Šta je novo?

Dva rutera

stefkoss

Cenjen
Učlanjen(a)
14.12.2012
Poena
170
Imam jedan ruter, preko njega sam povezan itd.
Zelim od drugog napraviti da sluzi da se poveze sa tim preko wifi a drugim i prosiri dalje signal.
Kako?

Ako nema wifi repeater opciju moraš kablom da ih povežeš.

Imam jedan ruter, preko njega sam povezan itd.
Zelim od drugog napraviti da sluzi da se poveze sa tim preko wifi a drugim i prosiri dalje signal.
Kako?
Dobro je što si napisao oznake oba modela.

Nisam hteo da otvaram novu temu vec mi se ova ucinila prikladna za moje pitanje.

Imam situaciju gde u jednoj kuci koristimo internet jednog lokalnog provajdera (download 30mb/s, upload 10mb/s) i prastarim Netis ruterom bacamo signal drugoj kuci koja je udaljena nekih 30-40m, stara je nabijaca u pitanju i zidovi su bas debeli. Sadasnji signal sa tom jednom antenom na ruteru je poprilicno mizeran (ja u kuci imam solidan signal ali oni u toj drugoj imaju ili nesto mizerno malo ili nista) i Tenda repeaterom se razbacuje isti po drugoj kuci. Posto je sam signal sa rutera slab, repeater ne radi kako treba.

Posto nemamo drugog izbora sto se tice internet provajdera (drugi izbor je ADSL sa prastarom centralom gde cesto internet konekcija puca i npr 20mb/s na ugovoru je realnih 2, a nekada i 1) i selo je u pitanju, hteo sam da uzmem dva rutera i da jedan koristim umesto tog sadasnjeg Netis-a, a da u drugoj kuci postavim jos jedan ruter koji bi radio kao repeater.

Prvo sam krenuo od Xiaomi 4c jer su mi bili privlacni zbog niske cene. Zbog negativnih utisaka u recenzijama na internetu sam odustao od kupovine i paznju mi je privukla Tenda AC5. Malo sam izlistao oglase i razlika u ceni izmedju AC5 i AC8 je nekih 7 eura na K/P, a za AC8 navodno tvrde da ima 30% jaci signal nego ostali ruteri iz AC1200 serije. Dok sam vrteo Jutjub snimke izadje i poredjenje Tenda AC8 vs TP Link C6 gde C6 ostavlja u prasini AC8 sto se tice jacine signala i brzine na odredjenoj udaljenosti.
Imam vise pitanja oko ovih rutera.

Generalno zbog ne toliko velike brzine interneta koju imam od samog provajdera meni ne treba neki overkill od rutera ali ono na sta gadjam jeste jacina signala.
Da li je uopste izvodljivo da na toj razdaljini jedan ruter baca wifi signal, a drugi radi kao repeater? Gledao bih da u kuci gde bi bio glavni ruter ima samo jedan zid kao prepreka naspram druge, a da kod ove druge kuce gde bi ruter bio kao repeater isti taj ruter stoji na hodniku koji je otvoren i naravno prekriven.
Koju kombinaciju rutera uzeti? Da li za obe kuce TP Link C6?
Da li je mozda to preterano gledajuci koju brzinu interneta imam pa je TP Link C6 i Tenda AC5 sasvim dovoljno ili mozda ici na dve Tende AC5 jer za boljim ni nema neke potrebe,dva AC8 ili jedan AC5 i AC8?
Ako neko ima ideju za neki drugi ruter koji je u rangu do 40-50e na K/P voleo bih da cujem preporuku.

Ja bi razvukao UTP kabal izmedju kuća, jeftinije i mnogo, mnogo, mnogo bolje.

To mi je bila prvobitna ideja ali je provajder rekao da postoji velika sansa da ce biti veliki gubitak u signalu jer bi trebao kabel preko 50m. Od kuce do kuce neka ima 40m, do rutera nekih 5-6m, na drugoj kuci od same ivice kuce do zeljenog mesta drugog rutera nekih 6-7m. Problem je i ako bi se ukopavao kabel izmedju kuca ima dosta neobilaznog betona i to bi otezalo celu situaciju. Ja sam imao ideju posto od jedne kuce do druge ide telefonski kabel, da pored njega ide UTP ali mi provajder kaze da bi to bilo suludo i magnet za grmljavinu, probleme i stetu.

Tačno tako. 50m je ništa čak i za najgore uređaje. Samo kvalitetni kablovi, i nema problema.

U slučaju da baš mora wireless, sa tim consumer TP-Link, Tenda, Xiaomi i ostalim plastikanderima se nećeš usrećiti na toj razdaljini. Ako hoćeš stabilnost, tu mora da ide Ubiquiti Litebeam M5 AirMax koji se kod nas može naći za 7000 din. Treba ti 2 komada i optička vidljivost izumeđu njih.

I ja sam se vodio sa tim da bi kabel bio najlogicnije resenje ali sam odustao jer sam poslusao njihov savet. Njihov sam korisnik 14 godina, rade taj posao preko 20 pa reko valjda znaju sta pricaju.
Ova ideja oko repeater-a mi je pala na pamet jer i sada sa ovim Netis ruterom koji ima 3dbi antenu imam kod te druge kuce signal. Kao sto sam rekao nekada ima crtica-dve na telefonu, nekada se signal skroz izgubi (sve zavisi u kom si delu kuce i koliko si daleko od sadasnjeg rutera) ali ga ima. Ako ga ima sa tako starim i slabim ruterom, nadao sam se da ce sa nekim iole novijim koji ima 4-5x antena po 6dbi imati barem znatno jaci signal koji bi repeater iz druge kuce pokupio i sirio dalje u istoj. Njima u toj drugoj kuci ne treba internet za nista vise sem povremenog surfovanja, koriscenja socijalnih mreza i Youtube. Nece se igrati igrice, skidati filmovi/serije i slicno. Neka imaju i 10-15mb/s od tih 30 sto imam od provajdera njima je to skroz ok za ocitavanje stranica i videa. Bitno je da je konekcija stabilna bez nekog pucanja, ocitavanja u nedogled i da nekada radi ok, nekada ne uopste.

