Šta je novo?

E5200 OClock

qcube

Slavan
Učlanjen(a)
26.12.2008
Poena
301
Nisam bas upucen u klok cinioce i ostale stvari.Znam kako se radi iz BIOSa.Treba mi jednostavan klok,ne mnogo jak,slab gaming.

E5200 Dual-Core 2.5GHz [12.5x200]
Gigabyte EP35-DS3L
Kingston HyperX 1GB x2...znaci 2 od po 1 dual chanel podeseno.800mhz zbog procesora.. [ 5-5-5-18@400MHz ]
OCZ StealtX 500w
Win7

Hvala..keep it simpe..

Poslednja izmena:
podises fsb koji ti je sada na 200mhz i spustis memoriju sa 800mhz na 667mhz...ne brini memorija koja ti je sada 667mhz otice gore kad budes podizao fsb i opet ce da bude 800mhz plus minus koji mhz vise ili manje...mislim da bi sa default naponom mogao oko 3ghz mozda i malo preko toga...u svakom slucaju stabilnost sistema testiraj sa programom linx i pusti da ti radi neko vreme

sad mi je vcore napon 1.38

FSB 240x12.5

3GHz kao sto si i rekao..

Memorija je opet 800..

Jel ovako OK?

mozes da spustis i na manje od 667 i onda dizes jos...mozda mozes jos malo do jedno 3,1-3,2 na defaul naponu...mislim da ti do 3ghz nije potrebno da dizes napon

sam se vcore digao na 1.38 default je 1.120 sto mi se ne svidja..

to je zato sto ti u biosu stoji napon cpu-a na opciji "auto"
najbolje da manualno podizes sam napon i to malo po malo pa testiras 15 minuta linxom pa ako prezivi ides opet gore sa fsb-om...pa kad opet pukne linx onda dodaj malo napona i tako malo po malo

Nisam bas upucen u klok cinioce i ostale stvari.Znam kako se radi iz BIOSa.Treba mi jednostavan klok,ne mnogo jak,slab gaming.

E5200 Dual-Core 2.5GHz [12.5x200]
Gigabyte EP35-DS3L
Kingston HyperX 1GB x2...znaci 2 od po 1 dual chanel podeseno.800mhz zbog procesora.. [ 5-5-5-18@400MHz ]
OCZ StealtX 500w
Win7

Hvala..keep it simpe..

Evo kako ja drzim, moze da ti bude neka zvezda vodilja :).

E5200 @ 3,75GHz (12,5x300)
Vcore 1,3625V

GA P35 DS3 FSB @300MHz
Naponi za obe one stavke (FSB i (G)MCH) na normal (default).

2x2GB Apacer DDR2 800MHz @ 750MHz (2,5x300).
Napon na normal (sto je i logicno :D, radi na manjoj brzini od defaultne)

Temperatura:
Idle: 50C
Load (igre, programi): 65C
Full Load: 75C

Poslednja izmena:
Evo kako ja drzim, moze da ti bude neka zvezda vodilja :).

E5200 @ 3,75GHz (12,5x300)
Vcore 1,3625V

GA P35 DS3 FSB @300MHz
Naponi za obe one stavke (FSB i (G)MCH) na normal (default).

2x2GB Apacer DDR2 800MHz @ 750MHz (2,5x300).
Napon na normal (sto je i logicno :D, radi na manjoj brzini od defaultne)

Temperatura:
Idle: 50C
Load (igre, programi): 65C
Full Load: 75C

Koje je hladjenje u pitanju?

Titan TTC-NK35TZ
Placen nov 1100din :D, sad mislim da je ~20e.

Ali, ja ga kontrolisem preko SpeedFana, dakle ne vrti se skoro nikad max brzinom (jedino za neke test programe - Orthos,...).
Nije sad da je mnogo bucan, nego ja volim tisinu ;).
Za igre ga stavim na 50% da radi, i jedva se cuje.

Poslednja izmena:
E5200 @ 3,6Ghz 1.3v, 12x300, 1Ghz memorija (10:6), Sonic Tower full load 60 степени.

Dobra (niska) temperatura, nizak napon...
Sto ga stedis, krljaj to na 3,8 - 4 GHz.

Dobra (niska) temperatura, nizak napon...
Sto ga stedis, krljaj to na 3,8 - 4 GHz.

