Ajmo jos malo u off :
Ja koristim ovaj xp, od marta 2006. i taj isti nijednom nije bio reinstaliran, jednostavno znao sam da ga povratim iz mrtvih bez reinstalacije. Vratio sam ga cak i sa formatirane particije( kad sam hteo da probam Vistu, ona je formatirala c particiju, ali sam ja uspeo da vratim sve podatke sa particije specijalnim programima). Trenutno imam samo 320 instaliranih aplikacija :-devil-: , dosta stvari isprobavam, ali veliki broj ostaje na racunaru iako se neke ne koriste. Kompjuter uopste ne gasim mesecima, a po 20 dana, nekad i vise mi radi xp bez restarta. Desava se da se ponekad upuca(da se ne lazemo, ali to je kada nesto experimentisem inace na primer za jednu sesiju od 20-30 dana bez restarta, za moje osnovne poslove bez eksperimenata nikada se nece zaglupiti ili upucati), desavali su se i bsod-ovi(igranje sa oc-om ih vrlo lako izaziva), jer za 4+ godina nije bilo tog problema koji se nije pojavio, ipak je os promenio tri potpuno razlicite hardwerske konfiguracije, cak sam radio i zamenu nvidia graficke sa atijem i obrnuto i to bez brisanja drivera i ciscenja i to je radilo, kasnije sam sve ocistio. I sad neko prica o nestabilnosti xp-a, ovaj moj "primerak" je vrlo stabilan i zavrsava mi sve potrebne poslove, zbog nekih aplikacija koje su mi neophodne, a ne mogu na 64-bitni os, ja ostajem jos neko kratko vreme na xp-u. Win 7 sam samo probao u virtuelnoj masini i ne mogu puno da ga pljujem, jer po meni je odlican os, sa obzirom da dolazi od M$-a. Ipak ja sa nijednim M$ os-om nisam zadovoljan. Moje licno razmisljanje je da cu verovatno ici na dual boot u buducnosti na novom hardweru, ali to ce biti Windows Server 2008 i Windows 7, mada mozda dodje i neka Linux distribucija(najverovatnije SUSE, ali otom potom). Zasto win server, pa zato sto posedujem legalnu licencu za njega i zato sto je dobijam za dz, a probao sam vec 32-bitnu verziju i tada je bila mnogo bolja od viste, koju sam isto probao,ali vrlo kratko. Ja se ne bojim da experimentisem, a kada iznosim ocene o necemu, trudim se da budu iz licnog iskustva, a ne kao mnogi da pricam da je Linux krs, a nikada ga nisam probao. Sto se tice os-eva, tu imam bogato iskustvo od TOS-a, DOS-a, Linuxa i raznih Windows-a koje sam koristio, ne zurim sa najnovijim windows-om, ali svakako ce dobiti svoju sansu, ali to ne znaci da je xp smece, jer se secam kako su mnogi se kleli da win 98 nema sanse da radi jedan dan, tacnije nekoliko sati bez restarta, a ja sam to probao i radio je super nekoliko dana bez restarta ili blokiranja, mozda sam jednostavno imao srece, a mozda i ne.
Nego da se vratimo malo i na temu. DX10 moze na xp probao i eto na ovom cudnom mom xp-u je sada ubacen, ali poenta je da nije on potpuno upotrebljiv, pogotovo ne da podrzi vecinu igara, ja skoro sve igre i igram u DX9, ali ko jos od korisnika i zna da upotrebi DX10 za nesto, osim da ukljuci efekte u igrama, mada ovo jeste tema o igrama. Moje subjektivno misljenje je da mi je slika malo lepsa sa dx10 u radnom okruzenju, mozda gresim ali sam dobio takav utisak poredeci to. Tako da ako zelite full ugodjaj DX10, onda nemojte pokusavati na xp-u, osim ako niste entuzijasta i spremni na experimentisanje. Na komentar da je win xp crkao mozda zbog ubacivanja dx10 u komp, tvrdim da to nije razlog, bar sigurno nije jedini, jer meni radi isti xp sa ubacenim dx10 i to veoma dugo. A sto se tice komentara DX i linux, znam da se DX9 moze namestiti na linuxu i to mi je jedan buduci projekat, osim ako tada ne bude podesavanje DX11

.