Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Evo šta kaže FAQ na sajtu MUP-a:

Šta je PIN za ličnu kartu?
PIN je tajni podatak, koji se dobija u koverti prilikom preuzimanja lične karte i poznat je samo imaocu lične karte.

Čemu služi PIN za ličnu kartu?
PIN je neophodan za korišćenje sertifikata, jer ga je potrebno uneti pri logovanju na elektronske portale i prilikom elektronskog potpisivanja dokumenta.

Kako se PIN blokira?
U slučaju da se tri puta unese pogrešan dolazi do blokade PIN-a.

Šta raditi u slučaju blokade PIN-a?
Kad je PIN za ličnu kartu blokiran, potrebno je podneti zahtev za deblokadom PIN-a lične karte u nadležnoj policijskoj stanici.

Šta raditi u slučaju da je PIN zaboravljen/izgubljen?
Kad je PIN za ličnu kartu zaboravljen/izgubljen, potrebno je u policijskoj stanici podneti zahtev za deblokadom lične karte sa promenom PIN-a.

Gde podneti zahtev za deblokadom PIN-a?
Zahtev za deblokadom PIN-a se podnosi u policijskoj stanici.

Da li mogu da promenim svoj PIN?
Ukoliko nije blokiran PIN se može promeniti u aplikaciji Čelik, tab Lična karta/Promeni PIN.

Što se tiče sertifikata, trebalo je da ga tražiš prilikom preuzimanja nove lične karte, gotovo za dva minuta :)

Pa, to ti je PIN za LK :)
Elem, kad se loguješ na e-upravu koristeći elektronski sertifkat sa lične karte, tražiće ti unos tog PIN-a. Isto i za buduće potpisivanje. Možeš da ga sam promeniš u Čelik-u.
Pozdrav

@nuk @PJ preknizavanje za fizicko lice sam radio tako sto sam poreskoj upravi slao mailom sa digitalnim potpisom putem eUprave zahtev i uradili su u roku od 15tak dana.

• Like
Reagovanja: PJ
Evo šta kaže FAQ na sajtu MUP-a:

Šta je PIN za ličnu kartu?
PIN je tajni podatak, koji se dobija u koverti prilikom preuzimanja lične karte i poznat je samo imaocu lične karte.

Čemu služi PIN za ličnu kartu?
PIN je neophodan za korišćenje sertifikata, jer ga je potrebno uneti pri logovanju na elektronske portale i prilikom elektronskog potpisivanja dokumenta.

Kako se PIN blokira?
U slučaju da se tri puta unese pogrešan dolazi do blokade PIN-a.

Šta raditi u slučaju blokade PIN-a?
Kad je PIN za ličnu kartu blokiran, potrebno je podneti zahtev za deblokadom PIN-a lične karte u nadležnoj policijskoj stanici.

Šta raditi u slučaju da je PIN zaboravljen/izgubljen?
Kad je PIN za ličnu kartu zaboravljen/izgubljen, potrebno je u policijskoj stanici podneti zahtev za deblokadom lične karte sa promenom PIN-a.

Gde podneti zahtev za deblokadom PIN-a?
Zahtev za deblokadom PIN-a se podnosi u policijskoj stanici.

Da li mogu da promenim svoj PIN?
Ukoliko nije blokiran PIN se može promeniti u aplikaciji Čelik, tab Lična karta/Promeni PIN.

Što se tiče sertifikata, trebalo je da ga tražiš prilikom preuzimanja nove lične karte, gotovo za dva minuta :)
Nazalost šalter za preuzimanje lk čista birokratija, samo kutija sa lk a izdavanje sertifikata druga zgrada i ogroman red, zato i pitao čemu pin koji ide u koveri za novu lk

Pitanje - lične karte dolaze sa onim sertifikatom za autorizaciju, za korišćenje euprave? Za to nije potreban sertifikat za potpis?

