Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Dobijam mejl o isticanju parametara za ConsentID za mesec dana i traženo mi je da što pre obnovim parametre na sajtu. Logujem se regularno prateći uputstvo, idem na Obnovi, generiše mi se novi kod i aplikacija na iOS konstantno izbacuje da je pogrešna lozinka. Ne radi ni automatsko unošenje QR kodom, piše da nije dozvoljeno. Da li je još neko imao ovaj problem? Pisao sam podršci, ali se bojim da opet ne dobijem neke generičke odgovore. I sada kada probam da se ulogujem preko ConsentID-a, izlazi mi da nemam aktivnu mobilnu aplikaciju ConsentID, iako stari parametar u suštini nije još ni istekao i stoji da je aktivan
@malistreber Da citiram sebe jer mi se čini da je ista situacija kao tvoja. Na kraju sam otišao u poštu po nove parametre za consent i tako rešio, iz euprave su mi odgovorili mejlom da im je žao

Konačno nađoh slobodan termin na eZakazivanje za LK. Jel beše nikakva uplatnica ne treba za novu LK?

Како то мислиш не треба уплатница?
Ваљда треба да се плати такса.

Имаш да генеришеш уплатницу, уплатиш он-лине. Онда не треба да се носи физички уплатница, ако си на то мислио.

Da li neko zna, ako sam u procesu izrade nove lične karte, a hoću da preko eUprave uradim i obnovu vozačke dozvole, da li će mi na vozačkoj biti fotografija sa nove ili stare lične karte? Malo mi je frka sa vremenom pa da znam da li da radim online ili da idem na šalter...

za online ne znam, ali na salteru za vozacku provere samo ako je fotka sa licne starija od 5 godina onda ce traziti novu sliku, u suprotnom ne.

Da, to mi je jasno, ali mi nije jasno kako im radi sistem za preuzimanje fotografije za vozacku ako sam se tek slikao za novu licnu. Jer ne bih bas da mi stoji slika od pre 15 godina na vozackoj :D

pretpostavljam, ako je prošao zahtev za ličnu da imaju u sistemu novu sliku koju mogu da koriste za sve ostalo. Ali obzirom da sam ja 2020 godine 18 avgusta došao da produžim sertifikat i da je baš tog dana MUP prestao da izdaje sertifikate za lične izdate pre određenog datuma 2014 godine (tako da sam 4 godine ranije vadio novu ličnu kartu) onda ne mogu da jemčim jer sam između ostalog onako talentovan da me posreći sa državom

Da li mogu da odradim ceo proces za obnovu vozacke preko consent id na sajtu euprave ako mi je licna karta bez cipa? Negde sam procitao da mora cip
Dal mi treba kod na consent id iz mup-a? Ne salje mi kod na telefon kad zelim da se ulogujem

Poslednja izmena:
Treba ti aktiviran "Cloud KES" sertifikat vezan za Consent ID nalog, pa biraš tokom zahteva za zamenu vozačke opciju da zahtev potpišeš tim Cloud sertifikatom umesto opcije da se potpis radi sertifikatom iz čipa i LK koji nemaš jer nemaš ni čip😅

Treba ti aktiviran "Cloud KES" sertifikat vezan za Consent ID nalog, pa biraš tokom zahteva za zamenu vozačke opciju da zahtev potpišeš tim Cloud sertifikatom umesto opcije da se potpis radi sertifikatom iz čipa i LK koji nemaš jer nemaš ni čip😅
Nije mi jasno. Znaci ne mogu dalje jer nemam cip il tako? Kako uopste da napravim consent id nalog, skinuo sam aplikaciju i imam osnovno logovanje na e-upravi? Vidim treba uredjaj za citanje certifikata kod logovanja sa visokim nivoom pouzdanosti

За издавање квалификованог електронског сертификата у клауду неопходно је да будете пријављени високим нивоом поузданости (мобилном апликацијом ConsentID или квалификованим електронским сертификатом).

Sad vidim da prvo mora u postu ili banku da uzmem taj consent id sertifikat. Mogao si to da kazes @shamanNS pobogu

Poslednja izmena:
Consent Id login je sad "visoki nivo pouzdanosti".

Znači idi na https://eid.gov.rs i loguj se koristeći ConsentId aplikaciju.
I onda vidi ti na eID portalu da li jesi / nisi već ranije nekad kreirao i "Cloud sertifikat. Ako nisi odradi sad to, pa si onda spreman za podnošenje zahteva za zamenu vozačke.

