Šta je novo?

E8200 Oc

Ja ne bih isao iznad 1.43-1.45V 😉

1.43-1.45V ako je Q6600 mogo da radi 5-6meseci sa naponom 1.600v 3900mhz bez problema moci ce i ovaj E8400 pa makar ga sprzio, savaka skola se placa😛

Poslednja izmena:
1.43-1.45V ako je Q6600 mogo da radi 5-6meseci sa naponom 1.600v 3900mhz bez problema moci ce i ovaj E8400 pa makar ga sprzio, savaka skola se placa😛
Ljudi ajde da se ne zezamo 😉
Pishite s chime ste hladili 🙂
Neko ce ovo prochitati ko nije bash upucen i onda "pa pa procesoru"...

BigJoe je napisao(la):
Ja ne bih isao iznad 1.43-1.45V
Na "vodi", na vazduhu ne bi preshao 1.4V za 24/7 😉 zar ne?

Srdjan je napisao(la):
Kolika je max voltaza za 24/7 rad za ove nove 45nm procesore? Jel moze da teraju non-stop 1,5v bez problema?
Zavisi chime hladish

Ja recimo na vazduhu (GeminII, Zalman 9700, BigTyp, Thermalright Ultra 120 i sl) ne bi ishao preko 1.4V za 24/7

Sa vodenim hladjenjem (Kandalf LCS i bolje) ne bi preshao 1.45V

Sa extremnijim hladjenjem za 24/7, kao shto je npr "Prometeia Mach II GT" ne bi preshao 1.52V za svaki dan.

Za sve napisano ako se isposhtuju sva pravila potpisujem da nema boga da CPU "muravela" bude 😉

Ja recimo na vazduhu (GeminII, Zalman 9700, BigTyp, Thermalright Ultra 120 i sl) ne bi ishao preko 1.4V za 24/7

Sa vodenim hladjenjem (Kandalf LCS i bolje) ne bi preshao 1.45V

Sa extremnijim hladjenjem za 24/7, kao shto je npr "Prometeia Mach II GT" ne bi preshao 1.52V za svaki dan.

Za sve napisano ako se isposhtuju sva pravila potpisujem da nema boga da CPU "muravela" bude 😉

Koliko sam za sada video sa e8xxx primercima coretemp se stalno tripuje i pokazuje razliciti vid....nekad 1.03v,drugi put 1.08v,treci put 1.125v.....kad ucitam default setovanja za moj e8400 Vcpu u biosu pokazuje 1.2v....na kutijama pise max 1.225v

u principu,nebitno kako hladite proc,dal to bila voda ili vazduh,pri sobnim uslovima,ali ako temp proc,bez obzira na voltazu,dok ortosujete ne prelazi nekih 60°C - 65°C trebalo bi da bude OK....podrazumeva se da nije vise od 1.5v

:wave:

