- Učlanjen(a)
- 20.04.2005
- Poena
- 895
Moram da se dopunim, bio sam danas sa prijateljem iz MIP-a koji mi je i prenosio info koje sam pisao ovde pre i on mi kaze da je njima receno na sastancima da ce ipak morati da se izlazi iz kola da se putem kamere utvrdi autenticnost lica, odnosno da ce morati jedna biometrijska provera da postoji i da ce to u 99% biti samo lice...Ovo je bitna konstatacija. A tako sam i razumeo da će sistem da radi.
Ko je uveden u sistem, da li hoće ili neće ići na biometrijsku proveru, bilo lica bilo otisaka, odlučivaće granični policajac, po sopstvenom nahođenju (to oni zovu diskreciono pravo...).
Inače će policajac raditi samo scan pasoša (kao i do sada), sistem će prepoznavati pasoš i koliko jesmo/nismo bili u EU. I nema pečata.
Biometrijska provera već skeniranog je eventualna, da se proveri autentičnost osobe koja je dala pasoš (ukoliko je policajcu nešto sumnjivo (ili 'oće da ze'ebava)).
Dakle tipično će biti, policajac radi scan pasoša, odmah vidi da li imaju očitanu biometriju u svom sistemu (ako se već niste sami prijavili da niste skenirani).
Ako mu sistem javi da jeste skenirani, samo vam vrati pasoš dok sistem registruje vaš prolazak. To bi zaista moglo ubrzati prolaske.
Ako mu sistem javi da niste skenirani, ajd napolje na full scan.
To je suprotno onome sto mi je ovaj granicni policajac rekao i kako sam ja to prvobitno shvatio i iskreno se nadam da se od toga odustalo...
Znaci po ovome postoji prva registracija gde se ocitava pasos i uzimaju svi biometrijski podaci, lice, otisci i kreira (registruje) jedinstveni profil za svakog coveka a svaki sledeci put je verifikacija po jednom biometrijskom parametru...
edit: da dodam, verifikacija ce postojati i na ulasku i na izlasku po njegovim recima...