Šta je novo?

eBay summary

Ja sam se registrovao, na ebay.de, zasto, pa neko me istripovao da samo tamo moze bez cc, ali koliko vidim moze i sa .com, sa gmail adresom...

Sasa je napisao(la):
Ja imam tri naloga na e-bay-u.
Jedan je sa @mail.ru adresom, jedan sa @sk.co.yu i treci sa @benchmark.co.yu

Uopste nemam kraditnu karticu, dakle nisam je koristio za registraciju.

Pa sad ti vidi ko je u pravu. Eventualno ako su promenili pravilnik u poslednjih par meseci, ja sam se registrovao poslednji put u maju negde.
Ista priča...jedan nalog sa @ptt.yu star više od 5 godina, i jedan na @yahoo.com od pre mesec dana i nijednom mi nigde nisu tražili bilo kakve informacije o CC.
Kažem, jedino kada hoću da se registrujem (doregistrujem) i kao seller, onda su potrebne te informacije.

sreta-steta je napisao(la):
Netacno! Pokusao sam da se ulogujem sa adresom koja je u okviru firminog domena(@cht.co.yu) i trazi broj kreditne. Kazem, uopste nije problem sto trazi, nego sto ne prihvata!Ima neki indetifikacioni broj kartice koji trazi da uneses, probao sam pin, ali kaze da treba da bude trocifren (!). Ja stvarno nista ne razumem, sa karticom sam placao na netu, kupovao sirom evrope i jedino ovde ne prihvata. Isti problem je i sa Meastrom
Pogledaj da li si odabrao pravu vrstu kartice kad si se registrovao. Kod Visa kartica je zastitni broj trocifren, a kod maestro je 4-cifren. Pogledaj da li nisi slucajno stavio Visa umesto Maestro.

Sasa je napisao(la):
I ti si normalan ? :)
Bidujes a ne znas da li mozes da platis.
Cudo kako ti od tih 20, nisu se nasla dvojica da ti daju crveni, to bi znacio automatski ban za nepoznavaoce :).

Pozdrav!

Ma bre *****o sam sa njima po 5 dana do zavrshetka aukcije, dogovarali se, pravili kombinacije i na kraju ni jedna nije uspela :) Svi su mi na kraju rekli, najbolje ako imash zaovu u USA pa da ona to plati i njoj da poshalju :)
Dobro, to je bilo pre skoro godinu dana, mozda je sad bolja situacija :)

driver je napisao(la):
Ma bre *****o sam sa njima po 5 dana do zavrshetka aukcije, dogovarali se, pravili kombinacije i na kraju ni jedna nije uspela :) Svi su mi na kraju rekli, najbolje ako imash zaovu u USA pa da ona to plati i njoj da poshalju :)
Dobro, to je bilo pre skoro godinu dana, mozda je sad bolja situacija :)

Sto se bre folirash, priznaj lepo da si hteo da zapalis amere misleci da su vrane i nemaju pojma ko je guru. :d

Fufme bre, a bash sam hteo da im platim :) Dobio sam 2x Z2 za 130 i 140$, oba sa 256 karticama i punjachem/baterijama, i 3x novi PS2 sa originalnim diskovima za po 50$ :)

driver je napisao(la):
Ma bre *****o sam sa njima po 5 dana ... Svi su mi na kraju rekli, najbolje ako imash zaovu u USA pa da ona to plati ....
zaovu? :trust:

Nije ni cudo sto se niste razumeli!

zaova = tvog muza sestra ( => you're female or ... :zgran: )

Ja sam upravo pokusao da napravim account na eBay-u sa mojom Raiffeisen Virtuon karticom ali nije proslo.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ja sam upravo pokusao da napravim account na eBay-u sa mojom Raiffeisen Virtuon karticom ali nije proslo.
U kom tačno trenutku su ti tražili da uneseš podatke sa CC?

Pa prvo sam uneo licne podatke (ime, prezime, adresa), pa onda sam izabrao username i sifru i na kraju, u trecem koraku, su pitali za podatke o kartici, gde sam i pukao.

Pa prvo sam uneo licne podatke (ime, prezime, adresa), pa onda sam izabrao username i sifru i na kraju, u trecem koraku, su pitali za podatke o kartici, gde sam i pukao.
Hm...meni ni za jedan account nisu tražili informacije o kreditnoj kartici, znači registracija je prošla glatko, sada mogu da licitiram ali ne mogu da otvorim PayPal account. Mislim da je CC za eBay potrebna jedino ako hoćeš nešto da prodaš, tada se valjda radi upgrade accounta na Seller.

