Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Valjda je cilj da svedu to na jedan dokaz o identitetu tj. da se slika ili da se daju otisci. Mada sve to slika i otisci doduse kaziprsta se vec daju na npr.ulazak u jedan kazino.

Zvanično se prvi put za bazi ostavljaju sva tri biometrijska podatka, a prilikom kasnijeg prelaska dovoljan je jedan. Mene su i slikali i skenirali otiske prstiju ponovo. Verovatno dok se sve uhoda. Tako je kako je.

I još da dodam da su pumpe na auto-putu u Mađarskoj programirane da lažu na kursu.
Prikazuju cene u HUF i EUR, s tim da je cena u evrima uvek veća. Ako platite karticom u HUF, vaša banka vrši konverziju i cifra bude bliža cifri u forintama. Plaćanjem kešom u evrima im ostavljate masnu proviziju.
U inostranstvu ako pitaju prilikom plaćanja, UVEK birajte lokalnu valutu.

Ja idem u 22 januara busem do Budimpešte pa dalje ka Slovačkoj.

Jel treba ja pre puta negde da se prijavljujem ili samo pasoš uz mene i sve ostalo se rešava na granici?

Ja se sećam poslednji put kad sam bio, da sam sam skenirao pasoš. Ušao u kanal gde se slikaš i na kraju ti lupi službenik pečat. Valjda me već imaju u sistemu.

Ne treba prijava, samo strpljenje... Prijateljica prosle nedelje je isla preko, busom, 9 sati su bili na granici.

Iskustvo sa aerodroma u Rimu: nema aparata za samostalno očitavanje. Po izlasku iz aviona pratite putokaz i dolazite do klasičnih "šaltera" sa policijskom proverom gde se očitavaju pasoši. Ukoliko niste u sistemu, policajac vam pokaže na skalameriju sa kamerom, pogledate je i nakon par sekundi se upali zelena lampica. Ispred je skener za uzimanje otisaka prstiju, nešto slično kao u lokalnom MUP-u kada radite pasoš. Sve u svemu, ide dosta brzo.

Sledeći put pretpostavljam da je sve isto, samo je razlika što bi sistem trebao da prepozna da ste se registrovali, pa ide samo sken pasoša i prolaz.

Sledeći put pretpostavljam da je sve isto, samo je razlika što bi sistem trebao da prepozna da ste se registrovali, pa ide samo sken pasoša i prolaz.
Moraće i uzimanje jednog biometrijskog podatka (pretpostavljam lica jer bi trebalo da je brže u odnosu na otiske prstiju) jer mora da potvrdi da si to ti, neće moći samo sken pasoša i prolaz...

Idu i otisci prstiju. Na ulasku i izlasku iz HU smo prošli identičnu proceduru... Samo je na izlasku bilo malo kraće jer je rađena samo provera, a ne i registracija

Kako kome, mene su na izlasku samo slikali, a osobi ispred mene su uzeli i otiske ponovo.

Celom autobusom su samo skenirali pasoše i lupili pečate na izlasku iz Hr 11.01.

Pa EES je sistem za ulazak u EU, ne izlazak iz EU.

Meni nije jasno, ako su nama biometrijski pasoši a trudimo se da budemo u EU, zašto naši podaci nisu već prosledjeni pa da nemamo tu muku na granica.

Šta bi EU radila sa tim podacima? Prvo, to što imam pasoš ne znači da ću ikada ući u neku zemlju Šengena, te nema potrebe da one imaju moje podatke. Drugo, uzimanjem biometrije znaju da si baš ti ušao/izašao a ne neko drugi sa tvojim pasošem.
Pozdrav

Bio za vikend u Sofiji. Kada sistem radi, onda ide sve glatko. Ali kad ne radi, ne radi. Jedna koleginica se zaglavila 5 minuta, nikako da joj uzmu otiske. Na kraju je carinik sklonio u stranu, pa je posle nekoliko nas, uspela i ona da ostavi otiske. U povratku pola nas prošlo samo sa otiskom desnog kažiprsta, polovina morala ponovo da se slika i daje otiske sva 4 prsta. Kažu da ih nije bilo u sistemu. Pa kako su ušli jutros rođače 🤣 ?

