Šta je novo?

E4300 i Gigabyte P965-S3 rev 3.3

ne preko 70
sto nize to bolje naravno

Poslednja izmena:
...a kad poteras S&M FPU test ide i do 90 :D Ja kao max temp priznajem samo S&M na cpu usage 100% i FPU test od 20 minuta. Orthos je mala beba za to.

Poslednja izmena:
probaj ti to jos koji put :D Kad sam testirao ovo moje na stabilnost posle montaze vodenog itd. S&M je sa 28 (tad je bilo 22C kod mene u sobi) u roku od DESET sekundi nabio 40C, posle 5 minuta je bilo 43C. Orthos sam na 9tci ostavio celu noc da radi, kad sam ustao sutradan temperatura je bila 38C ;) (Blend test oko 9 sati (puno spavam))

Poslednja izmena:
probaj ti to jos koji put :D Kad sam testirao ovo moje na stabilnost posle montaze vodenog itd. S&M je sa 28 (tad je bilo 22C kod mene u sobi) u roku od DESET sekundi nabio 40C, posle 5 minuta je bilo 43C. Orthos sam na 9tci ostavio celu noc da radi, kad sam ustao sutradan temperatura je bila 38C ;) (Blend test oko 9 sati (puno spavam))

Pa ako pročitaš tri opcije koje ti nudi, videćeš da iza Blend stoji "test some of everything", a pod "in place large FFTs" stoji "maximum heat, power consumption, some ram tested".

...znam za to jos iz prime95...isto je sve to, samo blendu duze treba da zagreje CPU...evo sad cu da probam, trenutno mi je u sobi 26C, idle temp 36C...

...evo sad sam probao, za minut orthos na prior. 9, large in place fft's = 46C, pustio sam ga 4-5 minuta da se oladi i pustio S&M, za minut - 50C (za 10 sekundi ga je popeo na 48C). Treba jos nesto ? Uzeo sam i screenshotove ako mi bas neverujete pa po potrebi mogu da okacim.

PS. S&M sam spustio usage na 90% da bi kolko-tolko bio ravnopravan sa Orthosom na prior.9

PPS. posto sljakam nesto nije mi vent na radijatoru ukljucen zato su temp malo "kilave", ne volim da slusam nista sem muzike dok radim :D

Poslednja izmena:
Okači i screenshotove, ali da se na njima vidiš i ti kako držiš današnje novine i u pozadini TV program na kojem je tačno vreme.

Kod mene i onaj win calculator (2 kom, svaki na jedno jezgro) dodje na istu temperaturu. Da li je moguce da kod AMD-a S&M vise "maltretira" CPU, a da je kod Intela to slicno?

Okači i screenshotove, ali da se na njima vidiš i ti kako držiš današnje novine i u pozadini TV program na kojem je tačno vreme.

...sa istetoviranim "silverglider" na celu i "order of the red tit" na levoj sisi :D

@GoranM

E to ne bih znao. Reci cu ti za koji dan :-devil-: Znam samo da S&M za par minuta ume da resetuje masine koje inace prolaze i po par sati prime95...(do duse AMD)

Poslednja izmena:
Kada ste vec otisli u offtopik i kod mene je S&M vise zagrevao cpu nego orthos i prime95, ali to je bilo kada sam imao singlecore cpu tj. celeron D u mom slucaju.Mozda je i u tome caka.

Meni je najvise, a posebno najbrze temp. dizao intelov TAT, ujedno pokazuje najvise temperature

...sa istetoviranim "silverglider" na celu i "order of the red tit" na levoj sisi :D

Ne mora, ali može ako si već raspoložen da se pohvališ tetovažom.

BTW, kod mene postoji jedna max temperatura.

Juce sam probao na 3.15Ghz. Radi, ali hoce vec "bezobraznu" vrednost napona. Hoce oko 1.525V u BIOS-u, posto ima pad na 1.47V u opterecenju. Na 3Ghz nece ni da cuje sa def. naponom. Moram mu dati oko 1.47V u BIOS-u da bi pod opterecenjem dosao na 1.42V i tako radio stabilno. Los komad, ali iscedice se vec nekako nesto iz njega, recimo 3.2Ghz i memorija na 950Mhz :)

Poslednja izmena:
Ljudi podsetite se naslova ove teme nemojte da "trujete"... :S:

@GoranM:

Da te ne muci napajanje ? Ne znam sta trenutno imas, ali na 3.15ghz ipak imas poprilicno W potrosnje od strane CPU-a...

Ja sam se sinoc dao u potragu za FSB Wallom.
Nasao sam da je izmedju 420 i 425.
Palio sam ga sa 8x mnoziocem i na 420 je lepo radio dok na 425 nije hteo da postuje.
Znaci dobro ga oladim i 9x420=:)

Ja sam probao moj E4300 i najvishe shto sam izvukao je 3.15 GHz sa naponom od 1.45 V u BIOS-u stim da CPU-z u idle pokazuje 1.42 V a load bi ga spustio valjda na jedno 1.4 V....
To je bilo na 350*9 dalje nisam probao ali na 360*9 vec nece ni da udje u BIOS....