Штедим га јер се брат нервира када га ја не истестирам довољно па му пукну апликације или се рачунар рестартује:) Ја то лагано. До краја мјесеца 4 гиге 100% :) Ево промијенио сам и напајање за сваки случај.

Ma i to sto kazes, 3,6GHz je puna kapa ;).
Da se mlatis sa 200-300MHz i nije neki dobitak, ovako si 100% siguran da je rock stable na tih 3,6GHz :).

Sad vidim da imas odlican cooler, zato imas niske T.

A slobodno mu daj vise napona, ako pocne da puca, sve do 1,4V je bezbedno.

Poslednja izmena:
Kad vec prichate...

Preporuka za moju konfu iz potpisa ?

Intel E5200 @ 3.8 GHz OCZ Gladiator Max 1.41 V - 27 C Idle
Asus P5Q PRO @ Bios 2102
Kingmax 1066 2x2Gb 1020MHz @ 2.0 V (6-6-6-18)
XFX 4830 @ 740/1040 46 C Idle fan 50%
Corsair vx450w

ili 3.5 @ 1.3875 (mislim da je ta V) @ 25 C
ram 1120 2.0 V 66618

Edit:
Sve radi stabilno i na 1.41 V, al reko da nije malo preterivanje ?

Poslednja izmena:
Uh taj tvoj je bas gladan napona.
3,5GHz ;).

Toj Ati 4830 je sasvim dovoljna brzina.
Nista neces dobiti u igrama, za tih 300MHz razlike, a ni u realnom radu /programima.

Poslednja izmena:
za 4830 nije dovoljna nego MAX
bez nekih dizanja napona ili shta vec nece ni da cuje za vishe :d
a moram bash da probam koji je najnizi napon za proc.

Poslednja izmena:
Na koliko bi bilo bezbedno kloknuti intel dual core e6300 sa obicnim box kulerom.Ploca je gigabyte ga-p43-es3g,memorija kingston 2giga hyperx ddr2 na 1066,grafa hd4670 1gb i chieftec 450w.Drugar ga je digao sa 2,8 na 3,5 ghz ali ne znam da li je to bezbedno zbog box kulera.Inace komp ce koristiti moja sestra pa joj ne treba neki preterani overklok posto ne igra igrice.Znaci treba joj neki stabilan overklok za svaki dan za neku normalnu upotrebu.

Poslednja izmena:
@Nikola T - Kako te sluzi Sonic Tower? Koji si vent nakacio i jel moze da ga ohladi na 1.4v, posto 1.3 nije strasno za taj proc?
Ja sam se bas dvoumio ili njega ili Vendeta2, nekako mi se cinila vendeta bolja jer pajpovi direktno nalezu na proc, mada ti temperatura uopste nije losa...

@Nikola T - Kako te sluzi Sonic Tower? Koji si vent nakacio i jel moze da ga ohladi na 1.4v, posto 1.3 nije strasno za taj proc?
Ja sam se bas dvoumio ili njega ili Vendeta2, nekako mi se cinila vendeta bolja jer pajpovi direktno nalezu na proc, mada ti temperatura uopste nije losa...

На то како ме служи кулер ти могу дати половичан одговор јер сам га добио без моста за монтирање на интел процесоре, и са катастрофалном базом (прљава, изгребана и сл.). МОст сам измислио (збуџио), а база је остала каква јесте. Такође користим и нјобичнију титан термалну пасту и приликом последње монтаже нисам баш пазио на то како ћу нанијети пасту јер сам био нервозан... Кулер сам пробао као тотално пасивно рјешење и одмах сам примјетио да су мале разлике у температури, а иначе га користим са 2 кулермастер кулер на 800 обртаја.

Ако су овакве температуре у оваквим условима могу само замислити како све изгледа када је база полирана, када има оригинални мост, када се стави боља паста на пажљивији начин, са кућиштем које има боље хлађење... САд колико је на 1.4в ти не могу рећи али ћу пробати наредних дана баш да видим како и докле иде овај процесор.

A sto nisi malo izravnao bazu :) ?

Ако су овакве температуре у оваквим условима могу само замислити како све изгледа када је база полирана, када има оригинални мост, када се стави боља паста на пажљивији начин, са кућиштем које има боље хлађење... САд колико је на 1.4в ти не могу рећи али ћу пробати наредних дана баш да видим како и докле иде овај процесор.

