Šta je novo?

DVD rezaci

starojko75

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2004
Poena
319
Planiram da ovih dana kupim DVD rezac pa imam neka pitanja:

1. Kakvi su to Double layer uredjaji, sta to konkretno znaci?

2. Sta je DVD RAM ?

3. Uzeo bih 8x DVD-W uredjaj (8x brzina za rezanje DVD-a). U tom slucaju, koliko traje rezanje a) sa DVD-a na DVD b) sa harda na DVD (pun DVD) ?

4. Cuo sam da brzine kod DVD rezaca nicu iste kao i kod CD rezaca, naime navodno je 8x kod DVD rezaca brze nego 8x kod CD rezaca. Da li je to tacno?

5. Takodje sam cuo da su neki ljudi imali problema sa rezanjem DVD filmova. Navodno, filmovi su zauzimali oko 8GB (!??), ovo mi je potpuno nejasno, ali tako kazu neki. Da li bez problema mogu da narezem bilo koji DVD film, pa i onaj originalni na svoj medijum? Postoji li neka zastita?

6. Da li je 8x trenutno najbrze kod DVD rezaca ili postoji i brze?

7. Posto imam combo drive, znaci cita i DVD medije, da li bih mogao direktno da rezem sa diska na disk, da mi source bude taj novi uredjaj a destination stari?

8. Nije mi jasna uloga onog malog audio kabla (to je audio kabl, zar ne?) i volume potenciometra na mom combo uredjaju - da li bi bilo zvuka kada bih pustio neki audio cd a izvadio taj kablic iz ploce, isto vazi i za igre? Da li u ploci postoji samo jedan takav prikljucak jer bih zeleo da i novi uredjaj tako prikljucim (mada nije ni bitno koji cu prikljuciti) ? Ploca je Gigabyte 7vt600-l.

Ajd ja da pokusam da odgovorim na neka pitanja i da eventualno cujem neko misljenje za DVD rezac koji sam ja uzeo, a to je Sony double layer 16x.

1. Reze duple DVD diskove tj. sa dva sloja.
2. ne znam
3. Na 4x oko 13 minuta, na 8x oko 7 minuta. Uzmi DVD-RW+-
4. Nisu iste brzine. Zaboravio sam kako bese sta znaci. DVD nareze 4.2 GB za 13 minuta na 4 brzina, a obican nareze 700 MB za 20 minuta na 4x pa sad ti uporedi razliku u brzinama.
5. To sam i ja cuo, valjda su ti neki orginali po 8 GB. Ako neko zna neka razjasni malo.
6. 16x double layer koji inace imam.
7. trebalo bi da mzoe ako gledamo ove obicne cd rezace
8. sto se tice audio kabla mislim da ti to ne treba. meni je to trebalo kad sam imao Pentium II i one stare citace, a sa novim kompom i novijim rezacima mi audio kabli nisu potrebni.

Pozdrav.

1.Double layer uredjaji su ti uredjaji koji mogu da rezu na dvoslojne dvd medije (8gb??)
rezanje ti traje oko 8min(sve zavisi!!!)
Gledaj ovako kod cd roma cd=700mb(primer) i cd ga cita na primer sa 8x i prenosi sta ja znam oko 1.5mb , dok kod dvd-a ciji dvd iznosi 4.7gb (cdx7) pa ti racunaj znaci oko 7 puta brze na toj brzini!!
Najbrze do sada je 16x!
7.da
Zvucni kabl sluzi da se poveze sa zvucnom karticom i to analogno!Sve zavisi kako si podesio audio citac!!

MarkoJ, upravo si zasluzio "ne zna sta prica" kao custom title ispod username-a.