U vezi lokalne poreske uprave, imao sam na saldu neki iznos, ne mogu da se setim tačno koliki, uplaćeno je davno, problem je što ne mogu da vidim kad je zadnji put skinuto sa salda, ili može ali ja to ne vidim kako se radi ? Problem je što je trenutno ostalo taman toliko koliko je zadnja rata za porez na imovinu, tu negde okvirno, mislim da sutra ističe rok, verovatno sam ja uplatio ceo iznos plus nešto preko toga, ali nema teorije da se setim, hoće li u slučaju da već nije skinuto saldo biti u minusu ako se nema dovoljno na njemu, pa ću tako znati? Bezveze je malo što ne mogu da se vide prethodne transakcije, bilo bi mi odmah sve jasno.

Danas je dospeo poslednji kvartal.
Preko onog linka "balans" vidiš samo stanje po opštinama, a ovde:

Možeš videti karticu za svaku opštinu posebno. Posebna vrsta zadovoljstva, kada je na svakoj kartici stanje 0.00 😊

Ne znam za taj link "balans", na eupravi u meniju odaberem "lokalna poreska administracija" i otvori mi taj sajt koji si linkovao.
Nejasno mi takodje o kakvim karticama govoriš, nema veze, verujem da je sve ok i da ću biti u plusu i narednih dana, proveriću, ne znam kad oni skidaju sa salda tačno, to i kažem, ne mogu da vidim nešto tipa "datum taj i taj, skinuto za čertvrtu ratu poreza toliko i toliko....", nema ništa tog tipa.

Klikni na "pregled stanja po opštini" i u prvoj koloni tabele, DETALJI, u polju ispod klikni na strelicu. Prikazaće ti sve transakcije.

"pregled transakcija" ne daje nikakve podatke.

To je default (pregled po opštini) nakon "upita stanja", elem strelicu na Detalji sam iz nekog razloga promašio, hvala!
Skinuli su baš danas.

A mislim, ceo taj sistem sa porezom na imovinu im je loše odradjen, euprava nema veze sa tim ali nekad je bilo u februaru ti pošalju rešenje, uplatiš i ćao, onda je krenulo sve kasnije i kasnije da stiže, sad je u Julu stiglo, dakle dve rate moraš da platiš na nevidjeno, mislim ok ima ljudi sigurno koji vode o tome strogo računa, ja sam mator čovek i zaboravljam, lakše bi bilo stigne rešenje, skeniraš ips kod i završiš, ovako ne znam više ni šta sam i kad platio, mada ok nisam znao za ovu strelicu, pomaže sada to dosta :D

Čim skeniraš IPS kod, nisi ti mator...

Kod mene, nakon upit stanja, biram ime, pa biram opštinu iz padajuće menija, jer me ima na više mesta, pa tek onda dobijam taj ekran.

A na nekim drugim sličnim portalima, iz ime, ponudi mi i pravna lica na kojima sam ovlašćen.

Haha da, pa nisam ono deda još, ali nisam više ni mlad, gazim 50, osećam već neke degradacije lol

Kod mene jedno ime i jedno prebivalište, pa automatski to radi.

Ti pretpostavljam plaćaš u ratama sve tačno koliko treba pa ti je saldo 0 , problem je ako želiš u komadu sve za celu godinu, obično u januaru uplatim koliko je bilo prošle godine plus par hiljada više, ali rekoh.. ako nemaš nikakav uvid šta se kad skida onda može biti problem, zbog toga i kažem da sam mator, jer ranije mi to nije bio problem, a zapravo je sve isto kao i ranije, nego... nema veze , ne znam zašto nisam video strelicu na "Detalji", verujem da sam to vidjao ranijih godina, a možda i nisam nego sam kapirao da ako je zeleno onda sam ok i vidim da li imam za sledeći kvartal ili ne.

Možda je bolje rešenje da se ti detalji kolapsiraju automatski, makar prvih par redova a ostalo na "učitaj još", ali dobro.
Dodatno zbunjujuće su "prethodne transakcije" na zadnjem tabu ili kartici (pretpostavljam da si na to mislio pod kartica) , verovatno me to zbunilo jer nije bilo ništa tu, to isto nije srećno odradjeno.
Po meni tu bi trebalo da bude ono što je pod Detalji a Detalji da se sklone.

