Šta je novo?

E4300 i Gigabyte P965-S3 rev 3.3

GoranM

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
945
Ploca ima veliki pad napona procesora, reda velicine 0.05V. Dakle ako stavim def. 1.325V pada na 1.277V pri opterecenju. Za 3Ghz moram staviti 1.45V jer pada na 1.4V u opterecenju. Radi kao 9x333. Kada promenim mnozilac na nize, tipa 8x i 7x i 6x prihvata ih bez greske. Probao sam ih sve, ali ni sa jednim ne zeli na radi na npr. 340FSB. Jednostavno "nema slike". Da li je moguce na na tako niskom FSB udaram u wall? Nesto mi to mnogo malo? Da nije do ploce, tj. da ne moze iz BIOS-a da prihvati vise od 333 (iako ovo zvanicno podrzava), a da moze iz windows-a? (ima drug ABIT-a sa takvim problemom). Mislim malo mi je to glupo, ali sto da ne. Ima li neka verzija clockgen-a da podrzava ovaj cipset? Zanm da mnogo toga pitam, ali cudan mi je problem. Zelim jos malo da ga podigmen, negde na 3.2-3.3Ghz. Mislim da moze (uz 1.55V BIOS), ali me hebe taj problem. Vredi li BSEL mod? Eto toliko od mene. :wave:

Pa ja msilim da ti procesor udara u Wall a ne ploca.
I ja sam mog sa DS3 ostavio na 3GHz a bas sam hteo vise. Krene on i na 3.4 da ulazi u Win al zaglavi, na 3.2 i 1.465V radi sve, al se u Orthosu resetuje posle 10min a greje se ko djavo. Tako da sam odustao od daljeg pokusavanja do daljnjeg.
istina, ima poprilican pad napona.
Zaboravih reci, postoje neke frekvencije na kojima nece ni da postuje, npr 3.1GHz.

Poslednja izmena:
Ploca ima veliki pad napona procesora, reda velicine 0.05V. Dakle ako stavim def. 1.325V pada na 1.277V pri opterecenju. Za 3Ghz moram staviti 1.45V jer pada na 1.4V u opterecenju. Radi kao 9x333. Kada promenim mnozilac na nize, tipa 8x i 7x i 6x prihvata ih bez greske. Probao sam ih sve, ali ni sa jednim ne zeli na radi na npr. 340FSB. Jednostavno "nema slike". Da li je moguce na na tako niskom FSB udaram u wall? Nesto mi to mnogo malo? Da nije do ploce, tj. da ne moze iz BIOS-a da prihvati vise od 333 (iako ovo zvanicno podrzava), a da moze iz windows-a? (ima drug ABIT-a sa takvim problemom). Mislim malo mi je to glupo, ali sto da ne. Ima li neka verzija clockgen-a da podrzava ovaj cipset? Zanm da mnogo toga pitam, ali cudan mi je problem. Zelim jos malo da ga podigmen, negde na 3.2-3.3Ghz. Mislim da moze (uz 1.55V BIOS), ali me hebe taj problem. Vredi li BSEL mod? Eto toliko od mene. :wave:

Jesi li probao taj procesor na nekoj "sigurnoj" ploci? Na vecinu postavljenih pitanja ces, na zalost, morati sam da nadjes odgovor, ali u celoj prici sumnja pada vise na procesor nego na plocu. Sto se tice clolckgena pogledaj koji je ICS cip na ploci pa onda u clockgenu pokusaj da pronadjes odgovarajuci PLL.

Jesi li probao taj procesor na nekoj "sigurnoj" ploci? Na vecinu postavljenih pitanja ces, na zalost, morati sam da nadjes odgovor, ali u celoj prici sumnja pada vise na procesor nego na plocu. Sto se tice clolckgena pogledaj koji je ICS cip na ploci pa onda u clockgenu pokusaj da pronadjes odgovarajuci PLL.

I meni se cini da je CPU FSB wall. Pa ne moze da radi stabilno na nekom taktu, a samo 2Mhz gore za FSB i nema boot-a. Bice da je takav komad :smash:
Joj sto me nece zadnjih mesec-dva. Ma sad cu nesto da "izmajmunisem" da ga zamenim za drugi komad ;)

Imam istu plocu i procesor i radi bez problema na 9x350 (vise nisam ni probao) pri 1.35V.

Edit:
Malo me cude tako visoke voltaze kod ponekih. Mozda je i napajanje neko "kilavo"?

Poslednja izmena:
Imam istu plocu i procesor i radi bez problema na 9x350 (vise nisam ni probao) pri 1.35V.

Edit:
Malo me cude tako visoke voltaze kod ponekih. Mozda je i napajanje neko "kilavo"?

napajanje je isto kao tvoje. Ma nece ni da cuje za 350. Bas los komad... :mad:

Nemoj ti mog Chiefa zvati kilavim!!!
:)
Salim se naravno.