Screenshot_20250407_185246_Chrome.png

Screenshot_20250407_185421_Chrome.png

Ja bih na tvom mestu pre pokretanja te eUprava usluge za zamenu vozačke otišao na https://cloud.eid.gov.rs/ i testirao to digitalno potpisivanje bilo kod nasumice izabranog PDF fajla npr. Čisto da znaš da je sve ok sa izradim Cloud KES sertifikatom, i da im trenutno ne brljavi sajt.

Da li to uopšte sad trenutno imaš izraste ConsentId parametre i aktiviraju ConsentId aplikacije??
Mogao si to da kazes @shamanNS pobogu
Mogao si ti jasno da navedeš šta imaš a šta nemaš. Plus da budeš manje bezobrazan u obraćaju nekome ko pokušava da ti pomogne i da informacije.

Suština napisanog u mom prethodnom komentaru je da za podnošenje zahteva za vozačku ne mora da se ima čip u ličnoj karti niti sertifikat za potpis u čipu. Imaš izbor između 2 načina digitalnog potpisa:

1) KES sertifikat u čipu LK
ili

2) Cloud KES & Consent ID login

Poslednja izmena:
Consent Id login je sad "visoki nivo pouzdanosti".

Znači idi na https://eid.gov.rs i loguj se koristeći ConsentId aplikaciju.
I onda vidi ti na eID portalu da li jesi / nisi već ranije nekad kreirao i "Cloud sertifikat. Ako nisi odradi sad to, pa si onda spreman za podnošenje zahteva za zamenu vozačke.

Pogledajte prilog 487387

Pogledajte prilog 487388

Ja bih na tvom mestu pre pokretanja te eUprava usluge za zamenu vozačke otišao na https://cloud.eid.gov.rs/ i testirao to digitalno potpisivanje bilo kod nasumice izabranog PDF fajla npr. Čisto da znaš da je sve ok sa izradim Cloud KES sertifikatom, i da im trenutno ne brljavi sajt.

Da li to uopšte sad trenutno imaš izraste ConsentId parametre i aktiviraju ConsentId aplikacije??

Mogao si ti jasno da navedeš šta imaš a šta nemaš. Plus da budeš manje bezobrazan u obraćaju nekome ko pokušava da ti pomogne i da informacije.

Suština napisanog u mom prethodnom komentaru je da za podnošenje zahteva za vozačku ne more da se ima čip u ličnoj karti niti sertifikat za potpis u čipu. Imaš izvod između 2 načina digitalnog potpisa:

1) KES sertifikat u čipu LK
ili

2) Cloud KES & Consent ID login
Ne znam zasto mislis da sam bezobrazan verovatno tako ispadne kad se cita 😅 , cenim sto si odgovorio ali mogao si da kazes da prvo treba da uzmem u posti taj sertifikat sad je jasno. Svakako hvala na objasnjenju

Ne znam zasto mislis da sam bezobrazan,
Zato što si napisao:

Mogao si to da kazes @shamanNS pobogu

Kao da sam ja pogrešio što ti nisi u stanju da postaviš pitanje?!

ali mogao si da kazes da prvo treba da uzmem u posti taj sertifikat

To u pošti nije sertifikat, za početak. To su parametri za aktivaciju aplikacije.

I ja nisam vidovit da neko ko spominje Consent Id nema već "izvađen" ConsentId. Plus si i menjao komentar na koji sam odgovorio a ja nisam video izmenu dok sam kucao moj komentar tj video tek posle još jednog komentara.

Da li lepo napisao pitanje "da li mogu kad se logujem na eUprava sa username + passwordsl da podnesem sustav za vozačku?" dobio bi i odgovor da ne možeš jer to nije "visok nivo pouzdanosti" i da ti treba ConsentId aplikacija pošto čip u LK nemaš.

Dakle, ja sam pročitao ovo:
Da li mogu da odradim ceo proces za obnovu vozacke preko consent id na sajtu euprave ako mi je licna karta bez cipa? Negde sam procitao da mora cip

Dok nije bilo dela gde se spominje MUP i uzimanje ConsentId parametara?? Ja ga makar nisam video kad sam krenuo da kucam odgovor i pravim screenshot-ove.
Iz napisanog sam zaključio / pretpostavio da već imaš i koristiš ConsentId i pitaš može li tako da se završi. I odgovaram sam "može, ali treba i aktiviram Cloud KES na eID portalu".
Jer je sastavni deo slanja zahteva za vozačku digitalni potpis tog zahteva tj XML dokumenta koji se šalje uz sam zahtev.

