Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Trajanje i važnost CID i LK su nezavisni. Uostalom, pokreneš CID i pogledaš u svom profilu do kada važi, ili na eid.gov.rs. Nije da je baš rocket science da se ustanovi stanje.
Pozdrav
Niko nije ni rekao da je rocket science, samo jeste konfuzno jerbse radi o tri datuma važenja - lične karte, sertifikata na ličnoj karti, cid kredencijala. Potpuno nezavisni jedan od drugog.

Možda moje pitanjce nije baš za ovu temu, al' ne znam gde bih ga drugde denuo.
:)
Kako radi LPA, što se tiče poreza na imovinu?
Kad se prijavim, stoji da sam u preplati preko 700 dinara. Znam da je rok za 2. ratu 15. maj. Da li će tog 15. maja izaći mogućnost da platim to što bude
potrebno, ili bolje da platim ručno kao i ranije?

И ја сам био у претплати, уплатио сам отприлике рату за други квартал.
Решења још нису готова.
Њајбоље да после 15ог провериш колико си уплатио, или кад стигне решење, па после платиш остатак.

Da, nisu gotova. Meni je zanimljivo to što je sistem 14. februara obračunao neku ratu, verovatno po prošlom rešenju. I baš me zanima da li bi se 15. maja kad ponovo obračuna pojavila opcija za plaćanje.

U obavezi ste da plaćate po prošlogodišnjem rešenju ako nije stiglo za ovu godinu. Ako ne platite do 15.5, teče kamata.

Ja sam dobio rešenje za porez za 2025 i porez je veći od proslogodisnjeg za oko 1300rsd,kao prosečna cena po m2 se povećala sa 69000 na 82800.

Svake godine je porez sve veći... Kod mene konkretno (za stan na Karaburmi) je minimalno povećanje u odnosu na pre par godina, možda ~10%, ali centralne gradske opštine (Vračar, Stari grad...) idu mnogo više od toga...

Ja sam dobio rešenje za porez za 2025
Baš rešenje ili uplatnice za drugi kvartal? 😁
Pošto kodu nas su uplatnice već stigle pre 2-3 dana a rešenja naravno nema još uvek.

I baš me zanima da li bi se 15. maja kad ponovo obračuna pojavila opcija za plaćanje.
Pa ti i sad kad si u pretplati i nemaš još zadužen novi iznos svakako imaš "Plati" opciju na LPA sajtu? Nemaš iznos koji treba da platiš ali možeš da upišeš koju god cifru i da uplatiš.

Do 14. se uplacuje (unapred), a 15. se pojavljuje dugovanje sa kamatom na sajtu. Dakle sami unesete iznos rate i to platite do 14. Ako ste pogodili iznos rate 15. ce dugovanje biti 0.

Bilo bi divno, fenomenološki, videti čija je izvorna ideja da se nagađa iznos rate poreza celu polovinu godine i na koji način trebaju da se dovijaju stariji sugrađani koji ne mogu/ne umeju da provere stanje duga ili da izračunaju koliko da doplate nakon dobijanja rešenja o porezu u papirnom obliku, ali da ne idemo u off topic.

Nema potrebe da se dovijate i gledate u pasulj. Uplatite po prošlogodišnjem rešenju. Kad stigne ovogodišnje, doplatite razliku. Imate 8 dana (čini mi se) od primanja rešenja da uplatite razliku.
Jedan od razloga zašto rešenja ne mogu da budu spremna u januaru je što treba da skupe i obrade podatke o cenama za prethodnu godinu, po opštinama, zonama ...

Ja sam odavno napravio nalog i išao do mupa za elektronsku sertifiikaciju ali mi ostao poslednji korak, da ličnu kartu povežem preko čitača ličnih karata.

Prošli mesec sam greškom uplatio novac trezoru pa da ne bi išao po gradu, video da može elektronski ali da postoji potpis.

Odem u prodavnicu, uzmem čitač kartica i sve do kraja verifikujem kao i consent id i odradim potpise na zahteve za povraćaj novca. Mnogo lakše i bolje nego preko nekog pdf editora.

Da li preko euprave moze da se vidi koliki je dug za porez na kucu?Naprimer ja sada idem u opstinu vadim papir kolko sam duzan pa idem da platim e da li to mogu preko euprava sve da vidim i placam ako me razumete?

Naravno da možeš ako imaš nalog na eUpravi. Proveri koliko trebaš da platiš na sajtu https://lpa.gov.rs/jisportal/homepage.
Rešenje za porez će ti doći na eUprava portal u tvoje eSadnuče.
Ja imam i meni pise da nemam nista ali kuca se vodi na dedu pa sam mislio da ukucam njegov jmbg preko mog profila da vidim dug ali to nije moguce izgleda,moram njemu da otvaram profil pa opet onaj consent id a jedva sam za sebe to odradio a kamoli za njega 🤷🏻‍♂️🤣

Moraš da otvoriš na njegovo ime i za ovo što ti treba je dovoljan mail, ne treba Consent ID aplikacija.