Ja sam uradio upgrade na Seller i to sam uradio sa Visa Virtuon od Raiffeisen banke.

Ja sam seller sa Mater Cardom...
Sve sljaka bez problema...
Problem je samo kada treba da posalju kintu jer PayPal ne podrzava nasu zemlju...
Kontaktirao sam vise puta PayPal, ali izgleda da uskoro nece biti nista od podrske...
Poz

Koji si mail koristio?

Da li se za robu kupljenu preko ebay-a sem carine placa i porez (PDV il koji vec) ? Na site-u carine nasao sam carinske tarife u jednom pdf-u (http://www.fcs.yu/srpski/zakon/Carinska tarifa 2005.pdf), taj dokument je na cirilici a ne znam kako da radim pretragu cirilicnog pdf-a medjutim uspeo sam naci na strani 403 da za laptop (ili kako su oni naveli, citiram:"portabl digitalne masine za automatsku obradu podataka, mase do 10kg, koje se sastoje od najmanje jedne centralne jedinice , tastature i displeja") carinska stopa je svega 1%. Nesto mi to malo pa pretpostavljam da se placa i porez. Ako se placa porez, zna li ko koliki je (18% ili neki drugi) i sta se uzima za osnovicu?

Porez ces platiti ako imas vise primeraka istog predmeta, jer tada ga oni smatraju za robu namenjenu daljoj prodaji pa se placa porez na cenu robe (PDV ili stari porez na promet - nisam siguran ali je tu negde oko 18-20%). Ako imas samo jedan predmet onda se placa carina ukoliko je vrednost veca od 100eura (u vrednost je ukljucena i postarina). To za laptop, cisto sumnjam. To se verovatno odnosi ako nosis sa sobom pa se ne ocarinjuje. Ali ako ono dodje u paketu preko poste, onda ces platiti carinu (ne znam kolika je carinska stopa za).

tarzan1321 je napisao(la):
Porez ces platiti ako imas vise primeraka istog predmeta, jer tada ga oni smatraju za robu namenjenu daljoj prodaji pa se placa porez na cenu robe (PDV ili stari porez na promet - nisam siguran ali je tu negde oko 18-20%). Ako imas samo jedan predmet onda se placa carina ukoliko je vrednost veca od 100eura (u vrednost je ukljucena i postarina). To za laptop, cisto sumnjam. To se verovatno odnosi ako nosis sa sobom pa se ne ocarinjuje. Ali ako ono dodje u paketu preko poste, onda ces platiti carinu (ne znam kolika je carinska stopa za).

Placa se i porez i carina ako je vrednost robe (sa postarinom) veca od 100 €, iako uvozis samo jedan predmet. Mislim da je na tehnicku robu carina oko 10,5% i PDV 18 %. U osnovicu ulazi i postarina :mad:

Ali na koju vrednost se to racuna? Na njihovu procenjenu vrednost ili na vrednost koju si ti platio? Jer ako je vrednost koja pise na paketu, onda mozes da iscimas nekog preko da napise 5 $ iako kosta 200 $, ili to ipak ne moze?

Zavisi od carinika da li ce proveravati vrednost robe. Pre par nedelja sam kupio CPU na Ebay-u i na paketu je pisalo: PC component Value 5$. Svako ko ima barem 2% znanja o racunarima, zna da CPU kosta mnogo vise. Verovatno ga je mrzelo da vrsi evaluaciju ili jednostavno nije znao. U principu, ako je nova roba, onda obicno dolazi zajedno sa racunom ili fakturom pa se zna tacna vrednost, ali ukoliko je polovna onda postoje dve opcije: ili ce proveriti i odrediti vrednost ili ce prihvatiti vrednost naznacenu na paketu. E sad ako si ti robu platio 90 eura sa postarinom, carinik je mozda proceni na 100 eura (sto i nije neka razlika) i onda moras platiti "dazbine". To sto si rekao verovatno ne uspeva, osim za nesto za sta mora da ide na Internet da proveri pravu vrednost (kao sto je bio moj slucaj), pa ga bude mrzelo i ne ocarini ti paket. Ali cisto sumnjam da bi ti neki digitalac od 500 eura procenio na 50.

Sto se tice registracije: Registrovao sam se pre 2 dana, i nije mi trazio kreditnu karticu! Fora je da sam ja prvo kliknuo na opciju "buy" pa sam onda kliknuo na register i dalje znate...

Pretpostavljam da ako se registrujes sa glavne stranice, da on misli da hoces da se registrujes i kao seller, pa ti zato trazi br.

