Šta je novo?

Dva pitanja u vezi Ghost-a?

voyager

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
650
1. Da li Ghost 2003 ima DOS varijantu kao prethodne verzije pošto vidim da najnovija verzija (9.0) nema?
2. Da li Ghost 2003 podrzava SATA diskove i diskove veceg kapaciteta (200GB i vise)?

1. radi ghost2k3.exe i to je sve
2. meni je pravio neke probleme sa 160gb, ali nisam se puno zamajavao. Sa manjima radi odlicno, vece nisam probao.

I ghost 7 ( cisti dos ) podrzava sata diskove. Moga od 120Gb vidi bez problema.

Ja sam do sad koristio 7.0 u DOS verziji ali nece da se butuje na Abit IC7 sa Seagate 200GB SATA diskom. Ploča je pravilno konfigurisana i savršeno radi!

koristim ghost iz nortona 2003 u DOS-u.vidi mi lepo ntfs i radi super.hard mi je 200 giga sata

Presao sam na TrueImage koji može da radi sa butabilnog CD i za sada samo pozitivna iskustva.

Ja sam samo probao samo Acronis TrueImage i mogu da kazem da je program odlichan. Cak mi je na starom kompu Duron750,256sdr,maxtor40-5400, za 15min i verifikovao image i stavio ga. Evo bash sam sinoc vratio image i savrsheno radi! 😀
Znachi svaka preporuka za TrueImage, sve odradjuje iz win-a, a kad dolazi vreme da se vrati isto je procedura jednostavna sa svega nekoliko klika mishem i puf novi sistem stavljen

Samo jedan mali savet. Acronis True Image ne radi pouzdano sa svim CD uredjajima i vidim da tu nema nekog posebnog pravila. Posto u firmi za koju radim cesto pravim image-e (za nedaj Boze) primetio sam ovu pojavu. Jeste stvarno puno lepsi i privlacniji, i mene je privukao na prvi kontakt, ali sam kasnije primetio da Ghost pravi manje fajlove za krace vreme. Nista drasticno ali ipak...

Shta ima veze sa CD uredjajem? Mnogi draze (kao i ja) image na drugoj particiji, i nemam shta da je rezem na diskove "da bih imao problema". A za velichinu ne znam, evo meni je image 2 GB, ali zato ima instalirano oko 45-50 programa (page file sam iskljuchio).

Immortal_SurvivoR je napisao(la):
Shta ima veze sa CD uredjajem? Mnogi draze (kao i ja) image na drugoj particiji, i nemam shta da je rezem na diskove "da bih imao problema". A za velichinu ne znam, evo meni je image 2 GB, ali zato ima instalirano oko 45-50 programa (page file sam iskljuchio).

Sta ti znaci "draze"? Ko uopste prica o rezanju image-a na CD?
Kada se napravi butabilni CD sa TrueImage-om, kod nekih CD uredjaja jednostavno dodje do prekida u startovanju aplikacije pa samim tim i mogucnosti bilo kakvog rada. Opet ponavljam, ovo se dogadja SAMO KOD NEKIH CD uredjaja i ni u kom slucaju ne treba da predstavlja prepreku za koriscenje TrueImage-a kao alatke.

voyager je napisao(la):
Presao sam na TrueImage koji može da radi sa butabilnog CD i za sada samo pozitivna iskustva.
A zar Ghost 2003 ne moze da radi sa butabilnog CD-a? Znam da cak Drive Image 2002 moze.

Immortal_SurvivoR je napisao(la):
Ja sam samo probao samo Acronis TrueImage i mogu da kazem da je program odlichan. Cak mi je na starom kompu Duron750,256sdr,maxtor40-5400, za 15min i verifikovao image i stavio ga. Evo bash sam sinoc vratio image i savrsheno radi! 😀
Znachi svaka preporuka za TrueImage, sve odradjuje iz win-a, a kad dolazi vreme da se vrati isto je procedura jednostavna sa svega nekoliko klika mishem i puf novi sistem stavljen
Ako se radi o Acronis True Image 8.0, i ja se slazem da je veoma dobar i jedini za koji ja znam da radi iz windows-a (cuo sam da je jos bolji Ghost 9.0 ali nikako da nadjem pravi link za download) ali mi smeta sto prilikom vracanja imidz fajla (Restore Image) dodje do smanjenja rezolucije i pada frekvencije osvezavanja na 60Hz, sto meni izuzetno smeta. Da li je to moguce izbeci i kako?