1. Dvoslojni, duplo veci kapacitet

2. DVD RAM je jedan od stadarda, podrzava ga samo LG od modela kod nas.

3. u oba slucaja traje isto, oko 15 minuta

4. DVD je medij veceg kapaciteta nije bas uporedivo. Kapiraj to ovako: DVD je napravljen za 120minuta video materijala, CD za 74 minuta zvuka. Kad neko kaze 8x, to znaci da se disk nareze za 8x brze nego sto mu je trajanje, tj u slucaju DVD-a je to 120/8 = 15min a kod obicnog CD-a je to 74/8=9minuta.
Dakle 8x kod DVD-a nije brze od 8x kod CD-a, medjutim, za 15 minuta se nareze 4.7GB podataka na DVD, a kod CD-a za 9 minuta "samo" 650MB. Ako se posmatra kolicina podataka, DVD je mnogo brzi.

5. Ako je film na DL disku, treba ti prazan DL da ga kopiras. Taj neko je ocigledno pokusavao da film koji ide na DL disku (~9GB) nareze na obican DVD koji ima samo 4.7GB prostora

6. Trenutno je standard za nove uredjaje 16x.

7. Da

8. Iskljuci ga i baci za svaki uredjaj.

DVD-RAM se i ne moze nazvati nekim standardom :)
Koriste ga kucni DVD rekorderi (ko ih ima, neka digne ruku :) ), ali i oni rade sa DVD-R diskovima tako da nemoj da zalis ako tvoj uredjaj nema podrsku za DVD-RAM...

Inace, 1x kod CD-a je protok od 150 kB u sekundi za Mode1 i Mode2/Form1 podatke (175 kB/s za audio/raw), dok je kod DVD-a 1x = 1353 kB/s, pa vi racunajte...

a c a je napisao(la):
7. Neces se leba najesti od ovoga. DVD copy "on the fly", veoma riskantno, ali moze pri 1x ;)

Mozda je riskantno ali sam narezao desetine DVD-a "on the fly" i to 4x. Svi rade bez problema.

soni je napisao(la):
Mozda je riskantno ali sam narezao desetine DVD-a "on the fly" i to 4x. Svi rade bez problema.

S cime i kako.Navedi par primera.
Poz.....

E bas lepo. Ovo ja zovem odgovorom. :) Bas sam zadovoljan. Bili ste dobri. :) Puno vam hvala. U medjuvremenu sam se raspitao na jos neke strane i evo sta sam saznao...

Prvo, sto se tice rezanja DVD filmova, tacno je da se neki filmovi nalaze na DL diskovima i da zato nisu mogli biti narezani na obican DVD. Rekli su mi da potrazim program DVD SHRINK ili tako nesto koji "razbija" takav disk na dva dela. Takodje me je interesovalo da li DVD film ima neku zastitu i dobio sam odgovor da taj program automtski desifruje film ako ima zastitu (ako je encrypted). Da li je to tacno? Da li SVAKI film mogu da narezem na svoj disk (cak i original) bez obzira na to da li ima ili nema zastitu. Za sada svi filmovi koje sam gledao na DVD-u zauzimaju JEDAN dvd, koji su to onda filmovi koji staju na DL disk, da li uopste na tom disku pise da je u pitanju DL ? Da li postoji mogucnost da ljudi od kojih ja nabavljam DVD filmove kompresuju film sa DVD DL diska na jedan DVD ?

Takodje mi nije jasan FORMAT DVD filma, jer DivX ima jedan .AVI koji pustis i gotovo, a DVD ima mnogo .VOB fajlova i da li postoji mogucnost da ja film pustim manuelno, odnosno Power DVD kojim ja gledam filmove pusti film automatsku, kako bih ja znao koji fajl da pokrenem da bih pustio film u slucaju manuelnom? Cak mi je jedan ortak rekao i ubedljivao me da je prekopirao DVD na hard i pustio sa harda - morao je da pusti manuelno u tom slucaju i nije mi jasno kako je to izveo.

Sta znaci +- kod diskova? Tacnije, bune me oznake, postoji DVD+-R, +-RW itd.

Sasa, bas si mi lepo objasnio ovo za trajanje rezanja, to nisam znao!

Znaci, uredjaji koji su trenutno u opticaju rezu DVD-R 16x a DVD-RW 4x ?
Nixy, tvoj je 16x DVD-R, nije moguce da DL reze 16x ?

