Šta je novo?

Ekskluzivno - Test: Huawei Ascend P1 U9200

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Huawei Ascend P1 U9200

Benchmarku je ukazana prilika da bude jedan od prvih medija, ne samo u Srbiji, već i širom sveta koji će detaljno testirati veoma zanimljiv model Huawei smartfona. Reč je o Ascend P1 smartfonu, Android modelu, koji tek treba da se pojavi na svetskom tržištu. Sa svojim 1.5 GHz Cortex A9 procesorom, on je jedan od najbržih modela na tržištu, barem u kategoriji modela sa dvojezgarnim procesorima. Poseduje prelepi Super Amoled ekran dijagonale 4.3 inča, rezolucije 960 x 540, i odličnu 8MP kameru sa 1080p snimanjem. Dolazi sa Android 4.0.3 verzijom i opcionim 3D interfejsom. Huawei postaje sve ozbiljniji na smartfon i tablet tržištu, a mi smo imali prilike da se upoznamo sa njihovim Huawei MediaPad tabletom, a sada i sa Ascend P1 modelom smartfona, koji ima dosta ozbiljne specifikacije. To nije sve, jer Huawei takođe uskoro na tržište donosi i veoma moćni četvorojezgarni Huawei Ascend D Quad model, koji takođe očekujemo na testu u narednom periodu.

huawei-ascend-p1_s.jpg

Kako Huawei Ascend P1 još uvek nije zvanično pušten u prodaju na našem ili bilo kom drugom tržištu, uređaj koji je pronašao put do naših ruku je Engineering Sample, koji hardverski i fizički, najverovatnije neće biti drugačiji od finalne verzije, ali će finalna verzija imati nešto noviji i još optimizovaniji softver. Nije da sa trenutnom Engineering verzijom nešto nije u redu, baš naprotiv, ona je čak i u ovoj fazi munjevito brza i bez bagova, ali ako softver bude još brži u finalnoj verziji, tim bolje, zar ne? Hteli bi smo da pomenemo da se kineski proizvođači generalno drže Stock Android pravila, i da ne ubacuju nepotrebne modifikacije interfejsa i sav ostali Bloatware, tako da će vam biti drago da čujete da Huawei ne odstupa od tog pravila. Ascend P1 dolazi sa stock Android Ice Cream Sandwich verzijom - da, dobro ste pročitali "stock"- baš kao na Samsung Galaxy Nexus-u!

img_2837_s.jpg

Moramo priznati da nas dugo nijedan proizvođač i model nije toliko prijatno iznenadio, kao što je to Huawei učinio sa svojim Ascend P1 modelom. U ovom trenutku i trenutnoj ponudi dvojezgarnih smartfona, on je procesorski najbrži model koji možete sresti na tržištu, tačnije, koji ćete sresti tokom ovog meseca, kada bude izašao. Naravno, izlaskom Samsung Galaxy S3 modela, i sa sve većom pojavom Quad-core modela, stvari će se svakako promeniti i uvek će biti bržih modela, ali do tada, ovo je itekako najbrži dual-core telefon koji smo imali priliku da testiramo.

s11_s.jpg

On po procesorskoj snazi prevazilazi čak i Samsung Galaxy S2 i Galaxy Note modele, koji važe za jedne od najbržih, ali je u poređenju sa njima slabiji u grafičkom delu. Njegova brzina svakako nije sve što ovaj model ima da ponudi. On nudi dosta privlačan dizajn, veoma je lagan i tanak, solidno izrađen i lepo leži u ruci. Super Amoled ekran rezolucije 960 x 540 će vam nuditi jako dobar kvalitet slike i odlične uglove gledanja, a zaštićen je Gorilla staklom.

http://mobile.benchmark.rs/mobilni_telefoni/test_huawei_ascend_p1_u9200/

Poslednja izmena:
Dobar review. Huawei me je do sada asocirao na poluigračke od telefona namenjene klincima u osnovnoj školi (kao i Sagem, Alcatel...). Ali ovaj telefon je pun pogodak. Sad da kupujem telefon ovaj bi mi bio medju prva 2 u izboru.
Samo me interesuje šta znači ovo u specifikacijama da ima A-GPS? Nije valjda da nema klasičan GPS? (nisam nešto u materiji ali koliko znam A-GPS radi uz pomoć mobilne mreže)

Huawei je stvarno iznenadio sa ovim modelom, potpuno menja sliku o njima. A-GPS ti je Assisted GPS, klasičan GPS sa metodom bržeg hvatanja fix-a uz pomoć mobilne mreže.

