Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Ovo je bitna konstatacija. A tako sam i razumeo da će sistem da radi.

Ko je uveden u sistem, da li hoće ili neće ići na biometrijsku proveru, bilo lica bilo otisaka, odlučivaće granični policajac, po sopstvenom nahođenju (to oni zovu diskreciono pravo...).
Inače će policajac raditi samo scan pasoša (kao i do sada), sistem će prepoznavati pasoš i koliko jesmo/nismo bili u EU. I nema pečata.
Biometrijska provera već skeniranog je eventualna, da se proveri autentičnost osobe koja je dala pasoš (ukoliko je policajcu nešto sumnjivo (ili 'oće da ze'ebava)).

Dakle tipično će biti, policajac radi scan pasoša, odmah vidi da li imaju očitanu biometriju u svom sistemu (ako se već niste sami prijavili da niste skenirani).
Ako mu sistem javi da jeste skenirani, samo vam vrati pasoš dok sistem registruje vaš prolazak. To bi zaista moglo ubrzati prolaske.
Ako mu sistem javi da niste skenirani, ajd napolje na full scan.
Moram da se dopunim, bio sam danas sa prijateljem iz MIP-a koji mi je i prenosio info koje sam pisao ovde pre i on mi kaze da je njima receno na sastancima da ce ipak morati da se izlazi iz kola da se putem kamere utvrdi autenticnost lica, odnosno da ce morati jedna biometrijska provera da postoji i da ce to u 99% biti samo lice...

To je suprotno onome sto mi je ovaj granicni policajac rekao i kako sam ja to prvobitno shvatio i iskreno se nadam da se od toga odustalo...

Znaci po ovome postoji prva registracija gde se ocitava pasos i uzimaju svi biometrijski podaci, lice, otisci i kreira (registruje) jedinstveni profil za svakog coveka a svaki sledeci put je verifikacija po jednom biometrijskom parametru...

edit: da dodam, verifikacija ce postojati i na ulasku i na izlasku po njegovim recima...

Meni se čini da u prvom talasu, uzmu vam sve podatke i to ubace u sistem. Nakon toga, sledeći put kada dodjete na granicu, možda samo provera pasoša ili slikanje na kameri.

Ako je to zamišljeno kao ono kada se ulazi i izlazi iz Madjarske, samo bez uzimanja pasoša, to se brzo prodje. Naravno, pod uslovom da ste prvo dali otiske i sve ostalo.

Ja iskreno ne razumem EU, oni kukaju da im fali radna snaga a ovako će dosta ljudi odustati da dolaze jer više neće moći da peru pasoše.

Pa ti koji peru pasoše svakako se ne vide nigde da rade u EU.

Napravili su EES aplikaciju za preregistraciju gde će se moći učitati slika lica i podaci sa pasoša i pre dolaska na granicu. Opcionalna je za država članice.

The Travel to Europe mobile application is designed for non-EU travellers who are subject to EES registration. It allows people to pre-register their passport data and facial image before reaching a border crossing point where the EES is in use. Through the app travellers can also fill in the entry conditions questionnaire in advance.

Moram da se dopunim, bio sam danas sa prijateljem iz MIP-a koji mi je i prenosio info koje sam pisao ovde pre i on mi kaze da je njima receno na sastancima da ce ipak morati da se izlazi iz kola da se putem kamere utvrdi autenticnost lica, odnosno da ce morati jedna biometrijska provera da postoji i da ce to u 99% biti samo lice...
Znaci izgleda da je ipak tako..

Потрудите се да не преносите текстове из медија као што је Б92.

držimo se teme. razmatranja o makroekonomiji, mogući ekonomski uticaji, mišljenja sa stanovišta odlaska na odmor 1x godišnje itd itd ne spadaju u temu

držimo se teme. razmatranja o makroekonomiji, mogući ekonomski uticaji, mišljenja sa stanovišta odlaska na odmor 1x godišnje itd itd ne spadaju u temu
izvini komsija, ja ne vidim o cemu se moze uopste diskutovati na ovoj temi. Vidim da moderatori brisu redom postove.

Pravila su svima jasna, treba da te slikaju, ostavis otisak 4 prsta i pasos ne vazi zadnjih 6 meseci. I zavrsena tema.

ovo je podforum klubing i ne pisemo tutorijal, nego je valjda mesto za slobodniju diskusiju ?

Na aerodromima u DE su regulisali da se sa važećom EU boravišnom dozvolom i Non EU pasošom prolazi kroz prolaz gde prolaze EU pasoši. Na drumskim prelazima još uvek samo All passports kolona.

O tome sam ja vam cijelo vrijeme govorio i pisao.

Ako imaš bosanski pasoš 🇧🇦 i njemački boravišni dokument (Aufenthaltstitel) 🇩🇪, evo kako to funkcioniše na granici:

🔹 Gdje ideš:
➡️ Na lijevu stranu — tamo gdje piše „Bürger / Citizens EU EWR CH“, jer ispod toga stoji i dodatno objašnjenje:

„Automatisierte Grenzkontrolle auch für ePass-Inhaber mit deutschem Aufenthaltstitel“
(Automatizovana granična kontrola i za osobe sa biometrijskim pasošem koje imaju njemačku boravišnu dozvolu.)

To znači:
✅ Ako imaš biometrijski pasoš BiH i važeći njemarski Aufenthaltstitel (u kartici ili naljepnici), možeš koristiti automatizovane EU eGate prolaze (isti kao građani EU).