Imam u opticaju sledece modele, odnosno ponude:

LG
Pioneer 108
Asus

Danas sam razgovarao sa Bojanom koji je u poslednja dva broja opisivao rezace u SK-u i on mi je rekao da je Pioneer najbolja kupovina, Asus kao nije bas neki a maltene je najlosiji LG a bas sam taj pikirao zbog toga sto bih ga kupio u firmi gde poznajem coveka i sa kojom sam bas imao lepih iskustava. Takodje, on mi preporucuje neki NEC 3500.... Sta vi kazete? Kod Pioneera navodno treba fleshovati BIOS.

Zasto je riskantno rezanje sa diska na disk, ne razumem? Kod cd-a, to je normalna stvar.

Cuo sam i da DVD DL medija govoto i nema ili su izuzetno skupi.

Da li je bitno da li ce mi novi uredjaj biti Secondary Master ili Secondary Slave?

Sto se tice povezivanja... treba mi jedan onaj siroki kabl sa ploce i jedna ona kao plasticna uticnica od napajanja, je l' tako? E sad', posto mi jedan od ta dva siroka kabla sa ploce ide u HD (jedna grana, druga je slobodna) a drugi kabl ide jednom granom u drugi HD a drugom u COMBO i posto stavljanjem novog uredjaja ta slobodna grana ne moze da fizicki dodje do uredjaja, da li ce promena tih grana dovesti do poremecaja u odnosu Master-Slave ili to samo zavisi od podesavanja dzampera na samom uredjaju?

Ogi. je napisao(la):
Danas sam razgovarao sa Bojanom koji je u poslednja dva broja opisivao rezace u SK-u i on mi je rekao da je Pioneer najbolja kupovina, Asus kao nije bas neki a maltene je najlosiji LG a bas sam taj pikirao zbog toga sto bih ga kupio u firmi gde poznajem coveka i sa kojom sam bas imao lepih iskustava. Takodje, on mi preporucuje neki NEC 3500.... Sta vi kazete? Kod Pioneera navodno treba fleshovati BIOS.

Asus je ustvari rebranded Pioneer tako da ono što važi za Pioneer važi i za Asus - identični su uređaji. Bilo koji da uzmeš uređaj između Pioneer-a, Asus-a i Nec-a 3500 nećeš pogrešiti, gledaj ono šta je jeftinije od ova tri modela.

Sasa je napisao(la):
4. DVD je medij veceg kapaciteta nije bas uporedivo. Kapiraj to ovako: DVD je napravljen za 120minuta video materijala, CD za 74 minuta zvuka. Kad neko kaze 8x, to znaci da se disk nareze za 8x brze nego sto mu je trajanje, tj u slucaju DVD-a je to 120/8 = 15min a kod obicnog CD-a je to 74/8=9minuta.
Dakle 8x kod DVD-a nije brze od 8x kod CD-a, medjutim, za 15 minuta se nareze 4.7GB podataka na DVD, a kod CD-a za 9 minuta "samo" 650MB. Ako se posmatra kolicina podataka, DVD je mnogo brzi.

Da je Ogi. ovo napisao ne bih reagovao, ovako moram :)

Da li si ikada snimio 1 DVD? Snimanje 4x traje 15 minuta, a 8x oko 8 minuta.

edit: I na kraju: šta theadar :) traži u ovoj sobi? Zar mu nije mesto u Storage?

Poslednja izmena:
Setio sam se za brzinu. to je ovako nekako. DVD nareze ceo disk na 4x za ono vreme koje je potrebno obicnom cd rezacu da nareze pun disk na 4x. Pa sad vi uporedjujte.

Ogi ne znam koja je maksimalna brzina rezadnja DL (jel je ovo double layer) diskova. Za sad sam maksimalno rezao na 8x 4.7 GB jer za sad ima samo tih diskova. Vreme koje prikazuje je 6:40, ali mislim da tu dodje jos nekih 20-tak sekundi bonus. Znaci oko 7 minuta. Sasvim ok reze divX filmove, za dvd ne znam, mada meni to i ne treba tako da necu ni da testiram u skorije vreme.

Pozdrav.

