Šta je novo?

E6300 2.8 Ghz

Kidence

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2009
Poena
545
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600X @ 4.7 ghz - Freezer 34 eSports
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk MAX
RAM
Kingston 4x8GB @ 3600mhz
GPU
ZOTAC 1080Ti 12GB
PSU
Corsair CX750
Kućište
RAIDMAX F01 ARGB + 2x Artic P12 RGB + 3x Raidmax ARGB
Monitor
MSI MPG ARTYMIS 273CQR 27'' 1440p
Miš & tastatura
Cooler Master MasterKeys CK352 + CM Devastator 3
Laptop
Acer Nitro 5
Mobilni telefon
OnePlus 8 12/256 green
Pametni uređaji
Garmin Fenix 6X PRO
Pristup internetu
  1. Optički internet
Jel nabavio neko novi E6300 i kakve su mu OC potencijali?Da li vredi menjati [email protected] ghz za njega?

Problem je sto je on shvatio da mnozilac 'odredjuje' oc procesora. Sto svakako nije tacno, ne odredje ga nista drugo do arhitektura i proizvodni proces. I mnogo toga zavisi od serije i primeraka. Jos jedna stvar, 500x8 je brze nego 444x9 :D tako da i tu ima razlike (necu da ulazim u to koliko je ta razlika primetna i bitna :d )

Izgleda da za svaku recenicu ja moram da nacrtam. Ovo sto je boldovano ja pokusavam da dokazem da nije tacno. A ovo sto pricas o proizvodnom procesu samo znaci da ti ne kapiras poentu onog sto ja pricam. Uopste ne govorim o mogucnosti arhitekture procesora vec o drugim aspektima overkloka kao sto su mnozilac i magistrala (a samim tim i ploca, tj mogucnost OC-a).

Pa kako ne kontas da je to isto samo na drugi nacin receno? :)
Oni UPRAVO zbog manje magistrale imaju veci mnozilac ;)
Vise ti komplikujes :D samo nisi toga svestan.

Kako ja vise komplikujem, ja pojednostavljujem stvari. U tome je i cela poenta. Dakle povecas magistralu 20%, povecaces i klok za 20% to vazi za svaki procesor!. To se zove jednostavnosst, moze taj procesor da ima mnozilac 20 ili 5, taj mnozilac ni na sta ne utice. A sto je jos vaznije ne moze ni da se menja (na gore), samim tim nebitna stvar. Ljudi stalno ovde spominju u dobar procesor ima dobar mnozilac, gluposti, pa nece mnozilac da mu digne klok jer je on konstantan a magistralom se dize klok (valjda toliko znate)...

Taj odnos kako ti mislis da vazi, ne vazi. Imas recimo Q6600 i Q6700. Njihov maximalni klok je jednak (tako se pokazalo) ali za isti klok q6700 zahteva manji fsb (teoretski slabiju plocu i sporiju memoriju). Njihova pocetna magistrala je identicna. Sve je identicno osim mnozioca. Kapiras sada?
Znaci neko sa q6600 i 'boljom' plocom je mogao da postigne isti rez kao neko sa q6700 (koji je bio dosta skuplji u to vreme).

Ta dva procesora se isti % mogu overklokovati sa istom plocom. A na vecem kloku ce biti onome ko bude dao vise para za Q6700. Ne znam zasto je taj tvoj primer relevantan za ovu temu, kao sto ne znam zasto moram ovo sto puta da ponavljam. Ovde se govori o overklokabilnosti, tj poredjenju serija procesora ne poredimo modele po principu ko kolko ima da plati pa sta mu je bolje naravno da je uvek bolje kupiti procesor na vise MHz...

on samo odredjuje krajnji klok a nikako mogucnost overkloka.
Ti imas drugacije poimanje mogucnosti overkloka ;) e8200 i e8400 u vreme kada su tek izasli, otprilike su mogli postici jednake maksimalne klokove. To sto ti gledas na nacina da je e8200 sa 2.66 presao 'vise %' je tvoja stvar. Klokerima je bitan max klok, i on se (i u ovom slucaju) postizao lakse sa e8400 zbog veceg mnozioca (mogla je slabija ploca i memorija) dok si za manje pare mogao dobiti to isto ako ti ploca moze 500fsbi i imas memoriju na 1000mhz.

Ne, mozda sam se ja lose izrazio, ali uvek sam govorio samo o % overkloka, jer je to ono sto se racuna. Jer kada kupis nesto i platis ga 100-200+ evra onda ti je bitno da izvuces iz njega sto vise procenata bolje performanse. I sto vise izvuces to je bolji overklok. A ako kupis neki brzi procesor to nije overklok to se zove samo kupovina skupljeg i brzeg procesora.

@mitarus

Izvinjavam se moja greska pomesao sam sa 7xxx serijom. Ali poenta i dalje stoji.

Poenta je u ove dve recenice.
Ono sto je poenta moje price je da je pogresna i komplikovana terminologija. Zasto uzimate nekakav mnozilac koji je razlicit za svaki procesor, kada odnos default magistrale i overkloka vazi za sve procesore podjednako.

Poslednja izmena:
po toj tvojoj logici nije bitno koji je mnozilac i sta god da kupis je isto...ako mnozilac ne znaci nista sto se onda i7 nehalem 920 prodaje za 250e,a 940-ka nehalem skoro za duplo vise para,a razlika je u brzini procesora na defaultu manje od 300mhz,a sve ostalo je skroz isto...tu pogotovo ima ulogu veci mnozilac jer na taj nacin mozes jednog da dignes npr na 4ghz,a drugog npr na 4,3ghz jer kod nehalema ne mozes bas da dizes fsb u nebo i tu je to dosta ogranicavajuci faktor i bas zbog toga je bitan mnozilac...da sad spomenem i amd cpu koji nisu black edition serija i kad njih clockujes vazno ti je da ima veci mnozilac jer je i kod njega dosta ogranicen oc sa podizanjem magistrale....primer 920 phenom2 neces bas tako lako da dignes na npr 3,8ghz jer za taj clock ti treba veliki fsb koji se tesko postize sa amd plocama dok bi sa 940 pnenom2 mogao da dignes na 3,8ghz(BEZ KORISCENJA MOGUCNOSTI OTKLJUCANOG MNOZIOCA) cisto radi experimenta jer je njemu difault brzina 3ghz tj ima veci mnozilac pa ce lakse da ode na tih 3,8ghz...ako mnozilac nije bitan zasto onda amd prodaje skuplje modele sa otkljucanim mnoziocem? niko nije rekao da ne mozes da clockujes cpu ako je mali mnozilac ali kod boljih modela serije e8xxx i q9xxx ces izvuci mnogo bolji oc ako je veci mnozilac i zato ljudi pricaju o tome...

Poslednja izmena:
Ta dva procesora se isti % mogu overklokovati sa istom plocom. A na vecem kloku ce biti onome ko bude dao vise para za Q6700. Ne znam zasto je taj tvoj primer relevantan za ovu temu, kao sto ne znam zasto moram ovo sto puta da ponavljam.
Pa radi toga sam naveo primer. Nece biti!!! Jer i q6600 i q6700 se mogu (recimo) maximalno klokovati na 3.7 za svaki dan. Bice na istom kloku ali ce onaj ko je dao vise para za q6700 doci lakse do tog kloka, i sa slabijom polocom i memorijom.

Ma covek je pogresno ukapirao i sto je najgore duboko je ubedjen u to :D
Znaci svi ljudi na celome svetu su u zabludi a on je otkrio nesto revolucionarno :d Okani se corava posla.
Lepo sam ti objasnio da u vise primera, overkloker ne gleda % (ponavljam, ako digne e8200 sa 2.6 na 4.0) nego gleda maximalni moguci klok koji je u proseku lakse postici sa vecim mnoziocem. Fsb i monzilac su u konstantnome odnosu, i kada smanjis fsb, moras da povecas mnozilac kako bi ti jeftiniji procesori radili na iole prihvatljivim frekvencijama.
To o cemu ti pricas (%) gledaju oni koji kupuju best buy a to nema veze sa overklokerima.

To bi onda znacilo da overklokeri kupuju samo najbrzi procesor da se ne bi mucili oko overkloka, a zovu se overklokeri... logika?
Ovde nije rec kako dostici najveci klok na svetu, vec kako najvise iscupati iz datog procesora. A za to je bitno koja je def magistrala i koliko ploca moze da izgura. I nista vise.

Druga stvar, ono na sta ja skrecem paznju je da tom terminologijom zbunjujete ljude koji se ne razumeju. Pa moze neki procesor da ima "najbolji mnozilac" (stagod), ali ako ploca ne moze da prdne ni jedan mhz preko def. fsb-a mocice da ga d*va sto se tice OCa.

Nema smisla dalje raspravljati, ja pricam jedno vi pricate drugo. Ja o % OCa a vi meni o kupovini najskupljeg procesora... Lako je kupiti najskuplji procesor kada imas lovu.

Poslednja izmena:
No sve u svemu mislim da cu uskoro zameniti svoj E5200 za ovaj proc, jer mi treba virtuelizacija. Hvala bogu te se Intel smilovao i dozvolio nama smrtnicima da istu posedujemo.