Koristim Norton Ghost 2003 od kada se pojavio a pre toga 2001.

G2003 radi i pod windowsom i pod dos-om sa butabilne diskete i sa butabilnog CD-a. Nikad nije bilo problema sa osvezavanjima nakon vracanja fajla.

Ostale nisam ni probao jer g2003 radi sve i bez problema.....

ne znam jeste li primetili, ali Ghost 2001 i 2003 ( a bogami i 2004, koji je u stvari samo nova verzija 2003-ke) imaju razlichite image-e, tako da nisu medjusobno kompatibilni, odn. ne "chitaju se" medjusobno..

tipa, image od Ghost-a 2001 ne mozze da se 'nalepi' na particiju iz ghosta 2003 ili 2004..

ima li neko slichna iskustva ili ja tu neshto propushtam, pa mi se uchinilo?:trust:

pozdrav

Poslednja izmena:
BigBoy je napisao(la):
Koristim Norton Ghost 2003 od kada se pojavio a pre toga 2001.

G2003 radi i pod windowsom i pod dos-om sa butabilne diskete i sa butabilnog CD-a. Nikad nije bilo problema sa osvezavanjima nakon vracanja fajla.

Ostale nisam ni probao jer g2003 radi sve i bez problema.....
Ja sam primetio da G2003 (kao i Drive Image 2002) deli imidz fajl ukoliko je veci od 2GB na vise imidz fajlova. Da li je to ogranicenje moguce otkloniti nekim podesavanjima. Sa Acronic-som 8.0 sam pravio image file i preko 3GB, pa mislim da kod njega nema tog ogranicenja. Kakva se situacija kod Ghost-a 9.0 po tom pitanju?

Moj image na Ghost 9.0 je oko 2,5 GB i nije ga samoinicijativno delio. Pre nego što počneš sa ghostovanjem, on te, kao i True Image, pita da li hoćeš da deliš fajl ili nećeš.

Ja sam probao i True Image 8, ali mi uvek javlja neku RPC device grešku...

ciciban je napisao(la):
Ja sam primetio da G2003 (kao i Drive Image 2002) deli imidz fajl ukoliko je veci od 2GB na vise imidz fajlova. Da li je to ogranicenje moguce otkloniti nekim podesavanjima. Sa Acronic-som 8.0 sam pravio image file i preko 3GB, pa mislim da kod njega nema tog ogranicenja. Kakva se situacija kod Ghost-a 9.0 po tom pitanju?

Pre nego sto pocnes da pravis image, Ghost bi trebalo da te pita da li zelis "fast" ili "high" opciju. Ako odaberes "fast" onda je deljenje image-a na dva dela (ili vise njih) uobicajeno ali ako odaberes "high" trebalo bi da bude sve u redu.

Poslednja izmena:
Aleksej je napisao(la):
Moj image na Ghost 9.0 je oko 2,5 GB i nije ga samoinicijativno delio. Pre nego što počneš sa ghostovanjem, on te, kao i True Image, pita da li hoćeš da deliš fajl ili nećeš.

Ja sam probao i True Image 8, ali mi uvek javlja neku RPC device grešku...
Aleksej, ima li opciju za kreiranje butabilnog CD-a. On pominje
Symantec Recovery Disk CD, a posto nemam originalni CD, da li
misli na njega? Odnosno, da li je originalni disk butabilan?

programmer je napisao(la):
Pre nego sto pocnes da pravis image, Ghost bi trebalo da te pita da li zelis "fast" ili "high" opciju. Ako odaberes "fast" onda je deljenje image-a na dva dela (ili vise njih) uobicajeno ali ako odaberes "high" trebalo bi da bude sve u redu.
Ghost ima 9 nivoa kompresije za image-e, od 0 do 9
0 odgovara opciji bez kompresije, 1 je Fast, a 2 je High Compression
ostali nivoi se mogu ukljuchiti dodavanjem odredjenog switch-a u startup file-ove na boot disku
kompresija nivoa 2, odn. High, je sa najboljim odnosom brzina-velichina image file-a ( isprobao lichno, na veccim nivoima backup mnooogo duzze traje)

takodje, image se mozze proizvoljno podeliti na chunk-ove odredjene velichine uz pomocc switch-a -split=xxx , gde je xxx velichina chunk-a u MB ( megabajtima), a koji se dodaje na liniju sa .exe-om programa u startup file-u

toliko o tome

pozdrav

P.S. i niko da mi kazze da li je primetio nekompatibilnost izmedju image-a razlichitih verzija?! :zgran:

mikac je napisao(la):
Aleksej, ima li opciju za kreiranje butabilnog CD-a. On pominje
Symantec Recovery Disk CD, a posto nemam originalni CD, da li
misli na njega? Odnosno, da li je originalni disk butabilan?

