Šta je novo?

E8400 ili Q6600

blagota

Slavan
Učlanjen(a)
29.09.2008
Poena
304
e8400 ili q 6600 dilema velika.
nebih nista skuplje a ova 2 su tu negde,sluzice za sve.pa u ukupnom poredjenju sta je bolje pomozite mi da odlucim.
i hvala unapred:Klanjanje

Kupi Dual Core koji moze da se klokuje na >= 4GHz i to ti je to... sto se kerefeka tice sa matematicke strane ako imas dual core na 1GHz i obican single core na 2GHz naravno da je bolja varijanta single core na 2GHz... Ovde je slicna situacija.... Sto se igara tice bar u visti directx offloaduje pozive na drugo jezgro a vecina igara nije multitreadovana tako da ti je dual core mnogo bolji od single ali u poredjenju sa quad core-om takodje zato sto izvlaci vece taktove...
Ako hoces da raspalis neki rendering ili enkodiranje ili sta vec onda 2*4.3 = 8.6GHz a 4*3.6= 14.4GHz pa ti je Quad > Dual ...sto bi neki rekli...
Ja sam u slicnoj dilemi posto razmisljam da uzmem desktop prvi put posle 5 godina i ne mogu da se odlucim oko procesora tj za sta ce mi taj racunar sluziti... Ako svaki dan rekompajliras linux kernel po 20 puta onda bolje quad ali to ne planiram :)

Da doprinesem malo temi, sa Tomovog sajta imaju chartovi za 3D Max koje pratim jos od kada sam uzeo E6300 :)
Na njima je vreme renderovanja jedne scene (koju imam na kompu i daje i meni indenticne rezultate), za Q6600 je 48 sekunde, a za E8400 je 64 sekunde.
na stock frekvencijama.
E sad koji se procesor proporcionalno klokuje vishe - to vi odredite pa da vidimo kolika je stvarna razlika, ali meni ovo ne izgleda tako strasno.
POZ

Poslednja izmena:
33% malo li je?
quad izrenda scenu za 3 dana, dual za 4
quad izrenda scenu za 3 sedmice, dual za 4
malo li je...

edit: q6600 190$
e8400 170$
nema tu mnogo pameti, kada je rendanje u pitanju - izbor je jasan

Poslednja izmena:
33% malo li je?
malo li je...

e8400 170$

Kada je rendanje u pitanju, da. Quad vredi svaku paru. I da je 22% u pitanju, to nikako nije malo ili zanemarljivo. Bilo kakva rasprava na tu temu je suvišna. No, problem je što se ovde rendering koristi kao neki izgovor. Mi ovde samo pričamo o njemu. Koliki procenat Quadonoša se na bench forumu zaista bavi renderingom i koliki procenat zna da uposli sva četri konja? Problem je što ljudi sastavljaju gaming konfu tako što kupe sveti asus P5Q Pro i bogom dani Q6600. Onda dođu na bench forum da se pohvale kako su sklopili zver i kako su pametno investirali i kako im crysis "leti" zato što je to Quad. Za manje para može da se pazari jeftini blood iron i C2D 8400 i sve će raditi isto, ako ne i bolje (zbog manje potrošnje i zagrevanja) nego njiova "quad zverka". O overklokovanju 8xxx procesora neću ni da pričam. Pa još taj isti genijalac dođe na ovu temu i nekome kaže: "Uzmi quad, ja ga imam, super je" i moja omiljena: "Slobodno uzmi Quad za par meseci/godina, će se pojaviti programi i igre koji će znati da ga koriste"

Kao i uvek svako svog konja hvali. Meni je samo žao što sam ispao majmun i puko tolike pare za ovaj X48.

Kao i uvek svako svog konja hvali. Meni je samo žao što sam ispao majmun i puko tolike pare za ovaj X48.

Dobro bar si shvatio svoju gresku! :D
Na maticnu plocu ne treba bacati silne pare, jer evo sada vec se najavljuje i5, a neka ploca P35 ce bilo kome odlicno zavrsiti posao za sve prethodne procesore.

Ja koliko vidim milion ljudi na ovom forumu ima E8000, mnogo vise od onih koji imaju Q6600, odnosno ovi cetvorojezgrasi su u dobroj manjini.
Kazem nema greske sa kupovinom E8000, ali recimo nije los fazon ni ovaj q6600, nije to sad kao da u igrama imas moj procesor pa ces biti na gubitku 10-20 frejmova kao sto sam ja, radi i on radnju taj Q6600.

Poslednja izmena:
Dobro bar si shvatio svoju gresku! :D
Na maticnu plocu ne treba bacati silne pare, jer evo sada vec se najavljuje i5, a neka ploca P35 ce bilo kome odlicno zavrsiti posao za sve prethodne procesore.

Naravno. Nije mi teško da priznam da sam ispao glup. Pa ja sam se boga mi fino izuo za moj bivši Abit IC7 i Preshota 3.2ghz na kome sam izmenjao 3 grafičke kartice. Ali mene je ta mašina služila celih 5 godina dok se nije pojavio cod4 i moja glad za 120+ frejmova u mp-u. ;)

Kazem nema greske sa kupovinom E8000, ali recimo nije los fazon ni ovaj q6600, nije to sad kao da u igrama imas moj procesor pa ces biti na gubitku 10-20 frejmova kao sto sam ja, radi i on radnju taj Q6600.

Radi on. No problem je što daješ 20 eura više, za procesor koji više troši, više se greje, ima manji OC potencijal, u startu je sporiji (2.4ghz naspram 3ghz), i u najboljem slučaju ćeš u nekoj igri imati sva četri jezgra opterećena 25% ili samo prvo dva 50%. Kad se samo setim kako je crytek srao za quad muka ke hvata. :wall:

33% malo li je?
malo li je...

e8400 170$

Hteo sam da kazem da ako je opsti stav da je Q6600 samo u ovoj disciplini bolji, a kako izgleda, bolji je za tih 33% (a sigurno i manje kada se "nategnu" oba kako kojem dolikuje), a sve, ali sve ostale vrline su na strani E8400 - onda i nije tako strasna razlika.

POZ

Poslednja izmena:
za potrebu koju si ti spomenuo - razlika je ogromna ;)
oba se u proseku 'natezu' +1ghz
ja sam se osvrnuo na render jer si i ti, za gaming upotrebe ga ne opravdavam

U bre mcrazy, velim da uz ovu razliku u render performansama, E8400 ispada ne samo dobar za sve one koji se uopste NE bave renderingom, nego i za jedan deo populacije koja se i bavi doticnim ALI samo delom - pored mnogih drugih stvari, igrica i ostalog (npr. ja :) ).
A ona grupa ljudi, koji se bave samo time (ono sto Ti potenciras), treba da se prikloni Q6600. Eto...

POZ

Vrh Dno