Šta je novo?

Ebay spora (ne)dostava iz Kine

Da li vam se mozda desavala sledeca situacija i kako to resiti? Dakle par debila je poslalo ne pitajuci me nista paket na adresu preko koje sam registrovao paypal, odnosno u Madjarsku. Ne znam zasto su to radili, posto lepo stoji da je moja primarna adresa srpska adresa. Mislio sam da uklonim tu paypal adresu, ali time bih koliko sam shvatio izgubio pravo da koristim paypal. Jel moze to nekako da se resi? Takodje, za ove stvari koje su poslate na pogresu adresu otvorio sam dispute preko resolution centra. Nadam se da cu dobiti refund.

I jos nesto me interesuje. Kako da potvrdim adresu od ebay-a, posto mi stoji unconfirmed?

Kako mislish da dobijesh dispute kada si ti taj koji je zbrku napravio ? :) Budi srecan da te ne provale i ubiju ti sad nalog :)

Meni stoji u ebay nalogu primary shippment address, moja adresa. Ne znam zasto je lik slao na secondary address, koja je paypal adresa. Inace, znas i sam kako se paypal otvara, tako da nije to zbrka, nego je moranje, ***. A i ako paket nema tracking number, a nema ga, posto sam prijavio da mi paket nije stigao, ne verujem da bilo ko to moze da proveri.

Btw, sta znaci da mi ubiju nalog? Zatvore mi paypal nalog? Sta to znaci? Jel znaci da ne mogu da otvorim novi sa brojem kartice koju sam koristio za ovaj? Posto pare ne drzim na paypal nalogu, vec ih vucem sa deviznog racuna, ne mogu u slucaju zatvaranja naloga da mi skinu pare?

Svaki put kada placas, tj. kada ides na chack-out imas gore lijevo polje sa adresom na koju hoces da prodavac salje i on ce dobiti samo tu adresu. Ja sam masu puta narucivao za prijatelje i stvarno nikada nije bilo problema jer u paypal priznanici koju dobije prodavac kao shipping address stoji ona koju sti ti stavio prilikom check-outa.

Bolje da ne potvrdjujes adresu jer neces moci, to je moguce samo za USA i odnedavno za UK i Australiju, a i ne treba ti. Ja sam imao par prodavaca za poprilicno skupe stvari koji su pisali da salju samo na confirmed adrese, ali su poslali i na moju unconfirmed bez problema, samo trebas imati dosta (bar pedesetak) kupovina.

Hvala. To je sve kod mene tako kako kazes. Ali mislim da u okviru ebay account-a mora da stoji i secondary address, a to je adresa od paypal-a. Mislim da i ti i svi moraju to da imaju ako koristite paypal, a koristimo ga svi. Kada idem na checkout-a uvek mi stoji moja primarna adresa, koja je i moja stvarna adresa. Zato mi je i cudno zasto su ovi ljudi (a imam vec 3 takva slucaja) slali na secondary address, odnosno adresu preko koje sam registrovao paypal.

Izgleda da prodavac moze da ti vidi i paypal adresu, i neki ignorisu ono sto dobijaju od ebay-a i salju na onu od paypal-a, zato probaj i tamo da dodas adresu na koju hoces da ti stigne paket.

Problem je shto na paypalu to ne moze da se uradi, nema Srbije :)

Znam, ali moze da doda Serbia u "State / Province / Region"

Sad videh temu. Očigledno da zavisi i na koju adresu stiže paket. Kum iz Niša je naručio neke baterije, za sebe i za mog burazera, iz Hong Kong-a preko eBay-a. Njemu je stiglo za mesec dana, burazeru u BG 13 dana kasnije. Nekih nedelju dana pošto je paket stigao kumu u Niš, burazer je išao u poštu da se raspita šta i kako, i rekli su mu da je veća gužva na carini u BGu, pa zato pošiljka kasni. Tako da očigledno zavisi i od toga. Paketi su istovremeno poslati i poštarina je bila frie. Stiglo je u koverti i ima nalepnicu Par Avion.