Pitanje - lične karte dolaze sa onim sertifikatom za autorizaciju, za korišćenje euprave? Za to nije potreban sertifikat za potpis?
Može se sertifikatom za autorizaciju logovati na Eupravu korišćenjem PIN-a koji dolazi uz LK. Rok važenja tog sertifikata je 5 godina. Ne treba sertifikat za potpis da bi se koristio ovaj prvi. Bar je tako dosad bilo, ako nešto nisu skoro menjali.

Sertifikat za autorizaciju služi za logovanje; sertifikat za potpisivanje služi da se potpišu zahtevi koji se podnose online. Za osnovne funkcije e-uprave (zakazivanje termina, pregled podataka i slično) dovoljan je sertifikat za logovanje.
Ko hoće da, napr, zameni vozačku dozvolu online, bez odlaska u MUP, njemu treba i sertifikat za potpis, da bi elektronski potpisao zahtev za zamenu dozvole.
Druga opcija je korišćenje ConsentID aplikacije i potpisa u Cloudu (iliti na srpskom, potpisa u magli :) ).
Pozdrav

Od srede u 3 poste u Beogradu (Kalenic, blok 21, Crveni krst) ne radi izdavanje parametara za aplikaciju za eID.

Da li postoji mogućnost da se na eUpravi otkaze zakazani termin za LK?

Samo ne dođeš, kao svi ostali. Svaki put kad odem, svaki peti kog prozovu je tu.

moze se otkazati. ali ne bih znao sad da te navigujem...

Ako se dobro sećam, na stranici na kojoj se zakazuje (onoj sa kalendarom) pored dugmeta "zakaži termin" ima i "otkaži termin" ili tako nešto.

Imam problem sa prijavom preko consentid. Naime, dobijem modifikaciju za zahtev na consentid, ali kafa je otvorim, kaže da nema zahteva na čekanju. Kada se prijavim preko sertifikata, piše da je consentid usluga aktivna. Šta može da predstavlja problem?
Hvala.

Imam problem sa prijavom preko consentid. Naime, dobijem modifikaciju za zahtev na consentid, ali kafa je otvorim, kaže da nema zahteva na čekanju. Kada se prijavim preko sertifikata, piše da je consentid usluga aktivna. Šta može da predstavlja problem?
Hvala.
Pa da li pokušavaš negde da se uloguješ, pa ti treba da potvrdiš, a kad uđeš nema zahteva. Ili ti pokazuje da ima zahteva, a ti ništa ne radiš?
Ako je ovi drugo to je neki bug koji se povremeno pojavljuje.

Pa da li pokušavaš negde da se uloguješ, pa ti treba da potvrdiš, a kad uđeš nema zahteva. Ili ti pokazuje da ima zahteva, a ti ništa ne radiš?
Ako je ovi drugo to je neki bug koji se povremeno pojavljuje.
Pokušavam da se na telefonu ulogujem na e-upravu. Stigne mi obaveštenje o novom zahtevu i kada otvorim consentid, piše da Nea zahteva na čekanju. Isto se dešava kada i na PC probam da se ulogujem preko mobilne aplikacije. E sada, na consentid mi piše da je važio do 24.10. a kada se ulogujem preko LK piše da je consentid aplikacija aktivna i mogu samo da je opozovem, dok je dugme za obnovu neaktivno.

Na eid.gov.rs ne možeš da obnoviš ConsentID? Ja bih probao da opozovem pa da kreiram parametre ponovo.
Pozdrav

Ovih dana mnogima ističe ConsentID sertifikat.
Na E-Uprava strani opcija Obnovi je zasivljena iako bi trebalo da bude aktivna ako ima manje od 30 dana do isteka.
Ponuđeno je samo Opozovi pa ispočetka.

Direktno u app pa na ID i tu nudi opciju obnovi pošto ovo ne radi putem sajta gde opcija obnovi nije u funkciji.

To sam prvo probao, kaže Invalid credentials.

Zdravo svima imam pitanje izgubio sam vozacku dozvolu a nisam trenutnu kuci jel mogu da izvadim novu na privremeni boravak?

Nazad
Vrh Dno