Ma nije do napajanja, merim ja napone unimerom, sve je odlicno. 11.94V, 3.01V, 5.02V Ako to ne valja onda stvarno... :smash:
Pa valjda bi recimo na 333Mhz "brljalo" pod opterecenjem, ako vec nema slike na 340Mhz, da je do napajanja. Naravno na 333Mhz FSB sve radi, bez ikakvih problema, sa naponima koje sam naveo (full load).

Poslednja izmena:
Sad sam skinuo F10 BIOS, moj je F8. Pise da otklanja problem sa PCI-E kada se overklokuje. Ko zna... vredi probati.

F10 2007/05/28

1. Add support for new super IO version

F9 2007/04/26

1. Fix PCI-E overclock issue
2. Support Intel E6420 & E6320 CPU

Pise, ali samo pise, i sa F12 postoje problemi sa PCI-E prilikom OC.
Sad mi je pala na pamet nova ideja zasto moj ne moze da bude stabilan preko 3GHz cak i sa znatnim povecanjem napona. Cak i ovde mi se desi da blokira u igri posle duzeg igranja, iako orthos prolazi. Mislim da mi se NB pregreje. Nalazi se nesretno izmedju dve grejalice, CPUa i 8800GTS u kucistu koje nije provetreno, odnosno stoji otvoreno ali nema cirkulacije vazduha. Istina GeminII ga poliva odgore, ali vrucim vazduhom, gurno sam ruku iznad NB i bas je vruce u tom delu kucista. Resetovao mi se malo pre ja probam ponovo Test drive(zapravo moj brat je bio akter), ovog puta se resetovao posle par minuta, onda sam usao u BIOS on ocitava 58 stepeni za NB, i onda polako polako pade do 47. Kad sam ranije probao da dignem napon NB samo se jos brze zapucavao, valjda se jos brze pregreje. E sad, ovo je sve samo teorija, napravicu promaju pa cu ispitati da li je tacna.

Poslednja izmena:
Sad sam skinuo F10 BIOS, moj je F8. Pise da otklanja problem sa PCI-E kada se overklokuje. Ko zna... vredi probati.

Probaj to! Nije iskjuceno da ti moze resiti problem. Ja imam bas taj F10 BIOS i nemam problema. Pokusaj pa javi.

P.S.
Nisam zurio sa update-om Bios-a na F11 - citao negde da su ljudi imali malo problema - kad se pojavio vec F12. Videcu...

@LazaNS

E Lazo, ako imas na bocnoj stranici predvidjeno mesto za ventilator obavezno ga stavi. Kod mene je drasticno smanjio temperature graficke i NB-a. Ubaci i neki nazad da izvlaci topao vazduh a po mogucstvu/potrebi ubaci i jedan napred da usisava hladan vazduh.
Pozdrav!:wave:

Cekajte, jel vi imate tih problema sa PCI-E?
Problem se resava ovako: Pre OC stavite ga na 100 ili ga ostavite na auto. Onda clokujete, experimentisite, i ne obracajte paznju sto se prebacuje u X1. Kad podesite sve kako zelite, podignite PCI-E na 105MHz i resen problem, vratice se na X16.

vidrad
Nemam, al ce bude, cim nadjem vremena za secenje :) Nabacacu jedno 3 dvanaestice, pa ce se zaliti da mu je zima!

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh, kod mene ova kombinacija ne pravi nikakvih problema.
E ljudi, a kako vam je setovana memorija tj. onaj mnozilac? Meni se masina resetovala pri OC-u kad je memara ostala na default mnoziocu (pa se klokovala na 960Mhz sto je definitivno previse za moj 667 DDR2).
Mozda je glupo pitanje ali ne moze da skodi. :smoke:

pa drzi na 2 ne treba ti vishe pogotovo zato shto nemash neku ultra brzu memoriju....

Cekajte, jel vi imate tih problema sa PCI-E?
Problem se resava ovako: Pre OC stavite ga na 100 ili ga ostavite na auto. Onda clokujete, experimentisite, i ne obracajte paznju sto se prebacuje u X1. Kad podesite sve kako zelite, podignite PCI-E na 105MHz i resen problem, vratice se na X16.

vidrad
Nemam, al ce bude, cim nadjem vremena za secenje :) Nabacacu jedno 3 dvanaestice, pa ce se zaliti da mu je zima!

1x? kako se to manifestuje, tj. kako da vidim da li radi 1x ili 16x?

pa drzi na 2 ne treba ti vishe pogotovo zato shto nemash neku ultra brzu memoriju....

Eeee, Poozdrav Shiki!
Pa ja je tako i "drzim" - po dogovoru sa tobom! :Klanjanje

Ljudi ako vam Shiki ne pomogne niko nece! :Klanjanje
Meni je svojim savetima pomogao i u izboru i podesavanjima! :smoke:

Rekose ti kako da vidis, a manifestuje se tako sto graficka radi ubitacno sporo, znaci sve iole zahtevnije zapinje ko ludo.

slican problem

Skoro sam pazario nov racunar i sve je krasno lepo i sjajno, ali djavo :-devil-: mi ne da mira te i ja probah overclock...

