Šta je novo?

eBay, pitanja, diskusija, saveti i preporuke

Šta ima da se ne razume, na cenu će se dodavati 20% koju će kupac plaćati, a prodavac prihodovati. Druga stvar je zašto PDV, i da li će prodavac uopšte išta platiti državi...

Meni juče stigla jedna pošiljka. Bila u putu oko 30 dana.
 
razumem ja to, ali onda naša carina ne bi trebalo na te pakete da naplati pdv jer je već plaćen. Moje pitanje je bilo kako će carina prepoznati koji je paket sa ebay na koji ne treba da naplati pdv, a koji paket je sa alija ili sa neke treće strane na koji naplaćuju normalno pdv i carinu po potrebi.
 
Je ne znam da li smo mi citali isti tekst, ali u ibej obavestenju koje je postavljeno na prethodnoj strani stoji da ce naplacivati 20% PDV na proviziju koja se placa njima. I to je obavestenje za one koji prodaju robu iz Srbije. Nema nikakve veze sa kupovinom, jer za kupce nema provizije. To nama koji kupujemo nista ne menja, jer cisto sumnjam da neko preko ibeja kupuje robu od prodavca iz Srbije(za to imamo kp i ostale sajtove), a i tada ne bi bila neka preterana razlika.
 
Poslednja izmena:
markomix je napisao isto što sam i ja video. Nije mi jasno gde ste vi ostali videli ovo za PDV na vrednost robe?
 
Јел се ово односи само на продавце, или и на купце?

Послато са SM-N986N помоћу Тапатока
 
Porucio sam preko ebay uGreen usb c 3.0 fast charge, stigao mi je neki FUŠ kabel koji ne moze da puni preko 0.5a, uzas.
Pisao sam upravo prodavcu koji je bio i sumnjiv (nisam na vreme gledao), zelim odmah da pisem i ebay-u.
Moze pomoc posto nisam 3 godine kupovao nista na ebay kako da reklamiram


Inace kombinacija je takva da mi je izvesni sa fotografije prodao deo iz Kine.
U startu sam znao da mi nece stici ono sto sam porucio.
fd77c0bbfd774414f18295e69f6c42f7.jpg
 
Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ime sam mu video tek kad je legla uplata.
Inace mu je username kyoxx1

Evo sta sam porucio, a sta je stiglo.
Kvalitet kao ja da sam ga pravio, merio sam punjenje ne moze da pusti vise od 0.5A.
Necu da ga koristim mogu samo telefon da pokvarim.
a4905077a4ffdb1f1e58e978826225a0.jpg
9109c37be28c106c5a65a434be97c66d.jpg
 
U vezi poreza koji se spominjao ovde, cujem da je neka agencija za knjigovodstvo iz Beograda naravno zaduzena za obracun istog i da je ebay svima nakalemio TIN broj
 
hocu da krenem da prodajem neke stvari na ebay.

we're unable to increase your selling limits right now.

iskoci mi ova poruka a u acc imam limit od 10 itema i 500$ a ovaj bi bio prvi item u mom shopu?
Da li se neko susretao sa ovim da li ima neko resenje
 
To je za pocetnike limit, kasnije kad nesto prodas povecace ti sukmu i broj
 
Nije mi stigla stvar na vreme i otvorio sam zalbu i trazio pare nazad. Prodavac se brzo javio sa ponudom da mi posalje stvar ponovo jos brzim servisom koji ce da mi isporuci za 15 dana i pristao sam na to pod uslovom da stvarno bude 15 dana tj. do kraja meseca i da mi poslje broj za pracenje. Onda je trazio da prvo zatvorim zalbu posto tek tad moze da posalje a onda ce da se zna i broj posiljke. Nrsto mi je sve malo mutnjikavo i iako mi nije problem da sacekam jos malo ne znam da li cu moci da otvaram novu zalbu ako ovu zatvorim. Ako me slaze, da li mogu ponovo da trazim pare nazad od ebay-a ili, eventualno, od paypal-a?
 
Meni se čini da kada zatvoriš case više ne možeš da ga otvoriš. Jedino što ti tada preostaje je da mu daš negativan feedback.
 
Zašto ne može da ti pošalje ovako? Pusti ti novi broj preko poruke a da bi pošiljka stigla za 15 dana mora da bude sa praćenjem te možeš da vidiš gde je poslao. Smrdi na vaćarenje i kupovinu vremena do isteka zaštite.
 