Evo pitanja :)
Narucio sam neke jeftine cvike iz Malezije probe radi (moja prva kupovina, pa nisam hteo nista skupo :)). Iscitao sam ovde dosta toga i poslusao savete sto po pitanju registracije na paypal sa intesa internet karticom (guru, radi sve kako treba), sto po pitanju narucivanja (od koga kupovati, dgovor u vezi sa slanjem itd.). Lik ima dobar feedback, brzo je odgovarao na sva moja pitanja i posiljku poslao istog datuma kada sam platio (kod njih istog dana - kod nas, sutradan tj. danas).

Mene interesuje koliko ce vremena trebati (makar okvirno) da taj paket dodje iz Malezije?

Mozda ne bi bilo lose otvoriti temu u kojoj bi bilo sta smo narucili, odakle, za koji kes, za koliko je stiglo i tako to :) Bilo bi puno korisnih informacija svakako za clanove foruma :) Mene npr. generalno interesuje sta sve narucujete. Za neke clanove je lako provaliti (po malim oglasima :)).

Za drugi deo pitanja:
Ja narucujem sve sto meni ili prijateljima zatreba, a nije previse skupo (zbog carine).

Do sad najvise nekakvih citaca kartica, punjaca, baterija, adaptera i slusalica :)
Nisam preprodavao nista po oglasima ;)

Poslednja izmena:
i posiljku poslao istog datuma kada sam platio (kod njih istog dana - kod nas, sutradan tj. danas).

heh, to je nepisano pravilo kod Kineza, kad god da kupis napisu istog dana ili sutradan da su poslali, a meni nekada na paketu bude datum i 10 dana nakon uplate. To mozes da vidis eventualno kada dodje paket.

Hvala za info. Iako je sve dosta prezvakano, uvek ima josh neshto :)

Da, to sa slanjem je laz, cesto se desi da poshalju i 10 dana kasnije :)

Nego zeznuo si se shto si uzeo cvikere, i to jeftine, bolje da si uzeo neke skuplje, jer su dobre shanse da ti naplate dazbine 1500 ili 2000 dinara, shto je verovatno 5x skuplje od cvikera :)

Sva ta roba za koju svako zna koliko moze da vredi se ne isplati kupovati i to treba izbegavati, osim ako ti bash treba a kod nas nigde nema da se kupi. Odeca, obuca, satovi, cvikeri, nakit, sve to se obavezno carini i chesto carinska osnovica bude vishestruko veca nego shto je roba stvarno placena. Zato to treba kupovati iskljuchivo kada jednostavno nema kod nas, ili ako je ovde 3x skuplje :)

Zato neko parche elektronike od 1000e koje ne mozesh da vidish u svakoj kuci, moze da prodje sa 66 dinara :d I to je roba koju treba kupovati. Svi carinici su u stvari "carinice", nema ni jednog mushkarca (i uopshte mi nije jasno zashto), pa se stavite u njihovu ulogu i zamislite kada zena od minimum 45 godina vidi poslednji model grafichke ili neku karticu za video obradu od vishe hiljada evra, da li ona ima ikakvu predstavu koliko to koshta :) Ali zato kada vidi Armani charape, to bez carine ne moze da prodje :)

Poslednja izmena:
Reci mi kad smo vec kod carine i elektronike, sta mislis koliko bi izasla carina za neki laptop recimo. Razmisljam da uzmem neki macbook, pa gledam koliko bi me izaslo kada bih to porucio sa ebay-a? Takodje me interesuje koliko je to bezbedno? Ako sam te dobro razumeo za te skuplje stvari se salje tracking number pa moze da se prati paket. Ako nesto nije u redu, imas pravo da trazis povracaj novca? Jel ima tu neka caka, ili kvaka? Recimo da ti povrate pare, ali da bude neki problem sa paypal-om ili tako nesto? Jel postoji neki limit za paypal ili tako nesto?