Heinz je napisao(la):

edit: I na kraju: šta theadar :) traži u ovoj sobi? Zar mu nije mesto u Storage?

omaklo mu se izgleda u nekoj kalkulaciji zbog nedostatka prakse....

Sasa je napisao(la):
MarkoJ, upravo si zasluzio "ne zna sta prica" kao custom title ispod username-a.
Nerazumem=pojednostavi!!!

Heinz je napisao(la):

Uf, damn.. jel moguce :)
Rezao sam DVD, nekoliko puta medjutim ne vise od 10-20. Tacno vreme, nisam nesto obracao paznju, znam samo da je 2.4x DL rezanje trajalo duuuugoooo, jednom i nikad vise.

Ako si u pravu, izvinjavam se. Kod CD-a je rezon sigurno tacan :)

Ogi. je napisao(la):
Prvo, sto se tice rezanja DVD filmova, tacno je da se neki filmovi nalaze na DL diskovima i da zato nisu mogli biti narezani na obican DVD. Rekli su mi da potrazim program DVD SHRINK ili tako nesto koji "razbija" takav disk na dva dela. Takodje me je interesovalo da li DVD film ima neku zastitu i dobio sam odgovor da taj program automtski desifruje film ako ima zastitu (ako je encrypted). Da li je to tacno? Da li SVAKI film mogu da narezem na svoj disk (cak i original) bez obzira na to da li ima ili nema zastitu. Za sada svi filmovi koje sam gledao na DVD-u zauzimaju JEDAN dvd, koji su to onda filmovi koji staju na DL disk, da li uopste na tom disku pise da je u pitanju DL ? Da li postoji mogucnost da ljudi od kojih ja nabavljam DVD filmove kompresuju film sa DVD DL diska na jedan DVD ?
Svi original filmovi imaju zastitu, DVD SHRINK automatski desifruje zasticeni film. Ako hoces da kopiras film koji je veci od 4.7GB, mozes da ga rekompresujes i uz gubitak kvaliteta smestis na jedan disk, mozes da izbacis dodatne materijale ako ti ne trebaju i mozes po potrebi da podelis na vise 4.7GB diskova, sve iz DVD SHRINK-a.
Ogi. je napisao(la):
Ako hoces detalje o DVD standardima, kupi novi Digital, imas u njemu veoma informativan tekst na tu temu.
Takodje mi nije jasan FORMAT DVD filma, jer DivX ima jedan .AVI koji pustis i gotovo, a DVD ima mnogo .VOB fajlova i da li postoji mogucnost da ja film pustim manuelno, odnosno Power DVD kojim ja gledam filmove pusti film automatsku, kako bih ja znao koji fajl da pokrenem da bih pustio film u slucaju manuelnom? Cak mi je jedan ortak rekao i ubedljivao me da je prekopirao DVD na hard i pustio sa harda - morao je da pusti manuelno u tom slucaju i nije mi jasno kako je to izveo.
Uh... ukratko, na DVD-u je sav video/audio materijal smesten u VOB fajlove, koji ne mogu biti veci od 1GB. Subtitle-ovi su isto u VOB fajlovima. Informacije o chapterima su u IFO fajlu. Kada se DVD iskopira na hard disk u obliku fajlova, mozes da uputis plejer na IFO fajl ili da direktno pustas VOB-ove, zavisi od plejera.
Ogi. je napisao(la):
Sta znaci +- kod diskova? Tacnije, bune me oznake, postoji DVD+-R, +-RW itd.
Dva sukobljena standarda, uglavnom svi novi pisaci mogu da rezu i jedne i druge, tako da ne brini previse oko toga, jedino mozda za RW postoje jos problemi kompatibilnosti.
Ogi. je napisao(la):
Znaci, uredjaji koji su trenutno u opticaju rezu DVD-R 16x a DVD-RW 4x ?
Nixy, tvoj je 16x DVD-R, nije moguce da DL reze 16x ?
Kod DL diskova je malo komplikovana situacija po pitanju brzine, posto se 'dublji' sloj reze sporije od onog na povrsini. Mislim da je ovde slabo neko probao takvo rezanje, zbog nedostatka i velike cene tih medija.

