Šta je novo?

Dvi-scart

Taj josh jedan prikljuchak nije D-Sub :p
To ti je S-Vhs prikljuchak i preko njega ces je povezati sa TV-om samo ti treba adekvatan kabel ;)

A na koju foru u specifikacijama kartice pishe

Connectivity:
D-Sub
DVI-I
HDMI
HDTV

?

A jel drugi kraj tog kabla SCART ili oni chinchevi sa strane tv-a i gde da ga nadjem?

D-Sub i HDMI dobijesh uz odgovarajuci adapter koji dobijesh uz grafichku :)
Pogledaj na buvljaku treba ti S-Vhs - Chinch kabel, a mozhe i S-Vhs - SCART potpuno je svejedno ;)
:wave:

Znachi kako god okrenesh ovaj DVI ne mogu da iskoristim... :(

0k, hvala na objashnjenju.

:wave:

E ***a sad :p

Kontash shta sam hteo da kazhem ;)

Kontam gde grešiš. ;)
Po tvojoj logici svaka sprava s kojom je čovek u kontaktu mora biti analogna, jer ljudi tako funkcionišu. Kao što znaš iz drugih primera (npr. računar) to nije tačno, jer kako posmatraš sistem računar, onda tako treba da posmatraš i sistem kamera-predajnik-prijemnik-televizor. Znači ako je taj sistem interno digitalan, onda nemoj tu da dodaješ čoveka u tu priču. :p

To jeste tachno da imaju tachnu informaciju o svakom pikselu, ali sliika koja je jednom uslikana ili snimljenja mora da se vrati u svoju analognu formu tako da kad TV rasporedi informacije na ekranu ono shto nashe oko vidi je ipak u neku ruku analogno ;)

Napisi molim te sta imas kuci od tehnike,mislim koji TV,kolju kameru,koji risiver itd koje kablove koristis,sta si sve medjusobno povezivao,i ako ti nije tesko da li to pricas iz iskustva ili si citao negde?Ja tvrdim da nisi u pravu jer ljudi placaju i po 100 i nesto hiljada dinara za plazmu ili lcd kupuju kamere od 800 i nesto evra i po tebi gledaju analognu sliku???

Poslednja izmena:
Kontam gde grešiš. ;)
Po tvojoj logici svaka sprava s kojom je čovek u kontaktu mora biti analogna, jer ljudi tako funkcionišu. Kao što znaš iz drugih primera (npr. računar) to nije tačno, jer kako posmatraš sistem računar, onda tako treba da posmatraš i sistem kamera-predajnik-prijemnik-televizor. Znači ako je taj sistem interno digitalan, onda nemoj tu da dodaješ čoveka u tu priču. :p

Moram priznati da si pokolebao moj stav oko digitalne slike, jeste da chudno zvuchi ali slika koja se transportuje preko DVI-a ili HDMI jeste digitalna. Pomogne kad malo prespavash i razmislish o svemu.

@dok aj poshto sad zurim na faks napisacu ti kad se vratim :wave:

Poslednja izmena:
Auh, vama treba grasak :D ako idemo tom logikom, i lcd je analogan! Da je digitalan, slika bi bila crno-bela, jer piksel menja boju u zavisnosti od napona :D

@dok , da :D maltene je najmanje bitno da li si povezao analognom/digitalnom vezom, nego koji materijal gledas na uredjaju namenjenom na koji materijal. Ko ih je ter`o da kupuju lcd i gledaju kablovsku, dobili bi bolju sliku na crt iste dijagonale.

Da svi idu logikom kao ti, covecanstvo bi 20x sporije napredovalo. Oslanjas se samo na svoje iskustvo, i nemas nameru da primis icije objasnjenje, bez uzimanja u obzir drugih faktora. Npr...

Npr, kaze ti neko strucan "220V te ubije za sekund" a ti dodas "nije tacno, mene je 220V przilo 5 puta po 3-4 sekunde"...i to tvrdis bez poznavanja boga oca drugih faktora koji uticu na tih 3-4 sekunde....Polozio sam i analognu i digitalnu elektroniku, ali hej, ti si povezao televizor!