Poslednja izmena:
da li će mi na vozačkoj biti fotografija sa nove ili stare lične karte?
Jer ne bih bas da mi stoji slika od pre 15 godina na vozackoj :D
Ne mogu da tvrdim iz iskustva, ali logično mi je da će ti svakako biti nova slika. Između ostalog, ona je razlog zašto ne može onlajn da se reguliše nova vozačka dozvola ako ti je lična karta starija od pet godina, jer slika ne sme da bude starija od toga. Čak i ako se pojaviš na šalteru, a lična karta ti je starija od pet godina, pre će ti preuzeti sliku iz pasoša (ako ga imaš i "mlađi" je od pet godina) nego te opet fotografisati. To već kažem iz ličnog iskustva, mada možda je specifičnost policijske stanice u kojoj sam bio da ih mrzi da slikaju bez preke potrebe.

Naravno, logicno mi je da ce biti iz nove ali ja pre svega pitam zato sto ja jos uvek nemam novu (samo sam se slikao i predao zahtev za novu). Ako sada podnesem zahtev online za vozacku, da li ce mi biti ta slika sa kojom sam podneo zahtev ili od trenutno aktivne licne karte :)

Sliku povlače iz sistema, nekom logikom bi trebala da bude poslednja fotografija. Ne znam zašto je bitno koja je, lepo bi bilo fa neko testira da znamo 🙂

Bitno mi je da me ne cimaju panduri zato što ne ličim na osobu sa fotografije :D
Ali ajde, evo podneo sam zahtev, sve za nauku :D

• Like
Reagovanja: nuk
Shvatam šta pitaš, zato i kažem da slika zvanično ne sme biti starija od pet godina, baš iz razloga da se ne bi desilo da ne ličiš na sebe. Drugim rečima, ne bi trebalo da ikako bude opcija da ti preuzmu staru, već isključivo ili novu ili da ti odbiju onlajn zahtev ako iz nekog razloga još nije moguće preuzeti novu. Ali, kako reče i Nuk, a i ja sam pokušao isto da kažem u prethodnoj poruci, mislim da ne postoji prepreka da preuzmu tu novu, iako ti sama lična karta još nije uručena. U svakom slučaju, kontam da je prošlo bez problema, čim nisi javio da ti je zahtev odbijen. 😀

Ja sam bio predao pre nekih 2 god. za obnovu za pasos, licnu i vozacku, slikao se kod njih, novu sliku stavili u licnoj karti i pasosu a u vozackoj povukli staru sliku, zasto, ne znam. Ne da nije ista osoba na slikama, dve razlicite osobe bukvalno :)

U svakom slučaju, kontam da je prošlo bez problema, čim nisi javio da ti je zahtev odbijen. 😀
Ipak možda nije prošlo bez problema, a u nastavku ću napisati i što... Ukratko, zaboravio sam da su meni odbili zahtev tek nakon dva dana. Znao sam, naravno, da nisu automatski i odmah, ali sam iz nekog razloga mislio da se desilo istog dana kad sam ga i podneo. Svakako, sledi cela priča...

novu sliku stavili u licnoj karti i pasosu a u vozackoj povukli staru sliku
Au, pa to baš nema smisla. Evo moje priče iz marta prošle godine, ušao sam sad na eUpravu da bih se podsetio tačnog toga.

Lična karta je tada bila stara devet godina, a sad je već pred istekom. Uprkos tome, podneo sam onlajn zahtev za obnovu vozačke, jer sam propustio da piše da ne sme lična da bude starija od pet godina. Ipak, zahtev je bez problema formiran, potpisan u klaudu, odmah sam to i platio, a nakon evidentirane uplate javljeno mi je sledeće: Нови статус: ПРИХВАЋЕН НА ПОРТАЛУ И ПРОСЛЕЂЕН МУП-У. Коментар: Захтев је плаћен и прихваћен са портала. Sve se to desilo istog dana.

Međutim, dva dana kasnije mi javljaju ovo: Нови статус: ВРАЋЕН НА ДОРАДУ. Коментар: Ваш захтев није могуће да се реши електронским путем. Молимо Вас да се јавите у Полицију. Uživo rekoše da sam propustio taj uslov od pet godina, a još je ispao problem i što nisu videli uplatu, pa sam morao da štampam potvrdu, ali srećom su prihvatili snimak ekrana iz mobilnog bankarstva, nisam morao u banku. Na usputno pitanje zašto postoji to ograničenje, rekli su da je to između ostalog zbog slike, koja takođe ne sme biti starija od pet godina. Međutim, nisu me opet fotografisali, već su rekli da će preuzeti fotografiju iz pasoša, koji je u tom trenutku bio mlađi od jedne godine, dakle prilično svež.

Kad se sve sabere, ispada da sam bez veze išao (uz dodatno cimanje u vidu potvrđivanja uplate) i da je ta fotografija od samog početka mogla biti preuzeta iz pasoša, ali nije samo zato što precedura nalaže da je za onlajn zahteve potrebna lična karta mlađa od pet godina, što i ima smisla za one koji nemaju pasoš.