Nema ništa od stabilnosti na toj udaljenosti sa smeće plastikanderima.

Danas sam bio do provajdera da se raspitam i kod njih sta imaju u ponudi od rutera i koje su cene. Na kraju se zavrsilo tako da su poslali ekipu kod mene kuci, objasnio sam im sta mi je bila zamisao. Izvadili su ruter iz vozila, isprobali i podesili rutere i sada sve radi bas onako kako je bila i ideja.
U prici sta i kako oni su dali predlog posto mi je istekao ugovor (a ja svakako planiram i narednih godina da koristim njihove usluge) da ako hocu da potpisem novi ugovor dace mi novi ruter besplatno, a ruter koji sam do sada koristio da mi bude repeater na kuci prekoputa.
Ruter koji je sada kod mene u kuci i koji baca signal je Ruijie RG-EW1200G PRO, a ruter u kuci prekoputa je Netis WF2411E.
Ja sam pogresio u proceni razdaljine i sada kako su ruteri pozicionirani 25-26m je razdaljina izmedju njih i stoje jedan naspram drugog, prozor naspram prozora (oba stoje pored prozora).
Ruijie odlicno radi, a Netis dosta dobar. Konekcija unutar druge kuce (gde je Netis) je daleko stabilnija nego pre, a kod mene su brzine 30mbps/2.5mbps, a kod njih 17-20mbps/2mbps. Unutar kuce imaju svuda dobar wifi signal i to im je za sada najbitnije. Kupio bih Tendu AC5 da bude povezan sa Ruijie-om na 5ghz, imace onda odlicnu pokrivenost ne samo unutar kuce vec i ispred i iza.

Veoma sam zadovoljan kako je sve na kraju ispalo.

Dobro, 25 i 40m nije isto. Vazno da radi.

Pozdrav, hteo bih sa vama da podelim jedan problem koji je nastao kod mene. Naime, radi se o dvospratnoj kuci i na prvom spratu postoji jedan ruter i pokrivenost wifi signala je zadovoljavajuca. Nemam pojma koji je ruter u pitanju, znam samo da je u isto vreme i modem i ruter (SBB mreza). E sad gde je nastao problem, na drugom spratu signal drasticno opada dok ga u vecem delu sprata i nema (raspored zidova je takak kakav je), ovo generalno pricam za 2.4Ghz mrezu, dok 5Ghz uopste nema sto je i razumljivo jer ona ima i manji opseg. E sad ja sam probao taj problem da resim tako sto sam uzeo jedan wifi repeater, i to je radilo ,,nekako". E sad zasto to nekako, taj repeater koji je kupljen na Aliexpress-u ima svoju neku ip adresu koja nije u opsegu mog glavnog rutera, i ne mogu na tom repeater-u da ugasim DHCP, tako da mi repeater stvara novu mrezu u kuci i dodeljuje nove ip adrese ostalim uredjajima koje nisu u opsegu rutera. Drugi problem je taj sto se pojavila 5Ghz mreza i brzina protoka je sasvim zadovoljavajuca ali, kad se povezem preko 5Ghz cesto dolazi do pucanja, jednostavno se prekine konekcija pa se ponovo poveze iz meni nepoznatog razloga. E sad moje neko resenje je da stavim jos jedan ruter na sprat, posto imam lan kabal doveden na sprat od glavnog rutera, i da na tom ruteru iskljucim DHCP i da mu dodelim staticku ip adresu koja je u domenu glavnog rutera, ali ono sto me sad zanima da li bi se telefon na primer sam povezivao sa jendog rutera na drugi (pod uslovom da su isti SSID i lozinke za obe mreze 2.4Ghz i 5Ghz), posto cesto idem sa prvog sprata na drugi sprat? I u kom rezimu bi taj ruter morao da radi (repeater, AP mod ili ruter), i imate li neku preporuku za neki ruter za moje potrebe?

Router bi radio u AP modu i nema potrebe da mu ti dodeljuješ adrese. A šta uzeti da to radi kako treba, prelistaj ovu temu i sve će ti biti jasno.

kod ovakvih prosirivanja mreze sa jednog rutera na drugi, bezicno, najgore je koristiti repiter opciju jer je brzina tada duplo manja. ako imate jos neki stari ruter, moze da bude od koristi..

npr na glavnom ruteru je pozeljno staviti vecu sirinu kanala (ako okolina nije previse "zagusena" drugim wifi signalima).

koristiti neku od wifi analyzer aplikacija na androidu da se vidi koji je kanal najpogodniji.

drugi ruter koji je na udaljenom mestu i koji se povezuje na ovaj glavni, ako ima opciju, a verovatno ima, treba podesiti da radi u rezimu "wan:wifi uplink", na svakom se verovatno drugacije zove. dakle ne kao repiter, vec samo da se preko wifi spoji sa glavnim ruterom i da net ima na LAN portovima ali da ne salje svoj wifi.

zatim treci ruter ukljuciti LAN kablom na drugi i sa njega pustiti wifi na koji ce se povezivati uredjaji koji su na udaljenom mestu. i tu paziti da se wifi kanali ne preklapaju sa onima sa prvog rutera.

ja sam na taj nacin dobacio komsiji net, i brzina mu je kao i meni na glavnom ruteru (oko 35mbps), a dok je kod njega bio jedan ripiter, brzina je bila jedva 5mbps

Nazad
Vrh Dno