Pa ako na 3.6 radi stabilno sa samo 1.3v... mirise na ~4Ghz lagano :)
Aj pa javi kad probas

Na koliko bi bilo bezbedno kloknuti intel dual core e6300 sa obicnim box kulerom.Ploca je gigabyte ga-p43-es3g,memorija kingston 2giga hyperx ddr2 na 1066,grafa hd4670 1gb i chieftec 450w.Drugar ga je digao sa 2,8 na 3,5 ghz ali ne znam da li je to bezbedno zbog box kulera.Inace komp ce koristiti moja sestra pa joj ne treba neki preterani overklok posto ne igra igrice.Znaci treba joj neki stabilan overklok za svaki dan za neku normalnu upotrebu.
Evo da citiram sam sebe.Drugar je kloknuo procesor na 3,5 ghz i to radi jedno odredjeno vreme ali se onda komp restartuje i on se vrati na default vrednosti.Da li je ploca losa sto se tice klokovanja ili je mnogo 3,5 ghz bez dizanja voltaze,ili je problem box kuler koji ne moze da ohladi bas najbolje intela e6300?Mislim zasto vraca na default vrednosti klokove i zasto se restartuje posle odredjenog vremena?
Ako moze neki savet bilo bi dobro.

Restartuje se jer procesor ocigledno nije stabilan na tom taktu na def voltazi, mada bi ipak kad malo bolje razmislim bilo prirodnije da blokira komp ;).
Ako se restartuje to vise vuce da je mozda napajanje slabo...

Bilo sta da je od ova dva slucaja, sasvim je normalno da ploca restartuje kompjuter i da ga potom ugasi, pa upali i vrati na defaultne vrednosti sva podesavanja u biosu. To je prosto procedura kod svih ploca/biosa.

A koji je od ta dva slucaja, to ce tvoj ortak saznati tako sto ce lepo da podigne napon procesoru na vrednost vecu od defaultne, recimo nek stavi 1,35V, cisto da bude dovoljno veliko da bi mogao da otpise da procesoru nije dovoljan napon, pa ako ponovo dodje do resetovanja onda je do napajanja, ako ne bude resetovanja onda je problem (bio) do preniskog napona za procesor.

Btw, meni je bio stabilan na def voltazi na 3,2GHz tako da ja mislim da je problem do premalog napona koji je dat procesoru :).

Ok probacemo pa cemo videti sta se desava.Ako se podigne napon da li ce se procesor vise grejati obzirom da ga hladi obican box kuler?Ja mislim da je napajanje sasvim dovoljno za ovu konfiguraciju.
Inace koji bi kuler bio ok za ovaj procesor,mislim da nije nesto preskup a da bolje hladi od box kulera?Tu do nekih 1000 dinara da li moze nesto da se nadje?
Ja koristim cooler master hyper tx2 za intel e8500 i on sasvim lepo radi posao ali bi mi trebao neki malo jeftiniji kuler koji nije los.

Za ispod hiljadu dinara nema nista iole kvalitetnije od Box-a.
Naravno da ce se procesor vise grejati kad je napon veci, nebitno koji kuler ga hladi.
Sad kako ce se Box izboriti sa tom T, to cete morati sami da vidite.
Ali, nemoj da mislis da je Box cooler bas toliko los, moze se on sa nekim ok taktovima i naponima dobro snaci, recimo 3,2 - 3,4GHz sa naponom od nekih 1.25 - 1.3V :).

Za ispod hiljadu dinara nema nista iole kvalitetnije od Box-a.
Naravno da ce se procesor vise grejati kad je napon veci, nebitno koji kuler ga hladi.
Sad kako ce se Box izboriti sa tom T, to cete morati sami da vidite.
Ali, nemoj da mislis da je Box cooler bas toliko los, moze se on sa nekim ok taktovima i naponima dobro snaci, recimo 3,2 - 3,4GHz sa naponom od nekih 1.25 - 1.3V :).

Ok bas cu probati ovih dana kad uspem da dovucem drugara kod mene da dodje.Na koliko bi mogao da se digne procesor bez dizanja napona.

Nazad
Vrh Dno