u principu,nebitno kako hladite proc,dal to bila voda ili vazduh,pri sobnim uslovima,ali ako temp proc,bez obzira na voltazu,dok ortosujete ne prelazi nekih 60°C - 65°C trebalo bi da bude OK....podrazumeva se da nije vise od 1.5v
Stanoje nije bash tako 🙂. Mnogo si uprostio to. Da se razumemo. Generalno si u pravu! ali... ostavio sam detaljnije objashnjenje userima koji nisu iskusni kao ja ili ti, i pod takvim uslovima nema shanse da dodje do "kiksa". Mozesh doneti taj tvoj CPU kod mene na vodu pa da ga stavimo na 1.6V, nece preci 65C to ti garantujem (u uslovima koje si naveo 🙂 i sobnoj ne vecoj od dvadestetak stepeni C), ali ti i garantujem da tako setovan ne bi izdrzao mnogo (pazi, bili bi to meseci i meseci brzog rada, ali ne i godine). Na svu srecu tako je i OC skaliranje. Recimo ja sa mojim CPUom (e6400) dobijam najvishe sa realnim naponom od 1.39V, na plochi iz potpisa (Abit IP35pro), tj 3.6GHz. Da bi imao stabilnih 3.8 GHz mora da setujem, realnih 1.47V za ovaj 65nm CPU. Jasno se vidi razlika u naponu za tih ipak na kraju krajeva, tek u nekim aplikacija, primetnih 200MHz, prevelika tj loshe skalira sa clockom u odnosu na dati napon. Da, ja sam u mogucnosti da ladim CPU chime ladim i ne prelazi 60C iako je u pitanju prevruci B2 steping (ladno sa Quadom G0 imam na istom kloku i slichnom naponu, manje temperature 😀). Ima tu zaista mnogo faktora...kao shto su za pochetak, primerak, pa nachin haldenja, pa pasta, pa da li je HS ispoliran ili ne, provetrenost kucishta, spoljna temperatura...bash mnogo.
Napisao sam sve ovo jer sam u zadnje vreme primetio da se pricha o naponima "tek tako". Neiskusni korisnici mogu da dodju u zabludu kada chitaju postove nas 10ak. Moj savet takvima je da zbog 100 ili 200 MHz nedizu bezpotrebno napon. Druga stvar, Recimo ja na mom CPU mogu da provrtim sat vremena orthosa na 3.9 GHz sa hladjenjem koje imam 🙂 Na pitanje da li je stabilno? DA 🙂 chitavih sat vremena 😀 i to ne uvek, potreban mi je realan napon od tachno 1.5V. Igre ne pucaju i sl...ali zato rendering bilo kakve vrste odma "namirishe" nestabilnost.
OC Sport je neshto drugo...Hiljadu puta sam fore radi ostavio shirom otvoren prozor (kada je napolju tu negde oko nule), shto u mom sluchaju znachi da se temperatura technosti u sistemu spusti na recimo nekih 2C, a kucishte bude hladno toliko da je teshko drzati ruku na njemu 🙂...Pre svega toga setujem 1.65V,i dignem PLL i sve shto je potrebno, tad mark zna da prodje i na 4.1-4.2 GHz 🙂 ali to je "samo" OC sport. 24/7 OC je neshto totalno drugo i tu se treba dobro planirati a zezanje se placa spaljivanjem komponente. E sad imash i onu foru. "Ako crkne-crkne kupicu drugi, vazno je da mi CPU radi zbog potrebe posla na najvecoj frekvenciji". To su retki ljudi...slozicesh se 🙂

Evo da se pohvali, ponovio sam se sa E8200. Default Vid je 1.15V
Malo sam se igrao, radi mi potpuno stabilno na 4GHz sa naponom 1.37V(tu sam ga za sada ostavio), za 4.2 mu treba 1.41V. Koliko moze stvarno ne mogu da utvrdim, jer cini mi se da ploca posustaje, procesor izgleda moze jos mnogo, postovao je i na 4.6GHz (vise nisam ni probao) medjutim ni sa 4.4GHz ne mogu da udjem do kraja u Win bez obzira na napon, ploca nece vise. Na 4.6 je postovao tek kada sam za FSB i MCH dodao po +0.2V, sa 0.1V nije hteo ni da pisne, zato sam siguran da ploca odbija dalju saradnju 🙂
Inace prilikom clockovana mi se desilo nesto cudno, nakon sto sam prvi put preterao, i komp se resetovao, posle toga je uvek radio na default FSBu bez obzira sta podesio u BIOSu. Dakle uopste nije obracao paznju na to sta je postavljeno u BIOSu, uvek je radio na defaultu. Sva ostala podesavanja su dobro radila. Probao sam i da ucitam default, i flash biosam, i ne pomaze, onda sam ga konacno povratio sa clear cmosom, vec sam se bio unervozio.
Dakle, super procesor, cilj, prelazak preko 4GHz je ostvaren.