Fotografija licne karte i mejl za registraciju i prijavu osnovnog nivoa bezbednosti.

Ne želim da pretvorim temu u Zamena vozačkih dozvola, ali nakon nedavnog sopstvenog iskustva savet za sve da svakako podnesu zahtev preko euprave i ne glume smernog građanina poput mene odlaskom u stanicu. LK mi je stara 9 godina i nisu hteli da me slikaju kako bi inače trebalo, što je i bio razlog mog odlaska. Samo sam izgubio sat vremena sumanutog čekanja u PS. Gužve su im nesnosne i očigledno nemaju vremena da se maltretiraju. Ne kažem da vam neće odbiti zahtev, ali nakon milion pročitanih iskustava na netu, sasvim sam siguran da su vrlo tolerantni i da nije baš kako piše, da fotografija iz LK mora da bude mlađa od 5 godina

A da li imaš "mlađi" pasoš? Preuzimaju fotografiju odatle ako je to slučaj.

Ja sam, eto, skorije ovde preneo prošlogodišnje iskustvo gde je onlajn podnošenje zakomplikovalo situaciju, jer je odbijeno zbog važnosti lične karte, a onda sam morao dvaput do stanice, prvi put da bi mi rekli da ne vide uplatu, a drugi put sa odštampanom potvrdom o uplati (srećom su prihvatili skrinšot iz mobilnog bankarstva, jer je plaćeno preko Poštanske štedionice, koja je u to vreme imala očajnu aplikaciju), tako da sam morao negde usput da svratim da odštampam to. Srećom kod mene nema gužve, pa nije bio veliki problem. Na kraju me nisu fotografisali i preuzeli su sliku iz pasoša.

Pominjao je skorije neko i iskustvo koje je negde između, gde su ga telefonom samo zvali da dođe sa potvrdom o plaćanju, jer isto nisu videli. Ipak, prihvatili su njegov odgovor da je platio onlajn, pa su očigledno naknadno sami našli to i nije bilo potrebe za dolaskom.

Da li postoji jos neki nacin (osim kontakt forme na sajtu) da se uputi zalba/prigovor na neresavanje problema sa prijavom prebivalista za stranca? Krajem prosle godine se nesto kod njih u sistemu povlacenja adresa poremetilo i od tada ne mogu da rese to. Mislim da sam im pisao najmanje 20 puta i dobijao raznorazne odgovore, valjda kako ko tamo naleti na mejl izmisli nesto kao razlog. Proverio sam sa katastrom oko njihove baye i sve je u redu

Kako da uklonim sertifikate (sa LK) iz Windowsa? Ged ih smešta?

komanda: certmgr.msc
Certificates > Personal

Da li jos neko ima problema sa prijavljivanjem na eupravi sa Consent IDpreko Google Chrome aplikacije na androidu? Na Operi na androidu i na Safari preko iPhone radi.

Pozdrav,
Treba da platim taksu za izdavanje lične karte. Ne umem da prebacim lokaciju na moj grad kako bih odabrao željenu uslugu. Gore desno stoji "lokacija nije izabrana" i tu se klikom ne može podesiti. Tu sam zaglavio. Ranije je je prilikom prijavljivanja iskakao dijalog za izbor lokacije. Sada toga nema.

Misli sigurno na opciju koju nudi sam sajt eUprave, da bi mu se kao prikazale samo usluge koje su dostupne na njegovoj lokaciji. Za plaćanje mu svakako ne treba, ali nevezano za to je kuriozitet što su onemogućili taj odabir, a nisu ga uklonili iz interfejsa. Možda je i privremeno, ali sigurno je zato još neko pomislio da ne ume da podesi.

Misli sigurno na opciju koju nudi sam sajt eUprave, da bi mu se kao prikazale samo usluge koje su dostupne na njegovoj lokaciji. Za plaćanje mu svakako ne treba, ali nevezano za to je kuriozitet što su onemogućili taj odabir, a nisu ga uklonili iz interfejsa. Možda je i privremeno, ali sigurno je zato još neko pomislio da ne ume da podesi.
Da, to sam mislio. Bezveze sam se zbunio. Izvršio sam uplatu bez problema. Podešavanje lokacije zaista nie potrebno.
@moon511 Kakva lokacija? Ideš na sajt https://plati.euprava.gov.rs popuniš i napraviš sebi uplatnicu.
Da. Rešio sam tako. Na jen, dva, tri... pplatio preko QR koda. poz

Da li vam stižu mejlovi sa potvrdom o elektronskoj dostavi podataka za prijavljivanje za kreditne proizvode? Podaci poslati banci, ali potvrda nije stigla na mejl, a online zahtev za kredit traži tu potvrdu u attachmentu. Probao da ponovim postupak, ali ne da uz poruku da su podaci već poslati.

Nazad
Vrh Dno