u principu,nebitno kako hladite proc,dal to bila voda ili vazduh,pri sobnim uslovima,ali ako temp proc,bez obzira na voltazu,dok ortosujete ne prelazi nekih 60°C - 65°C trebalo bi da bude OK....podrazumeva se da nije vise od 1.5v
Stanoje nije bash tako
🙂. Mnogo si uprostio to. Da se razumemo. Generalno si u pravu! ali... ostavio sam detaljnije objashnjenje userima koji nisu iskusni kao ja ili ti, i pod takvim uslovima nema shanse da dodje do "kiksa". Mozesh doneti taj tvoj CPU kod mene na vodu pa da ga stavimo na 1.6V, nece preci 65C to ti garantujem (u uslovima koje si naveo
🙂 i sobnoj ne vecoj od dvadestetak stepeni C), ali ti i garantujem da tako setovan ne bi izdrzao mnogo (pazi, bili bi to meseci i meseci brzog rada, ali ne i godine). Na svu srecu tako je i OC skaliranje. Recimo ja sa mojim CPUom (e6400) dobijam najvishe sa realnim naponom od 1.39V, na plochi iz potpisa (Abit IP35pro), tj 3.6GHz. Da bi imao stabilnih 3.8 GHz mora da setujem, realnih 1.47V za ovaj 65nm CPU. Jasno se vidi razlika u naponu za tih ipak na kraju krajeva, tek u nekim aplikacija, primetnih 200MHz, prevelika tj loshe skalira sa clockom u odnosu na dati napon. Da, ja sam u mogucnosti da ladim CPU chime ladim i ne prelazi 60C iako je u pitanju prevruci B2 steping (ladno sa Quadom G0 imam na istom kloku i slichnom naponu, manje temperature
😀). Ima tu zaista mnogo faktora...kao shto su za pochetak, primerak, pa nachin haldenja, pa pasta, pa da li je HS ispoliran ili ne, provetrenost kucishta, spoljna temperatura...bash mnogo.
Napisao sam sve ovo jer sam u zadnje vreme primetio da se pricha o naponima "tek tako". Neiskusni korisnici mogu da dodju u zabludu kada chitaju postove nas 10ak. Moj savet takvima je da zbog 100 ili 200 MHz nedizu bezpotrebno napon. Druga stvar, Recimo ja na mom CPU mogu da provrtim sat vremena orthosa na 3.9 GHz sa hladjenjem koje imam
🙂 Na pitanje da li je stabilno? DA
🙂 chitavih sat vremena
😀 i to ne uvek, potreban mi je realan napon od tachno 1.5V. Igre ne pucaju i sl...ali zato rendering bilo kakve vrste odma "namirishe" nestabilnost.
OC Sport je neshto drugo...Hiljadu puta sam fore radi ostavio shirom otvoren prozor (kada je napolju tu negde oko nule), shto u mom sluchaju znachi da se temperatura technosti u sistemu spusti na recimo nekih 2C, a kucishte bude hladno toliko da je teshko drzati ruku na njemu
🙂...Pre svega toga setujem 1.65V,i dignem PLL i sve shto je potrebno, tad mark zna da prodje i na 4.1-4.2 GHz
🙂 ali to je "samo" OC sport. 24/7 OC je neshto totalno drugo i tu se treba dobro planirati a zezanje se placa spaljivanjem komponente. E sad imash i onu foru. "Ako crkne-crkne kupicu drugi, vazno je da mi CPU radi zbog potrebe posla na najvecoj frekvenciji". To su retki ljudi...slozicesh se
🙂