cakster
Slavan
- Učlanjen(a)
- 02.08.2007
- Poena
- 309
Evo ovako. Pustio sam linx da odradi 75 runova sa maksimalnom kolicinom slobodne memorije. Sistem se nije resetovao i test je prosao bez gresaka. Ono sto je mene zabrinulo je da su mi GFlopsi u jednom runu 17000, u drugom 23000, u trecem 12000. Nemam konzistentnost rezultata. Resio sam onda da odem na intelov sajt i da pokupim informacije, koliko zapravo ja tih GFlopsova treba da imam. Resenje je vrlo prosto:
Teoretski maksimum je: (broj jezgara)x(broj DPFPI po kloku)x(frekvencija)
U mom slucaju je: 2x4x3.6 = 28.800
Stelovanjem napona na mojoj ploci mogu postici maksimalno 23.900 sto je 85% efikasnosti. Po intelovim standardima sve preko 80% je prihvatljivo.
Zakljucak koji sam dobio je da nisam dao procesoru dovoljnu voltazu jer sam forsirao fiktivan napon koji je ispod optimalnog. Kao rezultat toga dobio sam manje efikasan procesor nego pre OC-a.
A sad jos smesnije podesavanje koje sam probao je da stavim Vcore na normal i to na 3,6Ghz. Ono sto me je iznenadilo je da sam odjednom dobio u CPUZ voltaze koje svi i prijavljuju. Znaci:
Idle mode: 2,4Ghz, VCore 1,072~1,100v Temp:42C
Prime95: 3,6Ghz, VCore 1,186~1,218v Temp:64C
Linx: 3,6Ghz, VCore 1,186~1,218v Temp:71C
Od svega sto sam cackao je samo FSB, i memory ratio. VCore je stavljen manual, a onda u izboru izabrao normal. I tek sada primecujem da EIST radi ono sto treba da radi a to je dinamicka promena voltaze i frekvencije u odnosu na opterecenje procesora, koja nije moguca ako stavite po svojoj zelji napon. Ja sam prezadovoljan. ^^
Teoretski maksimum je: (broj jezgara)x(broj DPFPI po kloku)x(frekvencija)
U mom slucaju je: 2x4x3.6 = 28.800
Stelovanjem napona na mojoj ploci mogu postici maksimalno 23.900 sto je 85% efikasnosti. Po intelovim standardima sve preko 80% je prihvatljivo.
Zakljucak koji sam dobio je da nisam dao procesoru dovoljnu voltazu jer sam forsirao fiktivan napon koji je ispod optimalnog. Kao rezultat toga dobio sam manje efikasan procesor nego pre OC-a.
A sad jos smesnije podesavanje koje sam probao je da stavim Vcore na normal i to na 3,6Ghz. Ono sto me je iznenadilo je da sam odjednom dobio u CPUZ voltaze koje svi i prijavljuju. Znaci:
Idle mode: 2,4Ghz, VCore 1,072~1,100v Temp:42C
Prime95: 3,6Ghz, VCore 1,186~1,218v Temp:64C
Linx: 3,6Ghz, VCore 1,186~1,218v Temp:71C
Od svega sto sam cackao je samo FSB, i memory ratio. VCore je stavljen manual, a onda u izboru izabrao normal. I tek sada primecujem da EIST radi ono sto treba da radi a to je dinamicka promena voltaze i frekvencije u odnosu na opterecenje procesora, koja nije moguca ako stavite po svojoj zelji napon. Ja sam prezadovoljan. ^^
Poslednja izmena: