Šta je novo?

e55 vs e52 vs 5800

• Začetnik teme Začetnik teme gile23
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

gile23

Slavan
Učlanjen(a)
20.06.2009
Poena
375
Koji od ova 3 telefona uzeti preko postpaid-a ?

Pozdrav!

Pa nisu bas 3 razlicita e55 je slican e52, dok je 5800 za multimediju, e sada pre svega multimedija i net, znaci brze kucanje, touch screen nije toliko bitan, pogledao sam review-ove na gsmarena za sva 3 telefona. Ja sam licno za E55 jer ima odlicnu zavrsnu obradu u odnosu na 5800 koji se sav klima, dok je ovde aluminijum, celik,... Jedino me kopka da li je ekran na e55 dovoljno veliki za net i kako Garmin radi tu, posto procitah ovde da je Opera mini i Garmin ne podrzavaju njegovu half QWERTY tastaturu.

Pozdrav!

licno mislim da eran ni u ludilu nije dovoljno veliki za web (meni je i e71 na granici citljivosti, mozda stoga jer je e61 imao malo veci displej) a sto se tice navigacije, ako ljudi kupuju na primer garmin nuvi 250 uredjaj koji je osetno manji od 250w onda ti je dovoljan displej manjeg telefona.

Sto se tice tog half qwerty, mislim da je pre nekoliko godina Sony Ericsson izbacio istu varijantu te vrsdte inputa i nije se bas proslavio sa prodajom.

Moj izbor bi svakako bio e52 zbog velicine/kompaktnosti. e55 je moguce da ipak mora da se navikavas na tastaturu odnosno novi nacin unosa teksta koji je neuobicajen.

Imao sam slične dileme i na kraju shvatio da E52/E55 nisu vredni doplate od par desetina evra u odnosu na E71. Ne može se reći da sam tad bio voljan da dajem puno novca, tako da je očigledno za šta sam se odlučio.

5800 nisam ni hteo da razmatram s obzirom da je touchscreen. Ne znam kako ti stojiš sa tim, ali po mom mišljenju, touchscreen nije dovoljno precizan da bi se našao na spravi kao što je telefon (za neki DAP/PMP već može, mada ni to ne "obožavam").

Pogledaj malo temu, ima puno korisnih iskustava korisnika Nokije E55 i, naravno, ozbiljno razmotri "matori" E71. 😉

posto sam inace vlasnik pomenute e71-inice cisto da ti kazem jedno malo poredjenje izmedju njega i e52. Ako ti treba ultra tanak telefon, sjajnih performansi, koji ces koristiti za PREGLED dokumenata ii malo emailinga, E 52 je izbor

Sa druge strane, ako zelis da se orjentises na EDITOVANJE dokumenata, nesto sto bi bilo slicno mobilnoj kancelariji i "pseudonetbooku" e71 je zaista neprevazidjen. Qwerty je nezamenjljiv posle nekog vremena, multimedijalni sadrzaji sasvim zadovoljavajuci (osim kamere) imas i mogucnost slusanja muzike, tu je i fm plejer i zaista smatram da uz sjajnu izradu i kompaktnost e71 uzima lovorike u ovom razmatranju.

Licno, e61 je i dalje nedostizan telefon, ali tehnologija je napredovala i sada imamo ovo.

Samo da ti kazem da ovo kucam sa tog e71, primio sam poruku da je neko pisao na temi, konektovao se preko wi fi, pokrenuo link u browseru i iskuckao ovo sa lakocom...

Poz, A

Poslednja izmena:
Qwerty je nezamenjljiv posle nekog vremena

...kad se navikneš. Ni sam nisam verovao da za QWERTY treba navikavanje (s obzirom da slepo kucam na klasičnoj tastaturi), ali na E71 ipak mora da se poradi na preciznosti jer su dugmići sitni, ali i ispupčeni što olakšava kucanje. 🙂

multimedijalni sadrzaji sasvim zadovoljavajuci (osim kamere)

I kamera je sasvim ok pri dnevnoj svetlosti (iako su boje možda prezasićene). Na telefonima ipak znače megapikseli, tako da je ova bolje rešenje od, recimo, 5320 XpreessMusic koja ima 2MPx, ali važi za multimedijalni telefon. Nokia ipak ostaje pri svome da u E seriju ne stavlja najbolje kamere (makar zakine na framerateu videa - 15FPS @ E72 🙂), pa kome treba kamera, N serija i teraj.

...sjajnu izradu i kompaktnost e71 uzima lovorike u ovom razmatranju.

Slažem se. Da je koji gram lakši i da manje ostaju otisci prstiju na poklopcu za bateriju bio bi savršen, ali i ovako je izuzetno dobre izrade.

EDIT: Kad smo već kod lakoće kucanja,ne znam kakve su cene preko postpaida za E75. Isto zanimljiv telefon, ako prednost daješ tastaturi (zapravo tastaturama 🙂) umesto težine i debljine...

P.S. Edit je napisan preko E71. 😛

Poslednja izmena:
Pa nisu bas 3 razlicita e55 je slican e52, dok je 5800 za multimediju, e sada pre svega multimedija i net, znaci brze kucanje, touch screen nije toliko bitan, pogledao sam review-ove na gsmarena za sva 3 telefona. Ja sam licno za E55 jer ima odlicnu zavrsnu obradu u odnosu na 5800 koji se sav klima, dok je ovde aluminijum, celik,... Jedino me kopka da li je ekran na e55 dovoljno veliki za net i kako Garmin radi tu, posto procitah ovde da je Opera mini i Garmin ne podrzavaju njegovu half QWERTY tastaturu.

Pozdrav!

=> e52

sto se mene tice ovako bih ih poslagao: e71, e55 (ako se ne resi to sa tastaturom onda pre e52), e52, 5800...

Poslednja izmena:
Sazvakana tema, ne znam zasto ljudi preporucuju E71, kada ga nisi ni spomenuo. U svakom slucaju, ako zelis full-QWERTY, secekaj E72, bice na postpaid paketu najkasnije pocetkom godine.

Inace, tacno je da Garmin ne podrzava E55, tacnije njegov nacin unosa teksta, pa neces moci da zumiras mapu i uneses kucni broj. Medjutim, i sa E52 mozes da zaboravis Garmina, jer je krajnje nestabilan na oba telefona, verovatno zbog podrske za s60v3 FP2. Kazu da ce nova verzija Mobile XT-a podrzavati E55, tada ce sigurno biti i stabilniji... Sto se Opere tice, verzija 5 u potpunosti podrzava E55, cak i inline editing, tako da sa jeftinim surfovanjem nema problema...

Ja sam licno za E55 jer ima odlicnu zavrsnu obradu u odnosu na 5800 koji se sav klima, dok je ovde aluminijum, celik,...

Celika nema ni u najavi, od aluminijuma su samo poklopac baterije (doduse tanak kao flis-papir) i gornji red tastera... Zavrsna obrada jeste odlicna.

Moj savet: E55/E52 su okej telefoni, pitanje je dana kada ce izaci novi FW, pa ce biti otklonjene i neki nedostaci. Mozda i Garmin proradi, ko zna...
Ako hoces full QWERTY, onda cekaj E72.
Kad su u pitanju TS telefoni, ja bih se radije odlucio za nekog androida (namerno izostavljam iPhone, posto si spomenuo postpaid paket), cini mi se kao mnogo srecnije resenje nego S60 v5...

Ok, i pre su mi rekli da je E55 telefon najbolji od ovih, E71 je vise smart phone, dok E55 ima dobre i multimedijalne opcije, a i half QWERTY tastaturu, tako da ima dobar odnos smart/multimedija, treci sam razred srednje skole. I jos jedno pitanje gde ima da se uzme E55 preko postpaid-a, neki mi rekose Tehnomobile/Alpha Copy ?

Pozdrav!

Ja sam kupio u CTrade-u, mada sudeci po sajtu, vise nije u ponudi, bas kao ni u hendiju . Ipak proveri.

Nemoj se zavaravati da je na half-QWERTY-ju mnogo brzi unos nego na alfanumerickoj tastaturi. Ja sam E55 uzeo prvenstveno zbog izgleda (E55 crni, E52 srebrni). Da je E52 postojao u crnoj izvedbi, nisam siguran da li bih uopste i razmisljao o E55...

E55 je odličan u zemljama engleskog govornog područja jer predictive text radi svoj posao s obzirom da je svega 2 karaktera po tasteru.

Ne znam, ja bih ti predložio ipak neki QWERTY telefon ako si iole advanced user, sad ti polako dolazi faks, putovaćeš isto tako i koristićeš WiFi za mejlove/chat, a unos je znatno brži nego kod telefona sa 12 dugmića.

Imao sam slicnu dilemu.
Uzeo sam E52 i ne zalim ni malo.
Fon je izuzetno elegantan i ima sve, a pritom mnogo bolju zavrsnu izradu od 5800. Zna se koliko kosta telefon sa TS koji ima bolju zavrsnu izradu. Pare ne lazu.
E55 ne bih ni uzimao u obzir, sta znaci polu qwerty tastatura? Ili je qwerty ili nije.

Jos mi je ostalo da proverim u Alpha Copy nigde u Srbiji trenutno nema e55 preko postpaid-a, pa cak ni u Tehnomobile, to je izgleda bila neka akcija proslog meseca, sada ga ima samo u slobodnoj prodaji za 33 000. E sad ostaje pitanje e52 vs 5800 ?

Pozdrav!

Samo da ti kazem da ovo kucam sa tog e71, primio sam poruku da je neko pisao na temi, konektovao se preko wi fi, pokrenuo link u browseru i iskuckao ovo sa lakocom...

Koji program koristis za to? Pretpostavljam neki RSS reader? Hvala

Pa kad si vec hteo e55, nemas neke razlike sa e52, onda uzmi e52...

Kako si uspeo to

I momci jos jedno pitanje jel E52 ima touch sense tastere, tipa call end call i ona dva gore za najbliza ekranu ?

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Cestitam, ja mislim da nisi pogresio, odlican telefon koji ima sve sto je potrebno a po meni, kada ga uzmes u ruku deluje daleko solidnije od 5800 !

Inace na pocetku posta Djpaan navodi da e55 ima istu varijantu tastatuje kao sto je SE pokusavao sa m600 i P1 valjda ... to nije tacno ! Kod SE je jedna kao poluga dugme gde se na krajevima klikce za trazeni simbol, a kod nokije je jedno dugme koje moras da pritisnes dva puta za drugi po redu simbol.. nadam se da nisam zbunio nekog, kao sto god "normalnih" telefona pritiskas dugme i po tri puta, npr br.5 (jkl) ... 😀

I e55 i e52 su mi daleko bolje izrade od 5800 ! poZz

I e55 i e52 su mi daleko bolje izrade od 5800 ! poZz

To sam i ja mislio, pa mi nije pukla ploča u telefonu(E51), tj neki vod, nemoguće je utvrditi tačno šta, dok mi je bio u džepu. Negde sam se naslonio malo i kvrc.

Previše su tanki, 5800 čak i sa ekrnom na dodir mi deluje čvršće od E52. To što ima metalne delove i deluje čvršće i teže za svoju veličinu je samo varka i nema veze sa kvalitetom.

5800 ima višu rezoluciju i veći displej i ulaz za slušalice 3.5mm i to mi je bilo dovojno da se odlučim za njega. Pored svega me je posle dve godine malo i smorio taj E5x izgled i ako mislim da su lepi i pravi muški telefoni.

I u E52 ide 3.5mm za slusalice.

To sam i ja mislio, pa mi nije pukla ploča u telefonu(E51), tj neki vod, nemoguće je utvrditi tačno šta, dok mi je bio u džepu. Negde sam se naslonio malo i kvrc.

Previše su tanki, 5800 čak i sa ekrnom na dodir mi deluje čvršće od E52. To što ima metalne delove i deluje čvršće i teže za svoju veličinu je samo varka i nema veze sa kvalitetom.

5800 ima višu rezoluciju i veći displej i ulaz za slušalice 3.5mm i to mi je bilo dovojno da se odlučim za njega. Pored svega me je posle dve godine malo i smorio taj E5x izgled i ako mislim da su lepi i pravi muški telefoni.

Pa bas bedak, a e55 je jos tanji od e51, mada se meni njegova izrada najvise i svidjala ( e 51 ), ja sam se zaletao za taj 5800 jer e71 nema 3.5 mm izlaz kao ni muzicki cip...

Na kraju sam uzeo iPhone, koji je stvarno perfektan, ali se opet razmisljam kada izadje e72 da predjem na taj telefon, jos uvek nisam sabrao sve utiske 🙂

pozZ

Ja se ne bih vracao sa IPhone-a. 🙂

Nazad
Vrh Dno