Pa racunaj da cesh da platish izmedju 30 i 40% od vrednost + postarina. Samo pazi da prodavac ima dobar feedback i naravno da shalje sa trackingom. Povracaj para je poslednje o chemu treba da razmishljash, ozbiljna roba sa trackingom se ne gubi :)

Uh, dosta je to onda para. A neke fingirane cene? Da li to pomaze pri carinjenju? Da prodavac stavi neku dosta manju cene od realne?

Joj driveru... Za carinice si totalno u pravu :D
Ja sam odecu, obucu, nakit primao sa ebay iz celog sveta bez carine. 67 dinara pregled, ili ako je malo veci paket 270 dinara pregled.
Samo jednom sam dobio patike, nove, lepe, na ebay za 90 $ sa sve postarinom, a kada sam platio carinu, pise osnovica 145 evra???!!!

E to je nerazumljivo, ali ajde, zato sam elektronike od bar 10k evra primio bez ikakve carine i troskova :D

Evo, meni danas stigao ireless Joypad za PS2,koji je plaćen 7.59 USD, i dostava 6.99 USD. Kupljen i plaćen 13. januara ....

i na tih 14.58 USD mi je neka guska Evica, napatila carinu i porez 938.50 diara, a az osnovicu uzela 20 evra, onosno 1975.10 dinara po kursu na taj dan, tj. 25.02.2010.

I sada štampam detalje plaćanja PayPal gde se vidi gde i kako je plaćen, i KOLIKO je plaćen ..... smrdovi ....
Pa ću da im pošaljem nazad, da se žalim ...

Poruceno preko ebay (Kina) 01.02. stiglo danas.
Neke mindjuse za zenu proslo bez carine :D

Treba mi jedna informacija hitno. Treba da platim za jedan artikal, sica neka, medjutim prvi put mi se desava da kada kliknem na pay now, redirectuje me na neki drugi sajt. To mi deluje kao neka prevara. Sta mislite?

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    181.9 KB · Pregleda: 79
Samo nastavi i prati uputstva, ne razlikuje se od standardnog checkout-a mnogo.

Ovaj problem sa paypal adresom i isporukom na tu adresu postaje jako ozbiljan. Ja ne mogu da verujem da se to vama ne desava. U poslednje vreme desilo mi se vec 3-4 slucaja od ukupno, mozda 7-8 porudzbina da je lik poslao na paypal adresu, a to je naravno adresa na kojoj ja ne stanujem, odnosno u mom slucaju neka adresa u Madjarskoj. Danas sam popizdeo skroz, jer sam liku poslao tacno pet poruka, sto preko ebay-a sto preko mail-a i rekao mu da NIKAKO ne salje ni na jednu drugu adresu osim na moju primarnu ebay adresu, pa sam cak i rucno napisao ponovo tu adresu i malopre mi stize obavestenje da je paket poslat i pogledam, kad ***** poslao na paypal adresu. Totalno sam poludeo. Sada sam mu napisao mail i napisao svasta tamo. Pre neki dan mi je cak lik odgovorio, sva sreca nisam za to stavio ponudu, da salje SAMO na paypal adresu i ni na jednu drugu. Jel moguce da vi nemate ovu vrstu problema?

Pa stavi svoju adresu na PayPal-u, za state stavi Serbia i to bi trebalo da bude to.

Ne znam da li smem to da radim. Bojim se da mi ne ukinu nalog zbog takvih stvari. Ovo je sve lepo funkcionisalo, medjutim u poslednje vreme su se pojavili ovi talibani koji ne mogu da shvate da treba da posalju na moju pravu adresu.

Samo ti napisi velikim slovima pod provincija: SERBIA i sve ce ti stizati. Madjari kad se zbune jer nema Belgrade u njihovoj zemlji, videce da se neko zeznuo i forwardovati paket ovamo. Ionako svi paketi iz inostranstva stizu na Budimpesanski aerodrom pa kopneno idu kod nas, osim ako nije DHL ili sl kompanije.

Kada budes stekao neku reputaciju na eBay, svi prodavci ce ti slati tamo gde ti naznacis, a dok je ne steknes, trpi i primeni gore opisan metod.

Nazad
Vrh Dno