Pozdrav, hteo bih sa vama da podelim jedan problem koji je nastao kod mene. Naime, radi se o dvospratnoj kuci i na prvom spratu postoji jedan ruter i pokrivenost wifi signala je zadovoljavajuca. Nemam pojma koji je ruter u pitanju, znam samo da je u isto vreme i modem i ruter (SBB mreza). E sad gde je nastao problem, na drugom spratu signal drasticno opada dok ga u vecem delu sprata i nema (raspored zidova je takak kakav je), ovo generalno pricam za 2.4Ghz mrezu, dok 5Ghz uopste nema sto je i razumljivo jer ona ima i manji opseg. E sad ja sam probao taj problem da resim tako sto sam uzeo jedan wifi repeater, i to je radilo ,,nekako". E sad zasto to nekako, taj repeater koji je kupljen na Aliexpress-u ima svoju neku ip adresu koja nije u opsegu mog glavnog rutera, i ne mogu na tom repeater-u da ugasim DHCP, tako da mi repeater stvara novu mrezu u kuci i dodeljuje nove ip adrese ostalim uredjajima koje nisu u opsegu rutera. Drugi problem je taj sto se pojavila 5Ghz mreza i brzina protoka je sasvim zadovoljavajuca ali, kad se povezem preko 5Ghz cesto dolazi do pucanja, jednostavno se prekine konekcija pa se ponovo poveze iz meni nepoznatog razloga. E sad moje neko resenje je da stavim jos jedan ruter na sprat, posto imam lan kabal doveden na sprat od glavnog rutera, i da na tom ruteru iskljucim DHCP i da mu dodelim staticku ip adresu koja je u domenu glavnog rutera, ali ono sto me sad zanima da li bi se telefon na primer sam povezivao sa jendog rutera na drugi (pod uslovom da su isti SSID i lozinke za obe mreze 2.4Ghz i 5Ghz), posto cesto idem sa prvog sprata na drugi sprat? I u kom rezimu bi taj ruter morao da radi (repeater, AP mod ili ruter), i imate li neku preporuku za neki ruter za moje potrebe?