Šta je novo?

E8400 blagi OC

Evo ovako. Pustio sam linx da odradi 75 runova sa maksimalnom kolicinom slobodne memorije. Sistem se nije resetovao i test je prosao bez gresaka. Ono sto je mene zabrinulo je da su mi GFlopsi u jednom runu 17000, u drugom 23000, u trecem 12000. Nemam konzistentnost rezultata. Resio sam onda da odem na intelov sajt i da pokupim informacije, koliko zapravo ja tih GFlopsova treba da imam. Resenje je vrlo prosto:

Teoretski maksimum je: (broj jezgara)x(broj DPFPI po kloku)x(frekvencija)

U mom slucaju je: 2x4x3.6 = 28.800

Stelovanjem napona na mojoj ploci mogu postici maksimalno 23.900 sto je 85% efikasnosti. Po intelovim standardima sve preko 80% je prihvatljivo.

Zakljucak koji sam dobio je da nisam dao procesoru dovoljnu voltazu jer sam forsirao fiktivan napon koji je ispod optimalnog. Kao rezultat toga dobio sam manje efikasan procesor nego pre OC-a.

A sad jos smesnije podesavanje koje sam probao je da stavim Vcore na normal i to na 3,6Ghz. Ono sto me je iznenadilo je da sam odjednom dobio u CPUZ voltaze koje svi i prijavljuju. Znaci:

Idle mode: 2,4Ghz, VCore 1,072~1,100v Temp:42C
Prime95: 3,6Ghz, VCore 1,186~1,218v Temp:64C
Linx: 3,6Ghz, VCore 1,186~1,218v Temp:71C

Od svega sto sam cackao je samo FSB, i memory ratio. VCore je stavljen manual, a onda u izboru izabrao normal. I tek sada primecujem da EIST radi ono sto treba da radi a to je dinamicka promena voltaze i frekvencije u odnosu na opterecenje procesora, koja nije moguca ako stavite po svojoj zelji napon. Ja sam prezadovoljan. ^^

Poslednja izmena:
broj DPFPI po kloku
sta mu je ovo???

Double precission floating point innstructions.
E serije mogu 4 instrukcije da obrade po jednom taktu.

Gde si to nasao daj link da vidim za i7:)

imam jedno pitanje vezano za linx- Kako da namestim settings? Priority class na high?

Vazi,hvala!:wave:

Malo igranja znam sa ce oma neki da vicu linx nije ni do 20
ali ono sto sam primetio ako nes nije u redu tj ako je mali napon puca oma nakon 1-2 kruga za sad se drzi dobro

Nice, mada sam ja vise za energy eficent OC. Taj tvoj jede bar dve sijalice vise na sat vremena od mog. ^^

ma ovako ide max do 75W
ipak sam ga vratio na 4GHz okruglo zao mi da ga przim pa sad max oko 65W
pa da ali uglavnom trosi oko 15W kad se zezam na kompu tj net slusanj muzike itd
a kad se igram tad i grafika cupa i cpu sve zajadno trose oko 200-250W
koliko tebi trosi W u everestu kad ga przis sa linx-om?

ma ovako ide max do 75W
ipak sam ga vratio na 4GHz okruglo zao mi da ga przim pa sad max oko 65W
pa da ali uglavnom trosi oko 15W kad se zezam na kompu tj net slusanj muzike itd
a kad se igram tad i grafika cupa i cpu sve zajadno trose oko 200-250W
koliko tebi trosi W u everestu kad ga przis sa linx-om?

Ako mene pitas / vidim da imas E8500 kao i ja.> nikad na to nisam obratio paznju. Pusticu everest pa cu da pogledam.

E8500 samo 36-27 GFlops-a i to na 4.1GHz, au ja sam mislio da je on "jaci" CPU...imao sam pre jedno 15-16 meseci E8400 E0 neki zao primerak al se ne secam bas koliko je GFlops-a imao...ccc, jeste on core2duo ali sam mislio da ima vise sirove snage - operacija u sekundi...

pa mozda i ima ali za linx onda treba sve da se pogasi
a ja sam se igrao po netu :p
pitao sam usera cakster :D
teoretski on treba da ima na 4GHz 2*4*4 = 32GFLOPS

@
csozsop
a na kom naponu je taj tvoj i bas pogle i ti potrosnju :)
e da i koja su podesavnja mislim fsb i mnozilac itd
ja msa moj spustio na 9 pa sam fsb teram :p

Poslednja izmena:
pa mozda i ima ali za linx onda treba sve da se pogasi
a ja sam se igrao po netu :p
pitao sam usera cakster :D
teoretski on treba da ima na 4GHz 2*4*4 = 32GFLOPS

@
csozsop
a na kom naponu je taj tvoj i bas pogle i ti potrosnju :)
e da i koja su podesavnja mislim fsb i mnozilac itd
ja msa moj spustio na 9 pa sam fsb teram :p

Sada sam na defaultu:wall: pozajmio sam TRUE prijatelju nesto testira i ovih dana ga dobijam nazad.
Inace sada: Iddle.jpg linx.jpg

A na 4,2 :E8500 4,2 GHz .jpg

da ali optereti ga max tj linx sa all :p

da ali optereti ga max tj linx sa all :p

Da tako treba. Ovo sam samo na brzinu uradio i na to zaboravio.:wall:
Cisto da se vidi da na defaultu radi na 1,16 V.
A za 4,2 mu treba vec 1,33V .
Ja uvek ostavljam pun mnozilac-9.5 ,FSB dodje na 443 i onda i ram radi blizu 1066.
Mislim da tako trosi cca 70-75W.

P31 nema senzore za detekciju potrosnje, tako da ja nemam te opcije u Everstu. Inace sam se zezao za sijalice :)

Vidi, nije mi bio cilj da przim E8400, nego samo ako moze da se digne na toliko da nemoram dirati voltazu, sto sam na kraju i uspeo. Da li moze neko da podesi svoj E8?00 i da mi pokaze rezultate?

memoriju stavite kako hocete(meni je rucno na 4-4-4-12 2.1v, odnos 1:1, ili ratio 2.0)
C1E, C2E i EIST enabled
FSB 400
PCIE frekvencija auto
voltage manual
Vcore normal

Ako svima dize sistem i prolazi linx, ja predlazem da ovo bude preporucena podesavanja za blagi OC za ove serije procesora jer bukvano ploca sama regulise sve, OSIM FSB-a, a potrosnja je ista kao i na default-u.

bolesno pogle napona 1.26V a 4.4GHz bolesan cpu ;)

Kod drugara sam dizao E8400 na 3.8GHz sa powecanjem napona na 1.28 i nema nikakwih problema, posle sat wremena u linx-u temperatura nije preshla 65 stepeni ali je hladjenje geminII sa dwe 12-ice... Koju plochu ti imash @schnappy

Kod drugara sam dizao E8400 na 3.8GHz sa powecanjem napona na 1.28 i nema nikakwih problema, posle sat wremena u linx-u temperatura nije preshla 65 stepeni ali je hladjenje geminII sa dwe 12-ice... Koju plochu ti imash @schnappy

taj e8400 bio je testiran na DFI UT P45. Trenutno koristim asus maximus formula - rampage bios.

Malo sam i ja kloknuo ovaj moj nije los. Verovatno moze i vise, al' nemam vremena da se zezam.:wave:

Prilozi

• 4ghz.JPG
    4ghz.JPG
    208.7 KB · Pregleda: 48
video sam..nego recite mi dali je to normalno da u biosu stavim 1.3V a CPU-z je na 1.25?

Vrh Dno