Koliko se ja secam, brzina rezanja CD-a nije po duzini medija, vec je vezana za protok. Tada to bese 150kb/sec, a mislim da je to i sada :).

Srpski receno, kada vidite da rezac snima 8x, to je u stvari bilo 8x150 = 1200kb/sec. Priblizno gledano, rezanje diska pri brzini od 8x ispadne 10 minuta, jel mu toliko treba da ispuni medij od 700MB.

To sto nesharm kaze vazi, ali za cdove :) Kod dvdova 1x je 1350 kbps, pa vi racunajte koliko su 4x, 6x, 8x itd...

I btw 8x rezanje dvda traje ~8 minuta, 6x ~10 minuta, 4x ~15 minuta, 12x ~6:30-7 minuta

soni je napisao(la):
Zavisi sta kopiras.
Ja sam pokusao da kopiram DVD sa 16000 slika i 100-ak slika je bilo
sj$%!#no (Verbatim DVD-R 4x disk (i source i nov), Pioneer 108 rezac, Lite On 166 DVD ROM)
Dalje nisam ni hteo da rizikujem.
Sta me kosta da izkopiram sadrzaj na hdd pa ga narezem?

noki je napisao(la):
S cime i kako.Navedi par primera.
Poz.....

Pioneer 107d-Pioneer 121, Verbatim 4X. Presnimavao sam DVD iz novina(uglavnom), umnozavao neki snimak svadbe uradjen u DVD formatu, MP3, neku kompilaciju programa i sl.
Posto nije za mene nisam ni razmisljao o drugom nacinu rezanja :d

Ser_Zile je napisao(la):
omaklo mu se izgleda u nekoj kalkulaciji zbog nedostatka prakse....
Pored konstatacije da veze nemate :d ;) , sad cu da vi objasnim i pratite da ne pricam triput: :)

Nacini na koje rezaci upisuju podatke na opticke diskove:

* CLV (Constant Linear Velocity): Podaci se upisuju ravnomernom brzinom na svakom delu diska. To znaci da je zapis podjednako kvalitetan po celom disku (naravno ako je disk podjednako kvalitetan po celoj povrsini), ali je ogranicen brzinom na 16x kod CD-ova i 4x kod DVD-a. Ogranicenje je zbog toga sto je obim spoljnih staza veci od unutrasnjih, pa je lako vrteti disk na DVD-ovih 12x na ivici nego na pocetku diska (morao bi da se vrti ogromnom brzinom).

* CAV (Constant Angular Velocity): Promena brzine upisa je konstantna od pocetka do kraja. Na pocetku se ostvaruje minimalna brzina (to jest maksimalna koja moze da se ostvari sa CLV), a na kraju diska maksimalna, to jest ona koju ste izabrali za rezanje. Ovo je najbolji metod za vece brzine (gde CLV ne moze da radi), i koristi se za preko 16x kod CD-a i preko 4x kod DVD-a.

* Z-CLV (Zone-CLV): Odredjeni delovi diska ("zone") se rezu na odredjenim konstantnim brzinama. Recimo, ako rezete na 8x, jedan deo ce biti narezan na 4x, jedan na 6x a zadnji na 8x. Ovo je odgovor zasto rezanje na 8x nije duplo brze nego 4x! Ovaj metod rezanja je potencijalno nesiguran za kvalitet zapisa (kod losijih rezaca) jer se u trenucima prebacivanja brzine i menjanja snage lasera moze desiti da sve ne prodje kako treba (teorijski moguce na krdza uredjajima).

* P-CAV (Partial CAV): Odradi se CAV donekle, a pred kraj diska se prebaci u CLV. Takodje postoji mogucnost potencijalnih problema, ali ne i ako imate kvalitetan RW drajv.

Napomena: rezac na vecim brzinama radi ili kao CAV ili kao P-CAV ili kao Z-CLV, znaci ne koristi sve metode (recimo Teac CD rezaci koriste CAV).