Inace i nova serija E5300 i E5400 ima virtuelizaciju ukljucenu, s tim sto treba pogledati u ordering code da bi se razlikovali od ovih obicnih E5300-5400.

http://ark.intel.com/Product.aspx?id=40478

Poslednja izmena:
Pa ti komplikujes opce poznatu stvar.
Ti hoces od nas da kazemo da se neki procesor bolji kloka zbog nize pocetne magistrale a 'mi' to kazemo zbog veceg mnozioca. Ali se misli na iste stvar JER je jedno vezano za drugo. Mnozioc je taj koji odredjuje razliku medju modelima iste serije. Takodje, oc i u % zavisi samo od serije a ne od magistrale i mnozioca. Primer ti je e5200 i e8200 (prvi na 800, drugi na 1333) a oba 'zavrsavaju' svoj staz na 4.0Ghz.
Sada, razlika medju njima je sto e5200 ima manju pocetnu magistralu (i samim tim veci mnozilac, mozes da biras kako da se izrazis) i ne treba ti skupa ploca da bi postigo tih 4.0 kao za e8200 (500fsb). Fsb i mnozilac je odnos i to ne mozes da razdvojis, pogotovo ako se radi o istoj arhitekturi.
Sada, ja biram da koristim 'mnozilac' u svom izrazavanju jer je on taj koji pravi razliku medju procesorima iste serije (gdje je fsb identican) i po tome mogu da 'ocenim' da li ce moja ploca (i memorija) moci da izvuce maximum iz procesora. Takodje, bitan je i tamo gde je otkljucan i necu da za intelove procesore govorim manja pocetna fsb frekvencija a za amd, veci/manji/zakljucan/otkljucan mnozilac. Koristicu isto i svi ce da me razumeju :D
Ako hoces jednostavnije, ne moze, iako je oc svakako izgbio poentu jos davno... Prije se koristio da se izmuzu preko potrebne performanse a danas u vecini aplikacija bukvalno nema razlike izmedju 3.0 i 4.5Ghz. Maksimalo je komercijalizovan i svaka budala ume da 'kloka'. 'Overklokerima' je jedino jos ostao extremni oc...

Ima li da se nadje E6xxx Intel procesora u Bgu ovih dana da su u rangu 60-70eura ,razmilsjam se ako ih ima da uzmem njih ili neki dobar primerak E5200,5300,5400 koji bi mogao da se klokne 4Ghz sa nekom midrange P45 plocom.

Kako su se u medjuvremenu pokazali E6xxx procesori u overkloku,pitam jer su im ipak znacajnije manji mnozioci nego na seriji E5xxx

e6300 ima otkljucan mnozilac, tako da moze da bude i nizak i visok ;)

Ne bih baš rekao otključan jer bi to trebalo da znači da možeš da postaviš i na cifru veću od 10.5, a ne možeš. ;) Ali stoji to da ga možeš spuštati na niže brojke i kombinuješ sa višim FSB-om, a nižim multijem.

Ima li da se nadje E6xxx Intel procesora u Bgu ovih dana da su u rangu 60-70eura ,razmilsjam se ako ih ima da uzmem njih ili neki dobar primerak E5200,5300,5400 koji bi mogao da se klokne 4Ghz sa nekom midrange P45 plocom.

Ima upravo E6300 2.8GHz. :) I to bi bio neki realan maksimum za ovaj procesor, mada dosta zavisi i od samog primerka.

Kako su se u medjuvremenu pokazali E6xxx procesori u overkloku,pitam jer su im ipak znacajnije manji mnozioci nego na seriji E5xxx

Nije isto govoriti o E6300/E6320/E6400/E6420/E6600/E6700 i ostalim "pionirima" Core 2 Duo procesora i E6300 Wolfdale procesoru koji je noviji. Svi imaju dobar OC potencijal, manje ili više, ali 45nm i visok množilac čine svoje na novom E6300 što uzrokuje više frekvencije u odnosu na stariju braću. Što se tiče E5xxx serije, ona ima FSB wall na 300 i nešto MHz, tako da je bolje što ima visok multi. Generalno, sličan je realan domet i E6300 i E5xxx, možda E6300 može da ostvari koji MHz više baš zbog tog walla, ali ništa preterano više.

Tako je,samo na dole....max mnozilac je 10.5...

Ostaje onda nedoumica da li doplatiti 15eur i umesto E5300 uzeti E6300,vidim po utiscima clanova sa Bencha da su im max OC dometi slicni oko 4-4.2Ghz, jedino E6300 ima nesto veci default clock i podrsku za virtuelizaciju,a sa druge strane minus je manji mnozioc.

Sta bi ste vi pre uzeli?

Zavisi koju plocu imas...Ako imas neku P35 ili P45 i juris veci FSB onda definitivno e6300...On ide sa fsb-om glat preko 400 dok E5xxx serija postize manji fsb,ali zato ima veci mnozilac...

Poslednja izmena:
Veći množilac uopšte nije (tolika) prednost E5xxx, vidiš i sam po max klokovima. Tako da ti se izbor svodi na to da li želiš VT ili ne. Koliko vidim, spreman si da klokuješ, pa ako ti ne treba VT, uloži tih 15€ u kuler tipa Xigmatek HDT-D1264 ili bolji i klokuj k'o čovek.

Vrh Dno