Koliko traje izdavanje nove lične karte? Je li moguće da nema nikakve indikacije da može da se podigne nigdje ni na e-upravi ni na bilo koji drugi način?

Ipak možda nije prošlo bez problema, a u nastavku ću napisati i što... Ukratko, zaboravio sam da su meni odbili zahtev tek nakon dva dana. Znao sam, naravno, da nisu automatski i odmah, ali sam iz nekog razloga mislio da se desilo istog dana kad sam ga i podneo. Svakako, sledi cela priča...

Au, pa to baš nema smisla. Evo moje priče iz marta prošle godine, ušao sam sad na eUpravu da bih se podsetio tačnog toga.

Lična karta je tada bila stara devet godina, a sad je već pred istekom. Uprkos tome, podneo sam onlajn zahtev za obnovu vozačke, jer sam propustio da piše da ne sme lična da bude starija od pet godina. Ipak, zahtev je bez problema formiran, potpisan u klaudu, odmah sam to i platio, a nakon evidentirane uplate javljeno mi je sledeće: Нови статус: ПРИХВАЋЕН НА ПОРТАЛУ И ПРОСЛЕЂЕН МУП-У. Коментар: Захтев је плаћен и прихваћен са портала. Sve se to desilo istog dana.

Međutim, dva dana kasnije mi javljaju ovo: Нови статус: ВРАЋЕН НА ДОРАДУ. Коментар: Ваш захтев није могуће да се реши електронским путем. Молимо Вас да се јавите у Полицију. Uživo rekoše da sam propustio taj uslov od pet godina, a još je ispao problem i što nisu videli uplatu, pa sam morao da štampam potvrdu, ali srećom su prihvatili snimak ekrana iz mobilnog bankarstva, nisam morao u banku. Na usputno pitanje zašto postoji to ograničenje, rekli su da je to između ostalog zbog slike, koja takođe ne sme biti starija od pet godina. Međutim, nisu me opet fotografisali, već su rekli da će preuzeti fotografiju iz pasoša, koji je u tom trenutku bio mlađi od jedne godine, dakle prilično svež.

Kad se sve sabere, ispada da sam bez veze išao (uz dodatno cimanje u vidu potvrđivanja uplate) i da je ta fotografija od samog početka mogla biti preuzeta iz pasoša, ali nije samo zato što precedura nalaže da je za onlajn zahteve potrebna lična karta mlađa od pet godina, što i ima smisla za one koji nemaju pasoš.
Ja sam imao skoro pa identicnu situaciju ali su me samo iz MUPa cimali na mobilni da im dostavim uplatnicu. Na moju konstataciju da sam platio preko portala zena rece aham dobro i to je bilo to. Inace LK tada bila na godinu i po do isteka(sad vec ulazim u poslednje mesece), sliku su povukli sa pasosa koji sam izvadio par meseci ranije u odnosu na novu vozacku.

Inace dva pitanja ako neko zna:

1. Zasto mi je na dozvoli 5 godina krace trajanje za upravljanje kamionom(i prikolicom) od drugih kategorija? Nije da planiram da vozim, ali me cisto interesuje :)
2. Gde je najbolje ici po obnovu LK za beogradske opstine? Pre neki dan cujem od kolege da mu je drugar isao Bezanijsku Kosu i lagano zavrsio, nema guzve, a ni zakazivanja. Ali drugi kolega morao da rezervise na drugoj opstini i bas bilo malo termina jer moze valjda samo kad se udje u poslednjih 30 dana do isteka LK.

Blago tebi, znači nisi morao da ideš uživo. A i normalno, pravog razloga nema. Sigurno to zavisi i od policijske stanice. U ovoj mojoj sam im ja izgleda bio prvi takav slučaj. I za pasoš su se maltene šokirali što sam platio preko eUprave, čak je službenica to prokomentarisala kao kuriozitet.

U vezi sa zamenom vozačke, po redditu i internetima postoji gomila iskustava gde tvrde da im je nova vozačka stigla sa slikom iz pasoša jer je ona novija u odnosu na onu iz LK. Ja sam u sličnoj situaciji, vozačka ističe za mesec dana, LK ističe za godinu, razmišljam da li da probam, pa da me u krajnjem slučaju odbiju i pozovu tamo, uplatnica se svakako generiše online.

Ukoliko još neko ima novije iskustvo sa zamenom vozačke, značilo bi da podeli

Evo kakva je bila situacija kod mene - menjao sam vozačku u februaru 2024. i dobio sam sliku iz pasoša koji je izvađen u junu 2022.

Nazad
Vrh Dno