Šta je novo?

Eksplodirao disk u DVD drajvu

MUSTANG

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
27.12.2001
Poena
649
Dakle ne mogu da verujem, cuo se jak zvuk, bas sam se iscimo, i otvaram dvd kad ono izlaze mrvice... i sto ja najjace disk je bio original CD Warcraft Frozen Throne...
DVD je Sony DWG121A (valjda), to je onaj sto moze da se prebaci na LiteOn SHM-165H6S.

Medjutim sada jedno pitanjce, posto mi je DVD rezac pod garancijom, hocu li moci da je ostvarim, posto mi je eksplodirao disk? Kapiram da garancija i to pokriva, ili nisam u pravu?

Hm...može bit...a i ne mora.

Jesi probao da ga očistiš ?

Pa ne bih da ga cistim, jer cu onda sigurno da izgubim garanciju. Ima ona nalepnica.

Dakle ne mogu da verujem, cuo se jak zvuk, bas sam se iscimo, i otvaram dvd kad ono izlaze mrvice... i sto ja najjace disk je bio original CD Warcraft Frozen Throne...
DVD je Sony DWG121A (valjda), to je onaj sto moze da se prebaci na LiteOn SHM-165H6S.

Medjutim sada jedno pitanjce, posto mi je DVD rezac pod garancijom, hocu li moci da je ostvarim, posto mi je eksplodirao disk? Kapiram da garancija i to pokriva, ili nisam u pravu?

To garancija na zalost ne pokriva.

P.S. Sony drajvovi imaju nalepnicu koja onemogucava otvaranje kucista uredjaja bez da se pocepa, tako da svaki pokusaj ciscenja takodje ubija garanciju.

cak i da otvoris, tesko ces uspeti sve da ocistis. tu bude bas gomila sitnurije. sanse da je drajv preziveo to pucanje diska su jako male, mada postoje.

Prvo odnesi na reklamaciju, pa ako je ne priznaju, onda otvaraj i cisti.

Poslednja izmena od urednika:
Ne, garancija ne pokriva mehanicka ostecenja usled koriscenja nekvalitetnih medijuma. Bez obzira sto su u pitanju originali. Desilo mi se dva puta da eksplodiraju originalni CD iz jednog naseg casopisa, uredjaj je preziveo ali mu treba dobro, dobro ciscenje. Ostavi da to uradi neko strucan ukoliko ne znaš.

Au covece al ste me smorili sad. Ne mogu da verujem da sad jos i garancija ne vazi...
Pitacu sutra pa sta bude. Jos uvek sam pod shokom...

;)
Au covece al ste me smorili sad. Ne mogu da verujem da sad jos i garancija ne vazi...
Pitacu sutra pa sta bude. Jos uvek sam pod shokom...

Nista te ne kosta da pitas mada to sto je prsnuo disk je problem medija a ne uredjaja. E sad ako ti ne prodje to sa garancijom probaj da ga ocistis. Jeste da tamo sad ima svega i svacega ali npr. brat je imao isti slucaj i uspeo je, sa akcentom na to da je imao mnogo srece ali mozda se posreci i tebi ;)

Pa da to je jedina razumna opcija...
aj videcu ovih dana posto ucim za uslov, pitacu pa javljam sta sam uradio.

Ja bi isao na varijantu ubedjivanja prodavca da je drajv kriv, jer zaista i to moze biti razlog, mogla je osovina nesto da se razlabavi i da disk pocne da seta i da zbog toga pukne, tako da je sada to tesko utvrditi...

Reci prodavcu da je i par dana pre poceo sa raznim diskovima nesto da struze kao da diskovi unutra zakacinju nesto i onda je na kraju bas na ovom disku pukao. :) Naravno postoji mogucnost da ce ga oni uzeti na servis i da ce ga ocistiti i da ce on mozda i da radi pa ces ga dobiti nazad. Ali i ta varijanta ti odgovara.

Ja bi isao na varijantu ubedjivanja prodavca da je drajv kriv, jer zaista i to moze biti razlog, mogla je osovina nesto da se razlabavi i da disk pocne da seta i da zbog toga pukne, tako da je sada to tesko utvrditi...