A tu opciju valjda treba iskljuciti.. bar sam ja u tripu da bolje radi bez..

Vune jedne, Huawei pravi odlične telefone koji su uz to imali i prilično povoljne cene, pošto su Kinezi pokušavali da se brzo probiju na tržište. Ne verujem međutim da će Ascend modeli imati pristupačne cene, koštaće ovo papreno, na žalost.

Dajte još utisaka :) . Šta mislite o tekstu, kako vam se sviđa engleska verzija, da znamo da li da počnemo da praktikujemo tako nešto češće u budućnosti. Da li vam se sviđa ovaj model, šta mislite o njemu, o Huawei-u, itd. Forum nije toliko aktivan koliko bih ja voleo da bude, ne samo u ovakvim temama, već i šire. Ljudi kao da se stide da pišu po njemu ili tako nešto :)

Ko nije pročitao, engleska verzija se nalazi ovde http://mobile.benchmark.rs/mobilni_telefoni/review_huawei_ascend_p1_u9200_english_version/

Ja ladno nisam video engleski tekst. Ja sam komentarisao na disqus-u još sinoć. Od mene dosta. :p
Telefon mi se mnogo sviđa, jedino ekran ne. :(
Cepidlačim, ali...

Što se tiče review-a, sviđa mi se što podižete kvalitet produkcije, ali manje prelećite preko telefona :D a više prikazujte sam rad na njemu/korišćenje.

Poslednja izmena:
I meni se nekako cini da je ta plavicasta nijansa kod GSI lepsa nego ova Huawei-jeva zuta, ali mislim da mi to nikako ne bi bilo dealbreaker.

Sjajan telefon u svakom slucaju - nadam se da mt:s ima mozga da ne propusti priliku da ubaci Ascend u ponudu. Iako vec svi znamo da ga maltene nema... :D

I pohvale za tekst! Malko me iznerviralo sto je par puta previse napisano da ima dual core procesor npr. ali racunam da ce biti onih koji ce citati samo pojedine delove testa, pa je valjda ok. :)

O2X via TTv2b5

Dajte još utisaka :) . Šta mislite o tekstu, kako vam se sviđa engleska verzija, da znamo da li da počnemo da praktikujemo tako nešto češće u budućnosti. Da li vam se sviđa ovaj model, šta mislite o njemu, o Huawei-u, itd. Forum nije toliko aktivan koliko bih ja voleo da bude, ne samo u ovakvim temama, već i šire. Ljudi kao da se stide da pišu po njemu ili tako nešto :)

Ko nije pročitao, engleska verzija se nalazi ovde http://mobile.benchmark.rs/mobilni_telefoni/review_huawei_ascend_p1_u9200_english_version/

Znaci svaka cast. Profesionalno i na nivou :)
Trebao bi Peca da ti da povishicu :d

Telefon deluje odlicno,prosto nisam mogao da poverujem da je huawei izbacio nesto ovako.
Jedino mi se ne svidjaju ostre ivice,ali s' obzirom na brdo zaobljenih iphone klonova,oprastam mu sve :)
Interesuje me okvirna cena,dakle otprilike sta mislis ?
Jos jednom sve pohvale :)

I meni se nekako cini da je ta plavicasta nijansa kod GSI lepsa nego ova Huawei-jeva zuta, ali mislim da mi to nikako ne bi bilo dealbreaker.

Ja nikako ne mogu da svarim onu plavičastu belu kod sgs, ovo mi je bolje. Iskreno, ne znam šta da mislim za ove ekrane (ascend p1, one S, razr) sve više problema iskače u vezi sa njima, a još su i pentile. Moguće je da je samsung pod pritiskom google-a počeo da prodaje drugim kompanijama, ali neke ne baš sjajne modele. :D

Ja ladno nisam video engleski tekst. Ja sam komentarisao na disqus-u još sinoć. Od mene dosta. :p
Telefon mi se mnogo sviđa, jedino ekran ne. :(
Cepidlačim, ali...

Što se tiče review-a, sviđa mi se što podižete kvalitet produkcije, ali manje prelećite preko telefona :D a više prikazujte sam rad na njemu/korišćenje.