LJudi, stvarno ste najgori od svu decu!!! :) heheh joooj kako mesate primer analognih i digitalnih signala sa uredjajima i dobijate da je slika analogna kao i dogadjaji koji nas okruzuju, strasno :) Generalno sa digitalnom vezom ima manje greski i bolji bi kvalitet bio prijema signala jer nema smetnji nego ii ima ili nema ali primer kvalitetnih cd playera koji se sa pojacalom povezuju kvalitetnim stereo chinch kablovima pa je zvuk perfektan a nije koriscen opticki i coax kabl. I dok nije bitno ko sta ima u kuci da bi se bavio problematikom, moze se nauciti i na radnom mestu ili kod prijatelja u prodavnici samo ako nekkog to interesuje. Onda bi isli logikom ko nema privatnu kliniku nije dobar lekar.... pozzz svima, jedna od zanimljivijih tema.

Evo ovako kakva je postava kod mene.

Moja saoba:

Schneider STV 128 TSM2 (inache prepakovani panasonic) 72cm + Analogni Sat. Reciver Teletronik Galilei (sad ga i ne korsitm preterano) + DVB Sat. Reciver Humax 5100 + Iredeto Acces Modul i FunCard + PC povezan sa TV-om
Sat risiveri su povezani na dvoglavi Humax LNB i okrenuti tako da hvataju Astru i Hotbird sve to u kombinaciji sa 120cm tanjirom.
poshto mi TV ima samo SCART sve komponente povezujem preko SCART-chinch kabla sa TV-om.
Razlika izmadju prijema digitalnog i analognog statelitskog risivera se naravno primeti jer ko shto je vec recheno kod digitalnog il ima slike il nema (ako je na granici onda shtuca prijem pa imate izgubljenih frejmova) dok analogni u sluchaju loshijeg prijema slike postepeno kvari sliku iskricama.

Postva kod caleta:

Philips 32PW + Hyundai 830 CI + Ice Crypt modul + Fun kartica
On ima 2 posebna LNB-a koja su takodje okrenuta ka Astri i Hotbirdu i isto na 120cm tanjiru.
Sat risiver je povezan sa TV-om preko chincheva. Kvalitet slike je kod njega neshto bolji shto se prvenstveno primeti kad sam povezao moj analogni risiver kod njega, al mislim da tome doprinosi chinjenica da njegov TV ima PixelPlus koji dosta pegla sliku i chini je lepshom za oko.

LCD i Plazma TV sam nazalost samo vidjao kod drugih, ali ako funkcionishu slichno kao TFT monitor onda imam ideju kako to radi ;)

@gvlada shto se tiche onoga sa analognim slikama i to, kad sam promislio malo promenio sam misljenje, ako je slika iz izvora transoprtovana do TV-a digitalnim putem onda jeste digitalna jer se aktivira svaki piksel ponaosob signalima koji shalje izvor. tako da, DA slika moze biti digitalna ali TV mora biti povezan preko DVI ili HDMI sa izvorom da bi to bilo to.

Poslednja izmena:
Aj da ja postavim i jedno pitanje. Da li moze da se od S-VHS-a ili SCART-a dobije D-SUB znachi obrut proces pa da npr. povezem DVB sa TFT monitorom?

@activated1

S-VHS interkonekcija ne postoji. To je standard koji se koristio za snimanje video materijala u doba VHS video rekordera.
Ti misliš na S-Video, što je standard za interkonekciju između video uređaja.

U svakom slučaju, ne može to što želiš, bar ne direktno. Ali možeš kupiti bilo koju TV-karticu koja ima video ulaz (bilo kompozitni ili S-Video) i preko nje provući sliku sa DVB na kompjuterski monitor.

Hvala na ispravci, i ranije sam chuo da je s-vhs ustvari neshto drugo al nikako da se odviknem od tog s-vhs :)

Hteo bi da izbegnem TV karticu poshto kod jeftinijih modela kvalitet slike je diskutabilan. Ja imam MSI-a i nisam bash odushavljen.

Video adapter scart na Komponent Video ili HDMI
BIG_QEDQVCScartComp.jpg

CS720PHD1-combi_1.jpg

l06an.jpg

Ima li ovako nesto u Beogradu, idealno resenje za povezivanje recimo totaltv receivera sa hdmi, lcd tv

Dzaba ti to, ako uredjaj na sebi nema HDMI nego ovaj adapter sa analognog ulaza pravi neki kvazi digitalni signal. Bolje je da direktno spojis SCART ili Component na tv. I danas DVD playeri imaju HDMI i prave neki up na 720p ili cak na 1080p pa opet ne mogu da pridju pravom HD signalu, cak ni sa HD ripa.

nemogu da pronadjem konkretan odgovor dali moze da se direktno spoji total tv (skart) na monitor (dsub) s obzirom da tu netreba D/A konverzija?

Vrh Dno