Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Tovarnik jutros 45 minuta , od toga 15 minuta bezuspešnog skeniranja čas leve, čas desne šake, trojca gledala i pritiskala dugmiće

Pre neki dan, Horgoš/Roske, sanitet, najavljen, fast lane, tri osobe, EES za manje od minut. Bez izlaženja iz vozila.
Znači može, samo kada hoće.

Naravno da može. Na teretnim ulazima i izlazim to traje možda nekih max 30 sekundi duže nego što je bilo pre. Roszke takođe kada je gužva bez izlaženja iz vozila.

Ja sam pretprošle nedelje prošao Horgoš, cela procedura za ženu i mene nije trajala duže od minut. Na Principovcu, prilikom ulaska u Hrvatsku isto - slikanje ukupno minut i to je to.

Da li je neko ovih dana išao do Temišvara kolima i koliko je bila gužva i zadržavanje na granicama?
Radnim danom nije guzva. Isao sam cetvrtkom, nije bilo nikoga ispred na na Jasi Tomic. Uvece smo se vratli preko Vatin-a posto Jasa radi do 19h i bilo je 6-7 ispred nas u 3 kolone tako da smo za 10 minuta zavrsili. Vikendom je veca guzva. Preporuka je svakako da odes prepodne ranije, parkiraj u Julijusu i obavite prvo shoping, idite negde na klopu itd. od 8 do 20h platio sam parking tipa 8e. Kad krene mrak da pada pravac do centra, to vam je 15 minuta peske, max. Vinjetu kupi iz Vintrica aplikacije 3.5e ti je jedan dan, 6e nedelju dana.

Ja sam bio u petak i subotu, parkirao u zutoj zoni uz Begej blizu glavne ulice koja ide ka katedrali. Parking je bio free u toj zoni za Bozicne praznike. Petak u odlasku oko 12 bili jedini na granici, u povratku u subotu oko 4 sata, jedan auto ispred nas - Jasa Tomic u oba pravca. Niko nas nije ni upitao za slikanje ili otiske, klasicna kontrola pasosa.

Vatin - Moravita juče negde oko 18:30h samo par automobila, bez skeniranja i slikanja, zadržavanje 10-tak min.

Mi smo 20.12. prešli granicu sa Hr lagano. Decu su slikali još u redu sa handheld, mi smo izašli iz auta na dodatni deranžman ne duži od 5-6 minuta. Drugim rečima, nijansa sporije nego bez slikanja. Povratak u Srb bez slikanja.

Nešto nisam pronašao razlog za hejt.

02.01. Bački Vinogradi. U 13:13 stigli na prelaz, u 15:45 završili skeniranje i prošli. Nije mi jasno šta su radili, a relativno kratka je kolona bila kada sam stigao na prelaz.

Do Budimpešte kiša i velika gužva na autoputu, od Budimpešte ka Beču do mesta Tata radovi na autoputu. Nesnosna gužva.

Mađarska vinjeta za 10 dana 26.59€, Austija za isti period oko 13€ uz 3€ cashback (ako date ocenu za sajt i uslugu).

U Beču, ‘ladno al’ standard 😀 - nema padavina i greje “zubato” sunce od jutros, pa do Božića nadam se.

• Like
Reagovanja: erb
03.01. Šid - Tovarnik
Stigli u 9:32 na srpsku stranu, završili oko 10:10 na hrvatskoj strani. 15 minuta čekanja na srpskoj strani, ostatak na hrvatskoj. Otišli na Šid kako bi izbegli Batrovce, što dodaje još pola sata puta.

Četvoro u kolima, odrasli slikanje i otisci, deca samo slikanje.

1.1. Jaša Tomić negde oko 12h, 5 min. zadržavanja, bez slikanja i skeniranja otisaka.

Nisam video da Rumuni uopšte imaju montirane one kamere i čitače na kućicama ni na Vatinu ni na Jaši Tomić.

31.12. GP Jaša Tomić 25min
u povratku
2.1. GP Vatin 6min
Bez EES procedura, uprkos tome što je na obe granice instaliran hardver.

1767440347663.png

1767440710882.jpeg

Izgleda da ovi šišaju na kusrsu ☹️

1767440899544.png

Najcrnje je što su isto to u Novembru naplatili kada smo išli u Debrecin. Nije mi palo na pamet da proveravam kurs. 🤦‍♂️

Da da, jako pazite gde kupujete vinjete.

Prvi linkovi googlanja uglavnom vode na reselere koji su zamaskirani da liče na prvu ruku, a zapravo uvek nešto izmuvaju da bude skuplje.

Ovi linkovi izlaze među prvima u Google pretrazi. Čak nisu ni sponzorisani.

Do prošle godine sam kupovao na MOL pumpi u Kragujevcu ali ih ne prodaju više.

Takođe, ako zaboravite da kupite online, ne zalećite se odmah u one kućice posle granice. Tu ima isto svega i svačega. Ima malo dalje pumpa na kojoj je moguće kupiti vinjetu. Pre je to bila OMV pumpa, posle malog kružnog toka. Ili jednostavno zaustavite automobil i kupite online. Ali na zvaničnom sajtu 🙂

Sinoć 02.01 oko 18.00 izlaz iz Hr Tovarnik, prazno prošli za pet minuta, samo pečati, ali za ulaz u Hr bio ogroman red

I još da dodam da su pumpe na auto-putu u Mađarskoj programirane da lažu na kursu.
Prikazuju cene u HUF i EUR, s tim da je cena u evrima uvek veća. Ako platite karticom u HUF, vaša banka vrši konverziju i cifra bude bliža cifri u forintama. Plaćanjem kešom u evrima im ostavljate masnu proviziju.

Jedno pitanje, ovo slikanje na eu granicama, da li se slika samo jednom i to je to, ili slika svaki put? Npr, odem u Temišvar, slikaju me, krenem na more u GR, jel ce opet da traže slikanje?

Nazad
Vrh Dno