Reci prodavcu da je i par dana pre poceo sa raznim diskovima nesto da struze kao da diskovi unutra zakacinju nesto i onda je na kraju bas na ovom disku pukao. :) Naravno postoji mogucnost da ce ga oni uzeti na servis i da ce ga ocistiti i da ce on mozda i da radi pa ces ga dobiti nazad. Ali i ta varijanta ti odgovara.

Da, prodavci i serviseri su poznati po tome da od rodjenja sisaju vesla, oni su veverice.
I ne pricaj gluposti, decko ce ispasti budala ako kaze da se "razlabavila osovina", covece o cemu ti pricas? Nek kaze da je sigurno otisla bobina zbog transcilacija oknaste federklapne na cincilatoru za balansiranje, vece su sanse da ce se sazaliti na budalu i dati mu nov.

Da, oni nemaju pametnija posla nego da ciste drajvove od rasprsnutih medija za dzabe...

Otvori ga i očisti ga. 'ebeš garanciju na uređaj od 25 evra, koji će verovatno da ti radi posle toga. U svakom slučaju garanciju nemaš i nemoj da se brukaš za sitne pare.

Otvaranje optike je smešan posao.

jel ti pukao odma ili posle par sati igranja?

btw zasto si drzao original CD tj igrao se preko njega? trebao si napraviti image i mountovati i nema da boli glava

Ma slucajno sam ga ubacio, a fazon je bio da je disk stajao neko vreme, i kada sam otvarao My Computer, on taman krenu da ga zavrti i u ubrzavanju je pukao...

Evo otvorio sam ga, ocistio i sad lepo (inace sve izgleda ok kao da nije pala bmba :) ) ubacuje izbacuje disk, ali nece ni da ga zavrti... cini mi se da nece ni da uhvati disk kako treba... Zezacu se jos malo pa cu videti.

e da ti se ovo ne bi desilo opet (lol), odes na MyPc/desni klik na E:/properties/autoplay i pogasis sve radnje odnosno stavis na Take no action

То је релативно честа појава. Мени се десило 3 пута у три различита уређаја. Осим великог праска и гомиле шрапнела од диска углавном нема штете. Тако је вероватно и код тебе. Чишћење уређаја траје 5 минута.

Mojoj sestri je eksplodirao audio disk, takodje original (iz pgp rts-a!) i odnela je dvd na reklamaciju i zamenili su joj. Tako da trebalo je svakako da pokusas sa reklamacijom jer nije normalna pojava da diskovi eksplodiraju. Ali ako si ga otvorio onda...

Na osnovu chega ste zakljuchili da je do kvaliteta medija, a ne do drajva. Kakav se to kvalitet menja u izradi diska da bi jedan pukao a ostali ne. Jel vam pada na pamet da je drajv iz nekog razloga povecao brzinu obrtaja van normalne?

Na osnovu chega ste zakljuchili da je do kvaliteta medija, a ne do drajva. Kakav se to kvalitet menja u izradi diska da bi jedan pukao a ostali ne. Jel vam pada na pamet da je drajv iz nekog razloga povecao brzinu obrtaja van normalne?

Ja jos nisam cuo za takav slucaj. Mnogi su se zalili da im diskovim sa kolekcijom naj-shit softvera, koji dolaze uz casopis Mikro pucaju u drajvovima. Razloga za to moze da bude nekoliko - ali uvek je krivac medij. A sad da li je nalepnica previse nalevo otisla ili je sam medij po sebi krs nema razlike. Mozda je medij imao neku naprslinu koja se usled velike brzine rotiranja prosirila po celoj povrsini diska sto je dovelo do njegovog pucanja.

Sto se autoplay-a tice... naucite kako stvari rade pre nego sto istrcite pred rudu i obrukate se. Kakve veze ima sistemski autoplay sa bilo cim? Verovao ti ili ne, tvoj disk se zavrti u drajvu hteo ti to ili ne. A to sto sistem ujedno i iscita sadrzaj diska i prema tome izdefinise opcije u Autoplay dijalogu i to pokaze tebi kao krajnjem korisniku... je nesto drugo.