Prilikom instalacije Ghost-a sam video da se podaci mogu vratiti i uz pomoć boot diskete ili diska. U samom Ghost-u ne vidim mogućnost pravljenja istih, tako da ne znam da li sam se istripovao ili šta već...

E nemoj da se tripujesh i uzmi lepo Acronis True Image 8, on ima opciju pravljenja butabilnih diseta/cd-a i nemash da brinesh

Konacno sam probao Ghost 9.0 uz koji sam morao da instaliram i neki Microsoft Net framework 1.1 (kakav je to program, odnosno cemu sluzi). Nisam primetio da s njim moze da se napravi bootable rescue media (za razliku od Ghosta 2003 koji to moze). Ne znam da li je koincidencija, ali posle instalacije G 9.0 nisam mogao normalno da ugasim racunar (umesto da se ugasi on se restartuje)? Relativno brzo sam napravio image file (nije ga podelio preko 2GB, ali napravio je osim velikog image fajla od preko 3GB i neki mali od nekoliko KB). Nisam uspeo da vratim imidz fajl na particiju sa operativnim sistemom jer mi je G 9.0 trazio instalacioni CD.
Da li je neko imao slicna iskustva sa ovim programom?

I meni se desilo to da ne mogu da isključim računar. Ghost 9 mi je u aktivne procese ubacio dva nova. Zaboravio sam kako se zovu, ali pogledaj sam i videće nešto novo. Verovatno s oni zaslužni za to. Čini me se da je jedan od njih mdm.exe

Aleksej je napisao(la):
I meni se desilo to da ne mogu da isključim računar. Ghost 9 mi je u aktivne procese ubacio dva nova. Zaboravio sam kako se zovu, ali pogledaj sam i videće nešto novo. Verovatno s oni zaslužni za to. Čini me se da je jedan od njih mdm.exe
Kad smo vec kod ubacivanja aktivnih procesa, da li bi neko mogao da mi preporuci dobar program za jednostavno posmatranje (otkrivanje) i baratanje sa tim kojekakvim aktivnim procesima, osim Task Managera?
A sto se tice Ghosta 9.0 vec sam ga deinstalirao i krecem u potragu za Image Drive 7. Moze li neko da mi pomogne u tome?

Ghost ume i da zaj..e stvar. Cesto radim image sa raznim softverima i 2-3 puta mi se desilo (i ne samo meni) da ghost oce da zezne partition table. Recimo imam tri particije i hocu da vratim prvu, posle ghost-ovanja pojavljuje se samo jedna velika particija, zato obavezno snimite neki rescue disk pre bilo kakvog rada. Meni je najpouzdaniji PQDI (Drive image), ali kad naleti na hard sa bad sektorima prsne (ghost prolazi).

Da li je neko imao problem sa Ghost-om i S-Ata RAID-om !??!
Konkretno problem je sa S-Ata RAID0 (Stripe) i normalnim ATA133 HDD!!
Kada treba da se prebace podaci (disk2disk, partition2partition, partition from image ......) radi sporo i pravi GRESKE?? A kada se koristi switcher -FNI (disable direct IDE access ili tako nesto) onda radi KATASTROFALNO SPORO (HDD od 30GB prebaci na RAID0 za malo vise od 5 (PET) sati!!!!!!
Pomoc molim!
p.s. Probao sam sve verzije Ghost-ova do kojih sam mogao da dodjem, 7, 7.5, 8, 2k1, 2k3 i svi se identicno ponasaju stim sto stariji od 7,5 ne vide RAID0 lepo vec ga vide kao JEDAN DISK (iako su to 2x80GB???)???
Nisam samo probao Acronis True Image?? Moze li to neko da mi posalje na mail?? Kontakt na PM. Treba mi samo DOS program, ako uopste postoji!

Nazad
Vrh Dno