa ako ne uspe ugasi motor pa ponovo uradi spin-up pokusa ponovo i tako dok ne procita ili ne odustane.

miligor je napisao(la):
Motor MOZE da poludi kad elektronika za upravljanje motorom poludi i propusti mu veci napon od predvidjenog (ako, n.pr. dobije 12v umesto predvudjenih 8V, eto ludiranja).

Opet ti sa tvojom mudrovanjem, motor diska radi na 12V i uvek vrti maksimalno tj. na 12V daje brzinu rotacije na obodu diska cak i do 12000RPM, elektronika koja kontrolise carriage maksimalno moze da "pusti 12V" a kako je to i maksimalna struja koju dobija iz napajanja ne moze da pusti 55V da bi se motor zavrteo na 100K obrtaja. U testovima koji su radjeni korisceni su motori na vecem naponu, Dremel koji se blizu centra vrti na 30K RPM. To jednostavno nemas u svom CD/DVD uredjaju i tacka i nemoj molim te vise da pricas takve nebuloze.

miligor je napisao(la):
Nema tu vremena za topljenje: od tolike brzine disk pocne toliko da osciluje (kao zenska suknjica prilikom brzog okretanja), sto se na usporenom snimku lepo vidi - ljudi testirali. U momentu dostizanja kriticne brzine (2-3sek) disk se raspada u paramparcad uz veoma glasan prasak - sto nekome moze liciti na eksploziju.

Mislio sam da ce svako shvatiti da je moj odgovor bio sala ali ti ocigledno nisi.

...daje brzinu rotacije na obodu diska cak i do 12000RPM...
...Dremel koji se blizu centra vrti na 30K RPM...
Uh, mnogo se frljas sa pojmovima, pokusaj da razdvojis pojmove kao sto su ugaona brzina, obodna brzina...

...elektronika koja kontrolise carriage maksimalno moze da "pusti 12V" a kako je to i maksimalna struja koju dobija iz napajanja ne moze da pusti 55V da bi se motor zavrteo na 100K obrtaja. U testovima koji su radjeni korisceni su motori na vecem naponu, Dremel koji se blizu centra vrti na 30K RPM.
Prvo, "12V" nije struja, nego napon! A drugo, jedina slicnost izmedju motora u optickom uredjaju u biaksu (Dremel, za one koji ne znaju nazive alata) je to sto se oba vrte.

@The Spinner
Postujem tvoje znanje koje si pokazao ovde na forumu, ali covece stvarno si preterao sa flejmoim, hejtom, spamom i ostalim sr*njima u ovoj i jos nekim temama.

Mislim da je krajnje vreme da neko od moderatora pogleda ovu temu i izbrise pola postova koji nemaju veze sa mozgom.

Poslednja izmena:
Uh, mnogo se frljas sa pojmovima, pokusaj da razdvojis pojmove kao sto su ugaona brzina, obodna brzina...

Uf, :lupko: u pavu si sve vreme mislim na tangentnu brzinu posto a cas pisem jedno cas drugo i samo sam uneo pometnju. Ali kako god okrenes motor ima isti broj revolucija po minuti.

Prvo, "12V" nije struja, nego napon! A drugo, jedina slicnost izmedju motora u optickom uredjaju u biaksu (Dremel, za one koji ne znaju nazive alata) je to sto se oba vrte.

Znam ja vrlo dobro sta je napon, lapsus ... Nisam ni poredio ove motore, rekoh da su razliciti, a to da li je biaks ili dremel je kao da me ispravljas za digitron-kalkulator, zilet-britva,

Speeder je napisao(la):
@The Spinner
Postujem tvoje znanje koje si pokazao ovde na forumu, ali covece stvarno si preterao sa flejmoim, hejtom, spamom i ostalim sr*njima u ovoj i jos nekim temama.

Slazem se, Spinneru nekad si bio vrlo odmeren i prijatan za razgovor ali covece stvarno u poslednje vreme si nemoguc, mnogo ima besa u tvojm postovima.

miligor je napisao(la):
ispade da broj obrtaja nije isti na obodu i blizu centra diska, odn. dok obod napravi 5 obrtaja, centar diska se okrene - recimo jednom??? A da ne govorim o konstantnom obrtanju, pa svako je cuo kako brzina diska varira dok je u citacu.

Zavisi kako gledas, ako je u odnosu na osovinu onda je uvek ista a u odnosu na tangentu (u ovom slucaju "glava) nije tj. sto si dalje od centra veca je. Sto se tice tog ubrzavanja i usporavanja vec sam objasnio ali ti ocigledno ne umes da citas, ne moze (mislim, moze ali bi trajao 2 meseca) motorcic u disku da se zavrti na 1000RPM pa naglo da ubrza na 10000RPM sto je potrebno da krene da cita brzinom 48x pa oped da spusti na 540 da bi procitao ostecen deo na disku. CAV i CLV su nacini citanja i pisanja a P-CAV i Z-CLV samo pisanja i tacka, ako mislis da nisu onda stvarno nemas veze.

I ja se slazem sa prethodnicima za jedan LOCK.

Poslednja izmena:
Trebao si da probas u garanciji mada male su sanse

Pa ja kad bi imao poverenje u samo jedan disk to bi bili original od blizzarda .
NEma sta da gleda pre nego sto ubacuje ali eto desi se i sa takvim diskovima

meni se nikad tako nesto nije desilo, a kao sto rekoh, jedino logicno je da ode kod prodavca dvdja. zasto bi prodavac uredjaja zamenio svoj uredjaj koj nije nista kriv u celoj prici.... ja bih reklamirao cd, POSEBNO zato sto je lik kupio original, a realno bas i nije morao :)

Ja sam imao neko Asus čudo koje je treslo sto. Bukvalno! Kad krene u rotaciju komp sa sve stolom počne da se drma, i to osetno. Radnu brzinu je dostizao neverovatno brzo, nikad ništa ni približno tome nisam video. Nažalost, uvek je bio loš čitač i brzo je postao neupotrebljiv.
ovo i ja potvrdjujem. da bude veca ironija imao je oznaku "quiet track" :D
e kad je u njemu eksplodirao mikro cd, najzad je postao quiet.

prvi put cujem da se medija razleti unutar citaca.... :) I bas u takvim slucajevima niti imas mediju niti imas CD-rom :)))

Evo i ja da lupim nesto na ovu temu.Kupio sam na kiosku " Mikro " normalno sa DVD-em,ubacim ti ja to lepo u DVD srecom samo citac posle jedno tri cetiri sekunde pljas nesto poce da pisti i lupa,pokusam brzo da izbacim disk ali jok.Ugasim ga otvorim ocistim na srecu radi.Posle mesec dana opet kupim i opet isto ( da kazem to je bilo letos na 40 stepeni ) odmah odem do kioska uzmem novine kad ono disk elipsast od temperature.Objasnim prodavacici sta mi se desilo i zamolim je da stampu sa medijima ne izlaze suncu,elem sto se mene tice 100 % slucajeva pucanja medija je zbog ovog a 50 % zbog loseg kvaliteta ali se desava i zbog toga,pozdrav !!!

Ograniči brzinu preko Nero DriveSpeed. Kod mene stalno radi u pozadini (ne zauzima puno memorije).

Nazad
Vrh Dno