Poslednja izmena:
Nista za sad, mrzelo me da se cimam nesto puno, ali i dalje se nista ne desava, nece ni da zavrti disk kad ga ubacim... moracu jos malo da proceprkam da vidim sta je problem...

Postoje bar dva tipa materijala od kojih se prave diskovi. Jedan daje nekakav staklast osećaj u rukama, kruti su i deluju tako kao da će lako pući. Drugi su elastični i praktično ih je nemoguće slomiti (probajte da polomite jedan takav, ja sam probao). Po pravilu pucaju ovi prvi.

Razlog je na strani diska, ali i na strani uređaja. Neki uređaji imaju dobro rešeno kompenzovanje vibracija, neki ne. Na uređajima koji lošije kompenzuju vibracije dešava se da ti "staklasti diskovi" (a po pravilu je reč o jefitinim diskovima, koji su ekscentrični, imaju loše probušenu rupu, površinu krivu poput "osmice" i sl) počnu tako snažno da vibriraju da od toga puknu.

Nije uređaj nikad sasvim nevin pri ovakvim pucanjima, ali teško je reći je li starija kokoška ili jaje. Kao što znate, proizvođač preporučuje određene medije i formalno skida sa sebe svaku krivicu ako se koristi neki drugi medij. Mediji koji pucaju najčešće su baš ti "oni drugi".

Šta ima da pogleda čovek originalni disk? Izgelda da će na kraju Mustang da ispadne kriv, a ne drajv ili medij :d

Poslednja izmena:
Naravno da je do medija i ne mora da ima veze sa tim da li je original ili ne - dovoljno je da ga malo npr. 'uhvati' Sunce i da se sasvim malo izdeformise i x52... Prisustvovao sam kada je prijatelju puk'o cd, i to je zvucalo kao petarda!! Ocistio ga je a uredjaj je nastavio da radi jos dugo...

E, pa NE MORA da bude do medija. Ako je elektronika u optickom drajvu pobrljavila, moglo je da se desi da se disk zavrti i preko 20.000 obrtaja, a to vec retko koji medij moze da podnese, a preko 25.000 ni jedan. Tako da ne treba dizati ruke od garancije, ali, moram da priznam, da mi se cini verovatnija ona varijanta sa krivljenjem diska na Suncu.

Poslednja izmena:
moglo je da se desi da se disk zavrti i preko 20.000 obrtaja, a to vec retko koji medij moze da podnese, a preko 25.000 ni jedan.

A taj motorcic koji vrti disk ima neogranicen broj obrtaja pa mozda moze da se zavrti i na 50000 obrtaja a onda disk od tolikog ubrzanja zagreje kao k'o lud i krene da topi tray pa kako se malo osovina razlabavila on ga pod uticajem centrifugalne sile izbaci iz lezista i taj uzareni disk prosece plastiku, izleti iz kucista i izbije pozar. To je na 50000 obrtaja, a zamislite kad bi uspeo da se zavrti na 100000. :d

Ma uvek je do medija, ali ne "drmaju" svi drajvovi medije podjednako. :d

Potvrdjujem, disk se vrti na ~10K RPM bilo da je DVD ili CD i pri toj brzini moze da se cita brzinom 52x odnosno 16x. Za prebacivanje ovih brzina potrebni su jaci motori koji vrte disk kao i realizacija skupih resenja u smanjivanju vibracije diska, to bi po procenama poskupelo proizvodnju znacajno pa se nikada nije ni primenjivalo. Masa proizvodjaca ugradjuje zastitu tako sto za "rezane" medije smanjuje maksimalnu brzinu citanja na 40x(CD) odnosno 12x(DVD) dok se originali citaju maksimalnom brzinom pod usvojenom predpostavkom da su svi originali kvalitetni. Ako je disk nekvalitetan i ima mikro pukotine i ostecenja a usled delovanja centripetalne sile koja sve delove tog diska u rotaciono kretanje, disk to ne moze da izdrzi i dolazi do pucanja. Znaci jednom za svagda UVEK je medij krivac za pucanje.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno