Šta je novo?

Dva pitanja???

IvanGrozni

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2004
Poena
309
Prvo:
prilikom deklarisanja sledece varijable u nekom command buttonu:
dim novi as New Recordset
i pokretanja programa javlja mi sledecu gresku:
Compile error
Invalid use of New keyword
Gde gresim?

Drugo:
U bayu podataka, tj u tabeli MSAccesa, zelim da dodam novi slog tj. zapis, iz VB. Bazu sam povezao preco Active X komponente ADO, a u kodu command buttona upisujem sledesce:
frmMain.Adodc1.Recordset.AddNew "redbr", frmDodaj.Label2.Caption
frmMain.Adodc1.Recordset.addnew"opis", frmDodaj.Text1.Text
i ovom prilikom dodaju se u stvari dva zapisa, umesto jednog.
Kako da u jednom novom zapisu dodam dve vrednosti, tj. u poljima redbr i opis da se dodaju nove vrednosti?

Za ovo prvo, koliko se sećam, moraš prvo da deklarišeš varijablu sa
DIM novi AS Recordset

a nakon toga (druga linija koda) da odradiš
SET novi = New Recordset

Za ovo drugo, jasno je samo po sebi. Dvaput pozivaš metod AddNew pa zbog toga i praviš dva sloga umesto jednog.
Opet, pisaću po sećanju (ako pogrešim neka me neko ispravi, NHF), prvo treba da dodaš novi slog sa AddNew, a nakon toga vrednosti u polja upišeš sa
Recordset.fields("ImePolja").Value = Vrednost

Primera radi:
novi.fields("redbr").value = 1
novi.fields("opis").value = "neki tvoj tekst"

pa nakon toga pozoveš metod Update (novi.Update)

Za upisivanje vrednosti u polja, probaj i
novi!opis = "neki tekst"

koliko se sećam to bi trebalo da radi.

pola reseno pola nije

E ovako, problem sa dodavanjem novog zapisa sam resio, upravo onako kako si me savetovao, samo nije potrebna komanda Update.
Ja sam tako i pretpostavljao da moze da se uradi, ali problem mi je pravilo to sto
sam u Access bazi za polja redbr i opis svojstvo Required postavio na Yes, a svojstvo Alow Zero Lenght polja
opis postavio na No. Pa kada sam komandom unosio vrednosti, uvek se javljala greska,
jer je polje opis bilo prazno. Mislio sam da postoji nacin da se odjednom upisu vrednosti u oba polja.
Problem sa definisanjem varijable nije resen. Probao sam onako kako si mi preporucio
Dim novi As new
Set novi = New Recordset
i ponovo javlja istu gresku. Ali ono sto me buni je da imam programcic u kome postoji linija
Dim novi As New Recordset, i savrseno radi. Ne znam gde je problem.
Ako te interesuje nije veliki oko 30KB -PhoneBook. Saljem ga.
Komanda novi!opis = "neki tekst" ne moze da se upotrebi na ovaj nacin, probao sam ranije.
Primer takve komande nasao sam u programcicu PhoneBook, ali je neophodno da
pre toga deklarisem promenljivu koja me muci i jos par naredbi koje mozes videti u PhonBook-u, na formi AddNew, taster Add.

Prilozi

• PhoneBook.zip
    26 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
Da sad nebi instalirao ceo VB samo zbog ovoga, nešto drugo mi je palo na pamet.

Probaj da
Dim novi As Recordset

staviš u deklaracionu sekciju forme (skroz na vrh), a da:
SET novi = New Recordset

staviš u kod ispod samog dugmeta. Definitivno znam da taj Dim ... Set ... sistem funkcioniše i čak se preporučuje kao optimalniji. Naročito pri većim i kompleksnijim aplikacijama gde se barata objektima naveliko.

Vrh Dno