Ipak probacu vishe kad zamenim ovo napajanje od 450 W poshto je vec pochelo da pokazuje znake slabosti.... Mashina je orthos 24 h stabilna ali sad sam ubacio josh jedan IDE HDD od 160 GB ( onaj od 20 sam izbacio ) i kad ubacim CD da kopiram i malo opteretim CPU na nekih 30 % po jezgru odmah sledi restart... Orthos sam przio 24 h ali bez onog dodatnog HDD-a od 160 GB.... To su simtomi slabog napajanja ? Jel tako ?

@GoranM:

Da te ne muci napajanje ? Ne znam sta trenutno imas, ali na 3.15ghz ipak imas poprilicno W potrosnje od strane CPU-a...

Nije napajanje, merim unimerom i skroz je OK, bolje nego AMD sa one dve 7300GT (to je bas sisalo). Jednostavno ploca ima pad napona i na def. taktu i naponu, dakle ako stoji 1.325 bude oko 1.28V u opterecenju i oko 1.29 idle. Cudan je taj GigaByte.

ja bi i dalje reko da je napajanje...merim i ja unimerom i sve je ok al se restartuje na 2800mhz...

gx-x,
kad ces ti konacno da ostvaris svoj "san"? Cini mi se da si se prilicno "zaljubiska" u ovu nasu kombinaciju! :D

Imam problem sa oc na ovoj ploci i sa ovim kompom. Nisam iskusan u oc-u. Promenio sam sledece opcije u BIOS-u kako pise u raznim tutorial-ima:

LIMIT CPUID MAX TO 3 -> DISABLED

NO-EXECUTE MEMORY PROTECT -> DISABLED

CPU ENHANCED HALT (C1E) -> DISABLED

CPU THERMAL MONITOR -> ENABLED

EIST - DISABLE

Stavim PCI-E na 100, memoriju na 2x, FSB na 266, resetujem komp a on nece ni da se podigne, monitor blinkuje kao da je iskljucen, hard-resetujem, udjem u BIOS, opcije u ADVANCED (gore navedene) ostale promenjene, FSB ostao na 266, memorija se vratila na AUTO (mislim) i PCI-E se vratio na AUTO (sigurno) a i pored toga sto je FSB ostao na 266 u Win-u mi prijavljuje 1,8GB.

O cemu se radi ? Da li je moguce da mi je procesor toliko djubre da ne moze da izdrzi na FSB od 266 ?

Da nije do BIOS-a ? F10 je. Anybody? Koju bih varijantu jos mogao da probam?

Probaj razne vrednosti za memoriju, probaj odnos 1:2.5 i sl, kod mene na ds4 nema pravila - recimo oce 8x375, a nece 9x333 i sl...

Ali sto bi mnozilac bio u pitanju ako on na 2x predstavlja sinhron odnos kada bi FSB bio 333 ? Znaci, ja nisam ni malo klokovao memoriju, ona u svim slucajevima do 333 radi na ili ispod 667.

Jedino ako je problem do BIOS-a kao sto kazu...

Ali sto bi mnozilac bio u pitanju ako on na 2x predstavlja sinhron odnos kada bi FSB bio 333 ? Znaci, ja nisam ni malo klokovao memoriju, ona u svim slucajevima do 333 radi na ili ispod 667.

Jedino ako je problem do BIOS-a kao sto kazu...

pa nije to Nforce 2 majku mu, ne radi to tako. Najmanji delilac za memoriju je 1:1 za FSB. Dakle ako ti je procesor sa strap 800, memoriju stavis na mem clk 400, to je zapravo 200FSB x2 (effektivno 400mhz ddr2) za memoriju, kad dignes FSB na 300 to je 300x2 (600mhz) dakle ne ostaje na 400 zakucan. ako stavis delilac 667, posto ne moze na manje od 1:1, tj vrednost memorije ne moze da ide ISPOD vrednosti FSB-a, onda imas drugi delilac za memoriju , a to je 3:5 u slucaju sa 800 strap CPU-om (menja se u zavisnosti od strap-a proceosra, tj da li je 200/266/333) i na defaultu to ispada 668mhz ddr2 efektivno, medjutim, kad dignes FSB na 300, memorija bude na 500x2 tj 1000mhz efektivno (3/5 delilac = 300FSB * 5 (magistrla CPU-a) = 1500 pa podeljeno sa 3 (mem divider u ovom slucaju od 667mem clk) = 500mhz pa puta 2 (jer je ddr2) = 1000mhz).

Dakle 1/1 delioci za memorije su:

za 200mhz default (800 strap) procesore: mem clk 400
za 266mhz defualt (1066 strap) mem clk 533
za 333 default (1333 strap) memclk 667

PS. U tvom konkretnom primeru (do duse nisam siguran sta gigabajtu znaci 2x za memoriju, 2x od default FSB-a verovatno, pa mu to dodje 400 mem clk ako je tako) sa 2x (400 mem clk) je divider 1/1 sto ce reci da je memorija na 266FSB-a 533mhz efektivno ddr2. Moja ploca sa time isto nece da butuje, suvise joj je mala vrednost izgleda. Probaj veci taj multi za memoriju, sta imas jos ? ima neki 2.65x ? (za 533 mem clk). To bi rezultovalo memorijom na ~700mhz na 266FSB. Aj vidi pa javi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno