Šta je novo?

E2180 OC bezbolan OC za svaki dan

cakster

Slavan
Učlanjen(a)
02.08.2007
Poena
309
Ovo je moj prvi OC sa Intelom i moram reci da sam se napatio dok nisam ubo sto kazu ono pravo.

Imam problema za sve frekvencije preko 2,9Ghz. Napon na CPU raste logaritmicki i vec na 2,9 prelazi 1,35v a preko 3Ghz, ide i do 1,5v. Posto na kutiji od intela pise da CPU ima garantni rok do 1,35v max, nisam hteo da se dalje zezam.

Ali ono sto me je odusevilo je sledece. Vidite, mozda ovo gore jeste tacno, ALI :D kada ga dignem na 2,8Ghz radi bez dizanja napona i CPU je hladan ko spricer, bez obzira sto CoreTemp prijavljuje 60C. I ultra je stabilan. Gail sam digao na blagi OC na 840Mhz i sve radi ko sat. Sto je najbolje, sve ovo me kostalo 30 evra doplate.

Stari komp:

Athlon X2 3800+
MSI K9N Neo-F

Novi komp

Intel Pentium [email protected]
Gigabyte GA-P31-DS3L

Zakljucak, na slici sve govori. Orthos cu pustiti celu noc pa cu da vidim da li je ovo i 100% stabilno. Radio je pre ovog testa sat vremena i nista nije prijavljivao. PA voltaze su divne. Inace ova ploca je luda, kosta 65 evra a dize bus do 2800Mhz. LUDO!!!

Prilozi

• intelOC.jpg
    intelOC.jpg
    179.4 KB · Pregleda: 215
cakster je napisao(la):
Napon na CPU raste logaritmicki i vec na 2,9 prelazi 1,35v a preko 3Ghz, ide i do 1,5v. Posto na kutiji od intela pise da CPU ima garantni rok do 1,35v max, nisam hteo da se dalje zezam.
Napon treba da fiksirash na odredjeni a ne da ostavish na AUTO !! Za 3 GHz na 2180 ti je dovoljno 1.325 odnosno default.... ( eventualno 0.025 V )

Mada nekontam poentu threada ali ajde :trust:

Dooobro, covek je srecan i zeleo je tu srecu da podeli sa svima nama...a usput mu ovo dodje kao jos jedan putokaz ljudima koji nisu presli na PCIE kako mogu za jeftine pare dobro da prodju.

Dooobro, covek je srecan i zeleo je tu srecu da podeli sa svima nama...a usput mu ovo dodje kao jos jedan putokaz ljudima koji nisu presli na PCIE kako mogu za jeftine pare dobro da prodju.

Tako je to kad predjes sa PCI-E na PCI-E. moze da bude i velika i mala doplata. :lupko:

Hint: Covek je presao sa AM2 na C2D platformu

PABLO, kakav crni AUTO. Sve su to rucni nivoi koje sam sam dizao do mere kada ulazi u Win. Na 2900Mhz, potreban napon je 1,35v da bi uopste usao u windows, i tada pada stress test. Na jos malo vece dizanje, npr. za 3Ghz, napon moram staviti na 1,55v.

Daj mi logiku.

na 2,8Ghz radi na 1,24v
na 3,0Ghz radi na 1,55v

Ja cu za ovu gornju soluciju da se opredelim. Manje stresujem procesor, a i necu umreti za 200 mhz.

P.S. Moj referentni napon je 1.2685v koji mi je prijavljen kako u Biosu, tako i na CoreTemp-u. Koliko sam ja shvatio, to zavisi od primerka do primerka. Ja sam ocigledno ubo primerak koji moze da se OC-uje do 2,8Ghz bez nekih vecih rizika. Na stikeru pise da je 1,35v max. za moj primerak. Ja sam zbog toga prestao da dizem voltazu preko nje. Sto je sigurno, sigurno je.

Poslednja izmena:
nisi iskljucio EIST i C1E u biosu ? :trust: SANSE NEMA da mu treba 1.55v za 3ghz. Nadji i iskljuci EIST i C1E. TEbi ploca obori napon na ~1.24V, a sa time nece da radi na 3GHz, kad mu dignes na 1.55V onda overvoltuje malo pa to bude taman da udje u windows i radi testove...Sa 1.55V se ide na 3600MHz ili si ti bas nabo jako jako jako jako los primerak, a ne verujem da moze biti bas tako los. Ima jos dosta nade za ovaj tvoj topik ;)

nisi iskljucio EIST i C1E u biosu ? :trust: SANSE NEMA da mu treba 1.55v za 3ghz. Nadji i iskljuci EIST i C1E. TEbi ploca obori napon na ~1.24V, a sa time nece da radi na 3GHz, kad mu dignes na 1.55V onda overvoltuje malo pa to bude taman da udje u windows i radi testove...Sa 1.55V se ide na 3600MHz ili si ti bas nabo jako jako jako jako los primerak, a ne verujem da moze biti bas tako los. Ima jos dosta nade za ovaj tvoj topik ;)

Vec smo o C1E i EIST diskutovali u nekoliko tema ovde na forumu ali ajde:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1287719&postcount=52
Znachi ja drzim CPU na 2.7 GHz sa ukljuchenim C1E i EIST i nikakva nestabilnost se nejavlja.... Napon za 2.7 GHz mi je 1.375 a kad je idle radi na 1.0 V..... Probao sam i na 3.15 GHz ( poshto na 350 MHz udara u :wall: (FSB wall) vishe ni nemoze ) i radi iako sam ostavio ukljuchene ove opcije... Napon za 3.15 GHz sam stavio na 1.475 a kad je idle napon je 1.05 ili 1.1 V i radi bez problema.....

gx-x je napisao(la):
...nista pmaetno za sada :/

mislish ...nista pametno za sada :/ ?? :p

Poslednja izmena:
Pa dobro, jeste moj prvi OC ali citam ja ove vase postove. Naravno da sam iskljucio EIST i C1E. Ostavio sam orthos celu noc i evo probudio sam se pre par minuta i vidim da mi se vista resetovala, ali kao da se update-ovala pa uradila self-restart jer mi se vratio sidebar koji znam da sam sutnuo. hm... kako me sad ovo nervira, da li je zakucao procesor ili se sam OS resetovao.

Znam, znam. Uredu ljudi, primetio sam da imam pad napona. Na ploci sam setovao 1,3v, a na procesoru dobijem realno 1,26v u idle i 1,24 u fullload-u. Malo sam ja preterao, naponi koje sam setovao na ploci su 1,35v i 1,55v. Nisu to realni naponi na procesoru ocigledno. Nervira me to sto na 3Ghz MORAM dizati prilicno napon (da li je bezbedan neznam, ali mi ide na zivac). To je ono sto me nervira i zasto sam prebegao na nize frekvencije.

Sta hocete reci ljudi? Ajde, na koliko da ga drzim za svaki dan? Znaci ne zelim da preterano dizem napon. Da li vredi dizati na 3Ghz ako mi na 2,8GHz radi pri max temperaturama na 56'C (u Coretemp - 62'C, ali sam skontao da nije realan, pa sam merio preko samog gigabajtovog programa) sa blago dignutim naponom Vcore - 1,26v (1,24 normalan)? Sada vec trazim savet.

nemoj da dizes napon, vidi dokle ide na difoltu, tih par megaherca nece toliko da ti znache

Tako je to kad predjes sa PCI-E na PCI-E. moze da bude i velika i mala doplata. :lupko:

Hint: Covek je presao sa AM2 na C2D platformu

Lepo sam napisao "ljudima koji nisu presli" ... ne znam gde ti tu vidis problem, to dal je njemu ova kombinacija isplativa je diskutabilna, moja poruka se odnosi na ljude kojih i dalje ima najvise a to je AGP "populacija" koju sam do skoro cinio i ja :wave:

Vec smo o C1E i EIST diskutovali u nekoliko tema ovde na forumu ali ajde:
Znachi ja drzim CPU na 2.7 GHz sa ukljuchenim C1E i EIST i nikakva nestabilnost se nejavlja.... Napon za 2.7 GHz mi je 1.375 a kad je idle radi na 1.0 V..... Probao sam i na 3.15 GHz ( poshto na 350 MHz udara u :wall: (FSB wall) vishe ni nemoze ) i radi iako sam ostavio ukljuchene ove opcije... Napon za 3.15 GHz sam stavio na 1.475 a kad je idle napon je 1.05 ili 1.1 V i radi bez problema.....

mislish ...nista pametno za sada :/ ?? :p

Pazi ovako, ove dve stvari obaraju napon i mnozilac, kolika ce frekvencija biti u oborenoj varijanti zavisi od FSB-a jel tako ? on recimo obara mnozilac na 6, meni je komp trenutno na 425x8, moj CPU sa EIST i C1E ce biti oboren na 2550mhz na 1.22V (default mu je 1.28V) i nema sanse da radi na toj frekvenciji sa tim naponom. Jel potrebna dalja diskusija ? :p Ili ipak MORAM da iskljucim EIST i C1E ? ;)

PS. To sto tebi radi je individualna situacija i napon potreban za odredjenu frekvenciju varira od primerka do primerka (znam da znas :) ). Mozes da imas CPU koji sa 1.5V nece na 3GHz, ali oce na 2.5GHz sa 1V... ili recimo hoce na default naponu do 3.2GHz stabilno ali 3.3 nece bez 1.5V...