Ja sam isto za snimanje rada na telefonu i prikazivanje funkcija, ali Bane koji nam pravi i obrađuje video snimke ima drugačiju zamisao i fokusira se više na dizajn. Videćemo ubuduće da napravimo neki kompromis između ta dva.

@mironiko

Šta znam, ja se nimalo nisam ni obazirao na to da je moj SGS plavičast dok ga nisam stavio pored Huawei-a. Ova žućkasta bela takva treba da bude i na takvom ekranu su tačnije boje, i cela slika više vuče ka onoj kakvu možete videti na pravilno kalibrisanom monitoru ili lcd televizoru.

Ja sam svoj tv-monitor kalibrisao na 6500K, kao i 98% drugih ljudi, i bela boja mi je isto tako toplija i žućkasta kao i na Huawei-u. Malo ljudi preferira 7500K na svojim monitorima, meni ta temperatura daje previše plavičastu sliku, tako da tačniju sliku na Huawei-u ne mogu da vidim kao dealbreaker :)

@IvaNftw

Zaista nemam predstavu koju će cenu da mu stave, ali ne mogu sigurno da stave da bude skuplji od Samsungovih modela, ne bi se tako nikad prodavao. Ja očekujem umerenu i normalnu cenu, jer u suprotnom ništa neće uraditi pored ovih zvučnijih imena.

Poslednja izmena:
@Gizmo
Ne kazem ni ja da mi je ta slika losa, niti bilo sta tako "ostro" - malko mi je samo sa slike ta na GSI delovala prijatnije za oko. :) A pritom, uopste nisam duboko upucen u tu temu, tako da je tvoj sud svakako merodavniji. :)

Steta sto nema naznaka o ceni. Ako u mt:s-u, na primer, bude u rangu mog O2X (30k na Mix Net L paketu) mislim da i nece proci tako sjajno, a opet nize od toga je malo. Stvarno ne znam sta da ocekujem...

O2X via TTv2b5

sta ima da mislimo o Huawei-u, znam samo da su giganti u mreznoj industriji i da sigurno imaju resursa da naprave high end modele telefona. Naravno nisam ocekivao da ce ovako brzo da se popnu na tu stepenicu, ali ocekujem jos vise od njih u buducnosti i mislim da ce igrati veoma vaznu ulogu na trzistu mobilnih telefona... E a sada se ceka ZTE :)

Sto se tice ovog modela, konkretno, sa dobrom cenom, svi se slazemo, imace sigurno dobru prodju. Pod dobrom cenom ne mislim da ga prodaju sa cenom Samsung Ace-a, ali kada bi cena bila kao Galaxy Plus modela - ovo bi bio pravi hit. Znaci za uspeh mu je potrebna cena ~200eur uz MixNet M na primer :)

A sto se testa tice, sve pohvale, dizes kvalitet gizmo ;)

Procitao sam ceo test i mogu da kazem da je odlican. Pre svega mi se svidja foto/video prezentacija. Kameru si testirao u vise uslova a ne samo sa terase stana sto ljudi obicno rade. Sama kamera je iznenadjujuce dobra za jedan kineski telefon ali opet ima degrqadacije fotografije u uglovima, malo problema sa fokusom ali dobro, upotrebljive su i to je dovoljno. Ne znam da li sam preskocio ali video prezentacija je mogla da bude malo detaljnija, malo vise koriscenja funkcija ali ok, i ovo je dovoljno.

I, da, mozda si mogao malo da se fokusiras na audio kvalitet, da uopste imas neke sennheiser, akg itd budzetne bubice za testiranje kvaliteta muzicke reprodukcije. Niko ne trazi profesionalizam, izgradi svoj neki stav o audio kvalitetu i uporedjuj, mislim na na sve testove koje radis, kapiram da nisam jedini koga to interesuje.

Odlican model, u crnoj boji je prelep ali mi se ne svidja zadnji deo maske, malo je kic jer je ocigledno izduzena kopija GS II.. meni to stvarno kvari malo utisak..

Stvarno vrhunski... Nema šta, Huawei ozbiljno počinje da "grize" i u najvišoj klasi telefona... Trebaće ljudima malo vremena da se na to naviknu i da Huawei i tu izgradi svoj imidž, ali kako stvari izgledaju, nećemo se dugo navikavati...