Svi pisu iskustva prelaska granice kolima ali jos nisam procitao kako funkcionise po aerodromima. Zent mi je da uopste kupim avio kartu pogotovu sto ima presedanja dal bi stigao da odradim to skeniranje ako je 2-3 sata izmedju letova

Na aerodromima funkcioniše odlično, tamo gde je već implementirano.
A koriste ga brojne zemlje.

Ja bih rekao da sistem EES još nije uhodan, da se još nisu umrežili, i da razmena biometrijskih informacija unutar EU trenutno ide kilavo.
Mađari rade full skeniranje (i lice i otisci) i na ulasku i na izlasku (što ne treba), i nemaju podatke kada se ponovo pojavite.
Rumuni rade ako nije gužva, pa odustanu ako jeste. Slično kao i Hrvati.
Neki imaju mobilne uređaje, neki nemaju...

Obrni okreni, tamo gde sam to video i gde sistem jeste uhodan i koristi se već neko vreme, radi dobro i brzo.
Kako će raditi na spoljnim EU granicama, videćemo, dogodine, kada bude potpuno implementiran, i kada većina putnika bude skenirana.

Zar nije neko u ovoj temi pisao da je sve do aprila testiranje i da do tada podaci uopšte ne idu u centralnu bazu tj da će od aprila tek da bude ako si ušao u Madjarskoj, a izašao, recimo, u Poljskoj, da bude sinhronizovano?

Tako nekako. Za sada, uhodavanje.

Poseban je problem što EU jeste EU, ali autonomija zemalja članica je i dalje velika, carine i policije nisu jedne, pa je samim tim implementacija ovakvog sistema daleko komplikovanije nego kada ga uvodi jedna zemlja.

Plus popizd zaposlenih na granici jer je sistem još uvek loše implementiran.

Meni nije jasno, ako su nama biometrijski pasoši a trudimo se da budemo u EU, zašto naši podaci nisu već prosledjeni pa da nemamo tu muku na granica.
Zato što ova zemlja nije iskazala nikakvu nameru da se integriše u Šengen. A mogla je.

Tako nekako. Za sada, uhodavanje.

Poseban je problem što EU jeste EU, ali autonomija zemalja članica je i dalje velika, carine i policije nisu jedne, pa je samim tim implementacija ovakvog sistema daleko komplikovanije nego kada ga uvodi jedna zemlja.

Plus popizd zaposlenih na granici jer je sistem još uvek loše implementiran.
Stekao sam utisak na granicama i sa Mađarima i Bugarima. da su totalno nezainteresovani za ovaj sistem. Njima veća muka nego nama koji čekamo. Pre bi ih oni ukinuli, nego mi.

To im je deo obuke za rad na graničnim prelazima, verujem da su odvojeni predmeti, nezainteresovanost jedan semestar, a drx stav je bar dvosmestralni.

Nisam stekao takav utisak. Prilično su ljubazni, čak i diskretno daju do znanja da misle da je sistem totalni šajt.

Pa nije bas savrseno na aerodromu.

Ljudi su zamalo zakasnili na svoje letove u Bazelu zbog sistema. Bio je haos dok nisu prestali da rade jer je bilo pretrpano ljudima a u kratkom periodu previse aviona tj pasosa za koje je potreban EES.

Pritom na Bazelu je pasoska kontrola maltene na kraju pred gate.

Eno u Lisabonu sta se desavalo ove godine. Horor i pakao. Ako sam dobro razumeo oni su ukinuli to do proleca.

Za svaku meru EU moze se uvesti neka kontra-mera. Za pocetak napraviti da na svakom granicnom prelazu polovina saltera bude iskljucivo za srpske pasose, a druga polovina za sve pasose. Pa kad krene milion Turaka iz Nemacke nek im bude kolona do Zupanje. Ako nas vec drndaju na EU strani prelaza, mozemo bar na nasoj strani da olaksamo gradjanima Srbije. To je trebalo uraditi cim su oni uveli saltere samo za EU pasose.

Nazad
Vrh Dno