@Yoti

hvala

:wave:

1M 10.562S na vazduhu

napon 1.50V

Evo malo sam se poigrao sa E8200 u SPi-u 1M, na veoma slicnom klolku, ali sa DDR3 memorijom, cisto da se malo uporedi :wave:

E8200 @ BOX cooler
P5E3 Deluxe - STRAP 400
OCZ DDR3 1600 (Eurolink Beograd)

capture1kk5.jpg

PA onda je usledilo ravno 10.5s 🙂

I onda najbolje sto je moglo sa BOX coolerom...

fino vreme Joe 45.971, nikad nisam probao ddr3, al ja ne mogu ispod 46000 sa ddr2, tu negde 46010 je neki min za sada.

p.s. Vidim da si pitao kako da vrnes stari BIOS na XS-u ne znam da li si nasao resenje al imas asusov utility koji to moze 😉

fino vreme Joe 45.971, nikad nisam probao ddr3, al ja ne mogu ispod 46000 sa ddr2, tu negde 46010 je neki min za sada.

p.s. Vidim da si pitao kako da vrnes stari BIOS na XS-u ne znam da li si nasao resenje al imas asusov utility koji to moze 😉

Hvala :wave:

Ma znam da ima neki programcic, cak sam i citao ranije o tome, al' sam zaboravio... Ovako mi ploca pravi probleme sa zatezanjem memorije, a imao sam Corsaira 1066 i Kingstona 1200, pa bi bilo jos igranja i sa DDR2-om...

pokazat cu ti veceras ispod 46000 i to na 2x512MB 🙂 moze se moze i na DDR2 ako se ima dooobrooo optimizovan Win 🙂

Poslednja izmena:
pokazat cu ti veceras ispod 46000 i to na 2x512MB 🙂 moze se moze i na DDR2 ako se ima dooobrooo optimizovan Win 🙂

Super taman da dobijem razlog da menjam ovaj vremesni win, red bi bio posle 8 meseci da mu dam adekvatnu zamenu 🙂

Hvala :wave:

Ma znam da ima neki programcic, cak sam i citao ranije o tome, al' sam zaboravio... Ovako mi ploca pravi probleme sa zatezanjem memorije, a imao sam Corsaira 1066 i Kingstona 1200, pa bi bilo jos igranja i sa DDR2-om...

ASUS Update, ver 61002 moze da vraca BIOS-e 😉 pozz

Perf 46000 Asus P5K (2x512MB)

e8500_11500nzq.jpg

Poslednja izmena:
E da zaboravih da napomenem kad sam rekao da ne mogu ispod 46000, mislio sam sub zero 5.5ghz ln2 da za sad nismo otisli ispod, na vazduhu nismo nikad ni probali dok sad Dzoni nije odradio 🙂

Ali nidzo je legenda kako izracuna perf 45997 (500*8) pa ovih 3999.8 sto CPU-Z pokazuje variraju u zavisnosti kad napravis skreenshot 🙂

Napravi jedan sa skrivanjem prozorcica i 2048MB da se uporedimo a ja cu veceras ako stignem probati isto na DFI🙂 samo sa 1024MB 😀

Ali nidzo je legenda kako izracuna perf 45997 (500*8) pa ovih 3999.8 sto CPU-Z pokazuje variraju u zavisnosti kad napravis skreenshot 🙂

Pa kako izracuna pomnozio covek, to sad sto je scrnshoot tako slikao je vec neka druga prica :d 😛

Napravi jedan sa skrivanjem prozorcica i 2048MB da se uporedimo a ja cu veceras ako stignem probati isto na DFI🙂 samo sa 1024MB 😀

pa ,malo cekao da varira ,ali na moju stranu,xexe.Ako hocemo totalno tacno 45997,7,zar ne?
😛

Za vazduh ces morati malo da pricekas,odosmo da punimo bure (LN2),pa da se igramo :type:

Mogli bi da praktikujete da kazete na kojoj je ploci, ili da se vidi taj tab u CPU-Z-u :wave:
Neki od nas znaju na cemu radite, ali neki ne, a i lepse je kad se napise.

poz

Slazem se, videcemo sledeci put da slikamo sa cpu-ztom za plocu, ovo je sa DFI p35 lp naravno

Nazad
Vrh Dno