PPS. Hvala na "heads up" za potpis. Inace jako cesto izmestam slova dok kucakam :S:

Poslednja izmena:
Mislim da C1E samo obara mnozioc? A da EIST menja i napon. Tako da C1E bi trebao da bude bezazlen.

Pazi ovako, ove dve stvari obaraju napon i mnozilac, kolika ce frekvencija biti u oborenoj varijanti zavisi od FSB-a jel tako ? on recimo obara mnozilac na 6, meni je komp trenutno na 425x8, moj CPU sa EIST i C1E ce biti oboren na 2550mhz na 1.22V (default mu je 1.28V) i nema sanse da radi na toj frekvenciji sa tim naponom. Jel potrebna dalja diskusija ? :p Ili ipak MORAM da iskljucim EIST i C1E ? ;)

PS. To sto tebi radi je individualna situacija i napon potreban za odredjenu frekvenciju varira od primerka do primerka (znam da znas :) ). Mozes da imas CPU koji sa 1.5V nece na 3GHz, ali oce na 2.5GHz sa 1V... ili recimo hoce na default naponu do 3.2GHz stabilno ali 3.3 nece bez 1.5V...

Ja nikad nisam rekao da ce da radi na 1.22 V na 2550 MHz orthos stabilno..... fazon je to shto ako ti opteretish procesor vishe od 20 % automacki se dize napon i mnozilac.... I on ce automaticki biti stabilan na 2550 MHz sa tim 1.22 V na 20 % opterecenja a dalje ni nemora da bude stabilan na toj voltazi poshto se ista automacki dize na onu koju zadash....
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1291343&postcount=302
Inache moj je radio na 2.4 @ 1.225 V shto je ~0.1 V manje i 600 MHz vishe od defaulta a bio je orthos stable....

Mislim da C1E samo obara mnozioc? A da EIST menja i napon. Tako da C1E bi trebao da bude bezazlen.

pogledaj zashto je meni ukljuchen C1E i EIST ;)

PPS. Hvala na "heads up" za potpis. Inace jako cesto izmestam slova dok kucakam :S:
Pretpostavljam da je ovo namerno.... :)
jesi mislio ERROR ?? :p:p:p
:wave:

Poslednja izmena:
@PABLO:

1. Meni se spucava win sa ukljucenim c1e i eist. Tako da rekoh ti, nije pravilo da ce svima da radi, a da jeste ne bi svuda preporucivali da se iskljuci prilikom overklokovanja. :)

2. KAd bleji u prazno pretpostavljam da cpu trosi oko 30-tak W posto C1 state nije jedini power saving state koji CPU ima i koristi. Ako mu sa C1E spustim potrosnju na 20W i nisam nesto dobio sobzirom da nemam laptop vec desktop.

3. Nisam skontao zasto ti je ukljucen c1e i eist (iz linka koji si dao). :) Verovatno je cisto zato sto moze ili ?! Iskreno, kao sto rekoh, ne vidim zasto bi to radio sem ustede u potrosnji el. energije :p

4. Mislio sam tako kako sam napisao :p "erorr" je greska sa greskom :)
:wave:

Evo i mojeg finalnog podesavanja. FSB - 1120, Mem - 840, CPUVol - +0.02v

Sada radi na voltazi na kojoj i treba da radi. Naime, ploca ima pad napona od 0,02 volta i bas za toliko sam ga i digao. Nemam zamerki. Sada PS2 emulator radi za 60% brze i to mi jedini merodavni igracki test jer koristi oba jezgra i zahtevan je isto toliko koliko i orthos.

E2180, na 1.265v 2,8Ghz. Rock Solid!

Da se i ja pohvalim. :d :banana:
E2180@3GHz, 300x10, bez dizanja napona, dalje nisam probao, cekam novo napajanje. :type: Hladan ko spricer. :d

Nazad
Vrh Dno