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Pored konstatacije da veze nemate :d ;) , sad cu da vi objasnim i pratite da ne pricam triput: :)

Nacini na koje rezaci upisuju podatke na opticke diskove:

* CLV (Constant Linear Velocity): Podaci se upisuju ravnomernom brzinom na svakom delu diska. To znaci da je zapis podjednako kvalitetan po celom disku (naravno ako je disk podjednako kvalitetan po celoj povrsini), ali je ogranicen brzinom na 16x kod CD-ova i 4x kod DVD-a. Ogranicenje je zbog toga sto je obim spoljnih staza veci od unutrasnjih, pa je lako vrteti disk na DVD-ovih 12x na ivici nego na pocetku diska (morao bi da se vrti ogromnom brzinom).

* CAV (Constant Angular Velocity): Promena brzine upisa je konstantna od pocetka do kraja. Na pocetku se ostvaruje minimalna brzina (to jest maksimalna koja moze da se ostvari sa CLV), a na kraju diska maksimalna, to jest ona koju ste izabrali za rezanje. Ovo je najbolji metod za vece brzine (gde CLV ne moze da radi), i koristi se za preko 16x kod CD-a i preko 4x kod DVD-a.

* Z-CLV (Zone-CLV): Odredjeni delovi diska ("zone") se rezu na odredjenim konstantnim brzinama. Recimo, ako rezete na 8x, jedan deo ce biti narezan na 4x, jedan na 6x a zadnji na 8x. Ovo je odgovor zasto rezanje na 8x nije duplo brze nego 4x! Ovaj metod rezanja je potencijalno nesiguran za kvalitet zapisa (kod losijih rezaca) jer se u trenucima prebacivanja brzine i menjanja snage lasera moze desiti da sve ne prodje kako treba (teorijski moguce na krdza uredjajima).

* P-CAV (Partial CAV): Odradi se CAV donekle, a pred kraj diska se prebaci u CLV. Takodje postoji mogucnost potencijalnih problema, ali ne i ako imate kvalitetan RW drajv.

Napomena: rezac na vecim brzinama radi ili kao CAV ili kao P-CAV ili kao Z-CLV, znaci ne koristi sve metode (recimo Teac CD rezaci koriste CAV).

aha lepo i sta si ti sad rekao sto neko od nas nije znao? :trust:

Hm, pa ja ovo nisam znao hehe. I kako radi Sony DVD 16x. Dokazi da ono nije bio copy paste time sto ces znati odgovor na moje pitanje :D

nixylive je napisao(la):
Setio sam se za brzinu. To je ovako nekako. DVD nareze ceo disk na 4x za ono vreme koje je potrebno obicnom cd rezacu da nareze pun disk na 4x. Pa sad vi uporedjujte.

Citirao sam samog sebe, verovatno sam rekao nesto pametno pa zbog toga. Dakle:

DVD nareze pun disk na 4x za ono vreme koje je potrebno obicnom cd rezacu da nareze pun disk na 4x :-devil-:

Ser_Zile je napisao(la):
aha lepo i sta si ti sad rekao sto neko od nas nije znao? :trust:
Pa mislim to sto si mu rekao da nema prakticnog iskustva mu nimalo nece pomoci da shvati zasto 8x rezanje ne traje 7.5 minuta ako 4x traje 15...
Dajte malo potrudite se da nekom nesto objasnite, lako je *****avati ljude kako nista ne znaju...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Pa mislim to sto si mu rekao da nema prakticnog iskustva mu nimalo nece pomoci da shvati zasto 8x rezanje ne traje 7.5 minuta ako 4x traje 15...
Dajte malo potrudite se da nekom nesto objasnite, lako je *****avati ljude kako nista ne znaju...

nije meni palo na pamet da *****avam coveka, on je pogresio samo zato sto nije rezao malo vise i verovatno nije obratio paznju na vreme rezanja, a ovi podaci mu nista ne znace jer i bez njih moze da zna kolko traje rezanje ;)

:wave:

Ok, ne mislim da ti *****avas coveka, nego pomoc je ljudima uvek dobrodosla, ili tako nesto... :)

Vrh Dno