Ne svidja mi se sto ne obracate paznju na kvalitet audio reprodukcije, test je dobar. Ali telefon mi se ne svidja.
I ako nisam neki pixel freak, ne idem ispod HD ekrana sa sledecim telefonom. Ne svidja mi se plastika i kvalitete izrade, ne svidja mi se sto su vise nego ocigledno iskopirali GS II. I ne mislim da ce postici neki preterani uspeh sa ovim modelima i uopste.

Ja sam svoj tv-monitor kalibrisao na 6500K, kao i 98% drugih ljudi, i bela boja mi je isto tako toplija i žućkasta kao i na Huawei-u.

Ja sam medju tih 2% ljudi :D Nekako volim vise plavicastu, nego zuckastiju boju kod ekrana :)

Svaka čast - konstantno podižete kvalitet testova, a sa što više engleskih tekstova ćete definitivno izrasti u ozbiljnijeg igrača u širim razmerama...

@hsv.stoned i Emix

Zaista nemam predstavu kako bih se osim subjektivnog utiska osvrtao na kvalitet zvuka, a meni svi ovi telefoni zvuče slično. Za nešto ozbiljnije audio testiranje, trebalo da se radi nešto kao što radi GSMarena http://www.gsmarena.com/latest_features-review-171p2.php, ali zaista nemam takvu opremu. Znam ja vrlo dobro da nedostaje audio deo u testovima, ali džaba mi kada nemam ono što je potrebno za testiranje.

Ma dobro, nego cisto da ubacis bar par recenica. Znas kako zvuci GS I [a iskreno ako nemas in ear slusalice od bar 20e onda i ne znas :D] i uporedjujes.. stvarno ima telefona kojima je audio kvalitet velika mana, onako na par slusanja poredis sa istom pesmom 320kbps mp3 i flac jer on na GS I jos i zvuci korektno, na krsevima od flaca dobijes 128 kbps :d

Eto, cisto par recenica da li je audio kvalitet ok [odvojis za pozive, zvucnik telefona i muzicku reprodukciju] i kompletiraces ovako solidne testove ;)

A za tabele i osluskivanje treba i dobra oprema i dosta znanja, tesko da bi to neko od nas mogao da radi a da nije pravi audiofil, za to imamo gsm arena i slicne testove i tabele.

Ne bih da vam kvarim zabavu, ali kao vlasnik Huawei X5 U8800 telefona (već godinu dana) nemam više nikakve iluzije prema ovoj firmi.
Telefon kao hardver je odličan. Tu nisam imao ni najmanjih problema. Ali softverska podrška kompanije je u najmanju ruku katastrofalna.
Ovaj model je bio njihov top of the line model prošle godine. Došao je sa 2.2.1 androidom i obećanjem da ćemo dobiti 2.3.5 najkasnije do kraja avgusta (2011). Oko nove godine smo dobili beta verziju i posle par apdejtova su preimenovali betu u stabilnu verziju i to je to. Gomila nerešenih problema je ostalo, Huawei više nema vremena da se bavi starim modelima.
Da ne bude sve tako crno pobrinuo se developer sa Novog Zelanda, tako da imamo 4.04 ROM koji je bolji u svakom pogledu od zvaničnog.
Toliko za sada.

Kolko placas da ti prepravim englesku verziju? :d

Nisam procitao ceo tekst, samo prvi pasus i video par grescica. U guzvi sam nekoj pa nemam vremena sad..

Ne dam ti ništa, moj pisani engleski je dosta dobar, verovatno ima svega nekoliko grešaka u tekstu :)

Ne dam ti ništa, moj pisani engleski je dosta dobar, verovatno ima svega nekoliko grešaka u tekstu :)

To ti mislis ;)

Preleteo sam tekst na brzaka i kad saberes pravopisne, gramaticke i stilske greske, ima ih 30ak :)

Inace, ako nisi primetio, stavio sam kez gore, nisam bio ozbiljan, ti da si hteo lekturu, sam bi angazovao nekog. Relax. No one's gonna take your money ;)

Sve je to ok, ali ne kapiram zašto bi se cimao bezveze za test koji već mesecima nije aktuelan. Ajde da kažem da su to neke ozbiljne greške, nego verovatno nešto bezazleno. Testove na engleskom ne radimo, ovo je bila moja inicijativa da prevedem test, a ja stvarno nisam viđao neke ozbiljnije greške tu, mada ga nisam pregledao detaljno, ali je potpuno nebitno.

Nazad
Vrh Dno