🔹 Šta da uradiš:
1. Idi prema prolazu za EU/EWR/CH građane.
2. Pripremi biometrijski pasoš i boravišnu karticu.
3. Na eGate-u skeniraš pasoš, sistem te prepozna, i kad zatraži, pokažeš i boravišnu karticu.

➡️ Dakle, iako nisi državljanin EU, zahvaljujući njemačkom boravištu možeš koristiti brži prolaz — ne moraš čekati u redu za „All Passports“.

Prilozi

• FB_IMG_1760526126207.jpg
    FB_IMG_1760526126207.jpg
    80.4 KB · Pregleda: 69
Sto se tice Madjarske

Generalni konzulat Mađarske u Subotici objavio je da novi sistem prelaska granice između Mađarske i Srbije stupa na snagu 28. oktobra od osam časova izjutra, i to na graničnom prelazu Kelebija–Tompa. Na ostalom graničnim prelazima novi sistem ulaska i izlaska iz zemalja Evropske unije primenjivaće se od 4. novembra.

U saopštenju koje je konzulat objavio na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici navodi se da je od 12. oktobra 2025. godine i u Mađarskoj počela postepena primena novog sistema registracije na graničnim prelazima, sistem poznat kao EES (Entry and Exit System). Sistem će se primenjivati na šengenskoj granici Mađarske prema građanima trećih zemalja i podrazumeva više administrativnih poslova na graničnom prelazu, navode iz konzulata.

Mađarska je inače EES sistem prvo počela da primenjuje na granici prema Ukrajini, a na granici prema Srbiji sistem će početi da se primenjuje od 28. oktobra 2025. od 8 časova na graničnom prelazu Kelebija–Tompa.

Iz konzulata takođe poručuju da se novi sistem ne odnosi na putnike koji imaju mađarske putne isprave ili lična dokumenta i da će oni i nadalje na uobičajeni način moći da prelaze granicu. To, praktično znači da se novi sistem EES neće primenjivati na dvojne državljane, odnosno građane Srbije koji imaju i srpsko i mađarsko državljanstvo. Konzulat je najavio da će o daljim izmenama u režimu graničnog prelaza kontinuirano postavljati obaveštenja na svojoj fejsbuk stranici.

Novi EES sistem prvo će biti uveden na Kelebiji

U zračnoj luci Sveti Jeronim (Split) takođe uveden EES. Prošao sam u sredu.

Dobro je. Prvi put je potrebno dati 2 biometrijska podatka, a sledeći put samo 1. Zapravo, ovakva kontrola će ubrzati proces prelaska granice. Još ako odete na neki manji granicčni prelaz, gde radi samo jedan terminal, gotovo nećete ni stati. samo ćete morati malo da usporite, kao kada očitavate tag na naplatnoj rampi.

Dobro je. Prvi put je potrebno dati 2 biometrijska podatka, a sledeći put samo 1. Zapravo, ovakva kontrola će ubrzati proces prelaska granice. Još ako odete na neki manji granicčni prelaz, gde radi samo jedan terminal, gotovo nećete ni stati. samo ćete morati malo da usporite, kao kada očitavate tag na naplatnoj rampi.

Osim što za očitavanje Tag-a ne izlaziš iz kola ili svi putnici iz autobusa ispred tebe...

I do sada su svi putnici iz autobusa morali da izlaze, uđu u zgradu na pregled i pečatiranje pasoša. Jedino što može oduzeti malo vremena, je davanje otisaka, jer je potrebno da baš pritisneš jagodice o staklo (nije kao kad otključavaš telefon.

Putujem kolima početkom novembra za Sloveniju. Po svemu sudeći, gledaću da izbegnem Batrovce/Bajakovo , pa ću na granični prelaz Šid/Tovarnik... koji mi je totalna nepoznanica. Ali se bojim da će se mnogi voditi istom logikom, te da će na kraju ispasti svejedno. Vidim da u gore pomenuti članku savetuju da se nazove carina i informiše o vremenskim intervalima rada EES. Optimistično...

Prošli jutros oko 7h maturanti sa 3 autobusa Bajakovo, niko im nije tražio otiske i da se slikaju.

Putujem kolima početkom novembra za Sloveniju. Po svemu sudeći, gledaću da izbegnem Batrovce/Bajakovo , pa ću na granični prelaz Šid/Tovarnik... koji mi je totalna nepoznanica. Ali se bojim da će se mnogi voditi istom logikom, te da će na kraju ispasti svejedno. Vidim da u gore pomenuti članku savetuju da se nazove carina i informiše o vremenskim intervalima rada EES. Optimistično...
To se isplati jedino ako je na Bajakovu duze cekanje od sat i po a na Tovarniku nema guzve uopste... pogledaj kamere na granici i prati interval kako prolaze kola pa odluci, imas i google gde okvirno mozes da vidis stanje... Do sada je bilo da kada je guzva do nase granice to je 2h+ cekanja sigurno, kada je do prosirenja onda je oko sat vremena...

Ako vec krenes na Tovarnik, moj savet je da ne ides odmah levo nazad na auto put kod Djeletovaca jer tu ides u nazad skoronego da nastavis pravo pa kod Vinkovaca levo na auto put... imas par seoca kroz koja prolazis tu je ogranicenje 50 sve ostalo je regionalni i to jako dobar put i nije monotono kao najdosadniji put na svetu Bg-Zg... Uz to stedis par eura na putarini...

Nazad
Vrh Dno