Sad sam guglao i nasao da zatvoren slucaj ne moze da se otvori ponovo. Ne znam da li onda moze da se juri kroz PP.Ne izgleda po ocenama i procentu pozitivnih da je prevarant ali ne mogu pouzdano da znam. Iako mi je brzinski odgovorio na dve poruke nije odgovorio na trecu da je jednostavnije da mi vrati pare i da napravim novu narudzbu. U svakom slucaju necu zatvoriri slucaj a ako mi ebay vrati pare a posiljka ipak stigne, platicu mu ponovo. To mi se desavalo vec par puta.

Pre par meseci mi se prvi put desila jedna cudna situacija i to dva puta oko iste stvari ali od razlicitih prodavaca i to ne izgleda da je isti prodavac sa vise naloga. Uredno narucim i platim stvar i sutradan dobijem poruku da su vracene pare i da mi nece poslati za moje dobro posto je bas ova serija koju je dobio felericna.
 
Zeznuo se sa poštarinom, ne isplati mu se da ti pošalje ili loše sračunao rok isporuke pa napiše da je ta serija loša :D
Prevara koliko hoćeš, velika većina radi dropshipping a i na AE rade to isto, još napiše da su ga upravo obavestili iz proizvodnje da je loš kvalitet.
 
Ebay mi je vratio posle jednog slucaja nesto preko 300eur, i sada mi taj novac stoji na PP balance umesto da je automatski refundovan na karticu sa koje je placeno.


Novac sa balansa mogu da prebacim sebi na racun samo uz proviziju, i onda ce verovatno iz banke da mi traze i da dajem izjavu postop ce to onda izgledati kao devizni priliv iz inostranstva?

ne znam da li ce banka nesto dodatno da mi naplati?


ne znam zasto nisu odradili klasican refund, izgleda kao da mi je ebay licno vratio novac umesto prodavca.
 
^Ova situacija baš i nije uobičajena, obično se sredstva refundiraju na identičan način na koji su i uplaćena (tj. na račun, ako je sa računa, na PP ako je plaćeno sa PP i td.).
Međutim, nisi u lošoj situaciji, jedino što ćeš morati da platiš proviziju PP za povlačenje novca na račun.
Ako je iznos u EUR, banka ne vrši dodatnu konverziju i to te neće ništa koštati.
Što se tiče dokazivanje porekla novca, tu problem nemaš, jer imaš svu papirologiju kod plaćanja, i svu papirologiju vezanu za dokumentaciju, nema šanse da ti to prišiju kao zaradu iz inostranstva.
 
Jeste, ceo slucaj je bio neobican

prodavac ne prihvata vracanje robe tako da je mislim ovo islo na teret ebaya i ne znam kako posle to ebay naplati od prodavca koji nije ispostovao dogovoreno.

Svaki drugi refund bi se direktno vratio na karticu.
 
^ Ček bre zadržao si robu i dobio full refund?
Jedan od najstarijih Ebay trikova, po prijemu robe kao kupac obavestiš support da nisi zadovoljan robom i tražiš full refund tj.da vratiš robu, oni kontaktiraju prodavca a ako on u datom roku ili ne prihvati povrat robe ili ne dostavi dokaz o uplati troškova slanja robe nazad, voila kupac zadržava i robu i dobije automatski full refund (ne kažem da si se ti njime poslužio iz zle namere, ali upalilo je).

Meni se desilo jednom u ranim radovima, samo sam ja bio prodavac, tj. jbn strana... Jer dok sam ja krenuo da se ubeđujem da kupac laže o stanju robe i da je roba u opisanom stanju, prošao mi rok za reakciju, ostadoh i bez robe i bez para... Case closed.

Od tog slučaja (dok nisam napustio Ebay zauvek), svakom od kupaca koji laže i izmišlja neke nepostojeće probleme sa robom, tražim momentalno da vrati robu nazad, pa kad se uverim u stanje dobiće full refund, uglavnom nijedan ne vrati, jer blefiraju, i to im je fora da ućare i full refund i zadrže robu.

Ako je tako nije to išlo preko Ebay, skinuli su njemu sa PP koji mu je registrovan ur Ebay, zato je i preneto direktno na tvoj PP...
 