Eh sad jos da uzmem virtuon, i da skupim petlju nesto da kupim! :D

Evo da se javim i ja. :)
Zasad sam imao vise kupovina, izmedju ostalog i 2 Masterreplicas FX lightsabre-a.
Oba su stigla bez problema. Nekoliko knjiga i jos sta sitnijeg hardwera.
Poenta je samo da se dogovori sa prodavcem. Cak i ako pise da ne salju kod nas, ako ih lepo pitate proverice postarinu i poslace vam, ako vam odgovara i ako pobedite.
Sve moze da se plati preko BidPay, koji je u stvari WU, mada mozete se registrovati i na PayPal, ako izaberete da vam je zemlja GRCKA, ili je mozda bolje ako stavite Austrija, jer je Raiffeisen austrijska banka. Mislim da je Driver skoro rekao da se on registrovao na PayPal sa Austrijom, kao zemljom porekla.
Toliko o tome...
Inace sto se tice "crvenih" nije bas da je to automatski ban, mislim da te blokiraju na odredjeno vreme.

To sa stavljanjem Austrije ili Grčke za adresu je malo tricky jet PayPAl zadržava pravo da ti bez objašnjenja ukine nalog...tako da možeš ostati bez te neke uplate koju si upravo odradio. Mislim da se ne treba zezati sa tim.

Sve moze da se plati preko BidPay, koji je u stvari WU
Kako nagovoriti ljude na ovo? 90% njih koje sam pitao nisu ni čuli za BidPay. Možda jedino da prvo pobedim na licitaciji pa da ga dovedem u situaciju da mora da prihvati moje uslove :D Malo bezobrazno ha?

Shto se tiche fore sa Austrijom, to sigurno pali kada placash uslugu na netu, ali za robu je zeznuto, jer onda oni misle da si u Austriji pa dolazi do zbrke, poshto vecina trazi da ti adresa na Paypalu bude shipping address.

Evo ja se juche opet aktivirao chitajuci ovde za bidpay i moneybookers poslao poruke petorici sa pitanjem da li moze neki od ova dva nachina placanja (u pitanju je roba 120-250$) i chetvorica su mi odgovorili, svi u fazonu "sorry,I don't accept bidpay or moneybookers". Imam josh 10ak aukcija koje pratim, ali moze samo 5 mailova dnevno izgleda, pa cu videti dalje. Inache to su sve aukcije gde pishe da shalju worldwide i otprilike ih je iz USA jedno 20%, tako da i to suzava izbor...Al' znachi vredi se preseliti u USA/Kanadu samo zbog ebaya :)

Jedan moj drugar redovno kupuje i plaća neke stvarčice (nema veze sa ovim čime se bavimo ovde) preko Net-a i kao državu u kojoj živi navodi stalno Sloveniju (stavi svoju adresu i na kraju doda Slovenija) i to prolazi i roba mu stiže kući.
Ja u firmi imam sličan slučaj: neki štampani materijali i časopisi koji nam stižu adresirani su redovno na ".... Novi Sad, Croatia" i ne zagube se usput!?
Izgleda da poštari ipak malo bolje poznaju geografiju od prodavaca...

Poslednja izmena:
Ajde chekaj prvo da dodjem do toga :)
Evo jedan mi prihvatio bidpay, samo da dobijem aukciju, ali to je latja :) Samo mi nije jasno zashto ne mogu prodavcima da poshaljem vishe od 5 poruka ? Visi mi 10 aukcija i ne mogu da im poshaljem, i mislio sam kada prodje 00h, ali nece i dalje. Jedino ako treba da prodje 24h poshto josh nije proshlo. Jel imao neko sa tim problema ?

Jesam ja jednom.
Inace ja nisam imao problema sa placanjem preko BidPAy. Cak su mi jednom IZRICITO zahtevali da bude preko BidPAy, a ne PayPal-a.

Evo razvija se polako. Provalio sam da je moguce poslati 5 poruka u roku od 24h tako da treba shtekovati i slati samo onima gde aukcije istichu u roku od dan.
Par njih prihvata bidpay, shto mi je drago :), ali imam povoljnu aukciju sada, istiche za par sati i chovek me pita da li mogu da mu uplatim pare na rachun u Singapuru. Jel to moguce ?

Pa trebalo bi da možeš iz svoje banke to da uradiš. Uzmi mu instrukcije (swift, intermediary, njegov account number) i idi u svoju banku (ili ih pozovi telefonom) i pitaj šta i kako je potrebno za slanje para na njegov account.

Obrati paznju na troskove takvih transakcija, koji znaju da ne budu mali... :?

Evo proverio kod delte gde imam devizni, i odustao odmah :) Na 200$ bih trebao da platim 600 dinara i 20-30e :)

Nazad
Vrh Dno