Procesor i ploca su vrlo skoro isti gore navedenima: E4300 i GA P965-DS3p rev 3.3

Najbolje sto sam uspeo je procesor 9x333/memorija 888/2.66 :wall:

Mene interesuje da li je sa e4300 moguce postici fsb 400mhz, a sve zbog famoznog delioca memorije, koji je kod mene trenutno 3:4 a to mi se bas i ne dopada previse.
Na raznim forumima sam procitao da je najbolje 1:1 ili na GA 1:2, a koliko vidim to bi moglo samo sa fsb400 :mad: .

Da li je iko uspeo da postigne ovu magistralu, makar sa multiplikatorom 6 ili 7 :banana: .

Skoro sam pazario nov racunar i sve je krasno lepo i sjajno, ali djavo :-devil-: mi ne da mira te i ja probah overclock...

Procesor i ploca su vrlo skoro isti gore navedenima: E4300 i GA P965-DS3p rev 3.3

Najbolje sto sam uspeo je procesor 9x333/memorija 888/2.66 :wall:

Mene interesuje da li je sa e4300 moguce postici fsb 400mhz, a sve zbog famoznog delioca memorije, koji je kod mene trenutno 3:4 a to mi se bas i ne dopada previse.
Na raznim forumima sam procitao da je najbolje 1:1 ili na GA 1:2, a koliko vidim to bi moglo samo sa fsb400 :mad: .

Da li je iko uspeo da postigne ovu magistralu, makar sa multiplikatorom 6 ili 7 :banana: .

To je otprilike isto kao i kod ostalih. Eto i kod mene je tako. Ma samo opusteno, dohakacu ja njemu ;)
P.S. imas u BIOS-u i memory performance, kao normal/fast/turbo. Ta opcija ne radi sa 1:1 mem, ali radi sa 4:3 i menja vrednost (ne secam se kako se zove, ali vidi se u memsetu) jednog od parametara sa 9 (def.) na nizu vrednost ;) Dosta smanjuje latenciju memorije (everest i do 20%), a samim tim raste rezultat u npr. aquamarku 3

Poslednja izmena:
Ja sam nesto skroz lose skapirao oc sto se tice ovih "novih" procesora jer prvi put imam Intel a i procesor koji sam do skoro imao je stara garda - Barton 2500+ .

Sada mi je odnos FSB:MEM = 3:5 sto znaci da moja memara sada radi na 667. Ukoliko bih u takvoj situaciji odradio oc, pitanje je da li bi memorija to mogla da izdrzi. Mene zanima kako da uradim da mi FSB:MEM = 1:1, tako da mi FSB bude 333 i da mi onda i memorija bude 333 odnosno 667 jer mi je receno da tako treba da bude jos pre nego sto sam kupio komp (kada sam se raspitivao).

Memoriju treba da postavish na DDR400 i kad podignesh FSB na 333 MHz memorija ce da radi na 667 MHz odnosno 1:1 sa FSB-om...

E sad:
jel moze neko da mi pojasni kako sam od DDR400 MHz kad sam podigao FSB na 333 MHz dobio 667 MHz na memoriji ? Poshto nije mi jasno kako se ovo sabira / mnozi / oduzima / deli.... thx....
:wave:

Poslednja izmena:
Kada u BIOS-u podesiš DDR400 to je u stvari 200. Ako CPU radi po default-u na 200 onda su CPU : DDR 1:1.
Prilikom OC-a na 333 za FSB i memorija radi na 333 odnosno 667.
Ne shvatam šta ti nije jasnopošto si i sam dao odgovor a onda postavio pitanje?

Gorane što ne prodaš taj E4300 i pazariš E2160.
Imaš trenutno naj nepopularniji CPU za OC pored E2140. :)

Poslednja izmena:
Od kada je E4300 najnepopularniji CPU za OC ? Zar nije bas suprotno ?

Znaci, kada u BIOS-u postavim memoriju na DDR400 onda sam je prakticno downclock-ovao i onda kada klokujem procesor onda ce ona KAO biti overklokovana na 333 a u stvari nece jer ce joj je to default, je l' tako?

Zar nije logicno i normalno drzati 1:1 ? Prakticno, kada je u pitanju OC E4300, samo to dolazi i u obzir ? Znaci, sada kada bih ja klokovao procesor a odnos mi i dalje bio 3:5, u tom slucaju bi memorija isla dokle god moze preko 667, je l' tako? Ne znam samo cemu to, to je nebulozno po meni.

Ma ne slusajte SuperStarr-a, samo vas palishe! A uz to je jos i okoreli AMD-ovac... :d
Clock memorije mozete da podesavate odvojeno od overkloka CPU-a. Podesavate mnozilac memorije, ima vrednosti 2, 2.5, 2.66 itd. pa nadjete/odaberete koja vrednost vam najvise odgovara.
Jednostavno...;)

Nazad
Vrh Dno