Čika_Kure

"Od tog slučaja (dok nisam napustio Ebay zauvek), svakom od kupaca koji laže i izmišlja neke nepostojeće probleme sa robom, tražim momentalno da vrati robu nazad, pa kad se uverim u stanje dobiće full refund, uglavnom nijedan ne vrati, jer blefiraju, i to im je fora da ućare i full refund i zadrže robu"


Razumem da si ludeo i da si tražio da ti vrate raobu nazad ali si bio u obavezi da uplatiš Shipping Return Fee (preko neke logističke kompanije tipa DHL, UPS itd) i da dostaviš Tracking Number kupcu jer u tom slučaju ti plaćaš i troškove povraćaja predmeta. Kako si to rešavao?
Prodavati na Ebay nije ni malo lako i kupac je uvek u pravu čak i kada blefira a prodavac ostaje nemoćan.
 
Čika_Kure

...
Prodavati na Ebay nije ni malo lako i kupac je uvek u pravu čak i kada blefira a prodavac ostaje nemoćan.
Samo prvi put sam naseo, ovo ostalo sam ishendlovao. A zbog nepostojeće podrške (tj. postoje ali su glupavi ko K i ne umeju da saberu 2 i 2) sam i napustio Ebay, nije vredno živaca, a za stvari koje ja prodajem ima mnogo specijalizovanih sajtova sa finim svetom, a ne klošarima...
 
Nije trik, vec klasicna prevara na licitaciji...
stavis slike mnogo skupljeg modela a prodas drugo...mnogo jeftinije a povrat ne prihvata privatna prodaja.
(stavis kutiju i ajfon a prodas samo kutiju bez telefona i bez napomene.)

Ja cak nisam ni trazio nikakav refund nego da mi posalje ono sto sam zaista kupio a nisam dobio, posto sam i onako sve preplatio...
Tako da je sto se mene tice njega ebay prakticno kaznio jer niti je hteo da nadohnadi vrednost niti povracaj...ne vidim sta trece mogu da rade

Normalan prodavac svakako ni nece doci u ovakvu situaciju ma kakvog ludog kupca imao.

Jedino mi na kraju nije jasno zasto se ova transakcija ne vodi kao refund od onoga sto sam platio vec kao uplata od ebay
zato nisam siguran da su oni to njemu uspeli da naplate.
 
^Veruj mi Ebay se naplatio od njega, jer su iste sekunde kad si ti otvorio dispute njegova sredstva na PP bila rezervisana.
A onda od rezultata dispute zavisi da li će biti prosleđena tebi ili ostaju kod njega, ako se ispostavi da si lažno reklamirao.

Pa propali bi sutra da tako ne funkcionišu...
 
Pozdrav,
narucio bih nesto sa on-line prodavnice iz Spanije i platio odavde iz Srbije putem PayPal-a, ali bih za isporuku robe naveo adresu koja je u EU.
Da li ja u ovom slucaju imam neke obaveze prema drzavi u smislu (carine, poreza i sl.) obzirom da ta roba nece ni dolaziti u Srbiju?
 
@PROFILER
Imaš temu carina na pošiljke ali kad si već tu, nemaš nikakvih obaveza jedino što mogu da globe na granici kad se donosi kod nas.
 
^Ova situacija baš i nije uobičajena, obično se sredstva refundiraju na identičan način na koji su i uplaćena (tj. na račun, ako je sa računa, na PP ako je plaćeno sa PP i td.).
Međutim, nisi u lošoj situaciji, jedino što ćeš morati da platiš proviziju PP za povlačenje novca na račun.
Ako je iznos u EUR, banka ne vrši dodatnu konverziju i to te neće ništa koštati.
Što se tiče dokazivanje porekla novca, tu problem nemaš, jer imaš svu papirologiju kod plaćanja, i svu papirologiju vezanu za dokumentaciju, nema šanse da ti to prišiju kao zaradu iz inostranstva.
Juce sam pokusao da prebacim novac na karticu s akoje sam platio, medjutim nije moglo pa sam morao da povucem na intesinu visu
PP je naplatio 1% provizije ali se novac nije jos pojavio na mom racunu.

Kontaktirao sam banku i kazu da se prebacivanje sa PP tretira kao refund i ne naplacuje provizija, jedino sto ni oni ne znaju kako se gleda sto sa tog racuna nije izvorno placeno
Uglavnom cekam sad 3-5 dana dok ne rasknjize da se te pare pojave na mom racunu.
 
Izvinjavam se ako je pogresna tema za pitanje ili ako vec postoji odgovor.

Pokusavam po prvi put da prodam nesto na Ebay. Trazi mi podatke sa kartice odakle ce skidati proviziju. Kada ih unesem ne desava se nista, samo se zasivi stranica i stoji tako. Rec je o Intesa Internet kartici. Vidim da ne skida taj jedan evro za proveru kartice. Da li je neko imao ovaj problem?
 
Nazad
Vrh Dno